PROGRAM KINOTEKE Studeni 2020.

SRIJEDA / 25.11.

SRETAN PRINC

The Happy Prince, 2018.
17:30 satiThe Happy Prince, 2018. Rupert Everett, 105 min. UK/IT/BE/DE
Scenarij:
Rupert Everett
Uloge: Rupert Everett, Colin Firth, Colin Morgan, Edwin Thomas, Emily Watson
   U jeftinoj hotelskoj sobi pariškog hotela, Oscar Wilde leži na samrtnoj postelji i prisjeća se svog života. Je li on nekad bio najslavniji čovjek u Londonu? Je li on umjetnik kojeg je isto društvo koje ga je štovalo kasnije i razapelo? U posljednjim danima svog života, on će se pokušati pomiriti sa suprugom Constance, ponovno doživjeti fatalnu ljubavnu aferu s Lordom Alfredom Douglasom i osjetiti toplinu i privrženost Robbie Ross koja ga je neuspješno pokušala spasiti od njega samog. Putujući kroz Wildeove posljednje trenutke u mislima Engleskom, Francuskom i Italijom, prolaznost požude i pravo bogatstvo istinske ljubavi bit će konačno otkriveni. Ovo je portret mračne strane genija koji je živio i umro za ljubav.
   Motiv literarnog bijega osim ruskog sineasta Alekseja Germana (Dovlatov) rabi i Rupert Everett u iznenađujuće uspjeloj kronici o zadnjim danima Oscara Wildea (glumi ga Rupert Everett). Riječ je o filmu »The Happy Prince«, nazvanom po istoimenoj piščevoj bajci, možda najljepšoj bajci ikad napisanoj. (Dragan Rubeša, Novi List)
   Strastveni projekt scenarista, redatelja i glavne zvijezdu Ruperta Everetta, kojim odaje počast Oscaru Wildeu potresnim pogledom na njegove tragične posljednje dane. (Rotten Tomatoes)
   Solidan biografski film o Oscaru Wildeu sa sjajnim Rupertom Everettom u glavnoj ulozi. Velika transformacija, ne samo fizička. Ne bih se iznenadio da njegov nastup privuče oscarovsku pažnju. To je definitivno izvedba koju upijate. (Alexander Blanchett/imdb)
   Rupert Everett rođen je za ulogu Oscara Wildea. Već sam ga gledao kako glumi Wildea na pozornici, veličanstveno, u "Judinom poljupcu" Davida Harea; sada je napisao i režirao film "Sretni princ" koji se velikim dijelom bavi razdobljem nakon puštanja iz zatvora. On, naravno, ponovno preuzima ulogu Wildea i daje onu izvedbu koja bi mu trebala donijeti Oscara druge vrste.Ovo nije projekt ispraznosti, već pun strasti i ljubavi prema Daje nam Oscara koji je tašt, sjajan i u mukama.Definitivno oskarovski kalibar. Dominira u svakom kadru slike, ali okupljai izvrsnu sporednu glumačku postavu. (Bradley Moscar/imdb)

https://www.imdb.com/title/tt2404639/

   OSCAR WILDE (Oscar Fingall O'Flahertie Wills Wilde, Dublin, 16. listopada 1854.– Pariz, 30. studenog 1900.), irski je književnik, poglavito bajkopisac, dramatičar, pjesnik. Rođen u obitelji intelektualaca, iznimno obrazovan, ubrzo je postao poznat u književnim krugovima po svojoj duhovitosti i osebujnom stilu. Satiričar, predstavnik dekadentizma, ekstravagantnim je životnim stilom, dendizmom i skandalima obilježio svoje vrijeme čak i više nego samim književnim djelom (»svoj sam genij uložio u svoj život, a samo talent u svoja djela«). No njegova homoseksualna veza s mladim lordom Alfredom Douglasom dovela je do skandala, sudskoga procesa i dvogodišnjega utamničenja. Nakon odslužene kazne, razočaran, posljednje godine života proveo je u Francuskoj.
   U bajci „Sretni princ“ Wilde odaje počast Andersenu tako što princ šalje lastavića da u ruke male promrzle djevojčice sa šibicama spusti dragi kamen safir, prinčevo oko, a u bajci „Ribar i njegova duša“ Wilde daje jednu od glavnih uloga Maloj Sireni, odnosno slavuju u bajci „Slavuj i ruža“. Poznato je da su to likovi kojima je vječni život udahnuo već Hans Christian Andersen.
 

HELENA I MARTA BIRAJU ZA VAS: ŽENA FRANCUSKOG PORUČNIKA

The French Lieutenant's Woman, 1981.
20:00 satiThe French Lieutenant's Woman, 1981. Karel Reisz, 124 min. US
Scenarij:
Harold Pinter prema romanu Kohna Fowlesa
Uloge: Meryl Streep, Jeremy Irons, Hilton McRae
   U ovom filmu isprepletene su dvije priče koje glume isti glumci. Jedna se zbiva u viktorijanskoj, a druga u današnjoj Engleskoj. U viktorijanskoj priči londonski gentleman Charles doputuje u mali vjetroviti gradić na morskoj obali kako bi zaprosio Ernestinu, kći uglednog industrijalca. Šetajući s Ernestinom primijeti na pristaništu, po kojem tuku divovski valovi , tajanstvenu ženu odjevenu u crno. To je Sarah koju ugledni građani preziru, jer ju je zaveo pa napustio neki francuski pomorski poručnik, a ona stalno čeka da se on vrati. I njoj i drugima jasno je da se on neće vratiti. Charles se zainteresira za tu ženu, a postepeno i strasno zaljubi u nju. Lokalni liječnik, dr. Grogan, kaže mu da ona pati od teškog oblika melankolije. Izliječiti bi se mogla samo ako napusti taj gradić, no ona uživa u patnji. Charles joj na svaki način želi pomoći, pa i novčano.
   Paralalelno s tom pričom odvija se ljubavna priča dvoje filmskih glumaca, Mikea i Anne, koji u filmu što se upravo snima o "ženskoj francuskog poručnika" glume Charlesa i Sarah. Mike i Anna u ljubavnoj su vezi za trajanja snimanja filma, iako svatko od njih ima svoj brak. Dvije priče, premda na prvi pogled slične, razriješit će se svaka na svoj način.
   Roman Johna Fowlesa donosi priču o viktorijanskoj seksualnoj i društvenoj u opresiji iz perspektive 1970-ih godina. Unatoč pohvalama i prvoj nominaciji za Oscara, Streep se nije bilo lako uživjeti u oba lika. „Nisam se mogla poistovjetiti s likovima. Bilo je to veoma uznemirujuće. Sve je bilo tako promišljeno, a ja ne volim promišljati kad glumim.“
https://www.imdb.com/title/tt0082416/?ref_=nv_sr_srsg_0

ČETVRTAK / 26.11.

UTOČIŠTE

Safe Haven, 2013.
17:30 satiSafe Haven, 2013. Lasse Hallström, 115 min. US
Scenarij:
Gage Lansky i Dana Stevens prema istoimenom romanu Nicholasa Sparksa
Uloge: Josh Duhamel, Julianne Hough, Cobie Smulders, David Lyons
   Kad tajanstvena mlada žena stigne u mali grad u Sjevernoj Karolini, njena nevoljnost da se pridruži zajednici poteže pitanja o prošlosti. Polako će skupiti hrabrost da započne vezu sa Alexom, udovcem sa dvoje djece. Ali mračne tajne počinju ugrožavati njen novi život.
   Razumijem da neke gledatelje film neće zanimati zbog glumačke ekipe, ali slijediti Lasse Hallstroma bi morali. Uostalom, čovjek je prethodno snimio cijeli niz dobrih filmova (Salmon Fishing in the Yemen, Chocolat , The Cider House Rules ...), a njegova neobična sposobnost da ispriča priču kao nijedan drugi autor je ono zbog čega sam poželio pogledati film. (John Ray Peterson / imdb)
   Nisam obožavateljica Nicholasa Sparksa. Čini mi se kao da svjesno piše svoje knjige za ekranizacije, a onda ti filmovi postanu klišeizirani i (pre)ispunjeni romantikom. Ali „Safe Haven“ ... Bila sam ugodno iznenađena. Zapravo mi se svidjelo. Bilo je intenzivno, romansa je bila sjajna, baš kao i lokacije filma. Rekla bih da je ovo najbolja ekranizacija jednog romana Nicholasa Sparksa. Od trenutka kad krene, priveže vas uz sebe. (clarissa davies / imdb)

https://www.imdb.com/title/tt1702439/?ref_=fn_al_tt_1

UNDINE

20:00 satiUndine, 2020. Christian Petzold, 90 min. FR/DE
Scenarij:
Christian Petzold
Uloge:Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Anne Ratte-Polle, Rafael Stachowiak, Julia Franz Richter
   Moderna bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka.
   U najnovijem ostvarenju popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda, Undine je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje.
   Film je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu, gdje je osvojio nagradu FIPRESCI, a Paula Beer nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu.
   Dobili smo dakle nešto poput moderne legende u kojoj se magično združuje sa sablasnim hiperrealizmom, iako je Petzold u svojoj karijeri imao daleko boljih trenutaka. (Dragan Rubeša, Novi List)
   Snaga Petzolda je u u njegova kombinaciji stvarnosti i iluzije, sadašnjosti i povijesti, stvarajući snažnu emocionalnu sliku koja vas opija. (imdb)

https://www.imdb.com/title/tt11617052/?ref_=fn_al_tt_1

PETAK / 27.11.

TESLA

Tesla, 2020.
17:30 satiTesla, 2020. Michael Almereyda, 102 min. US
Scenarij:
Michael Almereyda
Uloge: Ethan Hawke, Kyle MacLachlan, Eve Hewson, Ebon Moss-Bachrach , Jim Gaffigan
   Životna priča čovjeka koji je, kako kažu, “izmislio 20. stoljeće“, kronološki će pratiti Tesline američke godine, nizanje njegovih ključnih otkrića i sukob s Thomasom Alvom Edisonom. Premijerno je prikazan u siječnju na najuglednijem svjetskom festivalu nezavisnog filma, u Sundanceu.
   Scenarij za film “Tesla” prvi je koji sam dosad napisao, napisan je još 1981. godine. Svoj prvi scenarij smatrao sam epskom znanstveno-fantastičnom pričom, smještenoj u 19. stoljeće, a taj je scenarij bio spoj dva moja najdraža filma, “Dani neba” i “Čovjek koji je pao na zemlju”, zbog kojih sam želio postati filmaš. Kad je došlo vrijeme da se vratim unatrag i razmislim o tome kako ću ispričati priču o Nikoli Tesli desetljećima kasnije, bio sam prisiljen na drastične promjene, koristeći se onime što sam naučio iz knjiga svih proteklih godina te onime što sam naučio o sebi i svijetu. (redatelj Michael Almereyda)
   Hrabar i ambiciozan, „Tesla“ preuzima brojne rizike (ove zahtjevne teme) koji se ne isplaćuju uvijek - ali izvedba Ethana Hawkea čini te nedostatke lakšim. (rotten tomatoes)
   'Tesla', novi film Michaela Almereyde, u kojem je ovaj neobični američki filmaš pokušao dati neobičan prikaz ličnosti izumitelja Nikole Tesle. U tome je uglavnom i uspio te nas zasuo brojnim zanimljivim, anakronim i atmosferičnim trenucima... U filmu koji se bavi onim dijelom Teslina života koji vjerojatno najviše obiluje događajima koji zanimaju gledatelje - njegovim odnosom s Thomasom A. Edisonom, J. P. Morganom i Georgeom Washingtonom, Almereyda se odlučio na nelinaran, anakron pristup koji se zapravo toliko ne bavi događajima koliko ličnostima i raspoloženjima. (Zrinka Pavlić, tportal.hr)
   Veseli što je Nikola Tesla konačno dobio propisan film o sebi i svojem dostignuću. (Zoran Vitas, večernji.hr)
   Gledati Teslin film znači diviti se njegovoj ambiciji, a istovremeno žaliti zbog njegovih ekstravagancija. (Ellen E Jones, The Guardian)
   Definitivno nije za svakoga, ali ovo mi se svidjelo puno više od običnog biografskog filma. (Christy Lemire/Film Week)
   Pripremite se za halucinantnu, nestalnu i nečuvenu vožnju. (Anne Brodie/What She Said)

https://www.imdb.com/title/tt5259822/?ref_=nv_sr_srsg_0

BRUCE LEE – LEGENDA

Bruce Lee, The Legend, 1984. Leonard Ho, 88 min. HK
20:00 satiBruce Lee, The Legend, 1984. Leonard Ho, 88 min. HK
   Jedan od najkompletnijih dokumentarnih filmova o legendi borilačkih sportova – Bruceu Leeju. U produkciji kompanije Golden Harvest, dokumentarni film „Bruce Lee – Legenda“ vodi nas od Leejevog djetinjstva i filmova koje je snimao kao dijete, pa sve do njegovog preseljenja u San Francisco kamo je otišao nakon problema koje je imao u Hong Kongu. Film je prepun isječaka iz akcijskih filmova u kojima je Bruce Lee glumio i u kojima se vidi sva raskoš njegovog znanja borilačkih vještina te intervjua s glumcima i ostalim ljudima koji su tijekom godina radili s Leejem…
   Bruce Lee (27.11.1940 – 20.7.1973). Premda mrtav 47 godina, za sve poznavatelje i ljubitelje filmova kojima dominiraju borilačke vještine ostaje jedini parametar vrijednosti. Iako sa gomilom imitatora nastalim/stvorenim nakon njegove smrti Bruce ostaje jedan jedini i još dugo neprikosnoven na vrhu, isto kao i njegovi filmovi koji se u ovoj oblasti smatraju kultnim. „Bruce Lee: Legenda“ dokumentarni je projekt hongkonške filmske kuće Golden Harvest (za koju je snimio većinu filmova i čiji je vlasnik Raymond Chow prepoznao Bruceovu vrijednost) koji nas kroz sat i pol vremena vodi kroz život, karijeru i smrt "malog zmaja" sa isječcima iz njegovih najpoznatijih filmova, tj. iz onih koji su od njega učinile zvijezdu. No, to je bilo i za očekivati, ali pravi rariteti kriju se na početku dokumentarca gdje možemo vidjeti inserte iz njegovih prvih nastupa. Ambiciozan i do perfekcije istreniran Bruce se može promatrati i kao jedan vrsta hongkonškog Jamesa Deana - romantičnog buntovnika koji je snimio relativno mali broj filmova ali i glumac koji je nakon smrti postao zvijezda i kultna figura nalik na one američke (Dean, Monroe...). Ne samo da je u filmovima ponudio vlastiti stil i snagu, već i zdravu dozu humora uz nikad sporno borilačko umijeće. „Bruce Lee: Legenda“ je zahvalan projekt za sve ljubitelje ovog glumca koji se još jednom mogu prisjetiti njegove vještine ali i za one koji se tek upoznaju za njime. (Vladimir Županović)
https://www.imdb.com/title/tt0075788/?ref_=nv_sr_srsg_0

SUBOTA / 28.11.

DISNEYEV KLASIK: KNJIGA O DŽUNGLI

The Jungle Book, 1967.
12:00 satiThe Jungle Book, 1967. Wolfgang Reitherman, James Algar, Jack Kinney, 78 min. US
   19. animirani film iz produkcije Disneyevog studija. Scenarij filma temelji se na istoimenoj knjizi nobelovca Rudyarda Kiplinga. Posljednji je film koji je producirao Walt Disney osobno, preminuvši u vrijeme njegova nastajanja, te je svakako najomiljenija ekranizacija ove klasične priče i najljepša uspomena na Walta Disneyja.
   Ostavljenog u šumi nakon nesreće, petogodišnjeg Mowglija usvojili su i odgojili vukovi. Kako dječak odrasta, pantera Bagheera shvaća da Mowgli mora biti vraćen među ljude. No njihov prijatelj medvjed Baloo misli da bi dječak trebao ostati među svojim prijateljima u džungli, koja im pruža sve što požele. Mudra Bagheera zna da je Mowgli u opasnosti od tigra Sherea Khana, koji mrzi sve ljude. Jednoga dana Mowgli pobjegne dublje u džunglu te doživi neugodne susrete sa zmijom Kaaom i tigrom Khanom, ali ga spasi djevojčica Kitty, koja ga odvede u obližnje selo.
   Uz izražajnu animaciju, zabavne likove i dopadljive pjesme, premda odlutao od izvorne priče, rezultat je predivan ... najbolji mogući način da zapamtite Walta Disneya.
https://www.imdb.com/title/tt0061852/?ref_=nv_sr_srsg_3

TRAUTMANN

Trautmannn / The Keeper, 2018.
20:00 satiTrautmannn / The Keeper, 2018. Marcus H. Rosenmüller, 120 min. UK/DE
Scenarij:
Marcus H. Rosenmüller, Nicholas J. Schofield
Uloge: David Kross, Freya Mavor, John Henshaw
   Film „Trautmann“ priča nam nevjerojatnu istinitu ljubavnu priču između mlade Engleskinje i njemačkog ratnog zarobljenika koji će zajedničkim snagama nadići sve predrasude, javno negodovanje i osobnu tragediju.
   Tijekom posjete kampu s ratnim zarobljenicima u blizini Manchestera pri kraju Drugog svjetskog rata, Margaret Friar, kćer menadžera lokalnog nogometnog kluba, primijeti mladog njemačkog vojnika Berta Trautmanna. Njezin otac opčinjen je Bertovim sposobnostima nogometnog vratara te ga uspije izvaditi iz zarobljeničkog kampa kako bi nastavio trenirati u lokalnom timu. Ljubav između Margaret i Berta procvjeta, unatoč činjenici što lokalna zajednica nije previše nastrojena ratnim zarobljenicima. U međuvremenu, Bertove golmanske sposobnosti primijete skauti Manchester Cityja. Umjesto da se vrati u Njemačku poput ostalih ratnih zarobljenika, Bert se ženi s Margaret i potpisuje ugovor sa Cityjem. Taj ugovor prouzrokuje ogorčenje tisuća obožavatelja Manchester Cityja, od kojih su mnogi Židovi…
   Izvanredna, istinita priča Burta Trautmanna u drami Marcusa H Rosenmüllera. Akcija na terenu pristojno se rješava, kao i Trautmannov početni ostracizam za djela osvojena medaljama u Drugom svjetskom ratu. (Ed Potton/Times)
   Poneki propusti donekle iskrivljuju cijelu priču, ali šarmantan je, i često prosvjetljujući. (Ella Kemp/Little White Lies)
   Ovdje je pobjednik (naša) bolja ljudska priroda: sposobnost da u drugima vidimo najbolje, čak i ako vjerujete da su vam učinili loše. (Pat Padova/The DC Line)

https://telesport.telegram.hr/kolumne/nogomet-narodu/cityjev-nacist/
https://www.imdb.com/title/tt4642192/?ref_=nv_sr_srsg_0

ARHIVA programa Kinoteke

O kinoteci

PARALELE DANIELA RAFAELIĆA

Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi.

Članarina i ulaznice

S obzirom na epidemiološku situaciju broj mjesta u Kinoteci je smanjen na 40. Ulaznice možete kupiti na blagajni (1. kat) koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije.

Cijena ulaznica:

- 20,00 kn (za članove Kinoteke 50% popusta)
- za organizirane grupe od 10 i više osoba - 15 kn po osobi
- za organizirane grupe od 30 i više osoba - 10 kn po osobi

Godišnja iskaznica:

- zaposleni 200,00 kn
- umirovljenici, nezaposleni, studenti i đaci 150,00 kn

Za godišnju iskaznicu molimo pošaljite ime, prezime, mail i telefon/mobitel mailom (info@zlatnavrata.hr) ili dođite osobno u Dioklecijanovu 7, Split.

ŠKOLSKA KINOTEKA:
- 10 kn po učeniku za grupe veće od 30 učenika
- 300 kn po projekciji za grupe manje od 30 učenika

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA