O KINOTECI

PARALELE DANIELA RAFAELIĆA

Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi.

POVIJEST/PROŠLOST

Obnova romaničke palače, u kojoj se danas nalazi dvorana Kinoteke Zlatna vrata, započela je 1958. godine. U adaptiranoj gotičkoj palači (unutar Dioklecijanove palače) 18. prosinca 1961. godine otvoren je dio zgrade Centra za kulturu Radničkog sveučilišta „Đuro Salaj“ (današnji Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“).

MEDIJI

Danas je teško zamisliti jedan veći grad bez specijalnog kinematografa kinoteke, gdje se uz kratka uvodna predavanja prikazuju djela čuvenih redatelja, priređuju izložbe, ankete i razvija interesantna filmološka aktivnost. Kinoteka danas zadovoljava neke kulturne potrebe suvremenog čovjeka isto onako kao što koncertne poslovnice ili pinakoteke okupljaju ljubitelje drugih umjetnosti... (SD/Kultura/Vojko Mirković, rujan 1961.)

REKLI SU

Utemeljena 1971. godine, sa svrhom upoznavanja mladih s umjetnošću ekrana, Kinoteka „prikazuje djela filmske klasike, koja po umjetničkoj, povijesnoj, tehničkoj i humanoj vrijednosti imaju svoje mjesto u povijesti i razvoju filmske umjetnosti“. Zacrtana koncepcija nije se mijenjala, iako zbog objektivnih okolnosti, sastavljači programa nisu uvijek bili u mogućnosti ostvariti svoje želje.

Posljednji hram hrvatske filmofilije

Posljednji hram hrvatske filmofilije

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

KULTURA #OSTANIDOMA

Poštovane posjetiteljice, poštovani posjetitelji,
s obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije. Ipak, u dogovoru s partnerima, pokušat ćemo se snalaziti i u ovim kriznim vremenima s nadom da ćemo se uskoro ponovo družiti.

OBRAZOVANJE ODRASLIH

Nastava u Centru Zlatna vrata, u obrazovnim programima koji to dozvoljavaju, nastava se izvodi na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Molimo polaznike da prate upute predavača kako bi bili u tijeku s gradivom i na vrijeme izvršavali zadatke.

RASPORED ODRŽAVANJA NASTAVE I KONZULTACIJA NA DALJINU 
(od ponedjeljka 23.03. do četvrtka 9.04.2020.)

Za sva pitanja molimo da nas kontaktirate na telefon 021 361 524 ili putem maila info@zlatnavrata.hr.