PROGRAM KINOTEKE Veljača 2024.

UTORAK / 27.02.

KUĆA NA KRALJEVCU

Kuća na Kraljevcu, 2023.
17:00 satiKuća na Kraljevcu, 2023. Pero Kvesić, 88 min. HR
   Zagrebačka kuća na Kraljevcu broj 35 u posljednjih gotovo pola stoljeća pružala je sklonište brojnim, raznolikim ljudima. U nekom razdoblju života svima je bila dom. Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi… U kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živjeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su navraćali Mirko Ilić, Vilim Matula, Davor Gobac… Stanari su se kasnije našli raštrkani širom svijeta: u Južnoj Americi, Kanadi, New Yorku, Haagu, Beogradu, Sarajevu i Ljubljani. Prateći njihove sudbine, sadašnji vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu. (Zbog bolesti autora film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić i producent Nenad Puhovski)
   Ta starija generacija je dosta zaslužna da smo bili kreativni. Slikali smo, svirali, smišljali Blentona, živjeli punim plućima u tom kreativnom neredu koji je bio samo prividan. (Davor Gobac)
   Prvim, odnosno većim dijelom, “Kuća na Kraljevcu” ostavlja dojam iznadprosječno dobro realizirane televizijske reportaže o onomu što bismo površno, prvoloptaški mogli klasificirati nostalgičnim osvrtom na stara, dobra vremena. (Janko Heidl / Dokumentarni.net)
   Kvesić i njegov duh prisutni su u cijeloj slici, u njegovim pripovijedanjima i prijateljskim razgovorima u kojima se ne libi stati pred kameru. To znači da 'Kuća na Kraljevcu' ostaje uvelike njegov film i priča koju je samo on mogao ispričati. (Marko Stojiljković)
   I dok je nekim sugovornicima taj period ostao s okusom the best of-a, nekima je više teren zaborava i nesjećanja s razlogom. A Pero K. im pritom ne odmaže, tek platonovski ne zapisuje već svjedoči. Nema mjesta patetikama. Prozi ima. Uzdravlje, nek ostane shakespearijanski. (Anđelo Jurkas / artkvart.hr)

https://www.imdb.com/title/tt29089792/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_1_nm_0_q_Ku%25C4%2587a%2520na%2520Kraljevcu

POBUNA NA BRODU BOUNTY

Mutiny on Bounty, 1962.
19:00 satiBRANDO100
Mutiny on  Bounty, 1962. Lewis Milestone, Carol Reed, 178 min. US
Scenarij:
Charles Lederer prema romanu „Pobuna na Bountyju“ Charlesa Nordhoffa i Jamesa Normana Halla
Uloge: Marlon Brando, Trevor Howard, Richard Harris, Hugh Griffith, Richard Haydn, Tarita Teriipaia, Matahiarii Tama, Percy Herbert, Duncan Lamont
   Nekoliko godina nakon što je „Pobuna na Bountyju“ iz 1935. osvojila Oscara za najbolji film, pojavila se 1962. „Pobuna na brodu Bountyju“. Ova verzija je ponudila nešto vrijedno što druge verzije (prehodno su snimljene 3) nisu mogle - izvedbu Marlona Branda.
   Priča govori o pobuni na brodu HMS iz 1789. i raskošni je remake klasika iz 1935. Postao je možda najpoznatiji po svojim produkcijskim poteškoćama, od kojih su mnoge bile usredotočene na Marlona Branda (redatelj Lewis Milestone, s kojim se Brando često sukobljavao, nazvao je film “Pobuna Marlona Branda“) .
   Priča počinje u Portsmouthu, u Engleskoj, 1787. Bounty, pod zapovjedništvom kap. William Bligha, isplovljava na mukotrpno putovanje do Tahitija kako bi vratio dragocjene zalihe krušovca. Blighov drugi zapovjednik je Fletcher Christian, aristokratski diletant koji odmah uvrijedi strogog Bligha svojim manirima i lakoumnošću. Tijekom putovanja, Christian postaje sve više užasnut Blighovim zanemarivanjem i okrutnim odnosom prema svojoj posadi. Unatoč tome, kada brod konačno stigne do Tahitija, čak ni Bligh ne može spriječiti svoje ljude da se prepuste užicima otoka. U trenutku kad je Bounty spreman otploviti natrag u Englesku, ljudi se pobune. Fletcher i njegovi pristaše preuzimaju kontrolu nad brodom i puštaju Bligha i njegove sljedbenike na more u drugom čamcu. Bligh vodi svoje ljude na sigurno i odmah kreće privesti pobunjenike pravdi. Christian i preostala posada vraćaju se na Tahiti po zalihe, a zatim traže utočište na udaljenom otoku. Međutim, ekipa postaje uznemirena Christianovim prijedlogom da se vrate u Englesku na suđenje.
  Unatoč tome što se općenito smatra prvim filmom u kojem je njegovo ponašanje otišlo predaleko, i unatoč naglasku koji bi se mogao opisati kao 'sumnjiv', Brandova izvedba u „Pobuni na Bountyju“ je poletna i iznimno zabavna. Glumeći mornaričkog časnika koji predvodi pobunu protiv sadističkog kapetana Bligha, Brando je i izvrsno bezazlen i uvjerljivo konfliktan, čineći spori moralni rast njegovog lika jednako uvjerljivim putovanjem kao i putovanje titularnog broda.
   Od trenutka kad sam ga vidio, stvarnost je nadmašila čak i moje fantazije o Tahitiju, i imao sam neke od najboljih trenutaka u životu snimajući „Pobunu na Bountyju“. Snimanje je uglavnom obavljeno na replici broda HMS Bounty usidrenom na pučini, a svaki dan čim bi redatelj posljednji put rekao "Rez", strgnuo bih svoju časničku uniformu britanske mornarice i zaronio s broda u zaljev,  plivati s tahićanskim statistima. Često smo snimali samo dva ili tri puta dnevno, što mi je ostavljalo sate da uživam u njihovom društvu, a zavolio sam ih zbog njihove ljubavi prema životu. (Marlon Brando)
   Nevjerojatno spektakularan i općenito superiorniji u odnosu na verziju iz 1935. Brando na mnogo načina daje najbolju izvedbu u svojoj karijeri. (Variety)
   Pustolovina na moru s Marlonom Brandom, ponuda je koju ne možete odbiti. (Cameron J. / rotten tomatoes)

https://www.imdb.com/title/tt0056264/?ref_=fn_al_tt_1

 

SRIJEDA / 28.02.

UBOGA STVORENJA

Poor Things, 2023.
17:00 satiPoor Things, 2023. Yorgos Lanthimos, 142 min. IE/UK/US
Scenarij:
Tony McNamara prma istoimenom romanu Alasdaira Graya
Uloge: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
   ZLATNI LAV – VENECIJA 2023.
   11 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!
   11 nominacija za BAFTA-u uključujući onu za najbolji film!
   7 nominacija za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film i režiju!

   Nevjerojatna priča i fantastična evolucija Belle Baxter, mlade žene koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja, ali je istovremeno i željna istraživanja svijeta koji joj nedostaje. Vodi je to u bijeg s Duncanom, uglađenim i razvratnim odvjetnikom... Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella je postojana u svojoj potrazi za seksualnim oslobađanjem i jednakošću.
   Lanthimosov novi film je vizualno šarena gotička bajka koja neodoljivo podsjeća na Mary Shelleyinog „Frankensteina“. Ali „Poor Things“ je ekranizacija istoimenog romana škotskog pisca Alasdaira Graya kojeg su kritike nazvale “veličanstveno žustrim, zabavnim, prljavim i pametnim“.
   Izuzetno maštovit i uzbudljivo pretjeran, „Jadnici“ su bizaran, briljantan tour de force redatelja Yorgosa Lanthimosa i glavne zvijezde Emme Stone. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Lanthimosov najbolji film dosad, čudna slika prekrasnog izgleda koja velikodušnost pruža i svojim likovima i publici. (Stephanie Zacharek / Time)
   Ono što „Jadnike“ čini velikim - i nedvojbeno pametnim filmom, je način na koji Lanthimos balansira razigranost s daleko zamršenijim temama. (Maxwell Rabb / Chicago Reader)
   Prekrasno kitnjast, divno uvrnut, neskriveno raskalašen i na trenutke groteskno upečatljiv... (Richard Roeper / Chicago Sun-Times)
   Ugodan, čudan, lud i pametan. (Michael J. Casey / Metro Arts)
   Kao i kod prethodnog Lathimosovog rada (The Favourite), „Jadnici“ su sami po sebi jednako – i briljantno – iznenađujući hibrid: feministička priča o odrastanju, film o čudovištima i bahata, erotična gužva koju je grčki alkemičar nekako iskovao u remek-djelo. (Phil de Semlyen / Time Out)
   „Jadnici“ su ludo ugodna bajka koja ne stvara samo jedan, već višestruke osebujne svjetove - svaki od njih je zamamno umjetničko djelo - nastanjenih nezaboravnim likovima koje je oblikovala prvoklasna glumačka ekipa. Divlje kitnjasta, ali režirana s nepogrešivom kontrolom, to je također priča bogata suvremenošću, o ženi koja se iznova gradi od nule, strogo prema vlastitim pravilima. Uloga života Emme Stone. (David Rooney / The Hollywood Reporter)
   „Jadnici“ neprestano uvlače svoje gledatelje u nepredvidivu priču o samootkrivanju koja je ispunjena neobuzdanom kreativnošću i briljantnom glumom. (Ruben Peralta /  Rigaud Cocalecas)
   Izvlačeći najbolje iz horora, znanstvene fantastike, romantike i odrastanja, priča Belle Baxter je zanosna, sofisticirana, duboko feministička: Lanthimos puca iz svog raspoloživog naoružanja. (Lauren Coates / Third Coast Review)
   To je takva bajka i metafora - jasno je da se to zapravo ne može dogoditi - ali ideja da možete početi ispočetka kao žena, vidjeti sve po prvi put i pokušati razumjeti prirodu seksualnosti, ili moći, ili novca ili izbora... sposobnost da donosite odluke i živite prema vlastitim pravilima, a ne prema pravilima društva - mislila sam da je to stvarno fascinantan svijet u koji trebam otići. (Emma Stone)
   Bilo mi je jako važno da ne napravim film koji bi bio čedan, jer to bi bila potpuna izdaja glavnog lika. Morali smo biti sigurni da se Emma ne srami svog tijela, golotinje, sudjelovanja u tim scenama i to je odmah shvatila. Čim bih počeo pričati nešto o seksu, rekla bi: ‘Da, naravno, to je Bella. Učinit ćemo ono što trebamo... Ovaj film je ona, ispred i iza kamere. (redatelj Yorgos Lathimos)

https://www.imdb.com/title/tt14230458/?ref_=fn_al_tt_1

OPČINJENA MJESECOM

Moonstruck, 1987.
20:00 satiIN MEMORIAM NORMAN JEWISON 1926. - 1924.
Moonstruck, 1987. 102 min.
Scenarij:
John Patrick Shanley
Uloge: Cher, Nicolas Cage, Danny Aiello, Olympia Dukakis, Vincent Gardenia
   Mlada udovica mora donijeti tešku odluku i izabrati između dvojice muškaraca.
   Loretta Castorini ima 37 godina, radi kao knjigovođa i živi sa roditeljima. Udovica je, muž je nastradao u nesreći samo dvije godine nakon vjenčanja. Johnny Cammareri stari je momak, nije baš privlačan ni strastven, ali zaprosi Lorettu jer mu se sviđa i jer se brine o njemu. Loretta je praznovjerna i natjera ga da je zaprosi kako treba, klečeći i sa prstenom, jer ne želi da joj se ponovi loša sreća koju je imala prvi put. Vjeruje da je njen prvi brak loše završio zato što se nije udala kako treba, u crkvi, u vjenčanici, uz očevu pratnju. Vjenčanje je dogovoreno, ali Johnny prije mora otputovati u Palermo, jer mu je majka na samrti. Lorettu zamoli da u međuvremenu pronađe njegovog mlađeg brata Ronnyja, sa kojim pet godina ne govori, i pozove ga na vjenčanje. Za razliku od Johnnyja, Ronny je strastven i temperamentan, i kod Lorete budi osjećaje koje Johnny nikad nije...
   "Opčinjena Mjesecom" i danas je uzor određenom tipu romantičnih komedija: snažno etnički obojenih priča o "običnim ljudima". Godine 1988. bio je jedan od najnagrađivanijih filmova s dvadesetak osvojenih uglednih nagrada. Cher, Olympia Dukakis i scenarist John Patrick Shanley osvojili su Oscare, a za Oscara je bio nominiran i kao najbolji film te za režiju.
   Veliki mali film „Opčinjena mjesecom“, sa Cher i Cageom u glavnim ulogama. E... to ja nazivam odom obiteljskoj slozi i ljubavi! (Ivana Rab Guljaš, glas.hr)
   „Moonstruck“ je izuzetno smiješna posveta ljubavi i jedna od najprivlačnijih komedija desetljeća. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Moonstruck me nasmijao, kao što bi svaka dobra komedija trebala. Ali ovaj rijedak i prekrasan film učinio je nešto više: također mi je izmamio osmijeh. To je zato što, za razliku od većine suvremenih komedija, Moonstruck nije zbirka gegova. To je slika pravog humora. (Leonard Maltin)
   Jedna od najsavršenijih romantičnih komedija ikada. (Charlotte Harrison / Charlotte Sometimes Goes to the Movies)
   „Moonstruck“ je jedan od onih filmova koje gledate i razmišljate: "Više se ne snimaju ovakvi filmovi" Međutim, on je više od same romantike i samog humora -  teško je ne zaokupiti se njegovom čvrstom strukturom priče i Cherinom magnetskom izvedbom. (Karl Delossanto / Smash Cut Reviews)

https://www.imdb.com/title/tt0093565/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Moonstruck

 

ČETVRTAK / 29.02.

ZONA INTERESA

The Zone of Interest, 2023.
17:30 satiThe Zone of Interest, 2023. Jonathan Glazer, 106 min. UK/PL/US
Scenarij: Jonathan Glazer prema istoimenom romanu Martina Amisa
Uloge:
Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Daniel Holzberg, Sascha Maaz, Freya Kreutzkam, Imogen Kogge
   Dobitnik velike nagrade žirija na festivalu u Cannesu!
   3 nominacije za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film!
   6 nominacija Europske filmske Akademije uključujući one za najbolji film i režiju!
   9 nominacija za BAFTA-u uključujući one za najbolji film i režiju!
   5 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!

   Zapovjednik ozloglašenog Auschwitza, Rudolf Höss te njegova supruga Hedwig žele stvoriti život iz snova za svoju obitelj u kući i prekrasnom vrtu smještenima odmah pored koncentracijskog logora…
   Moderno remek-djelo sedme umjetnosti “Zona interesa” Jonathana Glazera jedan je potpuno unikatan i poprilično originalan prikaz zla koje je ljudski um sposoban počiniti isključivo za vlastito dobro. (MCF Presss)
   Neostrašćeno ispitujući uobičajenu egzistenciju ljudi koji su sudjelovali u užasnim zločinima, „Zona interesa" nas tjera da hladno pogledamo svakodnevicu iza neoprostive brutalnosti. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Razarajuća drama holokausta koja sa zapanjujućom učinkovitošću demonstrira nepogrešivu kontrolu [redatelja] nad tonskim i vizualnim pripovijedanjem. (David Rooney / The Hollywood Reporter)
   Glazer je postigao nešto mnogo veće od pukog pretvaranja monstruoznog u svjetovno - čineći takvu ekstremnu nehumanost običnom, on nas ponovno upozorava na istinsku stravu. (Raphael Abraham / Financial Times)
   Ovo je tretman holokausta kao nijedan drugi. Ostavlja u vama osjećaj krajnjeg užasa i vaše vlastite upletenosti uz počinitelje, a ne žrtve. (David Seton / New Statesman)
   Nezaboravan na najgori način: poželjet ćete pobjeći od njega, ali ne možete. (Adam Graham / Detroit News)
   Zastrašujuća priča o prošlosti, upozoravajuća priča za sadašnjost. (Bill Goodykoontz / Arizona Republic)
   Scenarij koji Glazer stvara, i nastupi njegovih glavnih glumaca služe kao portal, izazivajući nas da se pretvorimo iz gledatelja u sudionike, boreći se s trajnom istinom da smo svi sposobni prepoznati zlo kad ga vidimo. (Ann Hornaday / Washington Post)
   To je klaustrofobično i neugodno iskustvo gledanja jer ne traži naše suosjećanje - suočava nas s našom pasivnošću. (Joey Shapiro / Chicago Reader)

https://www.imdb.com/title/tt7160372/?ref_=fn_al_tt_1

PROŠLI ŽIVOTI

Past Lives, 2023.
20:00 satiPast Lives, 2023. Celine Song, 105 min. KO/US
Scenarij:
Celine Song prema poluautobiografskim podacima, inspiriran stvarnim događajima
Uloge: Greta Lee, Seung Ah Moon, Teo Yoo, Seung Min Yim, John Magaro, Ji Hye Yoon, Choi Won-young
   5 nominacija za Zlatni globus uključujući one za najbolji film i režiju!
   2 nominacije za Oscara uključujući onu za najbolji film!
   3 nominacije za BAFTA-u uključujući onu za najbolji film na stranom jeziku!

   Nora i Hae Sung dvoje su duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči…
   Film “Prošli životi” čudesan je scenaristički i redateljski debi Celine Song koji opipljivo skicirane glavne likove koristi kako bi na oštar način prikazao ljudsko stanje. (MCF Press)
   Izvanredan debi scenaristice i redateljice Celine Song. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Skromnost filma - njegova intimnost, ljudski razmjeri, skromne lokacije i nedostatak vizualnog šarma - jedan je od njegovih jačih strana. Likovi žive u domovima koji su ugodni, ali obični, u kakvima možete zamisliti da se družite, u kojima se želite družiti. (Manola Darghis / The New York Times)
   Teško je povjerovati da je ovo Songin prvi dugometražni film. Njezin je film jednostavno uzvišen od početka do kraja. (Linda Marric / The Jewish Chronicle)
   Savršen, precizan, pronicljiv film - svaka scena ima značenje. Emotivan i danas društveno vrlo relevantan. (Chris W / rotten tomatoes)
   “Prošli životi” je prekrasan, duboko dirljiv i nježan film. Fantastično odglumljen i apsolutno zadivljujuć, vizualno i glazbeno. Suzdržano, a opet veliko. (Jimmy Cage / Movie Reviews)
   „Past Lives“ je jedan od onih filmova u kojima se čini da se ništa ne događa, dok se emocionalno svašta događa. Izvedbe su stvarno sjajne, s Teom Yooom koji stvara portret slatke čežnje toliko srcedrapajuće da ga poželite zagrliti. (Robert W. Butler / Butler's Cinema Scene)

https://www.imdb.com/title/tt13238346/?ref_=fn_al_tt_1

ARHIVA programa Kinoteke

O kinoteci

PARALELE DANIELA RAFAELIĆA

Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi.

Članarina i ulaznice

Ulaznice možete kupiti na blagajni (1. kat) sat prije prve projekcije.

Cijena pojedinačne kino karte iznosi 3,5 eura.

Cijena pojedinačne kino karte za članove kinoteke iznosi 2,00 eura.

Cijena pojedinačne kino karte za školske projekcije 2,00 eura (s tim da najmanji iznos za organizaciju projekcije iznosi 60 eura odnosno 30 posjetitelja).

Cijena iskaznice za kinoteku – zaposleni 35 eura.

Cijena iskaznice za umirovljenike, nezaposlene, studente i đake iznosi 25 eura.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA