KALENDAR DOGAĐANJA Travanj 2018.

Ostalo - 23.04.

SRP

18:00 sati


događaj

Ostalo - 24.04.

UDRUGA SUNCE

12:00 sati


događaj

Filmski klub Kinoteke Zlatna vrata
U šesnaestom izdanju programa „Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića“ naš će domaćin biti novinar i publicist Damir Pilić. To će šesnaesto izdanje biti i malo drugačije od ostalih, naime, napravit ćemo iznimku i objaviti naziv odabranog filma. To ćemo napraviti iz dva razloga. Naime, Damir je odabrao musical Miloša Formana „Kosa“. Kako je taj film visoko među onima koje je u svom odabiru zatražila i publika Zlatnih vrata, izgledalo nam je korektno prema svima onima koji su glasali da baš „Kosu“ žele vidjeti na velikom ekranu, objaviti to unaprijed, kako ne bi propustili projekciju. Također, s obzirom na to da je Miloš Forman preminuo 13.4. 2018., ovo je i prigoda da se s njime oprostimo na način na koji je najprimjerenije oprostiti se od velikog redatelja – slaveći njegovo djelo i misao.
O filmu: „Kosa“ govori o mladiću koji kreće u New York kako bi se prijavio u vojsku i borio se u Vijetnamu. Pod utjecajem grupe hipija, počinje dvojiti ne samo oko svoje želje da se priključi vojsci, već i oko čitavog sklopa patriotskih vrijednosti koje su ga dovele u New York – prilagodbe i poslušnosti kao vrlina, te prevladavajućih konzervativnih standarda.
Film je baziran na istoimenom Broadwayskom musicalu koji se na sceni pojavio 1968. godine. Snimljen čitavu dekadu kasnije, film gaji i izvjesnu notu nostalgije prema idejama ljubavi i mira koje su do tada već počele gubiti svoju aktualnost.
O gostu: Damir Pilić je magistrirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Kao samostalan autor objavio psihološku monografiju Samoubojstva: oproštajna pisma i romane Đavo prvo pojede svoju majku i Splitting. U koautorstvu s dr. Draženom Lalićem objavio socio-psihološku studiju o mladim splitskim delinkventima Na mladima svijet zastaje, te monografiju Torcida: pogled iznutra (Profil, 2011.), a u koautorstvu s Edom Vujević književno-znanstvenu studiju Dedal na iglama o splitskim apstinentima, bivšim ovisnicima o heroinu. Priče objavljivao u književnim časopisima Godine i Nova Istra te u Arkzinu i Slobodnoj Dalmaciji. Od 1994. do 2001. radi kao reporter Feral Tribunea, a od 2001. kao reporter i politički komentator Slobodne Dalmacije. Živi u Splitu.