POVIJEST/PROŠLOST

Obnova romaničke palače, u kojoj se danas nalazi dvorana Kinoteke Zlatna vrata, započela je 1958. godine. U adaptiranoj gotičkoj palači (unutar Dioklecijanove palače) 18. prosinca 1961. godine otvoren je dio zgrade Centra za kulturu Radničkog sveučilišta „Đuro Salaj“ (današnji Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“). Tri godine kasnije otvorena je za korištenje cijela zgrada u sklopu koje je i dvorana s 250 sjedećih mjesta. Prvi film se prikazao u dvorani 30. studenoga 1964. - bio je to slovenski „Ne plači Petre“. Već u lipnju 1965. je prikazan prvi naslov klasičnog repertoara „Oklopnjača Potemkin“ Sergeja Ejzenštajna.
    Koncem 60-tih, na inicijativu tadašnje voditeljice Centra, gospođe Milke Barač, krenulo se u osnivanje Filmskih klubova po školama i fakultetima. Cilj je bio s profiliranim programom izdvojiti se od repertoarne politike koju vode ostala splitska kina. 
Cijelu ideju kvalitetno je zaokružio redatelj Ivan Martinac tako što ju je formalizirao u programu filmske klasike. Kao veliki poznavatelj filma omogućio je generacijama splitske mladeži druženje s filmom kao umjetnosti. Ivan Martinac pri tome je imao nesebičnu pomoć zaposlenika ustanove predvođenih već spomenutom Milkom Barač, te profesorima Vedranom Gligom i Svemirom Pavićem.
    Program filmske klasike temeljni je program Kinoteke, no ne i jedini. Svjesni odgojne i obrazovne uloge Kinoteke, posebno činjenice da novim generacijama treba približiti filmsku umjetnost, Kinoteka je svoju temeljnu djelatnost proširila brojnim programima. Osim suradnje s veleposlanstvima i kulturnim centrima europskih zemalja u RH, program Kinoteke posljednjeg desetljeća obogaćen je dokumentarnim programima, te snažnijom suradnjom s domaćim filmskim festivalima, ali i distributerima koji promoviraju europski film, američki nezavisni film te manje zastupljene kinematografije. Programe hrvatske filmske klasike te suvremene hrvatske produkcije ostvarujemo zahvaljujući suradnji s Hrvatskom kinotekom i Hrvatskim filmskim savezom. Također organiziramo retrospektive filmova te promoviramo ostvarenja splitskih autora.
    Kinoteka Zlatna vrata 2012. godine primljena je u Europa Cinemas, udruženje koje okuplja nezavisna kina koja promoviraju europski film. Iz godine u godinu, Europa Cinemas daje edukativnu i financijsku podršku kinima našeg profila. Cilj Europa Cinemas je osigurati operativnu i financijsku potporu kinima koja se obvezuju da će njihov program sadržavati značajan broj nenacionalnih evropskih filmova te poraditi na edukativnim i promotivnim akcijama prema novoj publici. Udruženje Europa Cinemas je prisutno u 69 zemalja i 682 grada, te okuplja 1182 kina s 3194 ekrana. Među njima je i Kinoteka Zlatna Vrata.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA