PROGRAM KINOTEKE Siječanj 2024.

UTORAK / 02.01.

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: ANATOMIJA PADA

Anatomie d'ne chute, 2023.
17:00 satiPROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: NAJGLEDANIJI FILMOVI U 1. DIJELU SEZONE 2024.
OSCAR 2024. NAJBOLJI SCENARIJ
Anatomie d’une chute, 2023. Justine Triet, 152 min. FR
Scenarij
: Justine Triet, Arthur Harari
Uloge: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado-Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaieb, Camille Rutherford, Anne Rotger, Sophie Fillières
   ZLATNA PALMA – CANNES 2023.
   EFA: NAJBOLJI EVROPSKI FILM 2023. GODINE
   5 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!
   5 nominacija za BAFTA-u uključujući one za najbolji film i režiju!
   4 nominacije za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film!

   "Anatomija pada" apsolutni je pobjednik ovogodišnjih Europskih filmskih nagrada (tzv. Europski Oscar). Sudska drama francuske redateljice Justine Triet dobila je u glasanju članova Europske filmske akademije nagradu za najbolji film, režiju, scenarij (Justine Triet, Arthur Harari), za glavnu žensku ulogu (Sandra Hüller), te nagradu za montažu (Laurent Sénéchal).
   Priča o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom djelomično slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Samuel biva pronađen mrtav u snijegu ispred izolirane kolibe gdje je živio sa svojom suprugom Sandrom, njemačkom spisateljicom, i njihovim djelomično slijepim 11-godišnjim sinom Danijelom. Policijska istraga uskoro upućuje na sumnjivu smrt: nemoguće je ustvrditi sa sigurnošću je li Samuel počinio suicid ili je ubijen. Sandra je osumnjičena. Pa i optužena te slijedi njezino suđenje tijekom kojeg sve tajne iz njihova braka polagano počinju izlaziti na površinu. Daniel se tijekom suđenja nađe u središtu pozornosti: između suđenja i njihova života kod kuće počinju se rađati sumnje koje prijete uništenju odnosa majke i sina.
   S pravom smatran jednim od najboljih u 2023. godini, ovo je film koji će izazivati burne rasprave dugo nakon odjave. (Victoria Luxford City AM)
   Pametna, solidno osmišljena procedura usidrena u obiteljskoj drami. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Redateljica i glumica u vrhunskoj formi. Sandra Huler je briljantna, senzacionalna. (Jon Frosch / Hollywood Reporter)
  Izravan u svom stilu, ali sofisticiran u načinu na koji Triet dijeli informacije. Ponekad nepodnošljivo napet, ali suptilan i zadovoljavajući. (Steve Pond / The Wrap)
   I ispred i iza kamere „Anatomija pada“ je film koji su napravile dvije žene koje su jednostvno na vrhuncu svojih izvedbi. I niti jedna ne pokazuje znakove usporavanja. (Alexandra Heller-Nicholas / Alliance of Women Film Journalists)
   Zahvaljujući vrhunskom autoskom umijeću, ova umjetnička misterija produbljuje se svake minute svog dugog trajanja. (Whang Yee Ling / Straits Times)

   „Anatomija pada“ bio je jedan od pet filmova koje je predodabrao francuski odbor da predstavljaju zemlju u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma na 96. dodjeli Oscara. Na čuđenje mnogih, odabrana je povijesna romantična drama „Pot-au-Feu“ Trần Anh Hùnga, a insajderi su tvrdili da je redateljica Justine Triet "kažnjena" jer je, prigodom slavljeničkog govora u Cannesu, kritizirala mirovinsku reformu predsjednika Macrona.
https://www.imdb.com/title/tt17009710/?ref_=fn_al_tt_1

LJUDI

The Men, 1950.
20:00 satiBRANDO100
The Men, 1950. Fred Zinnemann, 85 min. US
Scenarij:
Carl Foreman
Uloge: Marlon Brando, Teresa Wright, Everett Sloane, Jack Webb, Richard Erdman, Dorothy Tree, Howard St. John
   Debitantska uloga  Marlona Branda. Tumači bivšeg vojnika Kena Kena Wiloceka koji je zbog ratne ozljede paraliziran i koristi invalidska kolica. Pateći od depresije i samopouzdanja, bori se prihvatiti svoj invaliditet, pri tom odbijajući i skrb od drugih. (nap: pripremajući se za ulogu ogorčenog paraplegičara Brando je mjesec dana ležao u krevetu, u veteranskoj bolnici. Uz to, ostajao bi u kolicima i nakon završetka snimanja scene.)
   Zinnemannov film jedan je od prvih i najiskrenijih pokušaja Hollywooda da prikaže fizičke, psihičke i seksualne probleme paraplegičara, a Brando ga je sjajno odglumio u svom dugometražnom prvijencu. (Emanuel Levy EmanuelLevy.Com)
   Marlon Brando, novajlija s njujorške pozornice, nevjerojatno je uvjerljiv u svom hollywoodskom debiju. (Clydea Gilmoura / Macleana)
   Potresan u svojim nagovještajima o strašnim posljedicama rata, ovaj film je i proganjajuća i dirljiva drama u istom trenutku. (Bosley Crowther / The New York Times).
   Producent Stanley Kramer okreće se teškoj temi paraplegičara, tako stručno obrađenoj da je osjetljiva, dirljiva, a opet, uz to, zabavna i duhovita. (Variety)
   Ovaj malo poznati film iznenadio me dubinom svoje emocionalne uključenosti. Sukob, bol, tragedija, patnja, sumnja i trijumf prisutni su u uvjerljivim dozama dok svjedočimo mukama ratnih paraplegičara. Marlon Brando izvrstan je na samom početku svoje filmske karijere. (imdb / user reviews)

https://www-imdb-com.translate.goog/title/tt0042727/?ref_=tttrv_ov&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hr&_x_tr_hl=hr&_x_tr_pto=sc

SRIJEDA / 03.01.

ALMODÓVAR X2: ČUDAN NAČIN ŽIVOTA & LJUDSKI GLAS

Extraña forma de vida / Strange Way of Life, 2023. & The Human Voice / La voz humana, 2020.
17:30 satiAlmodóvar x2
Extraña forma de vida / Strange Way of Life, 2023. Pedro Almodóvar, 31 min. ES
Scenarij
: Pedro Almodóvar
Uloge: Ethan Hawke, Pedro Pascal, Pedro Casablanc, Manu Rios, Sara Sálamo
   Nakon dvadeset i pet godina, Silva jaše kroz pustinju u posjet svom prijatelju, šerifu Jakeu. Slave susret i prisjećaju se svoje revolveraške prošlosti, ali sljedećeg jutra Jake mu kaže da pravi razlog njegovog putovanja nije puko podsjećanje na prijateljstvo...
   Ono što vam mogu reći o filmu je da ima mnogo elemenata vesterna. Ima revolveraša, ima ranč, ima šerifa, ali ono što većina vesterna nema je vrsta dijaloga između dva muškarca. (Pedro Almodóvar)
   Pedrov (kratki) odgovor na „Brokeback Mountain“. (Indiwire)
   Znam da sam pohlepan, ali htio sam više. (Sean Burns / WBUR’s Arts & Culture)
   Almodóvar nikada nije bio tipičan redatelj i gledati ga kako prerađuje western žanr, uz intenzivne izvedbe Hawkea i Pascala, koji su istovremeno i muževni i ranjivi, velika je lekcija iz same umjetnosti režije. (Alci Rengifo / Entertainment Voice)
   Vrijedno poglavlje u filmografiji Pedra Almodóvara. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Prepustite Almodóvaru da nam oduzme dah neposredno prije galopiranja u zalazak sunca. (Carlos Aguilar / Los Angeles Times)

https://www.imdb.com/title/tt13055264/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Extra%25C3%25B1a%2520forma%2520de%2520vida%2520

Almodóvar x2
The Human Voice / La voz humana, 2020. Pedro Almodóvar, 30 min. ES
Scenarij:
Pedro Almodóvar prema drami Jeana Cocteaua
Uloga: Tilda Swinton
   Žena promatra kako vrijeme prolazi sjedeći pokraj kovčega svog bivšeg ljubavnika koji bi po njega trebao doći, ali nikad ne dolazi, i nemirnog psa koji ne shvaća da ga je vlasnik napustio.
   Još jedno remek-djelo velikog španjolskog filmaša Pedra Almodóvara, zasnovano na istoimenoj drami Jeana Cocteaua i s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. "Ljudski glas" prvi je Almodóvarov snimljen na engleskom jeziku. Film je imao svjetsku premijeru na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2020. (Discovery press)
   Almodóvar i Tilda održavaju - s jedne strane - redateljev uobičajeni pečat u njegovoj obrani ženske otpornosti i dostojanstva, a - s druge strane - fleksibilnost i izražajnost tumača koji uvijek blista. (Diego Batlle / Otroscines.com)
   Film je tako blistav u svom jedinom glumcu da vam nikad neće biti dosta ni jednog ni drugog. (Saibal Chatterjee / NDTV)
   Almodóvar se ponovno igra umjetnošću vlastitog filma… veličanstven komad… manje teksta, više slike. (Javier Ocaña / Diario El País)
   Blistavo djelo… kinematografska vježba jednako puna i stroga kao i slobodna u svojoj preciznosti. Sve izgleda i čini se zaraženo morbidnim i grozničavim savršenstvom. (Luis Martínez / Diario El Mundo)
   On je vjeran svojoj biti, ali ono što radi s prostorom, sa setom, s tom zamagljenom granicom na ekranu između fikcije i stvarnosti, majstorski je. (Quim Casas / Diario El Periódico)
   Sporedan rad u njegovoj filmografiji, luksuzna diverzija i bombastična stilska vježba uz superlative Tildi Swinton. (Alex Vicente / Diario El País)
   Konstrukcija i destrukcija, umjetnost i prirodnost, prerušavanje i istina: sile koje oblikuju Almodóvarov novi genij. (Manu Yáñez / Fotogramas)
   Redatelj oblikuje Cocteauov tekst svojim najosobnijim pečatom kako bi mu dao suvremenost. (Anna Buj / Diario La Vanguardia )

https://www.imdb.com/title/tt11760792/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_La%2520voz%2520humana

DOGODILO SE JEDNE NOĆI

It Happened One Night, 1935.
20:00 satiCOLUMBIA100
It Happened One Night, 1935. Frank Capra, 105 min. US OSCAR / NAJBOLJI FILM
Scenarij:
Robert Riskin, prema priči „Noćni autobus“ Samuela Hopkinsa Adamsa
Uloge: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns, Jameson Thomas, Alan Hal
   Ellen, buntovna kći miljunaša Alexandra Andrewsa, odlučuje se protiv očeve volje udati za plejboja Kinga Westleyja. Stoga pobjegne od kuće te krene na put od Miamija do New Yorka. Na putu sreće novinara Petera Warnea te se njih dvoje odluči udružiti: njoj je potrebna njegova vještina i novac da izbjegne očeve detektive, dok on dobiva mogućnost ekskluzivne reportaže kojom bi se proslavio. Ali tijekom njihova putovanja, reporter se zaljubljuje u živahnu mladu nasljednicu.
   Prvi u nizu filmova kojima je Frank Capra tokom 1930-ih postao autorski najznačajnije ime hollywoodske kinematografije i neupitni klasik svjetskog filma. Riječ je o, po većinskom sudu, najboljoj romantičnoj komediji svih vremena, te prvom, zamalo i jedinom filmu koji je osvojio pet glavnih Oscara – za najbolji film, režiju, (adaptirani) scenarij te glavnu mušku i žensku ulogu (poslije je to uspjelo još samo „Letu iznad kukavičjeg gnijezda“ i „Kad jaganjci utihnu“
   Dobro djelo fikcije, koji je, uz sve svoje grozničave vratolomije, blagoslovljen dijalozima i količinom relativno suzdržanih scena". Colbertičin nastup je  zanimljiv i živahan, a Gable je odličan. (Mordaunt Hall / The New York Times)
   Živahan, brz, dosta duhovit… točnije, dovoljno duhovit da bude primamljiv, a opet savršeno pristojan film. (New York Herald Tribune)
   „Dogodilo se jedne noći“ jedan je od najzabavnijih filmova koje sam gledao. (John Betjeman / London Evening Standard)
   Iznenađenje u ovom filmu – za mene - je otkriće Clarka Gablea kao komičara. (Mildred Martin / Philadelphia Inquirer)
   Nakon skoro cijelog stoljeća kritičara, znanstvenika i gledatelja koji su ga hvalili, odgovor na ono što ovaj film čini postojanim ostaje jednostavan: Filmska magija. (Brian Eggert / Deep Focus Review)

https://www.imdb.com/title/tt0025316/?ref_=fn_al_tt_1

ČETVRTAK / 04.01.

BIJELA PTICA (GOLUBICA: ČUDESNA PRIČA)

White Bird, 2023.
17:30 satiWhite Bird, 2023. Marc Foster, 120 min. US
Scenarij:
Mark Bomback prema grafičkom romanu R. J. Palacia
Uloge: Ariella Glaser, Orlando Schwerdt, Bryce Gheisar, Gillian Anderson, Helen Mirren
   Malo tko bi se kladio da će film 'Wonder' iz 2017. biti kinematografsko čudo sa zaradom od preko 300 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama. I tražio se nastavak, pa smo ga i dobili: „White Bird“ se najavila kao prednastavak uspješne drame.
   U novom poglavlju otkrivamo novu stranu Julianove priče, koji se bori pronaći svoje mjesto u društvu otkako je izbačen iz bivše škole zbog nedoličnog ponašanja prema Augustu Pullmanu. Kako bi promijenila njegov život, Julianova baka mu konačno otkriva vlastitu priču o hrabrosti - tijekom njezine mladosti, pod okupacijom nacista u Francuskoj, jedan ju je dječak zaštitio od smrtne opasnosti. Njih su dvoje pronašli prvu ljubav u zadivljujućem, čarobnom svijetu koji su sami stvorili, dok je dječakova majka riskirala sve kako bi ih zaštitila.
   Iako se ovdje može raspravljati oko nekih jednostavnijih elemenata priče, redateljevo umijeće daje zgodan rezultat s dirljivim i inspirativnim notama bez nametanja. (Dennis Harvey / Variety)
https://www.imdb.com/title/tt11068094/?ref_=fn_al_tt_1

ZLOČIN JE MOJ

Mon crime / The Crime is Mine, 2023.
20:00 satiMon crime / The Crime is Mine, 2023. François Ozon, 102 min.
Scenarij:
François Ozon prema drami „Mon crime“ iz 1934. Georgesa Berra i Louisa Verneuila
Uloge: Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon, André Dussollier
   U Parizu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, Madeleine, mlada, lijepa, siromašna glumica bez ikakvog talenta, biva optužena za ubojstvo slavnog  producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, Madeleine je oslobođena krivnje zbog toga što se smatra da je zločin počinila u samoobrani. Uskoro započinje njezin novi život, ovaj put slavan I uspješan, sve dok prava istina ne izađe na vidjelo…
   Ozon još jednom dokazuje da je majstor sofisticirane komedije prožete ironijom i dramom. Ovo je jedan od njegovih najatraktivnijih filmova. (David Stratton / The Australian)
   Mami gledatelje i drži ih zarobljene do zadnje minute. (Amparo Cabal / EscribiendoCine)
   Živahan i simpatičan nalet bijega od stvarnosti koji će ljubitelji francuske kinematografije zajamčeno obožavati. (Leigh Paatsch / Herald Sun)
   Imao sam ideju snimiti ovaj film u vrijeme kada je sve bilo tako depresivno tijekom karantene. Naravno da sve još uvijek ide loše s ratom u Ukrajini, recesijom, globalnim zatopljenjem... Ali u tom trenutku jednostavno sam imao želju vratiti se komediji, napraviti nešto lagano dok se bavimo stvarima koje nas se danas tiču, znači dinamikom moći i statusom žena. (redatelj François Ozon)
   Trenutačno ne radim ni na čemu osim na promoviranju ovog filma. Posljednjih 20 godina snimam film godišnje i shvaćam da je prava prilika za mene da imam ovu priliku raditi s toliko slobode i užitka. Po mom mišljenju, Francuska ostaje najbolje mjesto za redatelja da zadrži kontrolu nad svojim kreativnim radom. (redatelj François Ozon)

https://www.imdb.com/title/tt20330434/?ref_=fn_al_tt_1

PETAK / 05.01.

BIJELA PTICA (GOLUBICA: ČUDESNA PRIČA)

White Bird, 2023.
17:30 satiWhite Bird, 2023. Marc Foster, 120 min. US
Scenarij:
Mark Bomback prema grafičkom romanu R. J. Palacia
Uloge: Ariella Glaser, Orlando Schwerdt, Bryce Gheisar, Gillian Anderson, Helen Mirren
   Malo tko bi se kladio da će film 'Wonder' iz 2017. biti kinematografsko čudo sa zaradom od preko 300 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama. I tražio se nastavak, pa smo ga i dobili: „White Bird“ se najavila kao prednastavak uspješne drame.
   U novom poglavlju otkrivamo novu stranu Julianove priče, koji se bori pronaći svoje mjesto u društvu otkako je izbačen iz bivše škole zbog nedoličnog ponašanja prema Augustu Pullmanu. Kako bi promijenila njegov život, Julianova baka mu konačno otkriva vlastitu priču o hrabrosti - tijekom njezine mladosti, pod okupacijom nacista u Francuskoj, jedan ju je dječak zaštitio od smrtne opasnosti. Njih su dvoje pronašli prvu ljubav u zadivljujućem, čarobnom svijetu koji su sami stvorili, dok je dječakova majka riskirala sve kako bi ih zaštitila.
   Iako se ovdje može raspravljati oko nekih jednostavnijih elemenata priče, redateljevo umijeće daje zgodan rezultat s dirljivim i inspirativnim notama bez nametanja. (Dennis Harvey / Variety)
https://www.imdb.com/title/tt11068094/?ref_=fn_al_tt_1

ALMODÓVAR X2: ČUDAN NAČIN ŽIVOTA & LJUDSKI GLAS

Extraña forma de vida / Strange Way of Life, 2023. & The Human Voice / La voz humana, 2020.
20:00 satiAlmodóvar x2
Extraña forma de vida / Strange Way of Life, 2023. Pedro Almodóvar, 31 min. ES
Scenarij
: Pedro Almodóvar
Uloge: Ethan Hawke, Pedro Pascal, Pedro Casablanc, Manu Rios, Sara Sálamo
   Nakon dvadeset i pet godina, Silva jaše kroz pustinju u posjet svom prijatelju, šerifu Jakeu. Slave susret i prisjećaju se svoje revolveraške prošlosti, ali sljedećeg jutra Jake mu kaže da pravi razlog njegovog putovanja nije puko podsjećanje na prijateljstvo...
   Ono što vam mogu reći o filmu je da ima mnogo elemenata vesterna. Ima revolveraša, ima ranč, ima šerifa, ali ono što većina vesterna nema je vrsta dijaloga između dva muškarca. (Pedro Almodóvar)
   Pedrov (kratki) odgovor na „Brokeback Mountain“. (Indiwire)
   Znam da sam pohlepan, ali htio sam više. (Sean Burns / WBUR’s Arts & Culture)
   Almodóvar nikada nije bio tipičan redatelj i gledati ga kako prerađuje western žanr, uz intenzivne izvedbe Hawkea i Pascala, koji su istovremeno i muževni i ranjivi, velika je lekcija iz same umjetnosti režije. (Alci Rengifo / Entertainment Voice)
   Vrijedno poglavlje u filmografiji Pedra Almodóvara. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Prepustite Almodóvaru da nam oduzme dah neposredno prije galopiranja u zalazak sunca. (Carlos Aguilar / Los Angeles Times)

https://www.imdb.com/title/tt13055264/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Extra%25C3%25B1a%2520forma%2520de%2520vida%2520

Almodóvar x2
The Human Voice / La voz humana, 2020. Pedro Almodóvar, 30 min. ES
Scenarij:
Pedro Almodóvar prema drami Jeana Cocteaua
Uloga: Tilda Swinton
   Žena promatra kako vrijeme prolazi sjedeći pokraj kovčega svog bivšeg ljubavnika koji bi po njega trebao doći, ali nikad ne dolazi, i nemirnog psa koji ne shvaća da ga je vlasnik napustio.
   Još jedno remek-djelo velikog španjolskog filmaša Pedra Almodóvara, zasnovano na istoimenoj drami Jeana Cocteaua i s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. "Ljudski glas" prvi je Almodóvarov snimljen na engleskom jeziku. Film je imao svjetsku premijeru na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2020. (Discovery press)
   Almodóvar i Tilda održavaju - s jedne strane - redateljev uobičajeni pečat u njegovoj obrani ženske otpornosti i dostojanstva, a - s druge strane - fleksibilnost i izražajnost tumača koji uvijek blista. (Diego Batlle / Otroscines.com)
   Film je tako blistav u svom jedinom glumcu da vam nikad neće biti dosta ni jednog ni drugog. (Saibal Chatterjee / NDTV)
   Almodóvar se ponovno igra umjetnošću vlastitog filma… veličanstven komad… manje teksta, više slike. (Javier Ocaña / Diario El País)
   Blistavo djelo… kinematografska vježba jednako puna i stroga kao i slobodna u svojoj preciznosti. Sve izgleda i čini se zaraženo morbidnim i grozničavim savršenstvom. (Luis Martínez / Diario El Mundo)
   On je vjeran svojoj biti, ali ono što radi s prostorom, sa setom, s tom zamagljenom granicom na ekranu između fikcije i stvarnosti, majstorski je. (Quim Casas / Diario El Periódico)
   Sporedan rad u njegovoj filmografiji, luksuzna diverzija i bombastična stilska vježba uz superlative Tildi Swinton. (Alex Vicente / Diario El País)
   Konstrukcija i destrukcija, umjetnost i prirodnost, prerušavanje i istina: sile koje oblikuju Almodóvarov novi genij. (Manu Yáñez / Fotogramas)
   Redatelj oblikuje Cocteauov tekst svojim najosobnijim pečatom kako bi mu dao suvremenost. (Anna Buj / Diario La Vanguardia )

https://www.imdb.com/title/tt11760792/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_La%2520voz%2520humana

UTORAK / 09.01.

KLUB ZERO

Club Zero, 2023.
19:00 satiU NOVU S NAJBOLJIMA
Club Zero, 2023. Jessica Hausner, 110 min. A/UK/DE/FR/DK/QA
Scenarij
: Jessica Hausner
Uloge: Mia Wasikowska, Mathieu Demy, Elsa Zylberstein, Amir El-Masry, Sidse Babett Knudsen
   Gospođica Novak nova je nastavnicu u jednoj engleskoj privatnoj školi koja svojim učenicama i učenicima želi približiti koncept „svjesne prehrane“. Polaganog jedenja, zalogaj po zalogaj, ne toliko obilno, a konačno i sve manje i manje. Dok situacija na taj način sve više izmiče kontroli, redateljica postavlja društveno kritična pitanja o potrošnji, sektaškim ekstremima i lošim prehrambenim navikama u ovoj jedinstveno iščašenoj satiri u maniri trilera. (Sascha Rettig / www.viennale.at)

   Oštro ispričana moralna priča, kritizirajući odnos koji ranjivi tinejdžeri imaju sa svojim tijelima, kao i kako roditelji mogu koristiti svoje bogatstvo i kao oruzje i kao poticaj. (Shubhra Gupta / The Indian Express)
   Mračna komedija koja vas rijetko uspije nasmijati - “Klub nula” scenaristice/redateljice Jessice Hausner tvrd je orah. (Ben Croll / TheWrap)
   Riječ je o vizualno zadivljujućem, umjetnički režiranom filmu moderne arhitekture i dizajna. (Sabina Dana / Plasse Film Threat)
   Slaže li se sve zajedno? Ne baš. Ali tjera li vas da zastanete i razmislite? Definitivno! (Alex Billington / FirstShowing.net)
   Središnja tema filma je odnos između roditelja, učitelja i djece. Rekla bih da pokušavam promatrati ili pokazati kako te tri strane ne komuniciraju najbolje. Postoji neka vrsta međusobnog nedostatka pažnje ili komunikacije. I ovaj jaz između roditelja i djece omogućuje profesorici Novak da se ubaci među njih sa svojim ekstremističkim idejama. (scenaristica i redateljica Jessica Hausner)
   Sve je više radikalnih ideja i ljudi zauzimaju ekstremističke pozicije. To je opasno za društvo. Moramo slušati ljude prije no što postanu radikalni. Svaki radikalizam je poruka o bespomoćnosti. (scenaristica i redateljica Jessica Hausner)

   Catalonian International Film Festival 2023. BestMusic
   Palić Festival 2023. Posebno priznanje: Jessica Hausner
https://www.imdb.com/title/tt18235146/?ref_=fn_al_tt_1

SRIJEDA / 10.01.

HIMERA

La Chimera, 2023.
19:00 satiU NOVU S NAJBOLJIMA
La Chimera, 2023. Alice Rohrwacher, 130 min. IT/FR/HE
Scenarij:
Alice Rohrwacher
Uloge: Josh O'Connor, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato, Alba Rohrwacher, Isabella Rossellini
   Svatko ima svoju himeru, nešto što pokušava doseći, ali nikako ne uspijeva pronaći. Za bandu pljačkaša – tombaroli - drevnih etruščanskih grobnica i skrivenih arheoloških nalazišta u Toskani 1980-ih, himera je odsustvo od rada i san o lakom bogaćenju. Za Arthura, himera izgleda kao Beniamina, žena koju je izgubio. Kako bi je pronašao, Arthur se suočava s nevidljivim, traži je posvuda i zalazi u podzemlje u potrazi za vratima zagrobnog života o kojem govore mitovi. Sudbine likova isprepliću se na magijsko-realističnom putovanju između živih i mrt
   Film ‘La Chimera’ Alice Rohrwacher u Cannesu je, nakon premijere, dobio 13-minutni aplauz. Publika je gromoglasno pozdravila neuobičajenu priču o engleskom arheologu koji pomaže  bandi pljačkaša starih grobnica.
   „La Chimera“ je divlja, nevjerojatna potraga. Čudesna i čarobna priča Alice Rochrwacher je prava svetkovina koji treba vidjeti. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Film je sloboda ... Željela sam napraviti film oslobođen svih okova narativa koje diktiraju platforme i koje su sada kontaminirali sve. (scenaristica i redateljica  Alice Rohrwacher)
   Širok spektar neobičnih, ekscentičnih likova u priči sa turbulentnim tempom - redateljica Alice Rohrwacher i u ovom filmu ostaje vjerna svom stilu - na tragu Felinija. (villin / forum)
   Ovo je film o svijetu koji se nalazi ovdje i sada, i o svijetu nakon smrti, gore i dolje, a zatim o misteriji nevidljivog i odnosu sa univerzalnim. (scenaristica i redateljica  Alice Rohrwacher)
   Ovaj film je pametan, ambiciozan i duhovit, ali djeluje i kao inteligentna meditacija o našim stavovima prema zivotu, ljubavi i smrti. (Peter Sobczynski / RogerEbert.com)

   Chicago Film Festival 2023. Best Cinematography: Hélene Louvart; Best Ensemble Cast Performance
   Sao Paulo International Film Festival 2023. Nagrada publike (International Competiton)
   Valladolid International Film Festival 2023. Best Film
https://www.imdb.com/title/tt14561712/?ref_=fn_al_tt_1

ČETVRTAK / 11.01.

SUHA TRAVA

Kuru Otlar Üstüne / About Dry Grasses, 2023.
19:00 satiU NOVU S NAJBOLJIMA
Kuru Otlar Üstüne / About Dry Grasses, 2023. Nuri Bilge Ceylan, 197 min. TR
Scenarij:
Akin Aksu,Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Uloge: Deniz Celiloglu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Ece Bagci
   Samet, učitelj likovnog u javnoj školi u istočnoj Anatoliji žudi napustiti uspavano selo i otići u kozmopolitski Istanbul. Dodatno je razočaran kada se on i kolega Kenan nađu pod lupom javnosti zbog uznemiravanje učenice. Samet se boji da će ga okolnosti zadržati u Anadoliji i da će njegovi snovi o novom životu biti trajno izvan dosega.
   Zanosan ep o svakodnevnom životu. (Lee Jutton / Film Inquiry)
  Gluma u filmu je prvoklasna, naročito u slučaju Merve Dizdar u ulozi Nuray koja je za svoje ostvarenje nagrađena i u Cannesu. Njena prezentnost na ekranu je unikatna, pa glumica zapravo „sidri” film. (lupiga.com)
   Pronicljiva analiza modernog turskog intelektualca u društvu, sa svim komplikacijama, društvenoj paralizi i samoporažavajućoj zaokupljenosti samim sobom. (Bilge Ebiri / New York Magazine/Vulture)
   Za brojne Ceylanove obožavatelje, ovo je još jedna prilika da uđu u njegov svijet i uoče njegove lukave političke reference. (Stephanie Bunbury Deadline Hollywood Daily)
   Remek-djelo velikog majstora. Nije jedan od filmova koje je lako pogledati, ali nedvojbeno je važan film koji se mora vidjeti. Možda i više puta. (Atilla Dorsay / Sabahu)
   Ceylanovo "najmračnije djelo" do sada. Odlični glumački izbor i izvedbe... Film je ispunio očekivanja i uspio impresionirati publiku unatoč dužini. (Åženay Aydemir / Gazete Duvar)
   Jedan od najbriljantnijih radova prikazanih u Cannesu posljednjih godina. (Siddhant Adlakha / indie Wire)
   Kad se pojavi novi film Nurija Bilgea Ceylana i pogledam ga, osjećam se kao da sam sreo starog prijatelja kojeg dugo nisam vidio. (Murray / MUBI)
   Točan prikaz najkukavičkije društvene većine. Nuri Bilge Ceylan jedan je od najvećih filmaša današnjice. (Ostermyers / MUBI)

   Cannes 2023. Najbolja glumica: Merve Dizdar
   Chicago International Film Festival 2023. Najbolja sporedna uloga: Ece Bagci
https://www.imdb.com/title/tt13231544/?ref_=fn_al_tt_1

PETAK / 12.01.

OTET

Rapito / Kidnapped, 2023.
19:00 satiU NOVU S NAJBOLJIMA
Rapito / Kidnapped, 2023. Marco Bellocchio, 134 min. IT/FR/DE
Scenarij:
Marco Bellocchio i Susanna Nicchiarelli prema knjizi “Il caso mortara” Daniele Scalise
Uloge: Enea Sala, Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Andrea Gherpelli
   Godine 1858. u židovskoj četvrti Bologne papini vojnici upali su u kuću obitelji Mortara. Po nalogu kardinala, došli su po Edgarda, „svog“ sedmogodišnjeg sina. Dijete je kao bebu potajno krstila njegova dojilja bez znanja ili pristanka njegovih roditelja. Crkva je odgovorila prema tadašnjoj praksi, a papinski je zakon neupitan: mora dobiti katoličko obrazovanje. Edgardovi roditelji, izbezumljeni, učinit će sve da vrate sina. Potpomognuta javnim mnijenjem i međunarodnom židovskom zajednicom, borba Mortara ubrzo poprima političku dimenziju. Ali Crkva i Papa neće pristati vratiti dijete. (snimljeno prema istinitim događajima).
   Je li “Rapito” antikatolički? Ne mislim tako. Je li protupapinski? Može biti. Je li to osuda Pija i crkvene korupcije? Definitivno. Ali priča je istinita, pa ne možemo odbaciti film kao antikatoličku propagandu. Možda je primamljivo odbaciti otmicu Mortare kao jednu odvratnu epizodu, ali slučaj Mortara samo je jedan incident u dugogodišnjoj crkvenoj praksi prisilnog krštenja židovske djece i odvajanja židovske djece koje je odobrio Vatikan. (Ryan Di Corpo / www.americamagazine.org)
   Sveobuhvatni ep, temeljen na stvarnim događajima, koji je još jedan primjer pompeznosti i nehumanosti Katoličke crkve... (film je) vrtoglavo zapanjujuća priča koja se proteže desetljećima, majstorski izvedena na divlji, operni način. (Frank J. Avella / Edge Media Network)
   Riječ je o upečatljivom, snažnom filmu koji istražuje odnose vjere i moći, vjere i indoktrinacije, naivnosti i podložnosti, nepravde i pobune, obitelji i vjerskih zajednica... Lijepo i snažno! (Sabine / MUBI)
   Marco Bellocchio ponovno nudi emotivnu kroniku talijanske povijesti s njene najmračnije strane. (Miguel A. Reina / MUBI)
   Napeta melodrama usredotočena na užasavajuću povijesnu činjenicu koja i danas tako snažno odjekuje našim burnim vremenima. Nakon svih ovih godina društva diljem svijeta nisu naučila opasnosti ekstremne vjere. (Atzin Ortiz González / MUBI)

   Golden Rooster Awards 2023. Best Director
   Italian National Syndicate of Film Journalists 2023. Najbolji film, redatelj, scenarij, gl. ženska uloga, gl. muška uloga
https://www.imdb.com/title/tt14137416/?ref_=fn_al_tt_1

SUBOTA / 13.01.

DISCO BOY

Disco Boy, 2023.
17:00 satiU NOVU S NAJBOLJIMA
Disco Boy, 2023. Giacomo Abbruzzese, 93 min. IT/FR/BE/PL
Scenarij
: Giacomo Abbruzzese
Uloge: Franz Rogowski, Morr Ndiaye, Laetitia Ky, Leon Lučev
   Film prikazuje isprepletene priče Alekseja, pripadnika francuske Legije stranaca; i Jomoa, gerilskog borca u selu u delti Nigera ...
   Nakon bolnog putovanja kroz Europu, Alex, Bjelorus, pridružuje se Legiji stranaca u Francuskoj vjerujući u europski identitet. Jomo, Nigerijac, bori se za opstanak i trajnost svog naroda u delti Nigera i spreman je umrijeti kako bi obranio svoje ideje. Ovo dvoje mladih ljudi susresti će se i njihove će se sudbine spojiti da nastave put preko granica... tijela... života... i smrti...
   Hrabar, kreativan i nepokolebljiv, „Disco Boy“ je vitalan rad s nepredvidivom političkom energijom. (Alexandra Heller-Nicholas / AWFJ.org)
   Ovo je hrabro ostvarenje: film koji vas želi zaslijepiti svojim samostalnim scenografijama, ali i povesti vas na put svojom pričom. (Peter Bradshaw / Guardian)
   Abbruzzese režira s takvom blistavom energijom i vizualnom snagom da zaboravite na zbunjujući zaplet. (Juan Pando / Fotogramas)
   Abbruzzese se bori s dubokim, zastrašujućim temama identiteta, kolonijalizma, nasilja, plemenstva i moći; a izbor da se sve to potcrta plesom i glazbom uzdiže “Disco Boya” na nešto neobično. (Sarah Manvel / Critic's Notebook)
   Uživao sam u filmu, Franz Rogowski (glavni glumac koji glumi Alexa) me oduševio. Giacomo je snimio prekrasan i moćan film, a Hélène Louvart (snimateljica) prelijepo ga je snimila. (Leon Lučev)

   Berlin Film Festival 2023. Silver Berlin Bear / Out-standing Artistic Contribution / camera: HéléneLouvart
https://www.imdb.com/title/tt22180518/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_6_nm_2_q_Disco%2520Boy

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: SAVRŠENI DANI

Perfect Days, 2023.
19:00 satiPROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: NAJGLEDANIJI FILMOVI U 1. DIJELU SEZONE 2024.
Perfect Days, 2023. Wim Wenders, 123 min. JP/DE
Scenarij:
TakumaTakasaki,Wim Wenders
Uloge: Koji Yakusho,Tokio Emoto, Arisa Nakano
  ÄŒini se da je Hirayama posve zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača zahoda u Tokiju. Izvan svoje vrlo strukturirane svakodnevne rutine uživa u svojoj strasti prema glazbi i knjigama. Voli drveće i fotografira ga. Niz neočekivanih susreta postupno otkriva sve više iz njegove prošlosti.
  Dragulj s brojnim poetskim kvalitetama. (ekumenski žiri u Cannesu, nagrađuje filmove koji se posebno ističu kršćansko-duhovnom dimenzijom)
  Životno, remek-djelo WimaWendersa. (Hsin Wang / FIPRESCI)
   Pokretan glumačkom vještinom Kojija Yakushoa,“Perfect Days” je minimalistička meditacija koja nudi banket malih užitaka... (Ricardo Gallegos / La Estatuilla)
   Ovaj film je duboko dirljivo i poetsko razmišljanje o pronalaženju ljepote u svakodnevnom svijetu oko nas. (Cannes press)
  „Savršeni“ dani su pjesma izuzetne suptilnosti i ljepote. (Alissa Wilkinson / Vox)

   Cannes Film Festival 2023. Best Actor: Koji Yakusho; Prize of the Ecumenical Jury
https://www.imdb.com/title/tt27503384/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 16.01.

ZLOČIN JE MOJ

Mon crime / The Crime is Mine, 2023.
17:30 satiMon crime / The Crime is Mine, 2023. François Ozon, 102 min.
Scenarij:
François Ozon prema drami „Mon crime“ iz 1934. Georgesa Berra i Louisa Verneuila
Uloge: Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon, André Dussollier
   U Parizu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, Madeleine, mlada, lijepa, siromašna glumica bez ikakvog talenta, biva optužena za ubojstvo slavnog  producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, Madeleine je oslobođena krivnje zbog toga što se smatra da je zločin počinila u samoobrani. Uskoro započinje njezin novi život, ovaj put slavan I uspješan, sve dok prava istina ne izađe na vidjelo…
   Ozon još jednom dokazuje da je majstor sofisticirane komedije prožete ironijom i dramom. Ovo je jedan od njegovih najatraktivnijih filmova. (David Stratton / The Australian)
   Mami gledatelje i drži ih zarobljene do zadnje minute. (Amparo Cabal / EscribiendoCine)
   Živahan i simpatičan nalet bijega od stvarnosti koji će ljubitelji francuske kinematografije zajamčeno obožavati. (Leigh Paatsch / Herald Sun)
   Imao sam ideju snimiti ovaj film u vrijeme kada je sve bilo tako depresivno tijekom karantene. Naravno da sve još uvijek ide loše s ratom u Ukrajini, recesijom, globalnim zatopljenjem... Ali u tom trenutku jednostavno sam imao želju vratiti se komediji, napraviti nešto lagano dok se bavimo stvarima koje nas se danas tiču, znači dinamikom moći i statusom žena. (redatelj François Ozon)
   Trenutačno ne radim ni na čemu osim na promoviranju ovog filma. Posljednjih 20 godina snimam film godišnje i shvaćam da je prava prilika za mene da imam ovu priliku raditi s toliko slobode i užitka. Po mom mišljenju, Francuska ostaje najbolje mjesto za redatelja da zadrži kontrolu nad svojim kreativnim radom. (redatelj François Ozon)

https://www.imdb.com/title/tt20330434/?ref_=fn_al_tt_1

TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA

A Streetcar Named Desire, 1951.
19:30 satiBRANDO100
A Streetcar Named Desire, 1951. Elia Kazan, 122 min. US
Scenarij:
Oscar Saul i Elia Kazan prema kazališnoj predstavi Tennessee Williamsa
Uloge: Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter, Karl Malden, Rudy Bond, Peg Hillias, Nick Dennis
   Temeljena na nagrađivanoj drami Tennesseeja Williamsa, priča prati problematičnu, bivšu učiteljicu Blanche DuBois dok napušta gradić u Mississippiju i seli se svojoj sestri Stelli Kowalski i njezinom suprugu Stanleyju u New Orleans. Blancheina koketna prisutnost južnjačke ljepotice stvara probleme Stelli i Stanleyju, koji već imaju nestabilnu vezu, što dovodi do još većeg sukoba u obitelji Kowalski.
   Williamsovo najpopularnije djelo, „Tramvaj zvan čežnja“, jedna je od najhvaljenijih drama dvadesetog stoljeća. I dalje se ubraja među njegove najizvođenije drame, a inspirirala je mnoge adaptacije u drugim oblicima. Tennessee Williams je pisac koji već 1948. za ovu dramu dobiva Pulitzerovu nagradu, prvu od čak tri. Williams progovara glasnim jezikom o temama koje su ga mučile, o slabostima koje su bile sastavni dio njegove egzistencije: mentalna labilnost, homoseksualnost, alkoholizam. Stoga ga oslanjanje na raskrivanje stanja ljudske duše, intimne drame svojih junaka, njihova emotivna previranja – čine aktualnim svakom vremenu pa tako i ovom našem.
   Film je osvojio Oscare za najboljeg sporednog glumca (Karl Malden), najbolju glavnu glumicu (Vivien Leigh), najbolju sporednu glumicu (Kim Hunter) i najbolju produkciju.
   Brandov rad zaslužuje biti priznat kao ultimativna glumačka izvedba. (Alasdair Bayman / CineVue)
   Tennessee Williams napunio je spremnik. Marlon Brando ga je zapalio. (Josh Larsen / LarsenOnFilm)
   Remek-djelo, najbolji film ikad snimljen prema kazališnom djelu. (Emanuel Levy / EmanuelLevy.Com)
   Grub je, depresivan i neuštirkan, ali je tako moćan zbog likova. Preplavljeni su energijom i životom i nemoguće je ne ostati opčinjen njima unatoč njihovoj disfunkcionalnosti. (Keith Garlington)
   Film „Tramvaj zvan čežnja“ za mene je potpuno umjetničko savršenstvo... To je najsavršeniji spoj scenarija i izvedbe koji sam ikad vidio. Slažem se s Richardom Schickelom, koji predstavu naziva savršenom. Likovi su tako savršeno napisani, svaka nijansa, svaki instinkt, svaki redak dijaloga najbolji su izbor od svih dostupnih u poznatom svemiru. Sve izvedbe su senzacionalne. Vivien Leigh je neusporediva, stvarnija i živopisnija od stvarnih ljudi koje poznajem. A Marlon Brando bio je živa pjesma. Bio je glumac koji je stupio na scenu i promijenio povijest glume. Čarolija, okruženje, New Orleans, Francuska četvrt, kišna vlažna poslijepodneva, večer pokera. Umjetnički genij, bez ograničenja. (Woody Allen)
   Emocije su podignute na još veću razinu zbog vrućine u New Orleansu i tjelesne građe Marlona Branda, koja je usklađena s njegovom titanskom izvedbom. (Matt Neal / ABC Radio)
   Snažna seksualna represija je cijela poanta 1950-ih. Jednostavno, fantastično! (James Christopher / Times)
   Koliko god se trudio, Marlon nikako nije mogao shvatiti lik Stanleya, kojeg je mrzio i uspoređivao sa zvijeri. No ipak, smatrajući da u svaki film treba unijeti istinu, odlučio je da je upravo on taj koji može to učiniti i stati na kraj glumačkim izvedbama starijih i nagrađivanijih kolega koje je smatrao smiješnim i predvidljivim. Kako bi prihvatio lik Kowalskog i odglumio ga na najuvjerljiviji način, Brando se oslonio na prisjećanje ne tako idiličnog djetinjstva. Odrastanje uz oca zlostavljača i majku alkoholičarku, dalo mu je izvrsnu podlogu za iznošenje vrlo kompleksnih uloga. Postupno je počeo preuzimati očev obrazac ponašanja i usavršavati lik Stanleya koji je onda počeo preuzimati njega, iz dana u dan sve više i više, a kada ga je preuzeo u potpunosti dobili smo jedan od najboljih glumačkih performansa u filmskoj povijesti koji je (uz ulogu Vita Corleonea, naravno) Marlonu potpuno zasluženo priskrbio status najboljeg glumca svih vremena. Međutim, Oscara će dobiti tek za nekoliko godina za ulogu Terryja Malloya u još jednom Kazanovom klasiku, “Na dokovima New Yorka”. (goodtalking.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0044081/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_A%2520Streetcar%2520Named%2520Desire

SRIJEDA / 17.01.

BIJELA PTICA (GOLUBICA: ČUDESNA PRIČA)

White Bird, 2023.
17:30 satiWhite Bird, 2023. Marc Foster, 120 min. US
Scenarij:
Mark Bomback prema grafičkom romanu R. J. Palacia
Uloge: Ariella Glaser, Orlando Schwerdt, Bryce Gheisar, Gillian Anderson, Helen Mirren
   Malo tko bi se kladio da će film 'Wonder' iz 2017. biti kinematografsko čudo sa zaradom od preko 300 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama. I tražio se nastavak, pa smo ga i dobili: „White Bird“ se najavila kao prednastavak uspješne drame.
   U novom poglavlju otkrivamo novu stranu Julianove priče, koji se bori pronaći svoje mjesto u društvu otkako je izbačen iz bivše škole zbog nedoličnog ponašanja prema Augustu Pullmanu. Kako bi promijenila njegov život, Julianova baka mu konačno otkriva vlastitu priču o hrabrosti - tijekom njezine mladosti, pod okupacijom nacista u Francuskoj, jedan ju je dječak zaštitio od smrtne opasnosti. Njih su dvoje pronašli prvu ljubav u zadivljujućem, čarobnom svijetu koji su sami stvorili, dok je dječakova majka riskirala sve kako bi ih zaštitila.
   Iako se ovdje može raspravljati oko nekih jednostavnijih elemenata priče, redateljevo umijeće daje zgodan rezultat s dirljivim i inspirativnim notama bez nametanja. (Dennis Harvey / Variety)
https://www.imdb.com/title/tt11068094/?ref_=fn_al_tt_1

U GROB NIŠTA NE NOSIŠ

You Can't Take It With You, 1938.
20:00 satiCOLUMBIA100
You Can't Take It With You, 1938. Frank Capra, 126 min. US OSCAR / NAJBOLJI FILM
Scenarij:
Robert Riskin, adaptacija istoimene drame iz 1936. Mossa Harta i Georgea S. Kaufmana, nagrađene Pulitzerom
Uloge: Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Edward Arnold
   Naočita Alice Sycamore zaljubljuje se u bankarevog sina Tonyja Kirbyja. Ali kada pozove svoju buduću tazbinu na večeru kako bi dali svoj blagoslov braku, Aliceina osebujna obitelj mogla bi biti previše ekscentrična za staložene Kirbyjeve.
   Sjajna romantična komedija nagrađena je Oscarom za najbolji film i režiju, a na osobit način zanimljiva je stoga što donosi otvorenu kritiku materijalizmu. Izvrsno profilirani karakteri temperamentnih likova, iskričavi dijalozi, burleskni elementi, svojim empatičnim humorom i danas djeluje podjednako dobro i svježe kao i u vrijeme premijere.
   Glatko režiran, prirodno odglumljen i pažljivo produciran, 'You Can'You Can't Take It With You' ima sve elemente zabave koju možete poželjeti. (Film Daily)
   Robert Riskin napravio je dobru adaptaciju kazališne predstave jer je mudro stavio naglasak na ljudsku, a ne na farsičnu stranu priče; ipak je to učinio bez žrtvovanja bilo kojeg kuta komedije. (Harrison's Reports)
   To je jedan od najzabavnijih filmova koji su se mogli vidjeti u posljednjih nekoliko mjeseci i zasigurno će biti veliki hit kod publike. (Edwin Schallert / Los Angeles Times)
   Gotovo 85 godina nakon prikazivanja u kinima, „You Can'Te It With You“ i dalje ima što za ponuditi, ali ovo je ipak film svoje ere. (Danielle Solzman / Solzy at the Movies)

https://www.imdb.com/title/tt0030993/?ref_=fn_al_tt_1

ČETVRTAK / 18.01.

UDAR SREĆE

Coup de chance, 2023.
17:30 satiCoup de chance, 2023. Woody Allen, 93 min. US / FR
Scenarij:
Woody Allen
Uloge: Lou de Laage, Valerie Lemercier, Melvil Poupaud, Niels Schneide
   Radnja filma romantične komedije „Udar sreće“ vrti se oko važne uloge koju sreća igra u svim našim životima.
   Fanny i Jean na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesioinalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati.
   Ovo je moj pedeseti film. Bila je velika privilegija napraviti ga u Parizu i velika je čast pokazati ga u Veneciji. (Woody Allen na premijeri nakon koje je dobio petominutni aplauz, ali i demonstracije ispred dvorane s obzirom na optužbe koje je na njegov račun izrekla kći)
   „Coup de Chance“ ima više duha i radosti života od bilo čega što je Woody Allen snimio u zadnje vrijeme. (Jonathan Romney / Screen International)
   Pravo je olakšanje i užitak vidjeti da je Allan napisao scenarij koji se ne temelji na ‘neurotičnosti‘ i koji je prepun vibrantnih sudionika koji nas uvijek iznova iznenađuju. (Owen Gleiberman / Variety)
   Svjež, ironičan, sa složenim situacijama i pričom koja poštuje inteligenciju publike bez moraliziranja i neočekivanim, smiješnim raspletom o kakvom je Allen mogao samo sanjati. (Carlos Boyero / El Pais)
   Kako će Allen dalje voditi svoju karijeru očito je samo njegova stvar. Ali ako je ikada razmišljao o tome da pokupi svoj dobitak i odustane od igre, njegov 50. igrani film mogao bi biti pristojan film za odlazak. „Coup de Chance“ različito je smiješan i tužan, energičan i ležeran; teturajuća, ali zadovoljavajuća jesenska drama koja luta usred sve slabijeg svjetla i zlatnog lišća. (Xan Brooks / Guardian)
   Razmišljao sam o tome da mi je ovo pedeseti film i da moram odlučiti želim li nastaviti snimati filmove. Razmislio sam o dvije stvari. Prva je da je uvijek naporno skupljati novce za film. Želim li prolaziti kroz to? Snimanje filma je jedna stvar, ali skupljanje novca za film je mučno. Kada bi netko istupio iz sjene i rekao: ‘Dat ću ti novac za tvoj film‘, taj bi faktor pridonio snimanju novog filma. Druga je stvar, pak, što se dogodilo s filmovima. Ne sviđa mi se, a ne znam niti ikojeg drugog redatelja kojem se sviđa, stvaranje filma koji nakon dva tjedna završi na televiziji ili streamingu. To nije vrhunac kulture. (Woody Allen)

https://www.imdb.com/find/?q=Coup%20de%20chance&ref_=nv_sr_sm

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: UBOGA STVORENJA

Poor Things, 2023.
19:30 satiPROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: NAJGLEDANIJI FILMOVI U 1. DIJELU SEZONE 2024.
Poor Things, 2023. Yorgos Lanthimos, 142 min. IE/UK/US
Scenarij:
Tony McNamara prma istoimenom romanu Alasdaira Graya
Uloge: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
   ZLATNI LAV – VENECIJA 2023.
   11 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!
   11 nominacija za BAFTA-u uključujući onu za najbolji film!
   7 nominacija za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film i režiju!

   Nevjerojatna priča i fantastična evolucija Belle Baxter, mlade žene koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja, ali je istovremeno i željna istraživanja svijeta koji joj nedostaje. Vodi je to u bijeg s Duncanom, uglađenim i razvratnim odvjetnikom... Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella je postojana u svojoj potrazi za seksualnim oslobađanjem i jednakošću.
   Lanthimosov novi film je vizualno šarena gotička bajka koja neodoljivo podsjeća na Mary Shelleyinog „Frankensteina“. Ali „Poor Things“ je ekranizacija istoimenog romana škotskog pisca Alasdaira Graya kojeg su kritike nazvale “veličanstveno žustrim, zabavnim, prljavim i pametnim“.
   Izuzetno maštovit i uzbudljivo pretjeran, „Jadnici“ su bizaran, briljantan tour de force redatelja Yorgosa Lanthimosa i glavne zvijezde Emme Stone. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Lanthimosov najbolji film dosad, čudna slika prekrasnog izgleda koja velikodušnost pruža i svojim likovima i publici. (Stephanie Zacharek / Time)
   Ono što „Jadnike“ čini velikim - i nedvojbeno pametnim filmom, je način na koji Lanthimos balansira razigranost s daleko zamršenijim temama. (Maxwell Rabb / Chicago Reader)
   Prekrasno kitnjast, divno uvrnut, neskriveno raskalašen i na trenutke groteskno upečatljiv... (Richard Roeper / Chicago Sun-Times)
   Ugodan, čudan, lud i pametan. (Michael J. Casey / Metro Arts)
   Kao i kod prethodnog Lathimosovog rada (The Favourite), „Jadnici“ su sami po sebi jednako – i briljantno – iznenađujući hibrid: feministička priča o odrastanju, film o čudovištima i bahata, erotična gužva koju je grčki alkemičar nekako iskovao u remek-djelo. (Phil de Semlyen / Time Out)
   „Jadnici“ su ludo ugodna bajka koja ne stvara samo jedan, već višestruke osebujne svjetove - svaki od njih je zamamno umjetničko djelo - nastanjenih nezaboravnim likovima koje je oblikovala prvoklasna glumačka ekipa. Divlje kitnjasta, ali režirana s nepogrešivom kontrolom, to je također priča bogata suvremenošću, o ženi koja se iznova gradi od nule, strogo prema vlastitim pravilima. Uloga života Emme Stone. (David Rooney / The Hollywood Reporter)
   „Jadnici“ neprestano uvlače svoje gledatelje u nepredvidivu priču o samootkrivanju koja je ispunjena neobuzdanom kreativnošću i briljantnom glumom. (Ruben Peralta /  Rigaud Cocalecas)
   Izvlačeći najbolje iz horora, znanstvene fantastike, romantike i odrastanja, priča Belle Baxter je zanosna, sofisticirana, duboko feministička: Lanthimos puca iz svog raspoloživog naoružanja. (Lauren Coates / Third Coast Review)
   To je takva bajka i metafora - jasno je da se to zapravo ne može dogoditi - ali ideja da možete početi ispočetka kao žena, vidjeti sve po prvi put i pokušati razumjeti prirodu seksualnosti, ili moći, ili novca ili izbora... sposobnost da donosite odluke i živite prema vlastitim pravilima, a ne prema pravilima društva - mislila sam da je to stvarno fascinantan svijet u koji trebam otići. (Emma Stone)
   Bilo mi je jako važno da ne napravim film koji bi bio čedan, jer to bi bila potpuna izdaja glavnog lika. Morali smo biti sigurni da se Emma ne srami svog tijela, golotinje, sudjelovanja u tim scenama i to je odmah shvatila. ÄŒim bih počeo pričati nešto o seksu, rekla bi: ‘Da, naravno, to je Bella. Učinit ćemo ono što trebamo... Ovaj film je ona, ispred i iza kamere. (redatelj Yorgos Lathimos)

https://www.imdb.com/title/tt14230458/?ref_=fn_al_tt_1

PETAK / 19.01.

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: UBOGA STVORENJA

Poor Things, 2023.
17:00 satiPROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: NAJGLEDANIJI FILMOVI U 1. DIJELU SEZONE 2024.
Poor Things, 2023. Yorgos Lanthimos, 142 min. IE/UK/US
Scenarij:
Tony McNamara prma istoimenom romanu Alasdaira Graya
Uloge: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
   ZLATNI LAV – VENECIJA 2023.
   11 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!
   11 nominacija za BAFTA-u uključujući onu za najbolji film!
   7 nominacija za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film i režiju!

   Nevjerojatna priča i fantastična evolucija Belle Baxter, mlade žene koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja, ali je istovremeno i željna istraživanja svijeta koji joj nedostaje. Vodi je to u bijeg s Duncanom, uglađenim i razvratnim odvjetnikom... Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella je postojana u svojoj potrazi za seksualnim oslobađanjem i jednakošću.
   Lanthimosov novi film je vizualno šarena gotička bajka koja neodoljivo podsjeća na Mary Shelleyinog „Frankensteina“. Ali „Poor Things“ je ekranizacija istoimenog romana škotskog pisca Alasdaira Graya kojeg su kritike nazvale “veličanstveno žustrim, zabavnim, prljavim i pametnim“.
   Izuzetno maštovit i uzbudljivo pretjeran, „Jadnici“ su bizaran, briljantan tour de force redatelja Yorgosa Lanthimosa i glavne zvijezde Emme Stone. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Lanthimosov najbolji film dosad, čudna slika prekrasnog izgleda koja velikodušnost pruža i svojim likovima i publici. (Stephanie Zacharek / Time)
   Ono što „Jadnike“ čini velikim - i nedvojbeno pametnim filmom, je način na koji Lanthimos balansira razigranost s daleko zamršenijim temama. (Maxwell Rabb / Chicago Reader)
   Prekrasno kitnjast, divno uvrnut, neskriveno raskalašen i na trenutke groteskno upečatljiv... (Richard Roeper / Chicago Sun-Times)
   Ugodan, čudan, lud i pametan. (Michael J. Casey / Metro Arts)
   Kao i kod prethodnog Lathimosovog rada (The Favourite), „Jadnici“ su sami po sebi jednako – i briljantno – iznenađujući hibrid: feministička priča o odrastanju, film o čudovištima i bahata, erotična gužva koju je grčki alkemičar nekako iskovao u remek-djelo. (Phil de Semlyen / Time Out)
   „Jadnici“ su ludo ugodna bajka koja ne stvara samo jedan, već višestruke osebujne svjetove - svaki od njih je zamamno umjetničko djelo - nastanjenih nezaboravnim likovima koje je oblikovala prvoklasna glumačka ekipa. Divlje kitnjasta, ali režirana s nepogrešivom kontrolom, to je također priča bogata suvremenošću, o ženi koja se iznova gradi od nule, strogo prema vlastitim pravilima. Uloga života Emme Stone. (David Rooney / The Hollywood Reporter)
   „Jadnici“ neprestano uvlače svoje gledatelje u nepredvidivu priču o samootkrivanju koja je ispunjena neobuzdanom kreativnošću i briljantnom glumom. (Ruben Peralta /  Rigaud Cocalecas)
   Izvlačeći najbolje iz horora, znanstvene fantastike, romantike i odrastanja, priča Belle Baxter je zanosna, sofisticirana, duboko feministička: Lanthimos puca iz svog raspoloživog naoružanja. (Lauren Coates / Third Coast Review)
   To je takva bajka i metafora - jasno je da se to zapravo ne može dogoditi - ali ideja da možete početi ispočetka kao žena, vidjeti sve po prvi put i pokušati razumjeti prirodu seksualnosti, ili moći, ili novca ili izbora... sposobnost da donosite odluke i živite prema vlastitim pravilima, a ne prema pravilima društva - mislila sam da je to stvarno fascinantan svijet u koji trebam otići. (Emma Stone)
   Bilo mi je jako važno da ne napravim film koji bi bio čedan, jer to bi bila potpuna izdaja glavnog lika. Morali smo biti sigurni da se Emma ne srami svog tijela, golotinje, sudjelovanja u tim scenama i to je odmah shvatila. ÄŒim bih počeo pričati nešto o seksu, rekla bi: ‘Da, naravno, to je Bella. Učinit ćemo ono što trebamo... Ovaj film je ona, ispred i iza kamere. (redatelj Yorgos Lathimos)

https://www.imdb.com/title/tt14230458/?ref_=fn_al_tt_1

UDAR SREĆE

Coup de chance, 2023.
20:00 satiCoup de chance, 2023. Woody Allen, 93 min. US / FR
Scenarij:
Woody Allen
Uloge: Lou de Laage, Valerie Lemercier, Melvil Poupaud, Niels Schneide
   Radnja filma romantične komedije „Udar sreće“ vrti se oko važne uloge koju sreća igra u svim našim životima.
   Fanny i Jean na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesioinalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati.
   Ovo je moj pedeseti film. Bila je velika privilegija napraviti ga u Parizu i velika je čast pokazati ga u Veneciji. (Woody Allen na premijeri nakon koje je dobio petominutni aplauz, ali i demonstracije ispred dvorane s obzirom na optužbe koje je na njegov račun izrekla kći)
   „Coup de Chance“ ima više duha i radosti života od bilo čega što je Woody Allen snimio u zadnje vrijeme. (Jonathan Romney / Screen International)
   Pravo je olakšanje i užitak vidjeti da je Allan napisao scenarij koji se ne temelji na ‘neurotičnosti‘ i koji je prepun vibrantnih sudionika koji nas uvijek iznova iznenađuju. (Owen Gleiberman / Variety)
   Svjež, ironičan, sa složenim situacijama i pričom koja poštuje inteligenciju publike bez moraliziranja i neočekivanim, smiješnim raspletom o kakvom je Allen mogao samo sanjati. (Carlos Boyero / El Pais)
   Kako će Allen dalje voditi svoju karijeru očito je samo njegova stvar. Ali ako je ikada razmišljao o tome da pokupi svoj dobitak i odustane od igre, njegov 50. igrani film mogao bi biti pristojan film za odlazak. „Coup de Chance“ različito je smiješan i tužan, energičan i ležeran; teturajuća, ali zadovoljavajuća jesenska drama koja luta usred sve slabijeg svjetla i zlatnog lišća. (Xan Brooks / Guardian)
   Razmišljao sam o tome da mi je ovo pedeseti film i da moram odlučiti želim li nastaviti snimati filmove. Razmislio sam o dvije stvari. Prva je da je uvijek naporno skupljati novce za film. Želim li prolaziti kroz to? Snimanje filma je jedna stvar, ali skupljanje novca za film je mučno. Kada bi netko istupio iz sjene i rekao: ‘Dat ću ti novac za tvoj film‘, taj bi faktor pridonio snimanju novog filma. Druga je stvar, pak, što se dogodilo s filmovima. Ne sviđa mi se, a ne znam niti ikojeg drugog redatelja kojem se sviđa, stvaranje filma koji nakon dva tjedna završi na televiziji ili streamingu. To nije vrhunac kulture. (Woody Allen)

https://www.imdb.com/find/?q=Coup%20de%20chance&ref_=nv_sr_sm

SUBOTA / 20.01.

UDAR SREĆE

Coup de chance, 2023.
17:30 satiCoup de chance, 2023. Woody Allen, 93 min. US / FR
Scenarij:
Woody Allen
Uloge: Lou de Laage, Valerie Lemercier, Melvil Poupaud, Niels Schneide
   Radnja filma romantične komedije „Udar sreće“ vrti se oko važne uloge koju sreća igra u svim našim životima.
   Fanny i Jean na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesioinalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati.
   Ovo je moj pedeseti film. Bila je velika privilegija napraviti ga u Parizu i velika je čast pokazati ga u Veneciji. (Woody Allen na premijeri nakon koje je dobio petominutni aplauz, ali i demonstracije ispred dvorane s obzirom na optužbe koje je na njegov račun izrekla kći)
   „Coup de Chance“ ima više duha i radosti života od bilo čega što je Woody Allen snimio u zadnje vrijeme. (Jonathan Romney / Screen International)
   Pravo je olakšanje i užitak vidjeti da je Allan napisao scenarij koji se ne temelji na ‘neurotičnosti‘ i koji je prepun vibrantnih sudionika koji nas uvijek iznova iznenađuju. (Owen Gleiberman / Variety)
   Svjež, ironičan, sa složenim situacijama i pričom koja poštuje inteligenciju publike bez moraliziranja i neočekivanim, smiješnim raspletom o kakvom je Allen mogao samo sanjati. (Carlos Boyero / El Pais)
   Kako će Allen dalje voditi svoju karijeru očito je samo njegova stvar. Ali ako je ikada razmišljao o tome da pokupi svoj dobitak i odustane od igre, njegov 50. igrani film mogao bi biti pristojan film za odlazak. „Coup de Chance“ različito je smiješan i tužan, energičan i ležeran; teturajuća, ali zadovoljavajuća jesenska drama koja luta usred sve slabijeg svjetla i zlatnog lišća. (Xan Brooks / Guardian)
   Razmišljao sam o tome da mi je ovo pedeseti film i da moram odlučiti želim li nastaviti snimati filmove. Razmislio sam o dvije stvari. Prva je da je uvijek naporno skupljati novce za film. Želim li prolaziti kroz to? Snimanje filma je jedna stvar, ali skupljanje novca za film je mučno. Kada bi netko istupio iz sjene i rekao: ‘Dat ću ti novac za tvoj film‘, taj bi faktor pridonio snimanju novog filma. Druga je stvar, pak, što se dogodilo s filmovima. Ne sviđa mi se, a ne znam niti ikojeg drugog redatelja kojem se sviđa, stvaranje filma koji nakon dva tjedna završi na televiziji ili streamingu. To nije vrhunac kulture. (Woody Allen)

https://www.imdb.com/find/?q=Coup%20de%20chance&ref_=nv_sr_sm

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: UBOGA STVORENJA

Poor Things, 2023.
19:30 satiPROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: NAJGLEDANIJI FILMOVI U 1. DIJELU SEZONE 2024.
Poor Things, 2023. Yorgos Lanthimos, 142 min. IE/UK/US
Scenarij:
Tony McNamara prma istoimenom romanu Alasdaira Graya
Uloge: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
   ZLATNI LAV – VENECIJA 2023.
   11 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!
   11 nominacija za BAFTA-u uključujući onu za najbolji film!
   7 nominacija za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film i režiju!

   Nevjerojatna priča i fantastična evolucija Belle Baxter, mlade žene koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja, ali je istovremeno i željna istraživanja svijeta koji joj nedostaje. Vodi je to u bijeg s Duncanom, uglađenim i razvratnim odvjetnikom... Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella je postojana u svojoj potrazi za seksualnim oslobađanjem i jednakošću.
   Lanthimosov novi film je vizualno šarena gotička bajka koja neodoljivo podsjeća na Mary Shelleyinog „Frankensteina“. Ali „Poor Things“ je ekranizacija istoimenog romana škotskog pisca Alasdaira Graya kojeg su kritike nazvale “veličanstveno žustrim, zabavnim, prljavim i pametnim“.
   Izuzetno maštovit i uzbudljivo pretjeran, „Jadnici“ su bizaran, briljantan tour de force redatelja Yorgosa Lanthimosa i glavne zvijezde Emme Stone. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Lanthimosov najbolji film dosad, čudna slika prekrasnog izgleda koja velikodušnost pruža i svojim likovima i publici. (Stephanie Zacharek / Time)
   Ono što „Jadnike“ čini velikim - i nedvojbeno pametnim filmom, je način na koji Lanthimos balansira razigranost s daleko zamršenijim temama. (Maxwell Rabb / Chicago Reader)
   Prekrasno kitnjast, divno uvrnut, neskriveno raskalašen i na trenutke groteskno upečatljiv... (Richard Roeper / Chicago Sun-Times)
   Ugodan, čudan, lud i pametan. (Michael J. Casey / Metro Arts)
   Kao i kod prethodnog Lathimosovog rada (The Favourite), „Jadnici“ su sami po sebi jednako – i briljantno – iznenađujući hibrid: feministička priča o odrastanju, film o čudovištima i bahata, erotična gužva koju je grčki alkemičar nekako iskovao u remek-djelo. (Phil de Semlyen / Time Out)
   „Jadnici“ su ludo ugodna bajka koja ne stvara samo jedan, već višestruke osebujne svjetove - svaki od njih je zamamno umjetničko djelo - nastanjenih nezaboravnim likovima koje je oblikovala prvoklasna glumačka ekipa. Divlje kitnjasta, ali režirana s nepogrešivom kontrolom, to je također priča bogata suvremenošću, o ženi koja se iznova gradi od nule, strogo prema vlastitim pravilima. Uloga života Emme Stone. (David Rooney / The Hollywood Reporter)
   „Jadnici“ neprestano uvlače svoje gledatelje u nepredvidivu priču o samootkrivanju koja je ispunjena neobuzdanom kreativnošću i briljantnom glumom. (Ruben Peralta /  Rigaud Cocalecas)
   Izvlačeći najbolje iz horora, znanstvene fantastike, romantike i odrastanja, priča Belle Baxter je zanosna, sofisticirana, duboko feministička: Lanthimos puca iz svog raspoloživog naoružanja. (Lauren Coates / Third Coast Review)
   To je takva bajka i metafora - jasno je da se to zapravo ne može dogoditi - ali ideja da možete početi ispočetka kao žena, vidjeti sve po prvi put i pokušati razumjeti prirodu seksualnosti, ili moći, ili novca ili izbora... sposobnost da donosite odluke i živite prema vlastitim pravilima, a ne prema pravilima društva - mislila sam da je to stvarno fascinantan svijet u koji trebam otići. (Emma Stone)
   Bilo mi je jako važno da ne napravim film koji bi bio čedan, jer to bi bila potpuna izdaja glavnog lika. Morali smo biti sigurni da se Emma ne srami svog tijela, golotinje, sudjelovanja u tim scenama i to je odmah shvatila. ÄŒim bih počeo pričati nešto o seksu, rekla bi: ‘Da, naravno, to je Bella. Učinit ćemo ono što trebamo... Ovaj film je ona, ispred i iza kamere. (redatelj Yorgos Lathimos)

https://www.imdb.com/title/tt14230458/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 23.01.

INDIGO KRISTAL

Indigo kristal, 2023.
17:30 satiIndigo kristal, 2023. Luka Mihailović, 105 min. RS
Scenarij:
Luka Mihailović
Uloge: Miodrag Radonjić, Denis Murić, Nina Janković
   Na tragu filmova 90-tih, američkog hita "Generacija X", kultnog britanskog ostvarenja "Trainspotting" i francuskog klasika "Mržnja", "Indigo kristal" smješten je u Šabac i donosi dinamični, kompleksni i surovi pogled na svijet lokalnog kriminala.
   Priča je smještena u četiri dana i prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora koji, gonjen samoubojstvom najboljeg prijatelja, pokušava spasiti njegovog mlađeg brata na večer godišnjice samoubojstva. Poučen iskustvom, Vuk počinje svoj put asimilacije u društvo usputno pokušavajući saznati zbog čega je pušten dvije godine ranije...
   Pravu vrijednost „Indigo Kristala“ čini odabrana glumačka ekipa koja je svoj posao odradila perfektno. Pritom valja istaknuti Denisa Murića u ulozi Zizija te Miloša Petrovića-Trojpeca u ulozi Godzia, koji su svoje likove predstavili s izuzetnom uvjerljivošću, gotovo dokumentaristički. Sjajna gluma je najveći adut ovog  filma. Doista, vrijedi joj svjedočiti. (Martina Petrović / www.journal.hr)
   Mihailović pronalazi poeziju izgubljene mladosti u dimu hašiša dok priča upozoravajuću priču o pripadnicima još jedne posrnule generacije na sigurnom putu bez povratka. (Marko Njegić / SD)
   Ovaj film je poezija na velikom platnu. (Dragica Mačkić / adria.ign.com)
   „Indigo kristal“ je izuzetno solidno režiran film u kojem Mihailović pokazuje određenu pripovjednu vještinu praćenja više likova na malom prostoru, a u određenim aspektima i sjajno odglumljen film u kojem briljiraju glumci mlađe generacije. (film-na-dan.blogspot.com/)

   Dugometražni film „Indigo Kristal“ nije samo socijalna drama o pripadicima različitih generacija koje odrastaju u teškim vremenima već mnogo više priča o prijateljstvu, ljubavi i prevazilaženju beznađa. Odlična glumačka ekipa i specifična crno-bijela fotografija, uz zanimljiv muzički štimung samo podcrtavaju beskompromisnu priču koja kriminalnom miljeu prilazi mnogo suptilnije i odgovornije od nekih filmova i serija koje su mu prethodile. Debitantski film Luke Mihailovića, ujedno i njegov diplomski film, nametnuo se u kvalitetom u svojoj kategoriji TFF-a, ukazujući svima u našem regionu da na mladog redatelja uveliko treba računati u budućnosti”, pisalo je u obrazloženju Žirija 12.-og Tuzla Film Festivala gdje je „Indigo Kistal proglašen najboljim filmom.
https://www.imdb.com/title/tt18303206/?ref_=fn_al_tt_1

VIVA ZAPATA!

Viva Zapata!, 1952.
20:00 satiBRANDO100
Viva Zapata!, 1952. Elia Kazan, 113 min. US
Scenarij:
Edgecumb Pinchon, John Steinbeck prema knjizi Edgcumba Pinchona "Zapata the Unconquerable" iz 1941.
Uloge: Marlon Brando, Jean Peters, Anthony Quinn
   Ponovo Brando i Elia Kazan – još jedna nominacija za Oscara. Brando je revolucionar, meksički pobunjenik Emiliano Zapata. Radnja filma prati Zapatinu životnu priču s naglaskom na revoluciju usmjerenu protiv protiv koruptivne vlastiPorifirija Diaza i pokušajima sprovođenja agrarne reforme. Priča o Emilianu Zapati nije samo priča o individui, o čovjeku koji je bio uznemiren nepravdom i želio da je ispravi, nego je takođe i priča o ljudima za čija prava se Zapata zalagao.
   Kazan i ekipa filma vrlo brzo nakon premijere napadani su zbog romantiziranja glavnih protagonista te povijesnih netočnosti, ali “Viva Zapata!” bio je veliki kino hit potvrđen s pet nominacija za “Oscara” – među nominiranima bio je i Brando (nagradu je dobio Gary Cooper za ulogu šerifa u filmu “Točno u podne). Oscara je osvojio Anthony Quinn za interpretaciju Eufemija Zapate. Osvojena je i nagrada BAFTA za najboljeg stranog glumca (Marlon Brando) te na filmskom festivalu u Cannesu, 1952. nagrada za najboljeg glumca (Marlon Brando).
   Čovjek koji postane idejni tvorac nekog pokreta uvijek je sjajan materijal za epsku historijsku dramu. Iako romantiziranje nečeg takvog ne bih baš nazvao dobrom odlukom, makar smo kao produkt dobili odličan film i kvalitetan prikaz jednog bitnog historijskog perioda, ali i vrlo lijepu i intimnu priču o velikoj historijskoj ličnosti. (Musa Sejdinović / dsureviews.wordpress.com)
   Elia Kazan stavlja zanimljiv i iskren reflektor na politiku, pokazujući da su lijevi osloboditelji jednako opasni kao desni fašisti koje su nadjačali, i obrnuto. (Matthew Pejkovic / Matt's Movie Reviews)
   Marlon Brando dominira u glavnoj ulozi, igrajući kompleksan i zahtjevan lik pun unutrašnjih previranja. Brzo, uzbudljivo i briljantno izvedeno, ovo je remek-djelo i moj definitivni favorit. (rotten tomatoes / Super Reviewer)

https://www.imdb.com/title/tt0045296/?ref_=fn_al_tt_1

SRIJEDA / 24.01.

SAMO KAD SE SMIJEM

Samo kad se smijem, 2023.
17:30 satiSamo kad se smijem, 2023. Vanja Juranić, 83 min. HR
Scenarij:
Vanja Juranić, Elma Tataragić
Uloge: Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Iva Jerković, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras, Aneta Grabova
   Tina (28) živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane (32) zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.
   Prije gotovo 20 godina jedan jedini sudski proces razotkrio je licemjerje i duboko ukorijenjeni patrijarhalni model koji leži u temeljima hrvatskog društva. Ani Magaš je suđeno, a na kraju je i osuđena na zatvorsku kaznu za ubojstvo supruga, nakon godina fizičkog i emocionalnog zlostavljanja u braku. Ovaj razglašeni slučaj poslužio je kao inspiracija za najnoviji film Vanje Juranića, „Samo kad se smijem“, koji je nedavno premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gdje je svojoj glavnoj glumici Tihani Lazović donio Zlatnu arenu.
   I dalje kroz medije svjedočimo strahovitim naslovima o premlaćivanju, zlostavljanju i ubijanju žena, a ovaj film je savršeno oruđe da se s njim dopre do žrtava i da ih se okuraži u pravoj odluci, da im se pomogne na sve moguće način. Sustav je truo i vapi za promjenama. S druge strane, koliko god potresan bio, ovakav film bi trebalo puštati u školama kako bi onima sa sverastućom količinom 'testosterona' do mozga doplivalo kako nije nimalo cool mlatiti žene i smatrati ih podređenima... Kratak i jasan zaključak, odličan i snažan film koji se nikako ne smije propustiti unatoč izuzetno bolnoj tematici. Ako ga ne vidite na nekom od nadolazećih festivala, obavezno ga pogledajte dočim stigne u kina. (Ivica Perinović, ezadar)
   Gluma je također zvjezdana u cijelosti, s Tihanom Lazović koja dominira ekranom svojom pojavom i oštrim instinktima u emocionalno zahtjevnoj ulozi, ali također stvara različite vrste uvjerljivo nelagodne kemije s drugim glumcima. Slavko Sobin briljantan je kao zastrašujući muž koji od svoje žene traži poslušnost i zahvalnost, dok Jasna Đuričić uvjerljivo tumači ulogu žene uhvaćene između tradicionalnog svjetonazora i majčinskog instinkta da svojoj kćeri pomogne raskinuti lance iste tradicije. Na kraju, "Samo kad se smijem" možda nije revolucionarno filmsko djelo, ali je dobro promišljeno i napravljeno. Međutim, njegova društvena važnost u trenutnoj klimi nadilazi njegove čisto filmske kvalitete. (Marko Stojiljković / Cineuropa)
   Film »Samo kad se smijem« uvjerljiv je prikaz obiteljskih odnosa, psihologije i geneze nasilja s njegovim posljedicama, kritičko portretiranje uloge i pozicije žene u (južnjačkim) konturama patrijarhalnog društva ili jednostavno šokantna priča o posljedicama nasilja koje još uvijek uzimamo zdravo za gotovo, sve dok se ne dogodi i – nama. (Ervin Pavleković / NL)

https://www.imdb.com/title/tt22531044/?ref_=fn_al_tt_1
https://lupiga.com/vijesti/zena-nedostojna-prava-kako-je-plemenska-hrvatska-presudila-ani-magas
 

SVI KRALJEVI LJUDI

All The King's Men, 1949.
20:00 satiCOLUMBIA100
All The King's Men, 1949. Robert Rossen, 110 min. US OSCAR / NAJBOLJI FILM
Scenarij:
Rober Rossen prema istoimenom romanu  Roberta Penna Warrena
Uloge: Broderick Crawford, John Ireland, Mercedes McCambridge, Joanne Dru, John Derek, Shepperd Strudwick
   Zahvaljujući govorničkim sposobnostima, Willie Stark postaje zastupnik interesa nižih klasa (iz kojih i sam potječe) u jednoj državi američkog Juga. Izabran za guvernera, a potom i za senatora, sve se više priklanja demagogiji, a jedini mu cilj postaje uništenje protivnika. Istovremeno ga sve češće kritiziraju zbog niza skandala: pomoćnik mu je optužen za korupciju, a sin u alkoholiziranom stanju skrivi prometnu nesreću.   
   Broderick Crawford je čaroban kao političar Willie Stark u adaptaciji romana Roberta Penna Warrena redatelja Roberta Rossena o korozivnim učincima moći na ljudsku dušu. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Neizmjerno provokativan politički dokument. (Richard L. Coe / Washington Post)
   Evo filma za koji je trebalo hrabrosti. Ima zabavnu vrijednost, ali prvenstveno je vitalna, snažna i zastrašujuća slika onoga što prljava politika može učiniti i pojedincu i državi. (Marjory Adams / Boston Globe)
   Malo rastežući definiciju "noira", to je ošta optužnica za duboku političku korupciju na dubokom jugu. (Dennis Harvey / 48 Hills)

https://www.imdb.com/title/tt0041113/?ref_=fn_al_tt_2

ČETVRTAK / 25.01.

ALMODÓVAR X2: ČUDAN NAČIN ŽIVOTA & LJUDSKI GLAS

Extraña forma de vida / Strange Way of Life, 2023. & The Human Voice / La voz humana, 2020.
17:30 satiAlmodóvar x2
Extraña forma de vida / Strange Way of Life, 2023. Pedro Almodóvar, 31 min. ES
Scenarij
: Pedro Almodóvar
Uloge: Ethan Hawke, Pedro Pascal, Pedro Casablanc, Manu Rios, Sara Sálamo
   Nakon dvadeset i pet godina, Silva jaše kroz pustinju u posjet svom prijatelju, šerifu Jakeu. Slave susret i prisjećaju se svoje revolveraške prošlosti, ali sljedećeg jutra Jake mu kaže da pravi razlog njegovog putovanja nije puko podsjećanje na prijateljstvo...
   Ono što vam mogu reći o filmu je da ima mnogo elemenata vesterna. Ima revolveraša, ima ranč, ima šerifa, ali ono što većina vesterna nema je vrsta dijaloga između dva muškarca. (Pedro Almodóvar)
   Pedrov (kratki) odgovor na „Brokeback Mountain“. (Indiwire)
   Znam da sam pohlepan, ali htio sam više. (Sean Burns / WBUR’s Arts & Culture)
   Almodóvar nikada nije bio tipičan redatelj i gledati ga kako prerađuje western žanr, uz intenzivne izvedbe Hawkea i Pascala, koji su istovremeno i muževni i ranjivi, velika je lekcija iz same umjetnosti režije. (Alci Rengifo / Entertainment Voice)
   Vrijedno poglavlje u filmografiji Pedra Almodóvara. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Prepustite Almodóvaru da nam oduzme dah neposredno prije galopiranja u zalazak sunca. (Carlos Aguilar / Los Angeles Times)

https://www.imdb.com/title/tt13055264/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Extra%25C3%25B1a%2520forma%2520de%2520vida%2520

Almodóvar x2
The Human Voice / La voz humana, 2020. Pedro Almodóvar, 30 min. ES
Scenarij:
Pedro Almodóvar prema drami Jeana Cocteaua
Uloga: Tilda Swinton
   Žena promatra kako vrijeme prolazi sjedeći pokraj kovčega svog bivšeg ljubavnika koji bi po njega trebao doći, ali nikad ne dolazi, i nemirnog psa koji ne shvaća da ga je vlasnik napustio.
   Još jedno remek-djelo velikog španjolskog filmaša Pedra Almodóvara, zasnovano na istoimenoj drami Jeana Cocteaua i s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. "Ljudski glas" prvi je Almodóvarov snimljen na engleskom jeziku. Film je imao svjetsku premijeru na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2020. (Discovery press)
   Almodóvar i Tilda održavaju - s jedne strane - redateljev uobičajeni pečat u njegovoj obrani ženske otpornosti i dostojanstva, a - s druge strane - fleksibilnost i izražajnost tumača koji uvijek blista. (Diego Batlle / Otroscines.com)
   Film je tako blistav u svom jedinom glumcu da vam nikad neće biti dosta ni jednog ni drugog. (Saibal Chatterjee / NDTV)
   Almodóvar se ponovno igra umjetnošću vlastitog filma… veličanstven komad… manje teksta, više slike. (Javier Ocaña / Diario El País)
   Blistavo djelo… kinematografska vježba jednako puna i stroga kao i slobodna u svojoj preciznosti. Sve izgleda i čini se zaraženo morbidnim i grozničavim savršenstvom. (Luis Martínez / Diario El Mundo)
   On je vjeran svojoj biti, ali ono što radi s prostorom, sa setom, s tom zamagljenom granicom na ekranu između fikcije i stvarnosti, majstorski je. (Quim Casas / Diario El Periódico)
   Sporedan rad u njegovoj filmografiji, luksuzna diverzija i bombastična stilska vježba uz superlative Tildi Swinton. (Alex Vicente / Diario El País)
   Konstrukcija i destrukcija, umjetnost i prirodnost, prerušavanje i istina: sile koje oblikuju Almodóvarov novi genij. (Manu Yáñez / Fotogramas)
   Redatelj oblikuje Cocteauov tekst svojim najosobnijim pečatom kako bi mu dao suvremenost. (Anna Buj / Diario La Vanguardia )

https://www.imdb.com/title/tt11760792/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_La%2520voz%2520humana

PETAK / 26.01.

INDIGO KRISTAL

Indigo kristal, 2023.
17:30 satiIndigo kristal, 2023. Luka Mihailović, 105 min. RS
Scenarij:
Luka Mihailović
Uloge: Miodrag Radonjić, Denis Murić, Nina Janković
   Na tragu filmova 90-tih, američkog hita "Generacija X", kultnog britanskog ostvarenja "Trainspotting" i francuskog klasika "Mržnja", "Indigo kristal" smješten je u Šabac i donosi dinamični, kompleksni i surovi pogled na svijet lokalnog kriminala.
   Priča je smještena u četiri dana i prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora koji, gonjen samoubojstvom najboljeg prijatelja, pokušava spasiti njegovog mlađeg brata na večer godišnjice samoubojstva. Poučen iskustvom, Vuk počinje svoj put asimilacije u društvo usputno pokušavajući saznati zbog čega je pušten dvije godine ranije...
   Pravu vrijednost „Indigo Kristala“ čini odabrana glumačka ekipa koja je svoj posao odradila perfektno. Pritom valja istaknuti Denisa Murića u ulozi Zizija te Miloša Petrovića-Trojpeca u ulozi Godzia, koji su svoje likove predstavili s izuzetnom uvjerljivošću, gotovo dokumentaristički. Sjajna gluma je najveći adut ovog  filma. Doista, vrijedi joj svjedočiti. (Martina Petrović / www.journal.hr)
   Mihailović pronalazi poeziju izgubljene mladosti u dimu hašiša dok priča upozoravajuću priču o pripadnicima još jedne posrnule generacije na sigurnom putu bez povratka. (Marko Njegić / SD)
   Ovaj film je poezija na velikom platnu. (Dragica Mačkić / adria.ign.com)
   „Indigo kristal“ je izuzetno solidno režiran film u kojem Mihailović pokazuje određenu pripovjednu vještinu praćenja više likova na malom prostoru, a u određenim aspektima i sjajno odglumljen film u kojem briljiraju glumci mlađe generacije. (film-na-dan.blogspot.com/)

   Dugometražni film „Indigo Kristal“ nije samo socijalna drama o pripadicima različitih generacija koje odrastaju u teškim vremenima već mnogo više priča o prijateljstvu, ljubavi i prevazilaženju beznađa. Odlična glumačka ekipa i specifična crno-bijela fotografija, uz zanimljiv muzički štimung samo podcrtavaju beskompromisnu priču koja kriminalnom miljeu prilazi mnogo suptilnije i odgovornije od nekih filmova i serija koje su mu prethodile. Debitantski film Luke Mihailovića, ujedno i njegov diplomski film, nametnuo se u kvalitetom u svojoj kategoriji TFF-a, ukazujući svima u našem regionu da na mladog redatelja uveliko treba računati u budućnosti”, pisalo je u obrazloženju Žirija 12.-og Tuzla Film Festivala gdje je „Indigo Kistal proglašen najboljim filmom.
https://www.imdb.com/title/tt18303206/?ref_=fn_al_tt_1

SAMO KAD SE SMIJEM

Samo kad se smijem, 2023.
20:00 satiSamo kad se smijem, 2023. Vanja Juranić, 83 min. HR
Scenarij:
Vanja Juranić, Elma Tataragić
Uloge: Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Iva Jerković, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras, Aneta Grabova
   Tina (28) živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane (32) zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.
   Prije gotovo 20 godina jedan jedini sudski proces razotkrio je licemjerje i duboko ukorijenjeni patrijarhalni model koji leži u temeljima hrvatskog društva. Ani Magaš je suđeno, a na kraju je i osuđena na zatvorsku kaznu za ubojstvo supruga, nakon godina fizičkog i emocionalnog zlostavljanja u braku. Ovaj razglašeni slučaj poslužio je kao inspiracija za najnoviji film Vanje Juranića, „Samo kad se smijem“, koji je nedavno premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gdje je svojoj glavnoj glumici Tihani Lazović donio Zlatnu arenu.
   I dalje kroz medije svjedočimo strahovitim naslovima o premlaćivanju, zlostavljanju i ubijanju žena, a ovaj film je savršeno oruđe da se s njim dopre do žrtava i da ih se okuraži u pravoj odluci, da im se pomogne na sve moguće način. Sustav je truo i vapi za promjenama. S druge strane, koliko god potresan bio, ovakav film bi trebalo puštati u školama kako bi onima sa sverastućom količinom 'testosterona' do mozga doplivalo kako nije nimalo cool mlatiti žene i smatrati ih podređenima... Kratak i jasan zaključak, odličan i snažan film koji se nikako ne smije propustiti unatoč izuzetno bolnoj tematici. Ako ga ne vidite na nekom od nadolazećih festivala, obavezno ga pogledajte dočim stigne u kina. (Ivica Perinović, ezadar)
   Gluma je također zvjezdana u cijelosti, s Tihanom Lazović koja dominira ekranom svojom pojavom i oštrim instinktima u emocionalno zahtjevnoj ulozi, ali također stvara različite vrste uvjerljivo nelagodne kemije s drugim glumcima. Slavko Sobin briljantan je kao zastrašujući muž koji od svoje žene traži poslušnost i zahvalnost, dok Jasna Đuričić uvjerljivo tumači ulogu žene uhvaćene između tradicionalnog svjetonazora i majčinskog instinkta da svojoj kćeri pomogne raskinuti lance iste tradicije. Na kraju, "Samo kad se smijem" možda nije revolucionarno filmsko djelo, ali je dobro promišljeno i napravljeno. Međutim, njegova društvena važnost u trenutnoj klimi nadilazi njegove čisto filmske kvalitete. (Marko Stojiljković / Cineuropa)
   Film »Samo kad se smijem« uvjerljiv je prikaz obiteljskih odnosa, psihologije i geneze nasilja s njegovim posljedicama, kritičko portretiranje uloge i pozicije žene u (južnjačkim) konturama patrijarhalnog društva ili jednostavno šokantna priča o posljedicama nasilja koje još uvijek uzimamo zdravo za gotovo, sve dok se ne dogodi i – nama. (Ervin Pavleković / NL)

https://www.imdb.com/title/tt22531044/?ref_=fn_al_tt_1
https://lupiga.com/vijesti/zena-nedostojna-prava-kako-je-plemenska-hrvatska-presudila-ani-magas
 

SUBOTA / 27.01.

UDAR SREĆE

Coup de chance, 2023.
17:30 satiCoup de chance, 2023. Woody Allen, 93 min. US / FR
Scenarij:
Woody Allen
Uloge: Lou de Laage, Valerie Lemercier, Melvil Poupaud, Niels Schneide
   Radnja filma romantične komedije „Udar sreće“ vrti se oko važne uloge koju sreća igra u svim našim životima.
   Fanny i Jean na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesioinalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati.
   Ovo je moj pedeseti film. Bila je velika privilegija napraviti ga u Parizu i velika je čast pokazati ga u Veneciji. (Woody Allen na premijeri nakon koje je dobio petominutni aplauz, ali i demonstracije ispred dvorane s obzirom na optužbe koje je na njegov račun izrekla kći)
   „Coup de Chance“ ima više duha i radosti života od bilo čega što je Woody Allen snimio u zadnje vrijeme. (Jonathan Romney / Screen International)
   Pravo je olakšanje i užitak vidjeti da je Allan napisao scenarij koji se ne temelji na ‘neurotičnosti‘ i koji je prepun vibrantnih sudionika koji nas uvijek iznova iznenađuju. (Owen Gleiberman / Variety)
   Svjež, ironičan, sa složenim situacijama i pričom koja poštuje inteligenciju publike bez moraliziranja i neočekivanim, smiješnim raspletom o kakvom je Allen mogao samo sanjati. (Carlos Boyero / El Pais)
   Kako će Allen dalje voditi svoju karijeru očito je samo njegova stvar. Ali ako je ikada razmišljao o tome da pokupi svoj dobitak i odustane od igre, njegov 50. igrani film mogao bi biti pristojan film za odlazak. „Coup de Chance“ različito je smiješan i tužan, energičan i ležeran; teturajuća, ali zadovoljavajuća jesenska drama koja luta usred sve slabijeg svjetla i zlatnog lišća. (Xan Brooks / Guardian)
   Razmišljao sam o tome da mi je ovo pedeseti film i da moram odlučiti želim li nastaviti snimati filmove. Razmislio sam o dvije stvari. Prva je da je uvijek naporno skupljati novce za film. Želim li prolaziti kroz to? Snimanje filma je jedna stvar, ali skupljanje novca za film je mučno. Kada bi netko istupio iz sjene i rekao: ‘Dat ću ti novac za tvoj film‘, taj bi faktor pridonio snimanju novog filma. Druga je stvar, pak, što se dogodilo s filmovima. Ne sviđa mi se, a ne znam niti ikojeg drugog redatelja kojem se sviđa, stvaranje filma koji nakon dva tjedna završi na televiziji ili streamingu. To nije vrhunac kulture. (Woody Allen)

https://www.imdb.com/find/?q=Coup%20de%20chance&ref_=nv_sr_sm

INDIGO KRISTAL

Indigo kristal, 2023.
20:00 satiIndigo kristal, 2023. Luka Mihailović, 105 min. RS
Scenarij:
Luka Mihailović
Uloge: Miodrag Radonjić, Denis Murić, Nina Janković
   Na tragu filmova 90-tih, američkog hita "Generacija X", kultnog britanskog ostvarenja "Trainspotting" i francuskog klasika "Mržnja", "Indigo kristal" smješten je u Šabac i donosi dinamični, kompleksni i surovi pogled na svijet lokalnog kriminala.
   Priča je smještena u četiri dana i prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora koji, gonjen samoubojstvom najboljeg prijatelja, pokušava spasiti njegovog mlađeg brata na večer godišnjice samoubojstva. Poučen iskustvom, Vuk počinje svoj put asimilacije u društvo usputno pokušavajući saznati zbog čega je pušten dvije godine ranije...
   Pravu vrijednost „Indigo Kristala“ čini odabrana glumačka ekipa koja je svoj posao odradila perfektno. Pritom valja istaknuti Denisa Murića u ulozi Zizija te Miloša Petrovića-Trojpeca u ulozi Godzia, koji su svoje likove predstavili s izuzetnom uvjerljivošću, gotovo dokumentaristički. Sjajna gluma je najveći adut ovog  filma. Doista, vrijedi joj svjedočiti. (Martina Petrović / www.journal.hr)
   Mihailović pronalazi poeziju izgubljene mladosti u dimu hašiša dok priča upozoravajuću priču o pripadnicima još jedne posrnule generacije na sigurnom putu bez povratka. (Marko Njegić / SD)
   Ovaj film je poezija na velikom platnu. (Dragica Mačkić / adria.ign.com)
   „Indigo kristal“ je izuzetno solidno režiran film u kojem Mihailović pokazuje određenu pripovjednu vještinu praćenja više likova na malom prostoru, a u određenim aspektima i sjajno odglumljen film u kojem briljiraju glumci mlađe generacije. (film-na-dan.blogspot.com/)

   Dugometražni film „Indigo Kristal“ nije samo socijalna drama o pripadicima različitih generacija koje odrastaju u teškim vremenima već mnogo više priča o prijateljstvu, ljubavi i prevazilaženju beznađa. Odlična glumačka ekipa i specifična crno-bijela fotografija, uz zanimljiv muzički štimung samo podcrtavaju beskompromisnu priču koja kriminalnom miljeu prilazi mnogo suptilnije i odgovornije od nekih filmova i serija koje su mu prethodile. Debitantski film Luke Mihailovića, ujedno i njegov diplomski film, nametnuo se u kvalitetom u svojoj kategoriji TFF-a, ukazujući svima u našem regionu da na mladog redatelja uveliko treba računati u budućnosti”, pisalo je u obrazloženju Žirija 12.-og Tuzla Film Festivala gdje je „Indigo Kistal proglašen najboljim filmom.
https://www.imdb.com/title/tt18303206/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 30.01.

PROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: UBOGA STVORENJA

Poor Things, 2023.
17:00 satiPROPUSTILI STE, POGLEDAJTE: NAJGLEDANIJI FILMOVI U 1. DIJELU SEZONE 2024.
Poor Things, 2023. Yorgos Lanthimos, 142 min. IE/UK/US
Scenarij:
Tony McNamara prma istoimenom romanu Alasdaira Graya
Uloge: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
   ZLATNI LAV – VENECIJA 2023.
   11 nominacija za Oscara uključujući one za najbolji film i režiju!
   11 nominacija za BAFTA-u uključujući onu za najbolji film!
   7 nominacija za Zlatni globus uključujući onu za najbolji film i režiju!

   Nevjerojatna priča i fantastična evolucija Belle Baxter, mlade žene koju je vratio u život neortodoksni znanstvenik dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovom zaštitom, Bella je željna učenja, ali je istovremeno i željna istraživanja svijeta koji joj nedostaje. Vodi je to u bijeg s Duncanom, uglađenim i razvratnim odvjetnikom... Slobodna od predrasuda svog vremena, Bella je postojana u svojoj potrazi za seksualnim oslobađanjem i jednakošću.
   Lanthimosov novi film je vizualno šarena gotička bajka koja neodoljivo podsjeća na Mary Shelleyinog „Frankensteina“. Ali „Poor Things“ je ekranizacija istoimenog romana škotskog pisca Alasdaira Graya kojeg su kritike nazvale “veličanstveno žustrim, zabavnim, prljavim i pametnim“.
   Izuzetno maštovit i uzbudljivo pretjeran, „Jadnici“ su bizaran, briljantan tour de force redatelja Yorgosa Lanthimosa i glavne zvijezde Emme Stone. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Lanthimosov najbolji film dosad, čudna slika prekrasnog izgleda koja velikodušnost pruža i svojim likovima i publici. (Stephanie Zacharek / Time)
   Ono što „Jadnike“ čini velikim - i nedvojbeno pametnim filmom, je način na koji Lanthimos balansira razigranost s daleko zamršenijim temama. (Maxwell Rabb / Chicago Reader)
   Prekrasno kitnjast, divno uvrnut, neskriveno raskalašen i na trenutke groteskno upečatljiv... (Richard Roeper / Chicago Sun-Times)
   Ugodan, čudan, lud i pametan. (Michael J. Casey / Metro Arts)
   Kao i kod prethodnog Lathimosovog rada (The Favourite), „Jadnici“ su sami po sebi jednako – i briljantno – iznenađujući hibrid: feministička priča o odrastanju, film o čudovištima i bahata, erotična gužva koju je grčki alkemičar nekako iskovao u remek-djelo. (Phil de Semlyen / Time Out)
   „Jadnici“ su ludo ugodna bajka koja ne stvara samo jedan, već višestruke osebujne svjetove - svaki od njih je zamamno umjetničko djelo - nastanjenih nezaboravnim likovima koje je oblikovala prvoklasna glumačka ekipa. Divlje kitnjasta, ali režirana s nepogrešivom kontrolom, to je također priča bogata suvremenošću, o ženi koja se iznova gradi od nule, strogo prema vlastitim pravilima. Uloga života Emme Stone. (David Rooney / The Hollywood Reporter)
   „Jadnici“ neprestano uvlače svoje gledatelje u nepredvidivu priču o samootkrivanju koja je ispunjena neobuzdanom kreativnošću i briljantnom glumom. (Ruben Peralta /  Rigaud Cocalecas)
   Izvlačeći najbolje iz horora, znanstvene fantastike, romantike i odrastanja, priča Belle Baxter je zanosna, sofisticirana, duboko feministička: Lanthimos puca iz svog raspoloživog naoružanja. (Lauren Coates / Third Coast Review)
   To je takva bajka i metafora - jasno je da se to zapravo ne može dogoditi - ali ideja da možete početi ispočetka kao žena, vidjeti sve po prvi put i pokušati razumjeti prirodu seksualnosti, ili moći, ili novca ili izbora... sposobnost da donosite odluke i živite prema vlastitim pravilima, a ne prema pravilima društva - mislila sam da je to stvarno fascinantan svijet u koji trebam otići. (Emma Stone)
   Bilo mi je jako važno da ne napravim film koji bi bio čedan, jer to bi bila potpuna izdaja glavnog lika. Morali smo biti sigurni da se Emma ne srami svog tijela, golotinje, sudjelovanja u tim scenama i to je odmah shvatila. ÄŒim bih počeo pričati nešto o seksu, rekla bi: ‘Da, naravno, to je Bella. Učinit ćemo ono što trebamo... Ovaj film je ona, ispred i iza kamere. (redatelj Yorgos Lathimos)

https://www.imdb.com/title/tt14230458/?ref_=fn_al_tt_1

DIVLJAK

The Wild One, 1953.
20:00 satiBRANDO100
The Wild One, 1953. László Benedek, 89 min. US
Scenarij:
John Paxton i Ben Maddow, temeljen se na kratkoj priči Franka Rooneya "Cyclists' Raid", objavljenoj 1951. u Harper's Magazine i antologiziranoj u The Best American Short Stories
Uloge: Marlon Brando, Mary Murphy, Robert Keith, Lee Marvin, Jay C. Flippen, Peggy Maley
   Marlon Brando je Johnny Strabler, lider motorističke bande, delinkvent i, kako je jedan kritičar zapisao „buntovnik bez razloga prije nego je James Dean postao buntovnik“.
   Strabler i njegova ekipa u sukobu je sa suparničkom bandom (vođa im je Chino kojeg glumi Lee Marvin), a zbog sukoba najviše trpe stanovnici lokalnog gradića. Policija je nemoćna i neodlučna, ali stvari se mijenjaju zbog… jedne djevojke.
   Kao i uvijek, Branda je fascinantno gledati, a prepoznatljivi izgled i stav u filmu, oličen u njegovim motociklističkim potezima, odzvanjao je kroz preostale godine 1950-ih i kasnije. Njegovi zalisci inspirirali su Elvisa, koji je snimio svoju prvu pjesmu u Memphisu samo godinu dana nakon debija „The Wild One“. Neka kombinacija Johnnyjeve jakne i Chinove prugaste piratske košulje utjecala je na kostime u „Jailhouse Rock“ (1957). Brandov motocikl Triumph Thunderbird 6T doveo je do veće prodaje tog modela. Hollywood je odgovorio snimivši nekoliko filmova o tinejdžerskim buntovnicima. Johnnyjeva nesposobnost da artikulira svoj tjeskobu dovela je do naslovnog lika Jamesa Deana u „Buntovniku bez razloga“ (1955.), filmu koji je prikladniji za progovaranje o složenoj emocionalnoj dinamici njegovog zbunjenog, nezadovoljnog glavnog lika i tinejdžerske kulture u cjelini. Konzervativni krugovi brinuli su se da će „The Wild One“ potaknuti maloljetničke bande ili da će mlađi gledatelji ponoviti ponašanje prikazano u filmu. Milton Luban napisao je o filmu u svojoj recenziji za The Hollywood Reporter, "Čini se da je njegova glavna privlačnost to što može maloljetne delinkvente nadahnuti da izađu van i oponašaju prikazane likove." “Divljak” je zbog subverzivnosti, nasilja i opasnim prikazom mladih bio zabranjen u Velikoj Britaniji. Dugih četrnaest godina nakon premijere film je skinut s crne liste i prikazan u Londonu. Otprilike u isto vrijeme, direktor FBI-a J. Edgar Hoover upozorio je američku javnost na "poplavu" nasilja među mladima u 1950-ima, dok su se neki bojali da istospolne skupine maloljetnih delinkvenata dovode do homoseksualnosti. (deepfocusreview.com)
   Legije Brandovih imitatora pretvorile su njegovu izvedbu u ovom kapitalnom filmu o motociklima iz 1954. u samoparodiju, ali „The Wild One“ još uvijek dobro izgleda. (Dave Kehr / Chicago Reader)
   Brandov magnetizam je vječan. (Kim Newman / Empire Magazine)
   Možda je zastario i njegova je poruka pretjerano izražena, no 1953. Brandov buntovnik nesvjesno je postao novi filmski junak i najavio dolazak Beat Generacije. (Emanuel Levy / EmanuelLevy.Com)
   Više od većine uloga koje sam igrao u filmovima ili na pozornici, bio sam povezan s Johnnyjem, i zbog toga, vjerujem da sam ga glumio kao osjetljivijeg i suosjećajnijeg nego što je scenarij predviđao. Postoji rečenica u kojoj on reži, 'Nitko mi ne govori što da radim'. Upravo sam se tako osjećao cijeli život. (Brando u svojoj autobiografiji, „Songs My Mother Taught Me“)
   Bio sam, kao i svi, iznenađ
en kada su majice, traperice i kožne jakne odjednom postale simboli pobune. (Brando u svojoj autobiografiji, „Songs My Mother Taught Me“)
https://www.imdb.com/title/tt0047677/?ref_=fn_al_tt_1

SRIJEDA / 31.01.

ZLOČIN JE MOJ

Mon crime / The Crime is Mine, 2023.
17:30 satiMon crime / The Crime is Mine, 2023. François Ozon, 102 min.
Scenarij:
François Ozon prema drami „Mon crime“ iz 1934. Georgesa Berra i Louisa Verneuila
Uloge: Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon, André Dussollier
   U Parizu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, Madeleine, mlada, lijepa, siromašna glumica bez ikakvog talenta, biva optužena za ubojstvo slavnog  producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, Madeleine je oslobođena krivnje zbog toga što se smatra da je zločin počinila u samoobrani. Uskoro započinje njezin novi život, ovaj put slavan I uspješan, sve dok prava istina ne izađe na vidjelo…
   Ozon još jednom dokazuje da je majstor sofisticirane komedije prožete ironijom i dramom. Ovo je jedan od njegovih najatraktivnijih filmova. (David Stratton / The Australian)
   Mami gledatelje i drži ih zarobljene do zadnje minute. (Amparo Cabal / EscribiendoCine)
   Živahan i simpatičan nalet bijega od stvarnosti koji će ljubitelji francuske kinematografije zajamčeno obožavati. (Leigh Paatsch / Herald Sun)
   Imao sam ideju snimiti ovaj film u vrijeme kada je sve bilo tako depresivno tijekom karantene. Naravno da sve još uvijek ide loše s ratom u Ukrajini, recesijom, globalnim zatopljenjem... Ali u tom trenutku jednostavno sam imao želju vratiti se komediji, napraviti nešto lagano dok se bavimo stvarima koje nas se danas tiču, znači dinamikom moći i statusom žena. (redatelj François Ozon)
   Trenutačno ne radim ni na čemu osim na promoviranju ovog filma. Posljednjih 20 godina snimam film godišnje i shvaćam da je prava prilika za mene da imam ovu priliku raditi s toliko slobode i užitka. Po mom mišljenju, Francuska ostaje najbolje mjesto za redatelja da zadrži kontrolu nad svojim kreativnim radom. (redatelj François Ozon)

https://www.imdb.com/title/tt20330434/?ref_=fn_al_tt_1

ODAVDE DO VJEČNOSTI

From Here To Eternity, 1949.
20:00 satiCOLUMBIA100
From Here To Eternity, 1949. Fred Zinnemann, 118 min. US OSCAR / NAJBOLJI FILM
Scenarij:
Daniel Taradash prema romanu Jamesa Jonesa
Uloge: Montgomery Clift, Burt Lancaster, Deborah Kerr, Donna Reed, Frank Sinatra, Ernest Borgnine, Philip Ober, Mickey Shaughessy
   Film se bavi sudbinama trojice vojnika Sjedinjenih Američkih Država, stacioniranih na Havajima u mjesecima koji su prethodili napadu na Pearl Harbor.
   Film je postigao velik komercijalni uspjeh i nagrađen je s 8 Oscara – za najbolji film, režiju, scenarij, sporednu mušku (F. Sinatra) i žensku (D. Reed) ulogu, crno-bijelu fotografiju, zvuk (John P. Livardary) i montažu (William A. Lyon). Unatoč pozitivnom odgovoru kritike i javnosti, vojska navodno nije bila zadovoljna svojim prikazom u filmu, te je odbila dopustiti da se njezino ime koristi u odjavnoj špici. Mornarica je također zabranila prikazivanje filma svojim vojnicima, nazvavši ga "diskreditacijom oružanih snaga".
   Zahvaljujući kreacijama M. Clifta, B. Lancastera i F. Sinatre uspjelo je naznačen i temeljni idejni interes predloška – prikaz duhovnog rascjepa u ljudima koji se protive brutalnoj i licemjernoj vojnoj mašineriji kojoj pripadaju, ali su joj istodobno i lojalni. (HFL)
   Američki filmski klasik. (Sean Axmaker / Stream on Demand)
   Film koji je toliko sjajan u svojoj krajnje realističnoj i privlačnoj drami da ga puke riječi ne mogu s pravom opisati. (Southern California Motion Picture Council)
   Film je uspio zbog inteligentne režije Freda Zinnemanna i vrhunske glumačke postave. (Pauline Kael / New Yorker)
   Najviše zapamćen po svojoj sanjivoj i kultnoj sceni na plaži, „From Here to Eternity“ bio je ispred svog vremena u načinu na koji se bavio temama seksa i nevjere. (Mark Johnson / Awards Daily)
   Iako se roman činio nevjerojatnim za filmsku publiku opterećenu cenzurom, razvio se film koji je čvrst i suosjećajan. Zapanjujuće je odglumljen, vrhunski režiran i vješto snimljen. (Frank Morriss Winnipeg / Free Press)

https://www.imdb.com/title/tt0045793/?ref_=fn_al_tt_1

ARHIVA programa Kinoteke

O kinoteci

PARALELE DANIELA RAFAELIĆA

Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi.

Članarina i ulaznice

Ulaznice možete kupiti na blagajni (1. kat) sat prije prve projekcije.

Cijena pojedinačne kino karte iznosi 3,5 eura.

Cijena pojedinačne kino karte za članove kinoteke iznosi 2,00 eura.

Cijena pojedinačne kino karte za školske projekcije 2,00 eura (s tim da najmanji iznos za organizaciju projekcije iznosi 60 eura odnosno 30 posjetitelja).

Cijena iskaznice za kinoteku – zaposleni 35 eura.

Cijena iskaznice za umirovljenike, nezaposlene, studente i đake iznosi 25 eura.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA