KRATAK SUSRET

Brief Encounter, 1945.

50 GODINA KINOTEKE
Brief Encounter, 1945. David Lean, 87 min. UK
Scenarij:
Noel Coward, David Lean, Anthony Havelock-Alla prema kazališnoj prdstavi „Still Life“ Noela Cowarda
Uloge: Celia Johnson, Trevor Howard, Stanley Holloway, Joyce Carey, Cyril Raymon
   Jedan od najboljih ostvarenja britanske i svjetske kinematografije. 2020. proglašen je najboljim romantičnim filmom u izboru magazina Time Out London.
   Nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata, na britanskoj željezničkoj postaji Milford senzibilna Laura Jesson jednog dana susretne markantnog Alexa Harveya. Laura je plaha i obitelji odana žena udana za dobrodušnog, al i nezanimljivog Freda Jessona, s kojim ima sina i kćer. I Alec je oženjen te obitelji privržen muškarac koji, iako također svjestan jednoličnosti svog bračnog života, ne traga ni za kakvim pustolovinama izvan braka. Već pri prvom susretu u čekaonici, i Laura i on postanu svjesni snažne obostrane privlačnosti.
   „Brief Encounter“, čiji se zaplet često tumači kao odraz burnih zbivanja u netom završenom drugom svjetskom ratu, tokom koga su u Britaniji bile česte kratke i strastvene ljubavne veze, ali i tada još vidljive društvene stratifikacije i konzervativnih vrijednosti srednje klase kojima pripadaju protagonisti, je doživio veliki uspjeh kod publike, ali i kod kritike. Godine 1946. je bio među nekoliko filmova nagrađenih Zlatnom palmom na prvom festivalu u Cannesu, a Celia Johnson je bila nominirana za Oscar za najbolju glumicu.
   „Kratak susret“ mi se tada učinio velik (još i sad to mislim) umjetnički film, možda najbolji koji sam ikada vidio; u svojim je ozbiljnim, suzdržanim, zapravo subverzivnim mikro-ambicijama, možda i veći od, recimo „Građanina Kanea“, filma-šampiona te, još crno-bijele epohe, Wellesova remek-djela, također o ljudskoj usamljenosti i praznini iza pompoznih društvenih sistema i konstrukcija. Ah, film, film... (Vladimir Tomić, HFS)
   Treba se distancirati od preljube ili bračne afere, kako bi se upila ova ugodna priča. Moralna pridika nema smisla u ovom slučaju. To su emocije koje, bez obzira na bol i patnju, mijenjaju pogled na život. Na maloj željezničkoj stanici sve počinje, traje kratko i tu se sve završava, poput strasnog predaha između dvije zahuktale lokomotive života. (filmskivrtlog.wordpress.com)
   Iako je David Lean u svijetu filma cijenjen kao jedan od najeminentnijih engleskih redatelja, mi ćemo ga prije svega pamtiti po "Kratkom  susretu" jer se jedino tom prilikom vinuo u sam vrh svjetske kinematografije. (Ivan Martinac)

https://www.imdb.com/title/tt0037558/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA