PROGRAM KINOTEKE Listopad 2018.

PONEDJELJAK / 01.10.

KUCNI U DRVO

Undir trénu / Under the Tree, 2018.
17:30 satiUndir trénu / Under the Tree, 2018. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 89 min. IC
Scenarij:
Huldar Breiðfjörð i Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Uloge: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson
   Crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film „Kucni u drvo“ redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona prikazuje nam koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. Priča filma prati dugogodišnju zavadu između dva para koja vrhunac dostiže zbog drveta koje se nalazi u dvorištu Inge i Baldvina, a koje zbog svoje veličine stvara preveliku sjenu na imanju Konrada i Eybjorg. Strasti se uzburkavaju, a kroz, na prvi pogled, površnu svađu, saznat ćemo više o ova dva bračna para čije su karaktere i ponašanje oblikovali vlastiti životni događaji, od kojih su neki bili i tragični.
   Na trenutke dirljiv i urnebesno smiješan, festivalski miiljenik „Kucni u drvo“ svakako će ostati upamćen po svojem portretu susjedskih odnosa, bračnih svađa i razumljivog bijesa.
https://www.imdb.com/title/tt6223806/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 02.10.

FOXTROT

Foxtrot, 2017.
17:30 satiFoxtrot, 2017. Samuel Maoz, 108 min. IL/CH/FR/DE
Scenarij:
Samuel Maoz
Uloge: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray
   Naizmjence duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film nagrađen je u Veneciji Srebrnim lavom.
   Kada im se na vratima pojave vojni predstavnici s viješću o sinovoj pogibiji, Michael i Dafna slamaju se pod teretom očaja. Izlizani izrazi sućuti i šuplje domoljubne fraze vojnih birokrata samo pogoršavaju situaciju. Dok Dafna bijeg traži u sedativima, Michael upada u vrtlog gnjeva, a onda doživljava iznenađenje čija nevjerojatnost gotovo parira nadrealnom vojnom iskustvu njegova sina Jonathana.

   Dobitnik Velike nagrade žirija Venecijanskog festivala, “Foxtrot ”Samuela Maoza, film je u kojem se izraelski redatelj opet hvata u koštac s problematikom rata, ispreplićući je ovog puta s temom obiteljskih odnosa i gubitaka tako cjelovito, virtuozno i upečatljivo da film na svim razinama nudi najbolje od sedme umjetnosti. Ono što izdvaja “Foxtrot” od drugih filmova slične tematike jedinstveni je jezik kamere i zvuka koji je vrlo promišljen, osviješten i intenzivan – uvijek korak ispred gledatelja, spreman da ga svakom nadolazećom scenom iznenadi ili očara, izvlačeći maksimum iz svakog prizora. Tome značajno pridonosi i izvedba glumaca, posebice oca (sjajni Lior Ashkenazi) te zaokruženost i dubina karakterizacije svih ostalih likova. Foxtrot je podjednako emotivno nabijen i inteligentan film koji oduševljava i radnjom i filmskim jezikom pa, gledajući ga, uživamo uz misao da baš zbog filmova poput ovog – volimo filmove. (www.ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt6896536/?ref_=fn_al_tt_1

FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA: JACK STRONG

Jack Strong, 2014.
20:15 satiJack Strong, 2014. Władysław Pasikowski, 128 min. PL
Scenarij:
Władysław Pasikowski
Uloge: Marcin Dorocinski, Maja Ostaszewska, Patrick Wilson, Dimitri Bilov, Dagmara Dominczyk
   Jack Strong je biografska špijunska drama redatelja i scenarista Wladyslawa Pasikowskia bazirana na istinitim događajima o poljskom pukovniku Ryszardu Kuklińskom - koji je špijunirao za američku CIA-u u vrijeme vrhunca hladnog rata. Jack Strong je bio agentov pseudonim.
   Sam samcat “suprotstavio” se Sovjetskoj vladavini usred komunističkog sustava nakon što sazna za američke planove nuklearnog protunapada protiv sovjetskih snaga koji se planiraju izvršiti na poljskom teritoriju. Zahvaljujući svojoj odlučnosti, započne dugu, usamljeno i psihički iscrpljujuću suradnju s CIA-om. Od tog trenutka njegov život i život njegove obitelji u opasnosti jer samo jedan neoprezan potez može dovesti do tragedije.
https://www.imdb.com/title/tt2785288/?ref_=fn_al_tt_1

OČI BEZ LICA

Les yeux sans visage, 1960.
20:15 satiRENDEZ-VOUS AU CINÉMA 2018.
Les yeux sans visage, 1960. Georges Franju, 90 min. FR
Scenarij
: Pierre Boileau, Thomas Narcejac, Claude Sautet  i Jean Redon po romanu Jeana Redona
Uloge: Pierre Brasseur, Alida Valli, Juliette Mayniel
   Ugledni kirurg Génessier skrivio je automobilsku nesreću u kojoj je unakaženo lice njegove kćeri Christiane. Uz pomoć asistentice Louise, Génessier otima mladu djevojku s ciljem da njezinu kožu presadi na Christiane. Tijelo bacaju u rijeku te ga Génessier identificira kao Christianeino. Operacija međutim ne uspijeva, pa Génessier i Louise nalaze drugu žrtvu, ali također bez uspjeha. Zbog sumnji Christianeina zaručnika Jacquesa, policija odlučuje pripremiti zamku za Génessiera podmetnuvši mu novu djevojku. Uoči početka operacije policija poziva profesora u bolnicu.
   Nastao u tradiciji filmskog nadrealizma (sam redatelj ga je nazvao "poetskom fantazijom"), film spaja realističke (gotovo klinički prikazi operacija), fantastične (tematska okosnica) i lirske elemente (motivi ljubavi oca prema kćeri i kćerina sažaljenja nad žrtvama). Franju motive opsesije, promjene lica (i identiteta) i prividne smrti uglavnom tek naznačuje, a manje razrađuje. Fantazmagorički ugođaj redatelj postiže uporabom dužih, ritmičkih kadrova te fotografijom naglašenih crno-bijelih kontrasta i kompozicija u duhu figuralnoga nadrealizma (prizori Christianeine šetnje kućom s maskom na licu) uz glazbenu pratnju izvedenu iz motiva valcera. Te značajke upućuju na (nadrealističko) prepletanje ljepote, užasa i ludila, odnosno nepredvidivost odnosa realistički predočenih predmeta u pojavnoj stvarnosti, što rezultira specifičnim osjećajem jeze. (B. Kragić / HFL)    
   Crno bijeli klasik, horor poznat kao jedno od najznačajnijih i najutjecajnijih ostvarenja žanra s početka 1960-ih.
https://www.imdb.com/title/tt0053459/?ref_=nv_sr_1
organizator: HAVC u suradnji s Francuskim institutom i Kino mrežom

SRIJEDA / 03.10.

CRNI ČLAN KKKLANA

BlacKkKlanksman, 2018.
17:30 satiBlacKkKlanksman, 2018. Spike Lee, 135 min. US
Scenarij:
Charlie Wachtel, David Rabinowitz na temelju memoara „Black Klansman“ Rona Stallwortha iz 2014. godine.
Uloge: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Robert John Burke
   Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku.
   Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthovog tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.
   Spike Lee već tri desetljeća pravi kvalitetne filmove koji prikazuju trenutnu ili povijesnu sliku američke stvarnosti. U svojim pothvatima Lee je uvijek s velikom preciznošću ocrtavao karaktere stvarnih ličnosti te svoje filmove oblikovao da problematiziraju društvenu situaciju a da su pritom još i duhoviti, te dosta često napunjeni akcijskim sekvencama. „BlacKkKlansman“ u ovom pogledu nije iznimka, sve na što smo navikli od ovog redatelja tu je pred nama, samo ovog puta upakirano u nevjerojatno atraktivnu priču koja se veoma lako oslikava na trenutnu političku eru Donalda Trumpa u Americi. (Armin Fatić / ziher.hr)
https://www.imdb.com/title/tt7349662/?ref_=fn_al_tt_1

FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA: POSLJEDNJA OBITELJ

Ostatnia rodzina, 2016.
20:15 satiOstatnia rodzina, 2016. Jan P. Matuszynski, 122 min.
Scenarij:
Robert Bolesto
Uloge: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna, Andrzej Chyra, Zofia Perczynska, Danuta Nagórna, Alicja Karluk, Magdalena Boczarska
   Poznati slikar Zdzislaw Beksinski sve snima sa svojim kamkorderom, 28-godišnju obiteljsku sagu  razvija kroz uznemirujuće distopijske slike, obiteljske svađe, iskustva blizu smrti, odnosi ljubavi i mržnje i uzastopne pogrebne poslove. Ukratko - slika o umjetničkoj obitelji Beksinski: Zdzislawu, njegovoj supruzi Zofii i njihovom sinu Tomaszu.
https://www.imdb.com/title/tt5936692/?ref_=fn_al_tt_1

ČETVRTAK / 04.10.

SVI ZNAJU SVE

Todos lo saben, 2018.
17:30 satiTodos lo saben, 2018. Asghar Farhadi, 132 min. S/FR/IT
Scenarij: Asghar Farhadi
Uloge:
Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie, Ricardo Darín
   Na krilima filma „Trgovački putnik“ s kojim je osvojio svoj drugi Oscar (prvi je osvojio 2011. godine za remek-djelo „Nader i Simin se rastaju“), iranski redatelj Asghar Farhadi napisao je i režirao španjolski psihološki triler „Svi znaju sve“ s Penélope Cruz, Javierom Bardemom i Ricardom Darínom u glavnim ulogama.
   Priča filma prati Lauru koja sa svoje dvoje djece iz Argentine putuje u mali gradić u kojem je odrasla u Španjolskoj kako bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Usred radosnog ponovnog obiteljskog okupljanja i proslave, starija kćerka biva oteta. U napetim danima koji slijede, razne obiteljske tenzije kao i duboko skrivene tajne same zajednice malog gradića izaći će na površinu
https://www.imdb.com/title/tt4964788/?ref_=fn_al_tt_1

CRNI ČLAN KKKLANA

BlacKkKlanksman, 2018.
20:15 satiBlacKkKlanksman, 2018. Spike Lee, 135 min. US
Scenarij:
Charlie Wachtel, David Rabinowitz na temelju memoara „Black Klansman“ Rona Stallwortha iz 2014. godine.
Uloge: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Robert John Burke
   Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku.
   Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthovog tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.
   Spike Lee već tri desetljeća pravi kvalitetne filmove koji prikazuju trenutnu ili povijesnu sliku američke stvarnosti. U svojim pothvatima Lee je uvijek s velikom preciznošću ocrtavao karaktere stvarnih ličnosti te svoje filmove oblikovao da problematiziraju društvenu situaciju a da su pritom još i duhoviti, te dosta često napunjeni akcijskim sekvencama. „BlacKkKlansman“ u ovom pogledu nije iznimka, sve na što smo navikli od ovog redatelja tu je pred nama, samo ovog puta upakirano u nevjerojatno atraktivnu priču koja se veoma lako oslikava na trenutnu političku eru Donalda Trumpa u Americi. (Armin Fatić / ziher.hr)
https://www.imdb.com/title/tt7349662/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 09.10.

SPLIT FILM FESTIVAL: ROI SOLEIL

Roi Soleil, 2018.
21:00 satiRoi Soleil, 2018. Albert Serra, 61 min. E/PT
   Kralj Luj XIV. nije novi lik u filmografiji Alberta Serre, već nam je poznat kao protagonist njegovog posljednjeg filma "Smrt Luja XIV." (2016.). U „Roi  soleil“ pojavljuje se blizanac, iako se u igri zabuna pokaže da ih ima više. Umjesto Jean-Pierrea Léauda, amaterski glumac Lluís Serrat, s kojim je Serra već radio na svojim prvim filmovima, sada u umjetničkoj galeriji u Lisabonu, sedam dana za redom izvodi agoniju kralja Luja XIV. Posljednji dan, smrt je neizbježna.
https://www.imdb.com/title/tt8869486/?ref_=fn_al_tt_1

SRIJEDA / 10.10.

SPLIT FILM FESTIVAL: DUBINSKA OŠTRINA

La profundidad de campo, 2017.
19:00 satiLa profundidad de campo, 2017. Renzo Alva Hutardo, 98 min. PE
   Tijekom izvanrednog stanja u regiji Islay, dvojica snimatelja zakapaju vanjsku memoriju s neobjavljenim materijalom protesta protiv rudarskog projekta korporacije Southern Copper. Dok se dokumentarac montirao, otkrivene su snimke koje će pomoći u sudskom predmetu protiv farmera Antonia Coasaca, optuženog za napad na policiju, zbog čega mu prijeti 6 do 8 godina zatvora.

 

SPLIT FILM FESTIVAL: UDALJENA MUKLA TUTNJAVA

Ronco rumor remoto, 2018.
21:00 satiRonco rumor remoto, 2018. Jorge López Navarrete, 74 min. E
   Kamen se ruši sa zida, skotrlja na zemlju i naglo zaustavi. U istom trenutku na nebu prolazi oblak sličnog oblika.
https://www.imdb.com/title/tt8706846/?ref_=fn_tt_tt_1

ČETVRTAK / 11.10.

SPLIT FILM FESTIVAL: DO KRAJA SMRTI

Do kraja smrti, 2018.
19:00 satiDo kraja smrti, 2018. Anđelo Jurkas, 115 min. HR
Scenarij:
Anđelo Jurkas
Uloge: Leon Lučev, Nikša Butijer, Judita Franković Brdar, Luka Dragić, Nera Stipičević, Borko Perić, Jelena Veljača, Mislav Čavajda, Žarko Savić, Lana Gojak, Tara Rosandić, Bojana Gregorić Vejzović, Rada Mrkšić
   Jednog jesenjeg podneva dvoje klinaca nalazi se na mostiću kako bi si priznalo nešto jako važno. Istog dana pokreće se lavina događaja koja uključuje ljude nimalo slučajno usmjerene jedne na druge. Ona će rezultirati jednim zaustavljanjem lifta, jednim invalidskim kolicima, jednom vožnjom noćnim tramvajem, jednom prijetnjom samoubojstvom čovjeka oboljelog od PTSP-a, divljim seksom, jednom razlikom u godinama, dugom šutnjom i vožnjom u nepoznato, stajanjem na kiši, jednim brutalnim priznanjem, videosnimkom iz prošlosti, prebijanjem gluhonijemog izbjeglice, tragovima Drugog svjetskog rata i jednim nježnim poljupcem.
https://www.imdb.com/title/tt8710974/?ref_=nm_knf_t3

SPLIT FILM FESTIVAL: HAPPY END: GLUP I GLUPLJI 3

Happy End: Glup i gluplji 3, 2018.
21:00 satiHappy End: Glup i gluplji 3, 2018. Anđelo Jurkas, 115 min. HR
Scenarij:
Anđelo Jurkas
Uloge: Barbara Nola, Jelena Perčin, Iva Štrljić, Dora Lipovčan, Kristina Krepela, Doris Pinčić Rogoznica, Gordana Džepina, Clea Livingston, Iskra Jirsak, Karmen Sunčana Lovrić, Lucija H. Kajić, Nika Ostoić, Iva Richtermoc, Massimo Savić, Edo Maajka, Boris Svrtan, Mario Kovač
   Komedija o živopisnim stripovskim likovima koje opisuju kao nenacrtanim već oživljenim Beavis & Butthead karakterima, South Park i Alan Ford junacima. Tematizira sex, politiku, religiju, medije i celebrityje "na balkanski način".    
   Dvojica kvartovskih luzera i velikih prijatelja, kodnih imena Mr. V & Mr. Đ iz Zagreba, gonjeni besperspektivnošću situacije u zemlji, jednog slučajnog dana skriptiraju ingenioznu ideju kako pomoći prvenstveno sebi samima, a nehotično i društvu/zajednici oko sebe. Ideja sasvim neslučajno obuhvaća isključivo prelijepe žene u njihovom okruženju. Žena političara, nogometaša, celebova, medijskih djelatnika, muzičara, filmaša, maloljetnica, pa čak i časnih sestara, svima su pomogli. Ni sami nisu očekivali u što će se usmena predaja o njihovim aktivnostima i seansama pretvoriti i u kakav će mit izrasti priča o dynamic duu te ih učiniti velikim pop kulturnim herojima datog vremena i prostora... Tu počinje nezaustavljiva lavina suludih situacija i nevjerojatnih događaja koji preko sudskog slučaja stoljeća vode svemu osim happy endu...
   Radi se o zaključnom dijelu trilogije o muško ženskim odnosima započete ljubavnom komičnom dramom Zbog Tebe (2016.), nastavljene aktualnom romantičnom komedijom Fuck Off I Love You (2017.), dok će biti završena komedijom Happy End (2018.). Prema podacima kroničara filma na ovim terenima, povjesničara i dostupnim arhivima filmskih institucija, radi se o prvoj u povijesti debitantskoj trilogiji nekog redatelja u Hrvatskoj i zemljama regije.
https://www.imdb.com/title/tt8697718/?ref_=nm_knf_t4

PETAK / 12.10.

FOXTROT

Foxtrot, 2017.
17:30 satiFoxtrot, 2017. Samuel Maoz, 108 min. IL/CH/FR/DE
Scenarij:
Samuel Maoz
Uloge: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray
   Naizmjence duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film nagrađen je u Veneciji Srebrnim lavom.
   Kada im se na vratima pojave vojni predstavnici s viješću o sinovoj pogibiji, Michael i Dafna slamaju se pod teretom očaja. Izlizani izrazi sućuti i šuplje domoljubne fraze vojnih birokrata samo pogoršavaju situaciju. Dok Dafna bijeg traži u sedativima, Michael upada u vrtlog gnjeva, a onda doživljava iznenađenje čija nevjerojatnost gotovo parira nadrealnom vojnom iskustvu njegova sina Jonathana.

   Dobitnik Velike nagrade žirija Venecijanskog festivala, “Foxtrot ”Samuela Maoza, film je u kojem se izraelski redatelj opet hvata u koštac s problematikom rata, ispreplićući je ovog puta s temom obiteljskih odnosa i gubitaka tako cjelovito, virtuozno i upečatljivo da film na svim razinama nudi najbolje od sedme umjetnosti. Ono što izdvaja “Foxtrot” od drugih filmova slične tematike jedinstveni je jezik kamere i zvuka koji je vrlo promišljen, osviješten i intenzivan – uvijek korak ispred gledatelja, spreman da ga svakom nadolazećom scenom iznenadi ili očara, izvlačeći maksimum iz svakog prizora. Tome značajno pridonosi i izvedba glumaca, posebice oca (sjajni Lior Ashkenazi) te zaokruženost i dubina karakterizacije svih ostalih likova. Foxtrot je podjednako emotivno nabijen i inteligentan film koji oduševljava i radnjom i filmskim jezikom pa, gledajući ga, uživamo uz misao da baš zbog filmova poput ovog – volimo filmove. (www.ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt6896536/?ref_=fn_al_tt_1

CRNI ČLAN KKKLANA

BlacKkKlanksman, 2018.
20:15 satiBlacKkKlanksman, 2018. Spike Lee, 135 min. US
Scenarij:
Charlie Wachtel, David Rabinowitz na temelju memoara „Black Klansman“ Rona Stallwortha iz 2014. godine.
Uloge: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Robert John Burke
   Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku.
   Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthovog tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.
   Spike Lee već tri desetljeća pravi kvalitetne filmove koji prikazuju trenutnu ili povijesnu sliku američke stvarnosti. U svojim pothvatima Lee je uvijek s velikom preciznošću ocrtavao karaktere stvarnih ličnosti te svoje filmove oblikovao da problematiziraju društvenu situaciju a da su pritom još i duhoviti, te dosta često napunjeni akcijskim sekvencama. „BlacKkKlansman“ u ovom pogledu nije iznimka, sve na što smo navikli od ovog redatelja tu je pred nama, samo ovog puta upakirano u nevjerojatno atraktivnu priču koja se veoma lako oslikava na trenutnu političku eru Donalda Trumpa u Americi. (Armin Fatić / ziher.hr)
https://www.imdb.com/title/tt7349662/?ref_=fn_al_tt_1

SUBOTA / 13.10.

KUCNI U DRVO

Undir trénu / Under the Tree, 2018.
17:30 satiUndir trénu / Under the Tree, 2018. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 89 min. IC
Scenarij:
Huldar Breiðfjörð i Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Uloge: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson
   Crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film „Kucni u drvo“ redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona prikazuje nam koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. Priča filma prati dugogodišnju zavadu između dva para koja vrhunac dostiže zbog drveta koje se nalazi u dvorištu Inge i Baldvina, a koje zbog svoje veličine stvara preveliku sjenu na imanju Konrada i Eybjorg. Strasti se uzburkavaju, a kroz, na prvi pogled, površnu svađu, saznat ćemo više o ova dva bračna para čije su karaktere i ponašanje oblikovali vlastiti životni događaji, od kojih su neki bili i tragični.
   Na trenutke dirljiv i urnebesno smiješan, festivalski miiljenik „Kucni u drvo“ svakako će ostati upamćen po svojem portretu susjedskih odnosa, bračnih svađa i razumljivog bijesa.
https://www.imdb.com/title/tt6223806/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: 3 DANA U QUIBERONU

3 Tage in Quiberon, 2018.
20:15 sati3 Tage in Quiberon, 2018.  Emily Atef, 115 min. DE/FR
Scenarij:
Emily Atef
Uloge: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner, Robert Gwisdek, Denis Lavant, Yann Grouhel, Christopher Buchholz, Vicky Krieps
   Ovaj njemački kandidat u natjecateljskom programu 68. Berlinala dobio je sedam priznanja na dodjeli Njemačke filmske nagrade 2018., i to Zlatnu Lolu za najbolji igrani film te nagrade za najbolju režiju (EmilyAtef), najbolju žensku ulogu (Marie Bäumer), najbolju žensku sporednu ulogu (BirgitMinichmayr), najbolju mušku sporednu ulogu (Robert Gwisdek), najbolju kameru/fotografiju i najbolju filmsku glazbu.
   Fotografije Romy Schneider koje je snimio Robert Lebeck obišle su cijeli svijet. Fotograf je na njima uhvatio proturječnu prirodu glumice: njezinu neobuzdanost, njezinu melankoličnost i njezinu bol. Lebeck je snimio fotografije i tijekom legendarnog  intervjua koji je Romy Schneider 1981. dala novinaru časopisa „Stern“ Michaelu Jürgsu u Quiberonu, unatoč lošim iskustvima s njemačkim tiskom. Glumica se u te bretonske toplice bila povukla na odmor. Društvo joj je pravila dugogodišnja prijateljica Hilde. Intervju i crno-bijele fotografije poslužile su kao osnova za igrani film, u kojem je uhvaćena atmosfera tih dana kada se Romy „otvorila“ do granice boli. Što više glumica otkriva o sebi, što se više iza zvijezde nazire čovjek, to je dinamika u tom kvartetu veća. Hilde bi prijateljicu htjela zaštiti nje same, nje koja razoružavajućom iskrenošću raspršuje rezerviranost ciničnog reportera. Lebeck tijekom fotografskih sesija još jednom iznova otkriva brojna lica Romy Schneider. Tako je nastao taj slojevit portret očaravajuće glumice i žene, koja bespoštedno daje sve od sebe, no unatoč tome osjeća da je drugi zapravo ne vide i ne percipiraju.
   Deutscher Wettbewerbsbeitrag der 68. Berlinale. Siebenfach ausgezeichnet mit dem Deutschen Filmpreis 2018: Goldene Lola für Bester Spielfilm, Beste Regie: Emily Atef,  Beste weibliche Darstellerin: Marie Bäumer, Beste weibliche Nebenrolle Birgit Minichmayr, beste männliche Nebenrolle: Robert Gwisdek, Beste Kamera/Bildgestaltung, Beste Filmmusik.
   Robert Lebecks Bilder von Romy Schneider gingen um die Welt. Sie fangen das widersprüchliche Wesen der Schauspielerin ein, ihre Ausgelassenheit, ihre Melancholie, ihren Schmerz. Lebeck machte auch die Fotos für das legendäre Interview, das Romy Schneider 1981 in Quiberon dem „Stern“-Reporter Michael Jürgs trotz schlechter Erfahrungen mit der deutschen Presse gab. In den bretonischen Kurort hatte sie sich zur Erholung zurückgezogen. Ihre langjährige Freundin Hilde leistete ihr Gesellschaft. Das Interview und die Schwarz-Weiß-Fotos sind die Grundlage für einen Spielfilm, der die besondere Atmosphäre jener Tage einfängt, in denen sich Romy Schneider bis zur Schmerzgrenze öffnet. Je mehr die Schauspielerin von sich zeigt, der Mensch hinter dem Star zum Vorschein kommt, desto mehr Bewegung kommt in das Quartett. Hilde möchte die Freundin vor sich selbst schützen, die mit entwaffnender Ehrlichkeit den zynischen Reporter aus der Reserve lockt. Lebeck entdeckt bei seinen Sessions die vielen Gesichter der Romy Schneider noch einmal neu. Es entsteht das vielschichtige Porträt einer mitreißenden Schauspielerin und Frau, die schonungslos alles gibt und sich dennoch nur selten gesehen und wahrgenommen fühlt.

https://www.imdb.com/title/tt6463494/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

NEDJELJA / 14.10.

BERLINALE SPECIAL: SAMO MI BOG MOŽE SUDITI

Nur Gott kann mich richten, 2017.
17:30 satiNur Gott kann mich richten, 2017. Özgür Yildirim, 100 min. DE
Scenarij:
Özgür Yildirim
Uloge: Moritz Bleibtreu, Birgit Minichmayr, Edin Hasanovic, Kida Khodr Ramadan
   Tri junakakoji to zapravo nisu. Junaci koji zapravo samo žele biti moralni i činiti dobro, ali najprije moraju napraviti nešto loše,nebi li izašli iz slijepe ulice. Međutim, pritom povlače jedni druge u ponor, dok ih mržnja i očaj izjedaju.
   Ovaj film svojevrstan je doprinos njemačke kinematografije žanru trilera: sirov, prljav, autentičan. Yıldırım u svom scenariju ni na trenutak ne popušta dinamiku i iznenađuje nas stalnim obratima. U posljednjoj trećini usuđuje se staviti prst u bolnu ranu. Samo Bog mi može suditije grčka tragedija i iznimno napet film.“ (tjednik „DIE ZEIT“)
   Drei Helden. Helden, die eigentlich gar keine sind. Helden, die eigentlich nur moralisch sein und Gutes tun wollen, aber zuerst Böses tun müssen, um aus der Sackgasse zu gelangen. Doch sie reißen sich gegenseitig in den Abgrund und werden von Hass und Verzweiflung zerfressen.
   Ein Beitrag des deutschen Films zum Thriller-Genre – roh, schmutzig, authentisch. „Yıldırım hält in seinem Drehbuch den Ball immer im Spiel und überrascht durch zahlreiche Wendungen. Im letzten Drittel traut er sich auch, dahin zu gehen, wo es wehtut. Nur Gott kann mich richten ist eine griechische Tragödie und höchst spannendes Kino.“ (DIE ZEIT
)
https://www.imdb.com/title/tt6175764/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

BERLINALE SPECIAL: PLES IZMEĐU REDOVA

In den Gängen, 2017.
20:15 satiIn den Gängen, 2017. Thomas Stuber, 120 min. DE
Scenarij:
Thomas Stuber i Clemens Meyer
Uloge: Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth, Andreas Leupold, Michael Specht, Ramona Kunze-Libnow. Henning Peker, Steffen Scheumann, Matthias Brenner, Gerdy Zint
   Njemački kandidat u natjecateljskom programu 68. Berlinala dobio je nagradu Lola za najbolju mušku glavnu ulogu (Franz Rogowski) i nominiran je za Njemačku filmsku nagradu 2018.u kategorijama najbolji igrani film, najbolja ženska sporedna uloga (Sandra Hüller) i najbolja kamera/fotografija.  
   Christian je novi zaposlenik u velikom supermarketu. Šutke je uronio u nepoznat svijet dugih hodnika, vječnog reda skladišta s robom, nadrealističke mehanike viljuškara. Bruno, njegov kolega iz odjela pića, pomaže mu u snalaženju, pokazuje mu trikove i štosevei preuzima uloguočinskog prijatelja. Tu je još i  Marion iz odjela slatkiša, koja zbija sitne šale na Christianov račun. Kada se on zaljubi u nju, cijeli oči cijeloga supermarketa uprte su u njih. Marion je, međutim,u braku, iako navodno ne u sretnom. Kada Marion iznenada ode na bolovanje, Christian upadne u mračnu rupu, tako duboku da se čini kako će ga njegov prijašnji bijedni život ponovno sustići.
   Filmom „Ples između redova“ Thomas Stubernam daje uvid u svijet jednog običnog radnika u istočnonjemačkoj provinciji. U strogo komponiranim kadrovima razvija koreografiju koju čine ljudi i stvari, stvarnost, čežnje i snovi. Svakodnevica se pretvara u magični realizam koji, izlazeći iz okvira nježne ljubavne priče, suptilno ukazuje na nadu kao životno načelo.
   Deutscher Wettbewerbsbeitrag der 68. Berlinale. Ausgezeichnet mit der Lola für den Besten männlichen Hauptdarsteller: Franz Rogowski. Nominiert für den Deutschen Filmpreis 2018 (Bester Spielfilm, Beste weibliche Nebenrolle: Sandra Hüller, Beste Kamera/Bildgestaltung)
   Christian ist neu im Großmarkt. Schweigend taucht er in das unbekannte Universum ein: die langen Gänge, die ewige Ordnung der Warenlager, die surreale Mechanik der Gabelstapler. Bruno, der Kollege aus der Getränkeabteilung, nimmt sich seiner an, zeigt ihm Tricks und Kniffe, wird ein väterlicher Freund. Und dann ist da noch Marion von den Süßwaren, die ihre kleinen Scherze mit Christian treibt. Als er sich in sie verliebt, fiebert der ganze Großmarkt mit. Doch Marion ist verheiratet – nicht sehr glücklich, wie es heißt. Plötzlich ist sie krankgeschrieben. Christian fällt in ein tiefes Loch. So tief, dass sein altes, elendes Leben ihn wieder einzuholen droht.
   Mit In den Gängen öffnet Thomas Stuber den Blick für die Lebenswelt eines einfachen Angestellten in der ostdeutschen Provinz. In streng kadrierten Bildern entfaltet sich eine Choreografie von Menschen und Dingen, Realität, Sehnsucht und Traum. Alltägliches verwandelt sich in magischen Realismus, der über die zarte Liebesgeschichte hinaus vorsichtig auf das Prinzip Hoffnung verweist.

https://www.imdb.com/title/tt6263618/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

PONEDJELJAK / 15.10.

BERLINALE SPECIAL: BABILON BERLIN

Babylon Berlin, 2017.
17:30 sati   NAPOMENA: SERIJA IMA OSAM EPIZODA / OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA U 17.30 PRIKAZIVAT ĆE SE ZAJEDNO (PO) DVIJE EPIZODE (PON 1-2 epizoda, UTO 3-4 epizoda, SRI 5-6 epizoda, ČET 7-8 epizoda)

Babylon Berlin, 2017. Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer, 8x45 m. DE
Scenarij:
Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer prema romanuVolker Kutschera
Uloge: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth
   Tijekom zajedničke istrage Gereon Rath i Charlotte Ritter našli su se između dvije fronte: s jedne je strane "CrniReichswehr", tajna paravojna organizacija koja radi na ponovnom naoružavanju Njemačke, uključujući kemijsko bojno oružje, što predstavlja povredu Ugovora iz Versaillesa, a s druge je naoružana trockistička grupa koja želi preusmjeriti vagon pun zlata s berlinskih tračnica prema Rusiji, kako bi financirala kontrarevoluciju.
   Usred cijele te zbrke našao se i kralj podzemlja, u čijem će glamuroznom plesnom lokalu MokaEfti svi protagonisti zaplesati na istu glazbu:morfinisti koji se još nisu oporavili od prošlosti i egomani koji sanjaju o dvojbenoj budućnosti.  
Serija od osam epizoda temelji se na književnom predlošku, romanu "DernasseFisch" (Mokra riba)VolkeraKutschera, autora brojnih bestselera. Njegov inspektor GereonRath u međuratnom razdoblju, negdje poslije 1929. godine, zatekao se u mračnim četvrtima Berlina, usred kaotičnih zbivanja povezanih s dolaskom nacionalsocijalista na vlast.    
   „Najskuplja njemačka serija svih vremena „Babilon Berlin“, čija se radnja zbiva između dvaju svjetskih ratova, nije samo pravo umjetničko djelo, nego ima i vrlo aktualnu poruku: onaj tko vlada strahom, ima vlast u svojim rukama… Ovaj halucinogen, pomalo neurotičan trip natopljen suvremenom poviješću, jedna je od najboljih njemačkih serija. Babilon Berlin prva je velika njemačka televizijska produkcija nakon „Podmornice“ (DasBoot), koja je ostvarila značajan uspjeh i u inozemstvu. Mirne duše možemo reći da smo se vratili i da smosvjetski prvaciu proizvodnji filmske napetosti i straha.“ (SPIEGEL ONLINE)
   Bei ihren gemeinsamen Untersuchungen geraten Gereon Rath und Charlotte Ritter zwischen die Fronten: Hier die "schwarze Reichswehr", die geheime paramilitärische Organisation, die unter Verletzung des Versailler Vertrags die Wiederaufrüstung Deutschlands inklusive chemischer Kampfstoffe probt. Dort ein trotzkistischer Kampfverband, der einen Eisenbahnwaggon voll Gold über Berliner Gleise nach Russland lenken will, um die Konterrevolution zu finanzieren.
Und mittendrin der Gangsterkönig, der in seinem glamourösen Tanzsaal MokaEfti alle zusammen tanzen lässt.die Morphinisten, die sich vom Gestern noch nicht erholt haben, die Großmannssüchtigen, die von einem zweifelhaften Morgen träumen.
   Die achtteilige Serie beruht auf der Romanvorlage von „Der nasse Fisch“ des Erfolgsautoren Volker Kutscher. Sein Kommissar Gereon Rath gerät in den Zeiten zwischen den Weltkriegen ab 1929 in die dunklen Ecken Berlins und mitten hinein in die Wirrnisse der Machtergreifung durch die Nationalsozialisten.   
   „Das teuerste deutsche Serienprojekt aller Zeiten: "Babylon Berlin" über die Zeit zwischen den Weltkriegen ist Fernsehkunst mit brandaktueller Botschaft - wer über die Angst herrscht, hat die Macht… Dieser drogensatte, zeitgeschichtsgesättigte, neurosenbefeuerte Trip ist bester deutscher Serienstoff. Es könnte sein, dass "Babylon Berlin" die erste große deutsche TV-Produktion seit "Das Boot" ist, die wirklich relevanten Erfolg im Ausland hat. Ach, sagen wir ruhig: Wir sind wieder wer, wir Weltmeister der Angst.“ (SPIEGEL ONLINE)

https://www.imdb.com/title/tt4378376/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

PHOTO: Mr Peter Kurth in "Babylon Berlin", 2017. Photograph by X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland GmbH (https://www.mrporter.com/daily/five-bleak-crime-dramas-to-binge-watch-this-january/2941)

 

BERLINALE SPECIAL: CASTING

Casting, 2017.
20:15 satiCasting, 2017. Nicolas Wackerbarth, 91 min. DE
Scenarij:
Nicolas Wackerbarthi Hannes Held
Uloge: Andreas Lust, Judith Engel, Ursina Lardi, Corinna Kirchhoff, Andrea Sawatzki,Milena Dreissig, Nicole Marischka, Stephan Grossmann, Marie-Lou Sellem
   Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu 2017. (najbolji scenariji,najbolja muška glavna uloga, najbolja ženska sporedna uloga).
   Redateljica Vera traži idealne glumce za svoj prvi televizijski film, remakeFassbinderovog filma Gorke suze Petre von Kant. Alineposredno prije prvog dana snimanja i nakon nebrojenih castinga, još uvijek nije našla glumca za glavnu ulogu. Producent i filmska ekipa već su očajni zbog Vere, a jedino se Gerwinraduje tome što će imati više posla. On, naime, zarađuje za život kao partner za uvježbavanje uloga tijekom proba i izgovara replike za čuvene glumce. Kada glavni glumac odjednom odustane, Gerwinpomisli da je to njegova prilika.
   Režiser Nicolas Wackerbarthuspio je uloviti duh Fassbinderovaslojevitog predloška i istovremeno je ostvario vlastito, dubokoumno djelo. Castingnam daje bespoštedan uvid u ponore međuljudskih odnosa na koje utječu moć, strast i očaj. Usput Wackerbarthna vidjelo iznosi i gorku istinu o odnosima moći i ovisnostima u njemačkoj televizijskoj branši. Castingje podjednako mudar i zabavan film, s napetim obratima i punhumora te s upečatljivom glumom uistinu virtuoznog ansambla.
   Nominiert für den deutschen Filmpreis 2017 (Bestes Drehbuch, Beste männliche Hauptrolle, Beste weibliche Nebenrolle)
   Für ihren ersten Fernsehfilm – ein Remake von Fassbinders Diebitteren Tränen der Petra von Kant – sucht Regisseurin Vera die Idealbesetzung. Doch kurz vor dem ersten Drehtag und nach zahlreichen Castings hat sie die Hauptrolle immer noch nicht gefunden. Während Produzent und Team an Vera verzweifeln, freut sich Gerwin über die Mehrarbeit. Denn er verdient sein Geld als Proben-Anspielpartner und spricht Dialogsätze für die prominenten Bewerberinnen ein. Als der männliche Hauptdarsteller plötzlich abspringt, wittert Gerwin seine Chance.
   Regisseur Nicolas Wackerbarth trifft Fassbinders Vorlage in ihrem vielschichtigen Wesen und schafft gleichzeitig ein ganz eigenes, tiefgründiges Werk. Casting wirft einen schonungslosen Blick in die Abgründe menschlicher Beziehungen, die gesteuert sind durch Macht, Leidenschaft und Verzweiflung. Doch ganz nebenbei fördert Wackerbarth auch bittere Wahrheiten über Kräfteverhältnisse und Abhängigkeiten in der deutschen Fernsehbranche zu Tage. Casting ist ein ebenso kluger wie unterhaltsamer Film, geprägt durch spannende Wendepunkte, Humor – und das atemberaubende Schauspiel eines virtuosen Ensembles.

https://www.imdb.com/title/tt6038168/?ref_=nv_sr_7

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

UTORAK / 16.10.

BERLINALE SPECIAL: BABILON BERLIN

Babylon Berlin, 2017.
17:30 sati   NAPOMENA: SERIJA IMA OSAM EPIZODA / OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA U 17.30 PRIKAZIVAT ĆE SE ZAJEDNO (PO) DVIJE EPIZODE (PON 1-2 epizoda, UTO 3-4 epizoda, SRI 5-6 epizoda, ČET 7-8 epizoda)

Babylon Berlin, 2017. Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer, 8x45 m. DE
Scenarij:
Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer prema romanuVolker Kutschera
Uloge: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth
   Tijekom zajedničke istrage Gereon Rath i Charlotte Ritter našli su se između dvije fronte: s jedne je strane "CrniReichswehr", tajna paravojna organizacija koja radi na ponovnom naoružavanju Njemačke, uključujući kemijsko bojno oružje, što predstavlja povredu Ugovora iz Versaillesa, a s druge je naoružana trockistička grupa koja želi preusmjeriti vagon pun zlata s berlinskih tračnica prema Rusiji, kako bi financirala kontrarevoluciju.
   Usred cijele te zbrke našao se i kralj podzemlja, u čijem će glamuroznom plesnom lokalu MokaEfti svi protagonisti zaplesati na istu glazbu:morfinisti koji se još nisu oporavili od prošlosti i egomani koji sanjaju o dvojbenoj budućnosti.  
Serija od osam epizoda temelji se na književnom predlošku, romanu "DernasseFisch" (Mokra riba)VolkeraKutschera, autora brojnih bestselera. Njegov inspektor GereonRath u međuratnom razdoblju, negdje poslije 1929. godine, zatekao se u mračnim četvrtima Berlina, usred kaotičnih zbivanja povezanih s dolaskom nacionalsocijalista na vlast.    
   „Najskuplja njemačka serija svih vremena „Babilon Berlin“, čija se radnja zbiva između dvaju svjetskih ratova, nije samo pravo umjetničko djelo, nego ima i vrlo aktualnu poruku: onaj tko vlada strahom, ima vlast u svojim rukama… Ovaj halucinogen, pomalo neurotičan trip natopljen suvremenom poviješću, jedna je od najboljih njemačkih serija. Babilon Berlin prva je velika njemačka televizijska produkcija nakon „Podmornice“ (DasBoot), koja je ostvarila značajan uspjeh i u inozemstvu. Mirne duše možemo reći da smo se vratili i da smosvjetski prvaciu proizvodnji filmske napetosti i straha.“ (SPIEGEL ONLINE)
   Bei ihren gemeinsamen Untersuchungen geraten Gereon Rath und Charlotte Ritter zwischen die Fronten: Hier die "schwarze Reichswehr", die geheime paramilitärische Organisation, die unter Verletzung des Versailler Vertrags die Wiederaufrüstung Deutschlands inklusive chemischer Kampfstoffe probt. Dort ein trotzkistischer Kampfverband, der einen Eisenbahnwaggon voll Gold über Berliner Gleise nach Russland lenken will, um die Konterrevolution zu finanzieren.
Und mittendrin der Gangsterkönig, der in seinem glamourösen Tanzsaal MokaEfti alle zusammen tanzen lässt.die Morphinisten, die sich vom Gestern noch nicht erholt haben, die Großmannssüchtigen, die von einem zweifelhaften Morgen träumen.
   Die achtteilige Serie beruht auf der Romanvorlage von „Der nasse Fisch“ des Erfolgsautoren Volker Kutscher. Sein Kommissar Gereon Rath gerät in den Zeiten zwischen den Weltkriegen ab 1929 in die dunklen Ecken Berlins und mitten hinein in die Wirrnisse der Machtergreifung durch die Nationalsozialisten.   
   „Das teuerste deutsche Serienprojekt aller Zeiten: "Babylon Berlin" über die Zeit zwischen den Weltkriegen ist Fernsehkunst mit brandaktueller Botschaft - wer über die Angst herrscht, hat die Macht… Dieser drogensatte, zeitgeschichtsgesättigte, neurosenbefeuerte Trip ist bester deutscher Serienstoff. Es könnte sein, dass "Babylon Berlin" die erste große deutsche TV-Produktion seit "Das Boot" ist, die wirklich relevanten Erfolg im Ausland hat. Ach, sagen wir ruhig: Wir sind wieder wer, wir Weltmeister der Angst.“ (SPIEGEL ONLINE)

https://www.imdb.com/title/tt4378376/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

PHOTO: Mr Peter Kurth in "Babylon Berlin", 2017. Photograph by X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland GmbH (https://www.mrporter.com/daily/five-bleak-crime-dramas-to-binge-watch-this-january/2941)

 

BERLINALE SPECIAL: SATNIK

Der Hauptmann, 2017.
20:15 satiDer Hauptmann, 2017. Robert Schwentke, 118 min. DE/FR/PL
Scenarij:
Robert Schwentke
Uloge: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Alexander Fehling
   Film je osvojio nagradu Lola u kategoriji najbolji tonski snimatelj. Nominiran je za Njemačku filmsku nagradu 2018. u kategorijamanajbolji igrani film, najbolja muška sporedna uloga (Alexander Fehling), najbolja montaža,najbolja filmska glazba i najbolji tonski snimatelj.
   Bliži se kraj Drugog svjetskog rata, društveni poredak u Njemačkoj seurušio. Moral vojnika Wehrmachtasve je slabiji, a postrojbe se raspadaju. Broj vojnika koji napuštaju svoje postrojbedramatično je porastao, a odbjegle vojnike automatski ubijaju kao dezertere. Umjesto prava vlada bezakonje. Grupa pijanih satnika nemilosrdno progoni devetnaestogodišnjeg pozornika, više radi dobre zabave nego zbog osjećaja dužnosti. PozornikWilliHerold bježi kroz šumarak. Očajan je i na izmaku snage. Pukim čudom Herold uspije umaći svojim progoniteljima i sada luta kroz nepodnošljivu pustoš Emslanda, bježeći od seljaka koje potkrada ne bi li preživio, i od vlastite postrojbe koja ga smatra dezerterom. Pokisnuo, potpuno iscrpljen, napola izgladnio i samo što se nije smrznuo, Heroldslučajno pronalazi satničku odoru, što će za njega imati dalekosežne posljedice.
   Ausgezeichnet mit der Lola für die Beste Tongestaltung. Nominiert für den Deutschen Filmpreis 2018 (Bester Spielfilm, Beste männliche Nebenrolle: Alexander Fehling, Bester Schnitt, Beste Filmmusik, Beste Tongestaltung).
Das Ende des zweiten Weltkriegs ist abzusehen, die soziale Ordnung in Deutschland liegt in Trümmern. Mit der Moral der Wehrmacht geht es bergab, die Truppe zerfällt. Die Anzahl der Fahnenflüchtigen steigt dramatisch, versprengte Soldaten werden automatisch als Deserteure erschossen. Statt Recht regiert Gesetzlosigkeit. Eine Gruppe betrunkener     Hauptmänner macht erbarmungslos Jagd auf einen 19-jährigen Gefreiten – mehr aus mörderischem Spaß denn aus Pflicht. Der Gefreite, Willi Herold hetzt durchs Gehölz. Verzweifelt, am Ende. Wie durch ein Wunder entgeht Herold seinen Jägern und irrt nun – verfolgt von Bauern, die er bestiehlt um zu überleben und der eigenen Truppe, die ihn für einen Deserteur halt – durch die unerträgliche Einöde des Emslandes. Durchnässt, verschlissen, halb verhungert und kurz vor dem Erfrierungstod, macht Herold einen folgenschweren Fund: Eine Hauptmannsuniform.

https://www.imdb.com/title/tt6763252/?ref_=nv_sr_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

SRIJEDA / 17.10.

BERLINALE SPECIAL: BABILON BERLIN

Babylon Berlin, 2017.
17:30 sati   NAPOMENA: SERIJA IMA OSAM EPIZODA / OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA U 17.30 PRIKAZIVAT ĆE SE ZAJEDNO (PO) DVIJE EPIZODE (PON 1-2 epizoda, UTO 3-4 epizoda, SRI 5-6 epizoda, ČET 7-8 epizoda)

Babylon Berlin, 2017. Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer, 8x45 m. DE
Scenarij:
Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer prema romanuVolker Kutschera
Uloge: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth
   Tijekom zajedničke istrage Gereon Rath i Charlotte Ritter našli su se između dvije fronte: s jedne je strane "CrniReichswehr", tajna paravojna organizacija koja radi na ponovnom naoružavanju Njemačke, uključujući kemijsko bojno oružje, što predstavlja povredu Ugovora iz Versaillesa, a s druge je naoružana trockistička grupa koja želi preusmjeriti vagon pun zlata s berlinskih tračnica prema Rusiji, kako bi financirala kontrarevoluciju.
   Usred cijele te zbrke našao se i kralj podzemlja, u čijem će glamuroznom plesnom lokalu MokaEfti svi protagonisti zaplesati na istu glazbu:morfinisti koji se još nisu oporavili od prošlosti i egomani koji sanjaju o dvojbenoj budućnosti.  
Serija od osam epizoda temelji se na književnom predlošku, romanu "DernasseFisch" (Mokra riba)VolkeraKutschera, autora brojnih bestselera. Njegov inspektor GereonRath u međuratnom razdoblju, negdje poslije 1929. godine, zatekao se u mračnim četvrtima Berlina, usred kaotičnih zbivanja povezanih s dolaskom nacionalsocijalista na vlast.    
   „Najskuplja njemačka serija svih vremena „Babilon Berlin“, čija se radnja zbiva između dvaju svjetskih ratova, nije samo pravo umjetničko djelo, nego ima i vrlo aktualnu poruku: onaj tko vlada strahom, ima vlast u svojim rukama… Ovaj halucinogen, pomalo neurotičan trip natopljen suvremenom poviješću, jedna je od najboljih njemačkih serija. Babilon Berlin prva je velika njemačka televizijska produkcija nakon „Podmornice“ (DasBoot), koja je ostvarila značajan uspjeh i u inozemstvu. Mirne duše možemo reći da smo se vratili i da smosvjetski prvaciu proizvodnji filmske napetosti i straha.“ (SPIEGEL ONLINE)
   Bei ihren gemeinsamen Untersuchungen geraten Gereon Rath und Charlotte Ritter zwischen die Fronten: Hier die "schwarze Reichswehr", die geheime paramilitärische Organisation, die unter Verletzung des Versailler Vertrags die Wiederaufrüstung Deutschlands inklusive chemischer Kampfstoffe probt. Dort ein trotzkistischer Kampfverband, der einen Eisenbahnwaggon voll Gold über Berliner Gleise nach Russland lenken will, um die Konterrevolution zu finanzieren.
Und mittendrin der Gangsterkönig, der in seinem glamourösen Tanzsaal MokaEfti alle zusammen tanzen lässt.die Morphinisten, die sich vom Gestern noch nicht erholt haben, die Großmannssüchtigen, die von einem zweifelhaften Morgen träumen.
   Die achtteilige Serie beruht auf der Romanvorlage von „Der nasse Fisch“ des Erfolgsautoren Volker Kutscher. Sein Kommissar Gereon Rath gerät in den Zeiten zwischen den Weltkriegen ab 1929 in die dunklen Ecken Berlins und mitten hinein in die Wirrnisse der Machtergreifung durch die Nationalsozialisten.   
   „Das teuerste deutsche Serienprojekt aller Zeiten: "Babylon Berlin" über die Zeit zwischen den Weltkriegen ist Fernsehkunst mit brandaktueller Botschaft - wer über die Angst herrscht, hat die Macht… Dieser drogensatte, zeitgeschichtsgesättigte, neurosenbefeuerte Trip ist bester deutscher Serienstoff. Es könnte sein, dass "Babylon Berlin" die erste große deutsche TV-Produktion seit "Das Boot" ist, die wirklich relevanten Erfolg im Ausland hat. Ach, sagen wir ruhig: Wir sind wieder wer, wir Weltmeister der Angst.“ (SPIEGEL ONLINE)

https://www.imdb.com/title/tt4378376/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

PHOTO: Mr Peter Kurth in "Babylon Berlin", 2017. Photograph by X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland GmbH (https://www.mrporter.com/daily/five-bleak-crime-dramas-to-binge-watch-this-january/2941)

 

BERLINALE SPECIAL: AXOLOTL OVERKILL

Axolotl Overkill, 2016.
20:15 satiAxolotl Overkill, 2016. Helene Hegemann, 94 min. DE
Scenarij
: Helene Hegemann
Uloge: Jasna Fritzi Bauer, Arly Jover, Mavie Hörbiger, Laura Tonke, Imaani Brown
   Spisateljica, redateljica i glumica Helene Hegemann svojom je knjigom„Axolotl Roadkill“ iz 2010. godine, koju je napisala u dobi od 14 godina, objavila književni prvijenac koji je izazvao veliku pozornost. Unatoč prigovorima da je riječ o plagijatu, uspjela je realizirati scenarij za film, u kojemu je na upečatljiv način prenijela atmosferu svog romana punog autobiografskih crta, između ostaloga zahvaljujući i sjajnoj glavnoj glumici JasniFritzi Bauer (nagrada njemačke filmske kritike 2017.i druga priznanja).
   Mifti ima šesnaest godina, izgleda kao da ima dvanaest, ponaša se kao da je u srednjim tridesetima, a od smrti majke živi s polusestrama u sustanarskoj zajednici u Berlinu. Njezin otac terorizam smatra suvremenom profesijom i više je zainteresiran za umjetnost nego za ljude. Pohađati školu u takvom okruženju ima manje smisla od života prepunog tuluma, droge, afera i polemika za kuhinjskim stolom. Mifti je neobuzdana, tužna, racionalna i zaljubljena. Odrasli koje susreće, za razliku od nje, samo su jedno: očajni. Ili zbog toga što će svijet uskoro propasti, ili zato što ne znaju što bi odjenuli. Mifti, dakle, mora sama odrasti, na ovaj ili onaj nači
   Helene Hegemann, Autorin, Regisseurin, Schauspielerin, erzielte mit ihrem Buch „Axolotl Roadkill“ 2010, im Alter von 14 Jahren geschrieben, ein aufsehenerregendes literarisches Debut. Trotz Plagiatsvorwürfen konnte sie das Drehbuch zum Film realisieren, das die stark autobiographisch gefärbte Stimmung ihres Romans eindrucksvoll umsetzt, nicht zuletzt dank der hervorragend besetzten Hauptdarstellerin, Jasna Fritzi Bauer. (Preis der deutschen Filmkritik 2017 u.a. Auszeichnungen)
   Mifti ist 16, sieht aus wie 12, verhält sich wie Mitte 30 und lebt seit dem Tod ihrer Mutter mit ihren Halbgeschwistern in einer Berliner WG. Ihr Vater hält Terrorismus für einen zeitgemäßen Karrierezweig und interessiert sich eher für Kunst als für Menschen; zur Schule gehen macht in diesem Setting weniger Sinn als sein Leben zwischen Partys, Drogen, Affären und Küchentischpolemiken zu verbringen. Sie ist wild, traurig, vernünftig und verliebt. Die Erwachsenen, auf die sie trifft, sind dagegen nur eines: verzweifelt. Entweder, weil bald die Welt untergeht, oder weil sie nicht wissen, was sie anziehen sollen. Also muss Mifti selbst erwachsen werden, auf die eine oder andere Weise…

https://www.imdb.com/title/tt5061564/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

ČETVRTAK / 18.10.

BERLINALE SPECIAL: BABILON BERLIN

Babylon Berlin, 2017.
17:30 sati   NAPOMENA: SERIJA IMA OSAM EPIZODA / OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA U 17.30 PRIKAZIVAT ĆE SE ZAJEDNO (PO) DVIJE EPIZODE (PON 1-2 epizoda, UTO 3-4 epizoda, SRI 5-6 epizoda, ČET 7-8 epizoda)

Babylon Berlin, 2017. Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer, 8x45 m. DE
Scenarij:
Henk Handloegten, Achim von Borries,Tom Tykwer prema romanuVolker Kutschera
Uloge: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth
   Tijekom zajedničke istrage Gereon Rath i Charlotte Ritter našli su se između dvije fronte: s jedne je strane "CrniReichswehr", tajna paravojna organizacija koja radi na ponovnom naoružavanju Njemačke, uključujući kemijsko bojno oružje, što predstavlja povredu Ugovora iz Versaillesa, a s druge je naoružana trockistička grupa koja želi preusmjeriti vagon pun zlata s berlinskih tračnica prema Rusiji, kako bi financirala kontrarevoluciju.
   Usred cijele te zbrke našao se i kralj podzemlja, u čijem će glamuroznom plesnom lokalu MokaEfti svi protagonisti zaplesati na istu glazbu:morfinisti koji se još nisu oporavili od prošlosti i egomani koji sanjaju o dvojbenoj budućnosti.  
Serija od osam epizoda temelji se na književnom predlošku, romanu "DernasseFisch" (Mokra riba)VolkeraKutschera, autora brojnih bestselera. Njegov inspektor GereonRath u međuratnom razdoblju, negdje poslije 1929. godine, zatekao se u mračnim četvrtima Berlina, usred kaotičnih zbivanja povezanih s dolaskom nacionalsocijalista na vlast.    
   „Najskuplja njemačka serija svih vremena „Babilon Berlin“, čija se radnja zbiva između dvaju svjetskih ratova, nije samo pravo umjetničko djelo, nego ima i vrlo aktualnu poruku: onaj tko vlada strahom, ima vlast u svojim rukama… Ovaj halucinogen, pomalo neurotičan trip natopljen suvremenom poviješću, jedna je od najboljih njemačkih serija. Babilon Berlin prva je velika njemačka televizijska produkcija nakon „Podmornice“ (DasBoot), koja je ostvarila značajan uspjeh i u inozemstvu. Mirne duše možemo reći da smo se vratili i da smosvjetski prvaciu proizvodnji filmske napetosti i straha.“ (SPIEGEL ONLINE)
   Bei ihren gemeinsamen Untersuchungen geraten Gereon Rath und Charlotte Ritter zwischen die Fronten: Hier die "schwarze Reichswehr", die geheime paramilitärische Organisation, die unter Verletzung des Versailler Vertrags die Wiederaufrüstung Deutschlands inklusive chemischer Kampfstoffe probt. Dort ein trotzkistischer Kampfverband, der einen Eisenbahnwaggon voll Gold über Berliner Gleise nach Russland lenken will, um die Konterrevolution zu finanzieren.
Und mittendrin der Gangsterkönig, der in seinem glamourösen Tanzsaal MokaEfti alle zusammen tanzen lässt.die Morphinisten, die sich vom Gestern noch nicht erholt haben, die Großmannssüchtigen, die von einem zweifelhaften Morgen träumen.
   Die achtteilige Serie beruht auf der Romanvorlage von „Der nasse Fisch“ des Erfolgsautoren Volker Kutscher. Sein Kommissar Gereon Rath gerät in den Zeiten zwischen den Weltkriegen ab 1929 in die dunklen Ecken Berlins und mitten hinein in die Wirrnisse der Machtergreifung durch die Nationalsozialisten.   
   „Das teuerste deutsche Serienprojekt aller Zeiten: "Babylon Berlin" über die Zeit zwischen den Weltkriegen ist Fernsehkunst mit brandaktueller Botschaft - wer über die Angst herrscht, hat die Macht… Dieser drogensatte, zeitgeschichtsgesättigte, neurosenbefeuerte Trip ist bester deutscher Serienstoff. Es könnte sein, dass "Babylon Berlin" die erste große deutsche TV-Produktion seit "Das Boot" ist, die wirklich relevanten Erfolg im Ausland hat. Ach, sagen wir ruhig: Wir sind wieder wer, wir Weltmeister der Angst.“ (SPIEGEL ONLINE)

https://www.imdb.com/title/tt4378376/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

PHOTO: Mr Peter Kurth in "Babylon Berlin", 2017. Photograph by X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland GmbH (https://www.mrporter.com/daily/five-bleak-crime-dramas-to-binge-watch-this-january/2941)

 

BERLINALE SPECIAL: STYX

Styx, 2018.
20:15 satiStyx, 2018. Wolfgang Fischer, 94 min. DE
Scenarij:
Wolfgang Fischeri Ika Künzel
Uloge: Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa
   Četrdesetogodišnja Rike je uspješna liječnica koja ima vrlo zahtjevan posao.Tijekom godišnjeg odmora, koji joj je prijeko potreban, želi ostvariti svoj višegodišnji san i jedrilicom s Gibraltara otploviti do Ascensiona, malog tropskog otoka usred Atlantskog oceana. Želja za nesmetanim odmorom zamalo joj se ispunila, ali tijekom oluje divna avantura pretvara se u niz neslućenih izazova: nedaleko od jedrilice otkrila je teško oštećen, beznadno pretrpan čamac sa stotinjak izbjeglica kojima prijeti utapanje. Rike pokušava organizirati pomoć. Uskoro, međutim, počinje uviđati da se humanost pretvorila u čistu utopiju.
   Film Wolfganga Fischera prikazuje borbu za preživljavanje na moru, suočavajući gledatelje s okrutnošću gubitka autonomije ljudi u nevolji. More u ovoj alegorijskoj drami postaje poprište egzistencijalne borbe.
   Rike, 40, ist eine erfolgreiche Ärztin, deren Dienst ihr alles abverlangt. In ihrem dringend benötigten Jahresurlaub will sie sich einen lang gehegten Traum erfüllen und allein auf einem Segelschiff von Gibraltar nach Ascension, eine kleine tropische Insel mitten im Atlantischen Ozean, reisen. Ihr Wunsch nach unbeschwerten Ferien scheint sich zu erfüllen, doch nach einem Sturm schlägt das schöne Abenteuer in eine nicht gekannte Herausforderung um: In der Nähe ihres Schiffes entdeckt sie ein schwer beschädigtes, hoffnungslos überladenes Flüchtlingsboot. Mehr als hundert Menschen sind vom Ertrinken bedroht. Rike versucht, Hilfe zu organisieren. Doch sie spürt immer mehr, dass Humanität zur reinen Utopie verkommen ist.
   Wolfgang Fischers Film zeigt einen Überlebenskampf auf dem Wasser, in dem die grausame Fremdbestimmtheit in Not geratener Menschen spürbar wird. Das Meer wird zum existentiellen Schauplatz eines allegorischen Dramas.

https://www.imdb.com/title/tt5942864/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

PETAK / 19.10.

BERLINALE SPECIAL: POVRATAK

Back for Good, 2017.
17:30 satiBack for Good, 2017. Mia Spengler, 91 min. DE
Scenarij:
Stefanie Schmitz, Mia Spengler
Uloge: Kim Riedle, Juliane Köhler, Leonie Wesselow, Nicki von Tempelhoff, Emma Drogunova, Hanife Sylejmani,  Anna Oussankina, Lena Thom
   Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu 2018. u kategoriji najbolja ženska glavna uloga (Kim Riedle).
Tri žene, jedna obitelj: majka Monika, starija sestra Angie i obiteljska mezimica Kiki. Angie je zvijezda televizijskogreality-showa i grčevito se bori za svoju karijeru, koja pomalo blijedi. Tek je otpuštena iz programa za odvikavanje od droga i odjednom se našla bez novaca, prijatelja i stana te je osuđena na povratak u omraženo rodno mjesto u nekoj zabiti. Ni njezinoj sestri Kiki, koja upravo prolazi kroz pubertet, nije lako. Majka je tjera da zbog epilepsije nosi neobičnu zaštitnu kacigu. Posljedica toga je da druga djeca izbjegavaju i maltretiraju, a život joj je postao upravo onaj pakao, kojeg ju je majka htjela poštedjeti. Angiese u međuvremenu vratila kući i spava na madracu na napuhavanje pored Kikinog kreveta te se čini da je ona idealan savjetnik koji sestru može spasiti od društvene izolacije, i njih se dvije zbližavaju. Ono što na početku izgleda kao katastrofa, za sve tri žene postaje prilika za promjenu. Back for Good je slatko-gorka oda ljudskosti  koja se tiho pjevuši, dok na radiju glasno trešti neki pop-hit.
   Nominiert für den Deutschen Filmpreis 2018: Kim Riedle (Beste weibliche Hauptrolle)
   Drei Frauen, eine Familie: Monika, die Mutter, Angie, die ältere Schwester, und Kiki, das Nesthäkchen. Angie ist ein Reality-TV-Sternchen, das sich hartnäckig an seine verblassende Karriere klammert. Frisch aus dem Drogenentzug entlassen, steht sie plötzlich ohne Geld, Freunde und Wohnung da und ist dazu verdammt, zurück zu ihrer Mutter ins verhasste Heimatkaff zu ziehen. Schwer hat es auch Angies pubertierende Schwester Kiki. Wegen ihrer    Epilepsieerkrankung besteht Mutter Monika darauf, dass sie einen kuriosen Schutzhelm trägt. Die Folge: Kiki wird gemieden und gemobbt, ihr Leben ist längst genau die Hölle, vor der ihre Mutter sie eigentlich bewahren will. Als Angie die Luftmatratze neben Kikis Bett bezieht, erscheint sie als perfekte Ratgeberin, um sich aus dieser sozialen Isolation herauszustrampeln, und die beiden kommen sich näher.
   Was anfänglich nach einer Katastrophe aussieht, wird für alle drei Frauen zur Chance, sich zu verändern. Back forGood ist eine bittersüße Ode an die Menschlichkeit – leise gesummt, während ein Autotune-Popsong aus dem Radio dröhnt.

https://www.imdb.com/title/tt5339226/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

Das schweigende Klassenzimmer, 2017. Lars Kraume, 111 min. DE
Scenarij:
Lars Kraume po knjizi Dietricha Garstkea
Uloge: Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Lena Klenke, Isaiah Michalski, Jonas Dassler, Ronald Zehrfeld, Florian Lukas,
Jördis Triebel, Michael Gwisdek, Burghart Klaußner
      Godina je 1956. Maturanti Theo i Kurt odlaze u kino u Zapadnom Berlinu i u pregledu tjednih zbivanja vide potresne slike ustanka u Budimpešti. Nakon što su se vratili u Stalinstadt, jedno od uzornih radničkih naselja u Njemačkoj Demokratskoj Republici, javlja se ideja da u razredu minutom šutnje odaju počast žrtvama mađarske revolucije. Njihov iskaz solidarnosti je, međutim, izazvao brojne reakcije, od slabih do žestokih, potpuno neočekivane i za mladiće i za njihove roditelje te upravu škole. Premda ravnatelj škole taj incident nastoji pripisati mladenačkoj ludosti i interno ga riješiti, učenici završe u političkom žrvnju države koja se odlučuje udijeliti im lekciju, kako bi zastrašilaostale. Ministar narodnog obrazovanja osuđuje akciju kao kontrarevolucionaran čin i traži od učenika da prokažu predvodnike. Učenici moraju donijeti odluku koja će imati dramatične posljedice za njihovu budućnost.
   Redatelj i scenarist LarsKraume ovom je ekranizacijom istoimene knjige DietrichaGarstkea, nastale prema stvarnom događaju u kojem je sudjelovao pisac i još 18 učenika, u kojoj mladi glumci igraju glavne, a etabliranisporedne uloge, uspješno dočarao jedno potresno poglavlje njemačke poslijeratne povijesti.
      1956: Bei einem Kinobesuch in Westberlin sehen die Abiturienten Theo und Kurt in der Wochenschau aufwühlende Bilder vom Aufstand in Budapest. Zurück in Stalinstadt, einer der Vorzeige-Arbeitersiedlungen der DDR, entsteht die Idee, im Unterricht eine Schweigeminute für die Opfer des ungarischen Freiheitskampfes abzuhalten. Mit den kleinen und großen Reaktionen, die ihre Solidaritätsbekundung auslöst, haben weder die Jungen noch ihre Eltern oder die Schulleitung gerechnet. Während der Rektor versucht, den Vorfall als jugendlichen Unfug abzutun und intern zu regeln, geraten die Schüler in die politischen Mühlen eines Staates, der ein Exempel statuieren will. Der Volksbildungsminister verurteilt die Aktion als konterrevolutionären Akt und verlangt von ihnen, den Rädelsführer zu benennen. Die Schüler werden vor eine Entscheidung gestellt, die dramatische Folgen für ihre Zukunft hat.
   Mit einem Cast aus Nachwuchsdarstellern in den Hauptrollen und etablierten Schau-spielern in den Nebenrollen verfilmte Regisseur und Drehbuchautor Lars Kraume das gleichnamige Buch von Dietrich Garstka, der die persönlichen Erlebnisse von sich und seinen 18 Klassenkameraden niederschrieb – ein bewegendes Kapitel deutscher Nachkriegsgeschichte.

https://www.imdb.com/title/tt6576556/?ref_=fn_al_tt_3

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

SUBOTA / 20.10.

CRNI ČLAN KKKLANA

BlacKkKlanksman, 2018.
17:30 satiBlacKkKlanksman, 2018. Spike Lee, 135 min. US
Scenarij:
Charlie Wachtel, David Rabinowitz na temelju memoara „Black Klansman“ Rona Stallwortha iz 2014. godine.
Uloge: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Robert John Burke
   Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku.
   Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthovog tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.
   Spike Lee već tri desetljeća pravi kvalitetne filmove koji prikazuju trenutnu ili povijesnu sliku američke stvarnosti. U svojim pothvatima Lee je uvijek s velikom preciznošću ocrtavao karaktere stvarnih ličnosti te svoje filmove oblikovao da problematiziraju društvenu situaciju a da su pritom još i duhoviti, te dosta često napunjeni akcijskim sekvencama. „BlacKkKlansman“ u ovom pogledu nije iznimka, sve na što smo navikli od ovog redatelja tu je pred nama, samo ovog puta upakirano u nevjerojatno atraktivnu priču koja se veoma lako oslikava na trenutnu političku eru Donalda Trumpa u Americi. (Armin Fatić / ziher.hr)
https://www.imdb.com/title/tt7349662/?ref_=fn_al_tt_1

SVI ZNAJU SVE

Todos lo saben, 2018.
20:15 satiTodos lo saben, 2018. Asghar Farhadi, 132 min. S/FR/IT
Scenarij: Asghar Farhadi
Uloge:
Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie, Ricardo Darín
   Na krilima filma „Trgovački putnik“ s kojim je osvojio svoj drugi Oscar (prvi je osvojio 2011. godine za remek-djelo „Nader i Simin se rastaju“), iranski redatelj Asghar Farhadi napisao je i režirao španjolski psihološki triler „Svi znaju sve“ s Penélope Cruz, Javierom Bardemom i Ricardom Darínom u glavnim ulogama.
   Priča filma prati Lauru koja sa svoje dvoje djece iz Argentine putuje u mali gradić u kojem je odrasla u Španjolskoj kako bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Usred radosnog ponovnog obiteljskog okupljanja i proslave, starija kćerka biva oteta. U napetim danima koji slijede, razne obiteljske tenzije kao i duboko skrivene tajne same zajednice malog gradića izaći će na površinu
https://www.imdb.com/title/tt4964788/?ref_=fn_al_tt_1

PONEDJELJAK / 22.10.

'68. ALEKSANDAR DRAGAŠ - DAN VELIKIH VALOVA

Big Wednesday, 1978.
20:15 satiBig Wednesday, 1978. John Milius, 120 min.
Scenarij:
John Milius, Dennis Aaberg
Uloge: Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey, Patti D'Arbanville, Sam Melville, Gerry Lopez
Film je velikim dijelom inspiriran Milliusovim životnim iskustvima, odnosno odrastanjem na kalifornijskoj plaži Malibu gdje se bavio surfingom.
   U fokusu priče su trojica mladića čiji se život okreće oko surfinga i međusobnog nadmetanja. Radnja započinje 1962. godine u vrijeme kada su tinejdžeri, potom prikazuje njihova nastojanja da izbjegnu regrutaciju u doba vijetnamskog rata 1965. godine, odnosno pogibiju jednog od njih 1968. godine, prije ponovnog susreta 1974. godine kada se kao odrasli, oženjeni ljudi prisjećaju jednog nevinijeg, ali zauvijek izgubljenog vremena.
   „Dan velikih valova“ po mnogima je najuspjeliji i najkompletniji Miliusov film, djelo koje se povremeno uzdiže do razine ode surferskoj subkulturi, kojoj je redatelj i sam pripadao. U ishodištu je filma muško prijateljstvo preko kojega Milius promovira tradicionalne vrijednosti a, iako likove ocrtava kroz skupinu, izražava i poštovanje prema individualnom duhu kao temelju surfanja, pri čemu je sam taj čin svojevrsna potvrda vrijednosti pojedinca u izravnom nadmetanju s prirodom, obred koji dopušta pristup povlaštenoj skupini. Milius nostalgično i potanko rekonstruira kalifornijski surferski ambijent 1960-ih, a prizori surfanja snimljeni su iznimno zorno, gotovo opipljivo. Posredno tematizirajući i Vijetnamski rat, Milius ga interpretira kao ključan za gubitak morala i tradicionalnih vrijednosti kod sljedećih naraštaja. Film se odlikuje lakoćom pripovijedanja te iznimnom komunikativnošću, uspješno izmiče patetici te je u cjelini dojmljivo osobno svjedočanstvo razdoblja. (M.Sablić/HFL)
   Vrlo dirljiv i na trenutke bolno nostalgičan film o odrastanju. U pozadini jednostavne priče o prijateljima-zgubidanima koji uživaju u piću, curama i, nadasve, jahanju valova, predočena je sjajna slika života mladih u ozračju vijetnamskog rata. Surferske scene su spektakularno napravljene, Jan Michael Vincent i Gary Busy su ovdje valjda dali uloge zivota, a ovo je i jedini film Johna Milliusa koji mogu odgledati do kraja i jos pritom uzivati. (saririk / filmski.net)
   Nažalost velika većina ljudi film Johna Miliusa "Big Wednesday" doživljava isključivo kao film o surfanju, a zapravo je riječ o mnogo kompleksnijem djelu u kojem Milius na vrlo inteligentan i studiozan način obrađuje temu prijateljstva i odrastanja jedne generacije. "Big Wednesday" je film sjajnog ugođaja, prekrasne fotografije, savršeno snimljenih scena surfanja, ali ono što prije svega ovaj film čini velikim je odličan scenarij u kojem je Milius prikazao portret jedne generacije (zapravo Miliusove generacije!)..."Big Wednesday" je vrlo nostalgičan film i za mene vrlo osobit jer me kao niti jedno drugo filmsko ostvarenje, podsjeća na moje djetinjstvo, na stare prijatelje, na jedno lijepo prošlo vrijeme. I zbog toga HVALA Johnu Miliusu. Remek-djelo. (HAL9000 / filmski.net)

https://www.imdb.com/title/tt0077235/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.hds.hr/clan/dragas-aleksandar/

'68. KONTRAKULTURA: ALEKSANDAR DRAGAŠ - DAN VELIKIH VALOVA

 

UTORAK / 23.10.

CRNI ČLAN KKKLANA

BlacKkKlanksman, 2018.
17:30 satiBlacKkKlanksman, 2018. Spike Lee, 135 min. US
Scenarij:
Charlie Wachtel, David Rabinowitz na temelju memoara „Black Klansman“ Rona Stallwortha iz 2014. godine.
Uloge: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Alec Baldwin, Robert John Burke
   Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku.
   Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthovog tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.
   Spike Lee već tri desetljeća pravi kvalitetne filmove koji prikazuju trenutnu ili povijesnu sliku američke stvarnosti. U svojim pothvatima Lee je uvijek s velikom preciznošću ocrtavao karaktere stvarnih ličnosti te svoje filmove oblikovao da problematiziraju društvenu situaciju a da su pritom još i duhoviti, te dosta često napunjeni akcijskim sekvencama. „BlacKkKlansman“ u ovom pogledu nije iznimka, sve na što smo navikli od ovog redatelja tu je pred nama, samo ovog puta upakirano u nevjerojatno atraktivnu priču koja se veoma lako oslikava na trenutnu političku eru Donalda Trumpa u Americi. (Armin Fatić / ziher.hr)
https://www.imdb.com/title/tt7349662/?ref_=fn_al_tt_1

IN MEMORIAM BURT REYNOLDS: KRALJ PORNIĆA

Boogie Nights, 1997.
20:15 satiBoogie Nights, 1997. Paul Thomas Anderson, 155 min. US
Scenarij:
Paul Thomas Anderson
Uloge: Mark Wahlberg, Burt Reynolds, John C. Reilly, Julianne Moore, Heather Graham, Luis Guzmán, Philip Seymour Hoffman
   Film razotkriva pozadinu pornografske industrije, onakve kakvu možda niste očekivali. Sve uspone i padove, naličje i lice, upoznao je mladi Eddie Adams, kojeg otkrije kralj pornića, redatelj Jack Horner (sjajna uloga Burta Reynoldsa). On Eddiju nadjene umjetničko ime Dirk Diggler i vine ga u zvjezdanu porno orbitu. A u zvjezdanoj orbiti lako se izgubiti. Droga, prostitucija i lažni sjaj, Dirk će proći klasičnu brzu školu instant slave…
   Mnogi su kritičari bili zbunjeni načinom na koji je Anderson pristupio temi Zlatnog doba porno-filma. Iako Anderson pokazuje dosta nostalgije prema tim sjajnim godinama, ne može se nikako reći da on glorificira porno-industriju. Hornerovo nastojanje da pravi "umjetničke" porno-filmove je bio pothvat u začetku osuđen na propast, pa u prvom dijelu Anderson postavlja svojevrsni ironični odmak. U drugom dijelu, koji pokazuje postupni povratak porno-industrije na dno, kao i nimalo zavidne sudbine negdašnjih zvijezda, ironični humor zamjenjuje tragedija. Pa ipak, Anderson čak ni ovdje ne pokusava dati nekakvu jeftinu moralističku osudu pornografije; za njega je ona jednostavno biznis, jednako tako legitiman kao i svaki drugi oblik zabave, a u neku ruku čak i pošteniji prema konzumentima od "poštene" kinematografije. U završnim scenama, u kojima se pokazuje da porno-milje moze čovjeku uistinu biti svojevrsni nadomjestak za obitelj, gledatelju je ostavljeno da sam donosi svoje sudove...
   Glumci su vise nego odlični. Mark Wahlberg, bivši model za intimno rublje Calvina Kleina i jedan od prvih bijelih rappera, je odličan kao fizički privlačna, ali ne bas previše bistra filmska zvijezda. Ali, prave su uloge napravili sporedni glumci - Burt Reynolds, superzvijezda sedamdesetih, uspio je ovom ironičnom ulogom sa sebe sprati ljagu nastalu nastupom u nesreći zvanoj „Striptease“; uloga Hornera mu jedna od najboljih u životu.
   Neki će filmu vjerojatno zamjeriti preveliku epsku širinu i razvučenost. Neki će zamjeriti nedostatak jasnog stava prema fenomenu porno-industrije, kao i društvenom zlu koje je uz njega povezano. Neki će možda biti uvrijeđeni banalnošću završne scene (iako ona može poslužiti i kao svojevrsni ironični komentar). Neki će biti razočarani time što Anderson nije, s obzirom na temu, bio eksplicitniji u prikazu erotskih scena. Ipak, bez obzira na sve, „Boogie Nights“ je film koji će nas oduševiti svojim vizualnim savršenstvom, bogatstvom detalja i suptilnom kombinacijom komedije i drame. U svakom slučaju, riječ je o filmu koji je prije zaslužio Oscara od „Titanica“, od kojeg je, uzgred rečeno, gotovo trinaest puta jeftiniji. (Dragan Antulov, purger.com)

https://www.imdb.com/title/tt0118749/?ref_=fn_al_tt_1

 

SRIJEDA / 24.10.

FOXTROT

Foxtrot, 2017.
17:30 satiFoxtrot, 2017. Samuel Maoz, 108 min. IL/CH/FR/DE
Scenarij:
Samuel Maoz
Uloge: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray
   Naizmjence duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film nagrađen je u Veneciji Srebrnim lavom.
   Kada im se na vratima pojave vojni predstavnici s viješću o sinovoj pogibiji, Michael i Dafna slamaju se pod teretom očaja. Izlizani izrazi sućuti i šuplje domoljubne fraze vojnih birokrata samo pogoršavaju situaciju. Dok Dafna bijeg traži u sedativima, Michael upada u vrtlog gnjeva, a onda doživljava iznenađenje čija nevjerojatnost gotovo parira nadrealnom vojnom iskustvu njegova sina Jonathana.

   Dobitnik Velike nagrade žirija Venecijanskog festivala, “Foxtrot ”Samuela Maoza, film je u kojem se izraelski redatelj opet hvata u koštac s problematikom rata, ispreplićući je ovog puta s temom obiteljskih odnosa i gubitaka tako cjelovito, virtuozno i upečatljivo da film na svim razinama nudi najbolje od sedme umjetnosti. Ono što izdvaja “Foxtrot” od drugih filmova slične tematike jedinstveni je jezik kamere i zvuka koji je vrlo promišljen, osviješten i intenzivan – uvijek korak ispred gledatelja, spreman da ga svakom nadolazećom scenom iznenadi ili očara, izvlačeći maksimum iz svakog prizora. Tome značajno pridonosi i izvedba glumaca, posebice oca (sjajni Lior Ashkenazi) te zaokruženost i dubina karakterizacije svih ostalih likova. Foxtrot je podjednako emotivno nabijen i inteligentan film koji oduševljava i radnjom i filmskim jezikom pa, gledajući ga, uživamo uz misao da baš zbog filmova poput ovog – volimo filmove. (www.ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt6896536/?ref_=fn_al_tt_1

SECRET ARTS CINEMA: MAURIZIO CATTELAN - VRAĆAM SE ODMAH

Maurizio Cattelan: Be Right Back, 2016.
20:15 satiMaurizio Cattelan: Be Right Back, 2016. Maura Axelrod, 95 min. US
   Zločesti momak svijeta umjetnosti, provokativan i neuhvatljiv Maurizio Cattelan, jedan od najvećih talijanskih umjetnika, svoju je karijeru izgradio na zaigranim, provokativnim radovima koji su uzburkali umjetnički establishment.    Retrospektivom u Guggenheimu 2011. godine čvrsto se pozicionirao u svim kanonima suvremene umjetnosti. Film Maure Axerold ne preza zaviriti u svaku rupu ne bi li otkrio: tko je uistinu Maurizio Cattelan.
https://www.imdb.com/title/tt5509780/?ref_=fn_al_nm_1a

ČETVRTAK / 25.10.

SVI ZNAJU SVE

Todos lo saben, 2018.
17:30 satiTodos lo saben, 2018. Asghar Farhadi, 132 min. S/FR/IT
Scenarij: Asghar Farhadi
Uloge:
Penélope Cruz, Javier Bardem, Bárbara Lennie, Ricardo Darín
   Na krilima filma „Trgovački putnik“ s kojim je osvojio svoj drugi Oscar (prvi je osvojio 2011. godine za remek-djelo „Nader i Simin se rastaju“), iranski redatelj Asghar Farhadi napisao je i režirao španjolski psihološki triler „Svi znaju sve“ s Penélope Cruz, Javierom Bardemom i Ricardom Darínom u glavnim ulogama.
   Priča filma prati Lauru koja sa svoje dvoje djece iz Argentine putuje u mali gradić u kojem je odrasla u Španjolskoj kako bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Usred radosnog ponovnog obiteljskog okupljanja i proslave, starija kćerka biva oteta. U napetim danima koji slijede, razne obiteljske tenzije kao i duboko skrivene tajne same zajednice malog gradića izaći će na površinu
https://www.imdb.com/title/tt4964788/?ref_=fn_al_tt_1

ALEKSI

Aleksi, 2018.
20:15 satiAleksi, 2018. Barbara Vekarić, 90 min. HR/RS
Scenarij:
Barbara Vekarić
Uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Leon Lučev, Sebastian Cavazza, Neda Arnerić
   Film prati glavnu junakinju Aleksi koja se nakon bezuspješnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U fazi je propitivanja vlastitog identiteta i tijekom boravka pod roditeljskim okriljem pokušava odlučiti što će sa sobom.
   Premda je njegova tematika naizgled bezizlazan okvir egzistencijalne krize, „Aleksi“  je prožet jednostavnošću te zanimljivim dijalozima i verbalnim humorom koji ga čine prilično dopadljivim, a većina njegovog šarma počiva na potpuno prirodnoj i odlučnoj glumačkoj izvedbi glavne junakinje – Tihane Lazović. (Dunja Ivezić, ziher.hr)
   Aleksi je puno slobodnija (od mene), usudi se, voljela bih imati neke njene kvalitete. Zavidim joj na nekim osobinama. Svaki lik provlačim kroz sebe, ali guštam igrati nešto što se Tihana nikad ne bi usudila. Uživam u prilici da sam malo “neka druga ja“. (Tihana Lazović o svom liku / intervju Marku Njegiću u SD)

https://www.imdb.com/title/tt7658868/?ref_=fn_al_tt_1

PETAK / 26.10.

ALEKSI

Aleksi, 2018.
17:30 satiAleksi, 2018. Barbara Vekarić, 90 min. HR/RS
Scenarij:
Barbara Vekarić
Uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Leon Lučev, Sebastian Cavazza, Neda Arnerić
   Film prati glavnu junakinju Aleksi koja se nakon bezuspješnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U fazi je propitivanja vlastitog identiteta i tijekom boravka pod roditeljskim okriljem pokušava odlučiti što će sa sobom.
   Premda je njegova tematika naizgled bezizlazan okvir egzistencijalne krize, „Aleksi“  je prožet jednostavnošću te zanimljivim dijalozima i verbalnim humorom koji ga čine prilično dopadljivim, a većina njegovog šarma počiva na potpuno prirodnoj i odlučnoj glumačkoj izvedbi glavne junakinje – Tihane Lazović. (Dunja Ivezić, ziher.hr)
   Aleksi je puno slobodnija (od mene), usudi se, voljela bih imati neke njene kvalitete. Zavidim joj na nekim osobinama. Svaki lik provlačim kroz sebe, ali guštam igrati nešto što se Tihana nikad ne bi usudila. Uživam u prilici da sam malo “neka druga ja“. (Tihana Lazović o svom liku / intervju Marku Njegiću u SD)

https://www.imdb.com/title/tt7658868/?ref_=fn_al_tt_1

KUCNI U DRVO

Undir trénu / Under the Tree, 2018.
20:15 satiUndir trénu / Under the Tree, 2018. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 89 min. IC
Scenarij:
Huldar Breiðfjörð i Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Uloge: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson
   Crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film „Kucni u drvo“ redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona prikazuje nam koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. Priča filma prati dugogodišnju zavadu između dva para koja vrhunac dostiže zbog drveta koje se nalazi u dvorištu Inge i Baldvina, a koje zbog svoje veličine stvara preveliku sjenu na imanju Konrada i Eybjorg. Strasti se uzburkavaju, a kroz, na prvi pogled, površnu svađu, saznat ćemo više o ova dva bračna para čije su karaktere i ponašanje oblikovali vlastiti životni događaji, od kojih su neki bili i tragični.
   Na trenutke dirljiv i urnebesno smiješan, festivalski miiljenik „Kucni u drvo“ svakako će ostati upamćen po svojem portretu susjedskih odnosa, bračnih svađa i razumljivog bijesa.
https://www.imdb.com/title/tt6223806/?ref_=fn_al_tt_1

SUBOTA / 27.10.

KUCNI U DRVO

Undir trénu / Under the Tree, 2018.
17:30 satiUndir trénu / Under the Tree, 2018. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 89 min. IC
Scenarij:
Huldar Breiðfjörð i Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Uloge: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson
   Crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film „Kucni u drvo“ redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona prikazuje nam koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. Priča filma prati dugogodišnju zavadu između dva para koja vrhunac dostiže zbog drveta koje se nalazi u dvorištu Inge i Baldvina, a koje zbog svoje veličine stvara preveliku sjenu na imanju Konrada i Eybjorg. Strasti se uzburkavaju, a kroz, na prvi pogled, površnu svađu, saznat ćemo više o ova dva bračna para čije su karaktere i ponašanje oblikovali vlastiti životni događaji, od kojih su neki bili i tragični.
   Na trenutke dirljiv i urnebesno smiješan, festivalski miiljenik „Kucni u drvo“ svakako će ostati upamćen po svojem portretu susjedskih odnosa, bračnih svađa i razumljivog bijesa.
https://www.imdb.com/title/tt6223806/?ref_=fn_al_tt_1

IZGARANJE

Beoning, 2018.
20:15 satiIZGARANJE
Beoning, 2018. Chang-dong Lee, 148 min. KO
Scenarij:
Jungmi Oh & Chang-dong Lee po kratkoj priči "Barn Burning“ Haruki Murakamija
Uloge: Ah-in Yoo, Jong-seo Jun, Steven Yeun
   Dobitnik nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem festivalu u Cannesu... Jongsu je dvadeset i nešto godišnji dostavljač koji na poslu susreće Haemi, djevojku koju je poznavao u djetinjstvu, ali o kojoj godinama nije razmišljao. Podsjetivši ga da se prema njezinom fizičkom izgledu odnosio okrutno (čega se Jongsu uopće ne sjeća) ova prekrasna djevojka zavede dostavljača čime započinje njihova nagla veza. Međutim, uskoro Haemi zamoli Jongsua za uslugu: dok se ona nalazi na putovanju u Africi, on bi joj trebao pripaziti na mačku. Jongsu, naravno, pristaje premda započinje sumnjati u njezine osjećaje prema njemu, pogotovo nakon što se Haemi s putovanja vrati s Benom – zagonetnim mladićem i svojim novim (bogatim) prijateljem.
   Riječ je o izvanrednom filmu koji po atmosferi ima nešto od murakamijevske nedohvatljive čeznutljivosti, a istodobno vješto klizi iz žanra u žanr tako da ni jednog trenutka niste načistu što slijedi iduće. Osobno, Lee Chang-dongu bih dao Zlatnu palmu... (Jurica Pavičić, Jutarnji List)

   Neuhvatljiv, meandrirajući zaplet je kičma filma na koju se kači i tehnička vještina cijele ekipe i zaista vrhunska gluma vrlo dobrih, sjajno odabranih i sjajno vođenih glumaca i brojni detalji u drugom, trećem ili četvrtom planu koji o likovima i događajima otkrivaju taman koliko je potrebno, ostavljajući ostatak u nekom zamućenom stanju. Sve je to dio jedinstvene Leejeve autorske vizije realizirane s pedantnom pozornošću za svaki detalj poput, recimo, intrigantnih, a opet realističnih dijaloga. Zločin je uvijek figurirao u autorovom stvaralačkom opusu, bilo kao brižljivo skrivana tajna koja isplivava na površinu, u pozadini, u centru zbivanja ili kao nepokretni pokretač radnje, ali je tek u „Izgaranju“, iako striktno hipotetičan, hipnotički preuzeo čitav film. Rezultat je nešto izvanserijsko, teško opisivo i vrijedno višekratnog gledanja. (Marko Stojiljković, http://film-na-dan.blogspot.com)
https://www.imdb.com/title/tt7282468/?ref_=fn_al_tt_1

PONEDJELJAK / 29.10.

ALEKSI

Aleksi, 2018.
17:30 satiAleksi, 2018. Barbara Vekarić, 90 min. HR/RS
Scenarij:
Barbara Vekarić
Uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Leon Lučev, Sebastian Cavazza, Neda Arnerić
   Film prati glavnu junakinju Aleksi koja se nakon bezuspješnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U fazi je propitivanja vlastitog identiteta i tijekom boravka pod roditeljskim okriljem pokušava odlučiti što će sa sobom.
   Premda je njegova tematika naizgled bezizlazan okvir egzistencijalne krize, „Aleksi“  je prožet jednostavnošću te zanimljivim dijalozima i verbalnim humorom koji ga čine prilično dopadljivim, a većina njegovog šarma počiva na potpuno prirodnoj i odlučnoj glumačkoj izvedbi glavne junakinje – Tihane Lazović. (Dunja Ivezić, ziher.hr)
   Aleksi je puno slobodnija (od mene), usudi se, voljela bih imati neke njene kvalitete. Zavidim joj na nekim osobinama. Svaki lik provlačim kroz sebe, ali guštam igrati nešto što se Tihana nikad ne bi usudila. Uživam u prilici da sam malo “neka druga ja“. (Tihana Lazović o svom liku / intervju Marku Njegiću u SD)

https://www.imdb.com/title/tt7658868/?ref_=fn_al_tt_1

KINO CIRKUS: CIRKUS IZVAN GRANICA

Cirque Hors Piste, 2016.
20:15 satiCirque Hors Piste, 2016. Netty Radvanyi, Nicos Argilet, 53 min. FR
   Yoann Bourgeois, Sanja Kosonen, Alexandre Fray, Chloe Moglia, Jorg Muller, Camille Boitel, Tatiana-Mosio Bongonga i Johann Le Guillerm - osam je suvremenih cirkuskih umjetnika koji nas kroz dokumentarni film "Cirkus izvan granica" pozivaju da upoznamo njihovu svakodnevnicu i njih same. Ovi umjetnici svaki dan iznova prkose zakonima fizike i istražuju vlastite granice, kreirajući pritom neke od najboljih suvremenih cirkuskih predstava današnjice. Film je nastao u suradnji redateljice Netty Radvany i Artcene kroz Program 33. Netty Radvany i sama je suvremena cirkuska umjetnica s diplomom CNAC akademije u Chalonu.
   Kino Cirkus ciklus je filmova cirkuske tematike koji se jednom mjesečno održava u Kinoteci Zlatna Vrata, u organizaciji kolektiva ROOM100, a u suradnji s FMFS-om
http://www.fmfs.hr/program/

UTORAK / 30.10.

KUCNI U DRVO

Undir trénu / Under the Tree, 2018.
17:30 satiUndir trénu / Under the Tree, 2018. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 89 min. IC
Scenarij:
Huldar Breiðfjörð i Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Uloge: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson
   Crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film „Kucni u drvo“ redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona prikazuje nam koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. Priča filma prati dugogodišnju zavadu između dva para koja vrhunac dostiže zbog drveta koje se nalazi u dvorištu Inge i Baldvina, a koje zbog svoje veličine stvara preveliku sjenu na imanju Konrada i Eybjorg. Strasti se uzburkavaju, a kroz, na prvi pogled, površnu svađu, saznat ćemo više o ova dva bračna para čije su karaktere i ponašanje oblikovali vlastiti životni događaji, od kojih su neki bili i tragični.
   Na trenutke dirljiv i urnebesno smiješan, festivalski miiljenik „Kucni u drvo“ svakako će ostati upamćen po svojem portretu susjedskih odnosa, bračnih svađa i razumljivog bijesa.
https://www.imdb.com/title/tt6223806/?ref_=fn_al_tt_1

JADRANKA KOSOR... ODABRALA UMJESTO ĐELE HADŽISELIMOVIĆA

CABARET / Cabaret, 1970.
20:15 sati   Filmski klub kinoteke Zlatna vrata
   Vrijeme održavanja:
Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca...

UTO 25.10. 2016. 20.00 PREDRAG LUCIĆ
UTO 29.11. 2016. 20.00 MLADEN BADOVINAC
UTO 27.12. 2016. 20.00 LANA BARIĆ

UTO 31.1. 2017. 20.00 IVICA IVANIŠEVIĆ
UTO 28.2. 2017. 20.00 BORIS DEŽULOVIĆ
UTO 28.3. 2017. 20.00 DEAN KOTIGA
UTO 25.4. 2017. 20.00 TANJA MRAVAK
UTO 30.5. 2017. 20.00 MATE MATIŠIĆ
UTO 26.9. 2017. 20.00 SAŠA ANTIĆ
UTO 31.10. 2017. 20.00 ĐELO HADŽISELIMOVIĆ
UTO 28.11. 2017. 20.00 ANTE TOMIĆ
UTO 19.12. 2017. 20.00 STIPE BOŽIĆ

UTO 30.1. 2018. 20.00 ZORAN ČUTURA
UTO 27.2. 2018. 20.00 OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ
UTO 27.3. 2018. 20.15 MORANA ZIBAR
UTO 24.4. 2018. 20.15 DAMIR PILIĆ
UTO 29.5. 2018. 20.15 RENATO BARETIĆ
UTO 26.6. 2018. 20.15 ZORAN PREDIN
UTO 25.9. 2018. 20.15 MARINKO BIŠKIĆ

   Večerašnja gošća, tj. vaš domaćin je trebala biti gđa. Jadranka Kosor, no i otkazivanje u zadnji čas je nešto čime se moramo suočiti. Nema nje, ali ima filma koji je bio njen izbor.

CABARET
Cabaret, 1970. Bob Fosse, 124 min. US
Scenarij:
Jay Allen prema knjizi „Cabaret“ Joe Masteroffa
Uloge: Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem, Joel Grey, Fritz Wepper, Marisa Berenson
   Priča prati Sally Bowles i njenu aferu s piscem Cliffordom Bradshawom, te vezu fraulein Schneider i njenog podstanara herr Schultza koji je židovskog podrijetla. Dok se oba para trude održati vezu, opskurni berlinski noćni klub Kit Kat ironijski podcrtava njihove nevolje. No nijedan par neće moći dugo ignorirati opasnost koja vreba.
   Kit Kat klub metafora je za dekadentnu Njemačku koju će uskoro progutati nacizam. Berlin po danu i Berlin po noći su u Cabaretu dvije potpuno različite stvari - po noći su klubovi puni smijeha, a izvođači se do mile volje izruguju nacizmu. Ali, smijeh preko dana zamre. Glazbeni brojevi su komentari na situacije u radnji, a kroz priču gledatelje vodi majstor ceremonije, Emcee kojeg je i u kazališnoj i u filmskoj verziji tumačio Joel Grey.
   "Cabaret" je nastao prema romanu „Goodbye to Berlin“ Christophera Isherwooda iz 1935. koji je pak 1951. John Van Druten preradio u dramu „I Am a Camera“ prema kojoj je snimljen istoimeni film. Producent i redatelj Harold Prince ranih je šezdesetih odlučio napraviti mjuzikl verziju „I Am a Camera“ pod naslovom "Cabaret", pa je angažirao skladatelja Johna Kandera i tekstopisca Freda Ebba da rade na materijalu. Libreto je napisao Joe Masteroff. Kander i Ebb su netom završili jedan drugi projekt na kojem su surađivali s Lizom Minelli i „Cabaret“ su pisali s idejom da upravo ona bude Sally Bowles, no u kazališnoj verziji mjuzikla ipak nije angažirana, nego je glavna uloga dodijeljena Jill Haworth. „Cabaret“ je premijerno izveden 1966. na Broadwayju a dvije godine kasnije i na West Endu. Od kazališne verzije puno je poznatiji film legendarnog Boba Fossea iz 1972. Film se u radnji dosta razlikuje od kazališne verzije - scenaristica Jay Presson Allen je u priču vratila gay teme koje su odstranjene iz drame i mjuzikla, izbačeni su neki songovi i nadopisani drugi poput kultnog „Mein Herr“ i „Maybe This Time“. Fosse je mislio da publika neće dobro reagirati na to da likovi ničim izazvani počnu pjevati i plesati u svakodnevnom životu pa je glazbene brojeve (izuzev jednog) ograničio na pozornicu Kit Kat kluba.  
   Uz Oscara za najbolju glumicu (Liza Minnelli) film je osvojio i Oscara za najboljeg sporednog glumca (Joel Grey), najbolju fotografiju, najbolju umjetničku režiju, najbolji zvuk, najbolju originalnu pjesmu te najbolju montažu, što ga čini filmom s najviše osvojenih oscara u povijesti, a da među nagradama nije ona za najbolji film. Film je dobio Zlatni globus za najbolji film – mjuzikl/komedija.
   U ovoj adaptaciji brodvejskog hita sve pjevano-plesne točke motivirane su smještanjem u kabaret. Upravo strogo odjeljivanje scenske izvedbe i izvanscenske stvarnosti naglašava njihovu međusobnu povezanost ostvarenu pomnom dramaturškom gradacijom paralelne izmjene kabaretskih točaka i okvirne fabule, koja je pak uokvirena prizorima najave i odjave večernjeg nastupa. Stalno mijenjanje funkcije glazbenih točaka u filmskoj cjelini modulira međudjelovanje zbilje i njezina scenskog predstavljanja od ilustrativnosti uvodne točke „Wilkommen“, preko supostavljanja komičnog pljeskanja po zadnjici nacističkoj brutalnosti na ulicama Berlina, odnosno scenskog parodiranja ljubavnog trokuta Briana, Sally i Maxa, do otvorene provokativnosti pjesme „If Only You Could See Her Through My Eyes“ kao satire rastućeg antisemitizma i ključne metafore zaključne točke „Life Is a Cabaret“. Sekvenca jedine pjesme koja se ne izvodi u kabaretu (Tomorrow Belongs To Me), nego je na idiličnom izletištu započinje pripadnik Hitlerjugenda, da bi mu se zatim priključila masa, izvrće kabaretsku karnevalizaciju dominantnog poretka u estetizaciju političkog programa prokazujući nekritičko uživljavanje publike u predstavljene ideološke sadržaje kao naličje masovne psihoze, te pridajući bezbrižnom eskapizmu – predočenom junakinjinom ambicijom da postane filmska zvijezda. (T. Brlek, HFL)
https://www.imdb.com/title/tt0068327/?ref_=fn_al_tt_1
 

 

SRIJEDA / 31.10.

IZGARANJE

Beoning, 2018.
17:30 satiIZGARANJE
Beoning, 2018. Chang-dong Lee, 148 min. KO
Scenarij:
Jungmi Oh & Chang-dong Lee po kratkoj priči "Barn Burning“ Haruki Murakamija
Uloge: Ah-in Yoo, Jong-seo Jun, Steven Yeun
   Dobitnik nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem festivalu u Cannesu... Jongsu je dvadeset i nešto godišnji dostavljač koji na poslu susreće Haemi, djevojku koju je poznavao u djetinjstvu, ali o kojoj godinama nije razmišljao. Podsjetivši ga da se prema njezinom fizičkom izgledu odnosio okrutno (čega se Jongsu uopće ne sjeća) ova prekrasna djevojka zavede dostavljača čime započinje njihova nagla veza. Međutim, uskoro Haemi zamoli Jongsua za uslugu: dok se ona nalazi na putovanju u Africi, on bi joj trebao pripaziti na mačku. Jongsu, naravno, pristaje premda započinje sumnjati u njezine osjećaje prema njemu, pogotovo nakon što se Haemi s putovanja vrati s Benom – zagonetnim mladićem i svojim novim (bogatim) prijateljem.
   Riječ je o izvanrednom filmu koji po atmosferi ima nešto od murakamijevske nedohvatljive čeznutljivosti, a istodobno vješto klizi iz žanra u žanr tako da ni jednog trenutka niste načistu što slijedi iduće. Osobno, Lee Chang-dongu bih dao Zlatnu palmu... (Jurica Pavičić, Jutarnji List)

   Neuhvatljiv, meandrirajući zaplet je kičma filma na koju se kači i tehnička vještina cijele ekipe i zaista vrhunska gluma vrlo dobrih, sjajno odabranih i sjajno vođenih glumaca i brojni detalji u drugom, trećem ili četvrtom planu koji o likovima i događajima otkrivaju taman koliko je potrebno, ostavljajući ostatak u nekom zamućenom stanju. Sve je to dio jedinstvene Leejeve autorske vizije realizirane s pedantnom pozornošću za svaki detalj poput, recimo, intrigantnih, a opet realističnih dijaloga. Zločin je uvijek figurirao u autorovom stvaralačkom opusu, bilo kao brižljivo skrivana tajna koja isplivava na površinu, u pozadini, u centru zbivanja ili kao nepokretni pokretač radnje, ali je tek u „Izgaranju“, iako striktno hipotetičan, hipnotički preuzeo čitav film. Rezultat je nešto izvanserijsko, teško opisivo i vrijedno višekratnog gledanja. (Marko Stojiljković, http://film-na-dan.blogspot.com)
https://www.imdb.com/title/tt7282468/?ref_=fn_al_tt_1

PREDSKAZANJE

The Omen, 1976.
20:15 satiThe Omen, 1976. Richard Donner, 111 min. US
Scenarij:
David Seltzer, prema svojem romanu
Uloge: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Harvey Stephens, Billie Whitelaw, Patrick Troughton, Martin Benson
   Američki diplomat Robert Thorn i njegova supruga Katherine u Rimu posvajaju, pod tajnovitim okolnostima, sina Damiena. Pet godina poslije, nakon niza čudnih događaja, Robert počinje sumnjati da mu je sin zapravo novi Antikrist.
   Ovim filmom veliki holivudski studiji potvrđuju zanimanje za žanr filma strave 1970-ih, kao posljedicu velikoga komercijalnog uspjeha „Egzorcista“. Film, kao i predložak, varira, u okviru modusa horora, biblijske i vjerske motive (Antikrist, demonizam i egzorcizam) prožete morbidnim ugođajem, a odlikuje ga bogata produkcija, glumačke zvijezde (kao potvrda novog ugleda žanra dotad uglavnom ograničenog na B-produkciju), sjajna glazba (Jerry Goldsmith nagrađen je Oscarom) i sigurna režija Richarda Donnera... (HFL)

   Kada se 1976. pojavio u kinima, horor klasik 'The Omen' (Predskazanje) postao je ogroman hit i zaradio 60 milijuna dolara, ali ono što se događalo oko filma – cijeli niz nesretnih događaja - obilježilo ga je zauvijek. Gregory Peck i scenarist David Seltzer letjeli su zasebnim zrakoplovima za London... u oba je udario grom! Nakon što je Peck otkazao jedan let za Izrael, taj se zrakoplov srušio. Rottweileri angažirani za film napadali su svoje trenere. Hotel u kojem je boravio redatelj Richard Donner napadnut je od strane IRA-e. Prvog dana snimanja nekoliko članova filmske ekipe preživjelo je automobilsku nesreću... 1977., tijekom snimanja filma „Bridge to Far“ majstor specijalnih efekata John Richardson i njegova asistentica Liz Moore vozili su se kroz Nizozemsku kada je na njih naletio kamion, a vjetrobransko staklo doslovno je prepolovilo Liz. John je preživio sudar i kada je izlazio iz smrskanog automobila ugledao je znak na cesti - Ommen 66,6 km.

   Kada na nevino dječje lice stavite grimasu zlobnog smješka dobivate nevjerojatno zastrašujući prizor. Kako nešto nejako može biti oličenje zla? „Omen“ (1976), zloguki film u čijoj se priči najavljuje dolazak Antikrista na filmska platna je donio upravo to. Zlo u tijelu djeteta. Kultni film Richarda Donnera jedan je od najstrašnijih mističnih horror filmova koji su ikada zasjali na kino platnima... (www.moj-film.hr)

   Nakon ovog filma nećete baš blagonaklono gledati petogodišnjake. Jedan takav je mali Damian oko kojeg se događaju čudne stvari. Kako i ne bi kad je vražje dijete… Film prati borbu njegovih posvojitelja da shvate što to nije u redu s Damianom. Glazba, napetost… radnja. Ovaj film zahtjeva bar 5 puta dizanja svih dlaka na tijelu... (www.otvoreni.hr)

   Zapravo je jednostavno zbog čega „The Omen“ uspijeva već godinama unositi nemir i strah – ne treba čovjek biti bogobojazan a da bi osjetio zlo. Film se ne oslanja na kojekakve moćne efekte, rijeke krvi, motorke i slično – oslanja se isključivo na jednostavna no dramatično izvedena stradavanja, kojima pozadinu, kao i eksalaciji cijeloga filma od početka do kraja, daje glazba, iako i tihi dijelovi nisu ništa manje siromašni strahom i – predskazanjima. Briljantna „Ave Satani“ Jerryja Goldsmitha izvedena u klasičnom stilu crkvenih pjevanih molitvi je nenadmašna kao adut koji uznemiruje i najmirnije, i sama sudbinska, i sama predskazanje.  Nedostatak specijalnih efekata je savršeno upotpunjen s tek par nevjerojatnih scena koje se malo kome nisu urezale u sjećanje (npr. dekapitacija staklom… da ne spojlam?) no pored Damienovog pogleda preko ramena ili Baylockice u krupnom planu – tu krvi nikakve ni ne treba da bi čovjek dao petama vjetra. Efekat? Potpun. (Vanja / www.fak.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0075005/?ref_=nv_sr_1

ARHIVA programa Kinoteke

O kinoteci

PARALELE DANIELA RAFAELIĆA

Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi.

Članarina i ulaznice

Cijena ulaznica

- Klasika 10,00 kn (za članove Kinoteke-ulaz besplatan)
- Art 20,00 kn (za članove Kinoteke-10,00 kn)

Godišnja iskaznica

- zaposleni 200,00 kn
- umirovljenici, studenti i ?aci 150,00 kn

Za godišnju iskaznicu molimo pošaljite ime, prezime, mail i telefon/mobitel mailom (info@zlatnavrata.hr) ili do?ite osobno u Dioklecijanovu 7, Split.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA