PROGRAM KINOTEKE Rujan 2020.

UTORAK / 01.09.

POVRATAK U KINO: ŠEGRT HLAPIĆ

Šegrt Hlapić, 2013.
17:30 sati2013. Silvije Petranović, 102 min.
Scenarij:
Silvije Petranović prema knjizi Ivana Brlić-Mažuranić
Uloge: Mile Biljanović, Ena Lulić, Goran Navojec, Hristina Popović, Milan Pleština, Livio Badurina, Mustafa Nadarević, Bojan Navojec, Nikola Kojo, Ivo Gregurević, Špiro Guberina, Damir Lončar, Danko Ljuština, Daria Lorenci Flatz, Marija Kohn
   Šegrt Hlapić kreće na put nakon što mu je okrutni majstor Mrkonja nanio nepravdu. Na tom putu upoznaje Gitu, prelijepu djevojčicu iz cirkusa, siroče poput njega. Tijekom putovanja čekaju ih brojne pustolovine i poteškoće: nemaju gdje spavati, nemaju hrane, nemaju ni prikladne odjeće, ali ne boje se ničega! Hrabri su, sretni i spremni su svakome pomoći. U noći punog mjeseca dogodi se nešto strašno i sve se promijeni...
   Pulski filmski festival 2014. – Zlatna vrata Pule (nagrada publike)
https://www.imdb.com/title/tt2590900/?ref_=nv_sr_srsg_0

POVRATAK U KINO: U RALJAMA ŽIVOTA

U raljama života, 1984.
20:00 sati1984. Rajko Grlić, 95 min.
Scenarij:
Rajko Grlić, Dubravka Ugrešić
Uloge: Gorica Popović, Vitomira Lončar, Bogdan Diklić, Rade Šerbedžija, Velimir Bata Živojinović, Mira Furlan
   Glavna junakinja serije je Štefica, zaposlena kao službenica. Ona je gladna ljubavi, ali isto kao i redateljica Dunja, nema sreće s muškarcima. Glavni Štefičin problem je njena nesigurnost uzrokovana viškom kilograma. Zbog nesigurnosti je muškarci ne doživljavaju ozbiljno, već im je samo jedna od usputnih stanica u njihovim životima.
   Iako glavna junakinja i redateljica žive u sasvim drukčijim životnim okolnostima, njihove se životne priče sve više preklapaju i postaju sve sličnije i sličnije. Na kraju se i u Štefičinim i u Dunjinom životu pojavljuju toliko željno iščekivani muškarci, puni obećanja.
https://www.imdb.com/title/tt0088312/?ref_=nm_flmg_wr_15

SRIJEDA / 02.09.

POVRATAK U KINO: KAPETAN MIKULA MALI

Kapetan Mikula mali, 1974.
17:30 sati1974. Obrad Gluščević, 95 min.
Scenarij:
Obrad Gluščević
Uloge: Tonči Vidan, Petre Prličko, Joško Pažanin, Manojlo Cvijanović, Ratko Buljan
   U jesen 1943. godine, nakon talijanske kapitulacije, njemačke jedinice iskrcaju se na dalmatinskoj obali, a pred njima mnogi stanovnici utočište potraže na partizanskom teritoriju, otoku Visu. U konvoju od nekoliko bracera je i brodica kapetana Mikule i njegova unuka Mikule. Njihov se motor pokvari, pa se moraju zaustaviti na otoku koji su zauzeli Nijemci, kako bi nabavili novi dio za motor. Mikula Veliki zatraži pomoć od mještana, ali ga Nijemci uhvate. Mikula Mali zajedno s djecom s brodice mora se snaći u opasnoj situaciji…
https://www.imdb.com/title/tt0071711/?ref_=fn_al_tt_2

POVRATAK U KINO: SONJA I BIK

Sonja i bik, 2012.
20:00 sati2012. Vlatka Vorkapić, 103 min.
Scenarij:
Vlatka Vorkapić, Elvis Bošnjak
Uloge: Judita Franković, Goran Bogdan, Dejan Aćimović, Ivo Gregurević, Elvis Bošnjak, Barbara Prpić Biffel, Csilla Barath Bastaić, Vladimir Tintor, Miro Bošnjak
   Mlada Sonja Sterle zagrebačka je vegetarijanka i aktivistica za prava životinja koja tijekom prosvjeda protiv borbi bikova jednom svojom izjavom pred TV-kamerama uvrijedi robusnoga Stipu i njegove suseljane iz malog mjesta u Dalmatinskoj zagori. Pogođeni Sonjinom tvrdnjom da oni ne vole bikove koje prisiljavaju na borbe, Stipe i Ante pred čitavim selom sklope neobičnu okladu: Antin sin Ante, akviziter polica osiguranja navodno vješt u nagovaranju ljudi, smjesta će otputovati u Zagreb i Sonju dovesti u njihovo selo. Ako ona smogne hrabrosti približiti se biku na udaljenost od 3 metra, Stipe je spreman odreći se dijela svoje muškosti, a ako ne, dužna je javno se ispričati njemu i svim ljudima koje je uvrijedila. Kad stigne u Zagreb, Ante na razne načine, pa i ojkanjem pod njenim balkonom, uspije Sonju nagovoriti da pođe s njim.
https://www.imdb.com/title/tt2249542/?ref_=fn_al_tt_1

KINOTEKA NA BAČVICAMA: DAMA S KAMELIJAMA

Camille, 1936.
21:00 satiKLASIKA AL FRESCO: Camille, 1936. George Cukor, 109 min. US
Scenarij:
James Hilton, Zoë Akins i Frances Marion prema romanuAlexandrea Dumasa ml.
Uloge: Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan, Jessie Ralph, Henry Daniell
   Sjajna Greta Garbo na svom vrhuncu u jednom od najromantičnijih filmova ikad snimljenih.
   U kockarskim jazbinama i raskošnim budoarima, bogati muškarci ispoljavaju svoju volju, a žene postaju kurtizane zaslijepljene strašću. Jedna takva žena je Marguerite Gautier, pariška kurtizana u ljubavnoj vezi s mladim Armandom Duvalom. Njegov otac je preklinje da Armandu ne uništi karijeru i budućnost ženidbom što ona prešutno prihvati i ode. Kada je savlada teška bolest, otkriva da je Armand i dalje voli.
   „Camille“ je imala veliku premijeru 12. prosinca 1936. u potpuno novom Plaza Theatru u Palm Springsu u Kaliforniji. Premijeri, koja je koštala deset dolara, prisustvovale su mnoge poznate ličnosti. Malo pustinjsko odmaralište Palm Springs okrenuto je naglavačke, uz svu uobičajenu gužvu za premijere. Proširile su se glasine da i Greta Garbo boravi u pustinjskom odmaralištu i da će prisustvovati premijeri, ali te su se glasine pokazale neutemeljenima. Izbjegavajući gužve i publicitet, Greta je i dalje ostala najtajnovitija pojava koja je ikada vladale filmskim platnima. Nakon premijere, kritičari su pohvalili film i sjajne izvedbe Grete Garbo, Roberta Taylora, Lionela Barrymorea i Lauren Hope Crews, te najbolji rad Georgea Cukora.
   „Dama sa kamelijama“ (La Dame aux camélias) je roman Alexandrea Dumasa ml. objavljen 1848. godine. Naslovna protagonistica je Marguerite Gautier, popularna pariška kurtizana koja je oboljela od tuberkuloze i koja nošenjem bijelih ili crvenih kamelija signalizira da li je dostupna ili ne. Roman je inspiriran Dumasovim iskustvima sa kurtizanom Marie Duplessis (1824-1847, najpoznatija kurtizana u povijesti), ali ga je Dumas, prema vlastitom svjedočenju, napisao uglavnom motiviran željom da riješi svoje financijske probleme. Usprkos toga, doživio je ogroman uspjeh i mladog Dumasa učinio književnom zvijezdom.
https://www.imdb.com/title/tt0028683/?ref_=fn_tt_tt_1

PRIJE TOČNO 100 GODINA NA FILMU JE DEBITIRALA GRETA GARBO
   Život bi bio tako divan kad bi znali što činiti s njim. (Greta Garbo)

   Zvali su je švedskom Sfingom i Božanskom Garbo; bila je jedna od najpopularnijih i najtajnovitijih pojava koje su ikada vladale filmskim platnima.
   Rođena je prije 115 godina (18.9. 1905.), umrla prije 30 (15.4. 1990.) a na filmu je debitirala prije točno 100 godina: 1920. snimila je kratki film „Herr och fru Stockholm“. Poklonici i stručnjaci i dan danas nagađaju o detaljima njenog privatnog života, kao i o razlozima koji su ju potakli da zauvijek napusti svjetla reflektora. Iako niti jedna od njenih upečatljivih izvedbi nije nagrađena nagradom Oscar (kipić joj je dodijeljen 1954. za životno djelo i cjelokupni doprinos filmskoj umjetnosti), Greta Garbo slovi kao jedna od najboljih glumica svih vremena – Američki filmski institut smjestio ju je na peto mjesto na ljestvici najboljih glumica (ispred nje su Katherine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn i Ingrid Bergman).
   Greta Garbo rođena je kao Greta Lovisa Gustafson u Stockholmu. Bila je diva koja ipak nije podnosila glamur Hollywooda. Nikada joj nije odgovaralo što je kao po nalogu dobijala uloge fatalnih i nedostižnih žena. "Ne želim biti stalno' lijepa i sexi 'sređena i zavoditi muškarce tim ulogama, ne radeći pritom ništa osim toga", njene su riječi. Trudila se izgraditi svoj glumački stil, sa diskrecijom i tajanstvenošću nedostižnih žena. Godinama joj je doista pripisivana rečenica: „Želim biti sama“, a u biti je htjela mir.

ČETVRTAK / 03.09.

POVRATAK U KINO: SERVANTES IZ MALOG MISTA

Servantes iz Malog Mista, 1982.
17:30 sati1982. Daniel Marušić, 106 min.
Scenarij:
Miljenko Smoje
Uloge: Ivica Vidović, Boris Dvornik, Karlo Bulić, Asja Kisić, Zdravka Krstulović, Zvonko Lepetić, Fabijan Šovagović
   Malo misto živi svojim životom, ali ne zaostaje za vremenom. Direktor hotela Roko Prč nastoji organizirati turizam, pa uvodi prvu nudističku plažu. Njegova žena Anđa dovodi dva rođaka iz Dalmatinske Zagore i zahtijeva od muža da ih zaposli. Jedan od njih, Ikan, dopadne se lijepoj Šveđanki. Iz Čilea se u Malo misto vratio Tonči zvan Servantes, dakako, bez ikakve zarade. Pao je na vrat svojoj tetki Keki, koja i bez njega ima dovoljno problema. Servantes također doživljava neočekivanu romansu…
https://www.imdb.com/title/tt0084662/?ref_=fn_al_tt_2

POVRATAK U KINO: TELEPORT ZOVKO

Teleport Zovko, 2013.
20:00 sati2013. Predrag Ličina, 17 min.
Scenarij:
Predrag Ličina
Uloge: Linda Begonja, Krešimir Mikić, Bojan Navojec, Dado Ćosić, Ana Stunić, Rene Rehek
    Kratki film Predraga Ličine o dogodovštinama jedne hrvatske obitelji koja je u lipnju 2048. godine odlučila otići na Vis domaćom teleport-tvrtkom.
   U pedesetak godina udaljenoj budućnosti teleportacija postaje uobičajeno prijevozno sredstvo u bogatim zemljama. Na žalost, u Hrvatskoj stvari još uvijek ne funckcioniraju kako treba pa se ljudi služe teleportacijskim stanicama u Beči li Budimpešti za putovanja na daleka odredišta. Martina Kraljević tada čuje radijsku reklamu za prvu uslugu teleportacije u Hrvatskoj. Njezin muž Robert već se tri puta teleportirao poslovno, na što je prilično ljubomorna.
   Nagovara ga da isprobaju novu uslugu, Zovko Teleport, zajedno sa sinom školarcem i kćeri tinejdžericom. Plan je otputovati iz Zagreba na Vis na obiteljski odmor – no čak se i takvo lokalno putovanje može pretovriti u noćnu moru…
https://www.imdb.com/title/tt3502198/?ref_=nm_knf_t2

POVRATAK U KINO: POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

Posljednji Srbin u Hrvatskoj, 2019.
20:20 sati2019. Predrag Ličina, 85 min.
Scenarij:
Predrag Ličina
Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić
   Hrvatska je bankrotirala, a zaražena voda pretvara Hrvate u zombije. Imuni su jedino lokalni Srbi.
Mićo je zagrebački bonvivan čija je dnevna rutina zacrtana negdje između salona za masažu, restorana i kinodvorana u kojima prati filmove svoje omiljene glumice, Franke Anić. Zombi-epidemija tako ga zatječe potpuno nespremnog, ali on hrabro kreće naprijed s teško ostvarivim ciljem: preživjeti!
   Sve je krenulo od mojih velikih simpatija prema hororu i tzv. zombi filmovima. Kada sam u glavi vrtio sve te filmove utvrdio sam da su rijetki filmovi koji se bave istraživanjem spasonosnog seruma protiv zombija. Tada je postojao zapravo samo jedan, „28 tjedana kasnije“ Dannyja Boylea, u kojem supruga glavnog junaka nosi u sebi ta antitijela od kojih će se napraviti taj serum. Pomislio sam tijekom jednog snimanja zašto ne bih napravio film koji bi se bavio otkrivanjem takvog seruma i onda sam sebi rekao: „zamisli da su u takvom filmu Srbi imuni i da se od njihove krvi pravi serum protiv bolesti koja napada samo Hrvate“. Prepričam ja ovu budalaštinu ljudima na setu i svi odvale od smijeha. I, eto, tako je sve počelo. (Predrag Ličina, redatelj filma)
   Konačno dobra hrvatska komedija, koja će nas raznoraznim stereotipima sve nasmijati. Hrvati su na filmu ugrožen narod, ali i svi ostali sa ovih prostora. Jednostavno ćete se smijati i uživati u ovom crossoveru žanrova horora i sf filma katastrofe. (perun.hr)
Film koji je realiziran, prije svega, kao dobra zafrkancija istodobno je i metafora u kojoj se mogu pronaći detalji svakodnevice u kojoj živimo. Budalaština i zafrkancija koja ismijava mnoge će gledatelje nasmijati i zabaviti , neke razočarati, neke naljutiti i isprovocirati, ali malo je onih koji će nakon pogledanog filma ostati ravnodušni. Za prvu domaću horor komediju i više nego dobro postignuće. (Tihomir Polančec / goodtalking,hr)

https://www.imdb.com/title/tt8800384/?ref_=fn_al_nm_1a

PETAK / 04.09.

4. DANI IZRAELSKOG FILMA: POVRATAK NA MARACANU

Back To Maracanã, 2018.
18:30 satiBack To Maracanã, 2018. Jorge Gurvich, 90 min. IL/BR
Scenarij:
Jorge Gurvich, Hagi Lifshitz
Uloge: Camila Amado, Wilmar Amaral, Rom Barnea
   Godina je 2014. Robert, razvedeni 40-godišnjak, našao se na neočekivanom putovanju iz Izraela u Brazil na Svjetsko prvenstvo s ocem i sinom. Njegov otac (Brazilac porijeklom), strastveni je nogometni navijač, i doveo ih je kako bi navijali za domaću momčad, ali Robertov razmaženi 12-godišnji sin mrzi nogomet i radije bi bio igdje drugdje. Što bi moglo poći po zlu?
   „Povratak na Maracanu“ je zabavan film o putovanjima s tri generacije muškaraca koji pokušavaju razumjeti jedni druge i pomiriti se sa životima koji ne idu baš onako kako su se nadali.
https://www.imdb.com/title/tt8420768/?ref_=fn_al_tt_1

SUBOTA / 05.09.

POVRATAK U KINO: ČUDESNA ŠUMA

Čudesna šuma, 1986.
12:00 satiČudesna šuma, 1986. Milan Blažekovic, Doro Vlado Hreljanović, 83 min.
Scenarij
: Fred P. Sharkey, Sunčana Škrinjarić
   U šumi jednoga dana ispod čarobnoga hrasta zaspi slikar Paleta. Kad se probudi, shvati kako je od hrasta dobio dar da se može sporazumijevati sa životinjama i kistom stvarati čarolije. Šumom inače vlada zli Kaktus Car kojega brine slikarov dolazak jer će, prema proročanstvu, čovjek dokrajčiti vlast kaktusa. Zato šalje dvorskog čarobnjaka Štapića da dovede slikara. Štapić se međutim okreće protiv zlog Kaktus Cara i pridružuje družini koja skriva slikara. Shvativši da ga je i Štapić izdao, Kaktus Car odluči uništiti šumu ako se slikar ne preda. Međutim, zbog slikarova čarobnog kista propadaju svi pokušaji uništavanja šume. Slikar u razgovoru sa životinjama dolazi do ideje da je Kaktus Car zao jer nikad nije procvjetao. Družina uspijeva ući u Kaktusov dvorac i dati mu čarobni napitak od kojeg je procvjetao i postao dobar. Slikar napušta šumu u kojoj ponovno vladaju sreća i pjesma.
https://www.imdb.com/title/tt0268282/?ref_=nm_flmg_anm_11

4. DANI IZRAELSKOG FILMA: BEZ MANE

HaNeshef / Flawless, 2018.
18:30 satiHaNeshef / Flawless, 2018. Tal Granit, Sharon Maymon, 97 min. IL   
Scenarij:
Tal Granit, Sharon Maymon
Uloge: Stav Strashko, Netsanet Mekonen, Noam Lugasy
   Troje tinejdžera iz Jeruzalema odlučuju "uljepšati" svoje tijelo operacijom, što bi trebali platiti prodajom vlastitih bubrega.
   Tri srednjoškolke iz Jeruzalema odlučuju otputovati u Kijev na plastične operacije, nadajući se da će im to promijeniti život na bolje i pomoći im da pronađu svoje snove uoči mature. Na putu, Tigist i Keshet otkrivaju da Eden ima svojih razloga da krene u to putovanje.  (prvi film u povijesti izraelske kinematografije za koji je transrodna osoba, Stav Strashko, nominirana za nagradu za najbolju glumicu.)
https://www.imdb.com/title/tt8653840/?ref_=nv_sr_srsg_0

PONEDJELJAK / 07.09.

HELENA I MARTA BIRAJU ZA VAS: OPČINJENA MJESECOM

Moonstruck, 1987.
20:00 satiMoonstruck, 1987. Norman Jewison, 103 min. US
Scenarij:
John Patrick Shanley
Uloge: Cher, Nicolas Cage, Olympia Dukakis, Danny Aiello
   Loretta Castorini ima 37 godina, radi kao knjigovođa i živi s roditeljima. Udovica je, muž je nastradao u nesreći samo dvije godine nakon vjenčanja. Johnny Cammareri stari je momak, nije baš privlačan ni strastven, ali zaprosi Lorettu jer mu se sviđa i jer se brine o njemu. Loretta je praznovjerna i natjera ga da je zaprosi kako treba, klečeći i s prstenom, jer ne želi da joj se ponovi loša sreća koju je imala prvi put.
   Vjeruje da je njezin prvi brak loše završio zato što se nije udala kako treba, u crkvi, u vjenčanici, uz očevu pratnju. Njezin otac Cosmo ne odobrava udaju jer mu se ne sviđa Johnny i jer je i sam praznovjeran, pa vjeruje da Loretta ne može imati sreće u braku, a Lorettina majka Rose je zadovoljna jer Loretta nije zaljubljena. Vjenčanje je dogovoreno, ali Johnny prije toga mora otputovati u Palermo, jer mu je majka na umoru.
   Lorettu zamoli da u međuvremenu poronađe njegovog mlađeg brata Ronnyja, s kojim je već pet godina u zavadi, i pozove ga na vjenčanje. Za razliku od Johnnyja, Ronny je strastven i temperamentan, ali i nesretan mladić, jer je u nezgodi izgubio šaku. Za nezgodu krivi brata i zato s njim ne razgovara. Iako grub i nezgodnog ponašanja, ili možda upravo zbog toga, Ronny kod Lorette budi osjećaje koje Johnny nikad nije...
   "Opčinjena Mjesecom" i danas je uzor određenom tipu romantičnih komedija: snažno etnički obojenih priča o "običnim ljudima". Godine 1988. bio je jedan od najnagrađivanijih filmova s dvadesetak osvojenih uglednih nagrada. Cher, Olympia Dukakis i scenarist John Patrick Shanley osvojili su Oscare, a za Oscara je bio nominiran i kao najbolji film te za režiju.
   Veliki mali film „Opčinjena mjesecom“, sa Cher i Cageom u glavnim ulogama. E... to ja nazivam odom obiteljskoj slozi i ljubavi! (Ivana Rab Guljaš, glas.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0093565/?ref_=nv_sr_srsg_0

UTORAK / 08.09.

IN MEMORIAM JOEL SCUMACHER: TANKA LINIJA SMRTI

Flatliners, 1990.
20:00 satiFlatliners, 1990. Joel Schumacher, 115 min. US
Scenarij:
Peter Filardi
Uloge: Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts, William Baldwin, Oliver Platt, Kimberly Scott
   Grupa studenata medicine odluči izazvati kliničku smrt ne bi li dobili dokaze o postojanju života nakon smrti, što dovodi do neočekivanih rezultata...
   Jedan od boljih trilera devedesetih (u međuvremenu stiče kultni status) koji na zanimljiv način sjedinjuje dramu, obični triler i naznaku solidnog horora. Galerija mladih glumaca popunjava dobar dojam, iako su predvidljivog karaktera (jedan ambiciozan, jedan moralan, jedan ciničan, jedan psihički labilan) ali sigurna Schumacherova režija spašava stvar od upadanja u patetiku, duhovno moraliziranje ili nametanje zaključaka. (Deckard/www.forum.hr)
   Moram skinuti kapu redatelju jer je uspio uzeti ekipu glumaca koje apsolutno, ali apsolutno ne podnosim i napravi film koji me je natjerao da ne trepnem sat i pol. (Andrej/www.horrorhr.com)
   Jedan od najpopularnijih filmova Joela Schumachera je “Tanka linija smrti” (Flatliners). Grupa studenata medicine pokušat će saznati što je s druge strane – što nas čeka nakon smrti. Način je opasan, ali jedini logičan – svatko od njih će tijekom eksperimenta zaustaviti životne funkcije. Ono što će donijeti s druge strane intrigantno je i stravično zanimljivo. (Tihomir Polančec, goodtalking.hr)

   Joel Schumacher (1940 .– 2020.) Zanimljiva je i neujednačena Schumacherova redateljska karijera – od videospotova (INXS) preko televizijskih serija (“Kuća od karata”, “Malibu Road”) do niza filmova (neki su izvrsni, neki baš i ne). Schumacher je potpisao dva Batman filma, ali njegova je karijera puno više od filmova o čovjeku-šišmišu. Joel Schumacher ne pripada najboljima u povijesti. Nije prva redateljska liga – njegova filmografija oscilira, opterećena je Batman promašajem, ali redatelj je snimio više dobrih i odličnih filmova koji se pamte. “Dan ludila” i “Telefonska govornica” pripadaju vrhu redateljevog opusa. Joel Schumacher snimati filmove više neće, ali iza njega je ostalo dovoljno vrijednih filmova zbog kojih će ostati zapisan u bilježnicama ljubitelja filma. Bez obzira na Batmana.  (Tihomir Polančec, goodtalking.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0099582/?ref_=nv_sr_srsg_3

KINOTEKA NA BAČVICAMA: SEDAM

Se7en, 1995.
21:00 satiSe7en, 1995. David Fincher, 127 min.
Scenarij:
Andrew Kevin Walker
Uloge: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, John C. McGinley, R. Lee Ermey, Kevin Spacey
   Jedan od najboljih trilera 90-ih, te jedan od najboljih filmova ikad o nekom serijskom ubojici
Priča prati dvojicu detektiva - iskusnog koji se sprema u mirovinu i novajliju, njegovu moguću zamjenu - koji zajednički istražuju seriju ritualnih ubojstava inspiriranih sa Sedam smrtnih grijeha.
   Scenarist Andrew Kevin Walker završio je filmski program na javnom sveučilištu u Pennsylvaniji, no nekoliko godina kasnije nije bio ni blizu filmskoj industriji nego je jedva sastavljao kraj s krajem radeći u CD shopu u New Yorku. Bio je toliko depresivan da je napisao mračnu priču o lovu na ubojicu koji koristi sedam smrtnih grijeha kao inspiraciju za zločine. A kad je bio gotov, bio je toliko zadovoljan napisanim da je poslao scenarij profesionalnom piscu Davidu Koeppu nakon čega je uslijedio telefonski poziv u kojem ga je Koepp obavijestio da je spreman scenarij poslati agentu, koji je pak pronašao kupca u New Line Cinema. Ostalo je povijest.
   Što se dogodilo? Zlo je pobijedilo? Stari kliše je pao u vodu? Nije se vrijedno boriti? Upravo suprotno. A to shvaćamo i mi i Morgan Freeman i Brad Pitt. Poruka filma? Ima ih mnogo, ali ona koja visi iznad svih odgovorena je u posljednjoj rečenici filma. “Svijet nije lijepo mjesto, ali se za njega vrijedi boriti.” (Stavko Kljun, popcorn.hr)
   Sviđa mi se Fincherova ideja snimanja u ulicama New Yorka u kojem glavnu sporednu ulogu ima kisa koja savrseno nadopunjuje napetost u ovom zastrasujucem mracnom trileru.Kraj filma ne treba ni spominjat jedan od neponovljivih. (cupac, filmski.net)
   Kada je film zavšio ostao sam bez teksta zabuljen u televizor.Ovaj film vas doslovno ostavlja bez teksta.(mr blue, filmski.net)
   I, kao svako rasno remek-djelo, kao svaki film koji postane nešto vrlo osobno i dragocjeno, svakim je gledanjem sve bolji. Sve bogatiji. A ovaj turobni, do zadnjeg kadra i do zadnje rečenice mračan, depresivan triler uistinu je bogatstvo. Ultimativni triler iz jednostavnog razloga što taj žanr ne može dalje od ovoga, nema kamo. Ono što je Demme s "Jaganjcima" tek načeo, novovjeki filmski genijalac David Fincher izbrusio je do savršenstva. (John Doe, filmski.net)
   Najveća je vrijednost filma svakako Morgan Freeman, dobri duh suvremenog Hollywooda, koji je u stanju samom svojom pojavom izvući iz kaljuže i najgore celuloidno smeće. (Dragan Antulov, purger.com)
   Film pripada Freemanu i njegovom tihom, pažljivo detaljiziranom portretu izmučenog starijeg čovjeka koji uči da se ne predaje bez borbe. (Sheila Johnston, The Independent)
   “Sedam” je film koji svom silinom, žestoko i beskompromisno udara u glavu gledatelja. Film koji ne uljepšava stvari, šokira cijelim svojim trajanjem. Težak i mračan, s izvrsnim glumačkim ostvarenjima “Sedam” je jedan od najboljih trilera u povijesti “sedme umjetnosti”. (Tihomir Polančec, goodtalking.hr)
   Sama konstrukcija scenarija, ubojice koji bira i sakati svoje žrtve prema uzoru na sedam smrtnih grijeha, zaista je intelektualno i psihološki fenomenalna. Kada u filmu ima toliko krvi, umne bolesti i prljavštine a film ipak ne pređe granicu i uvrsti se u prenaglašeni američki horror, postaje obavezno štivo za sve fanove dobrog filma. (Bojan Gačić, kakavfilm.com)
   "Sedam" je mračan, težak, atmosferičan jedno riječju užasavajuć triler koji nije namijenjen osjetljivijoj publici. "Sedam" je ujedno i vrh filmskog stvaralaštva devedesetih, jedan od najboljih primjera svog žanra u kinematografskoj povijesti i školski primjer vrhunskog kriminalističkog trilera. Serijski ubojice, poput svih ostalih motiva koji normalnom čovjeku unose jezu u kosti, česta su filmska tema i plodno tlo za rađanje vrhunskih priča, a David Fincher je tu temu vrhunski obradio. (Ivica Perinović, e-zadar)

https://www.imdb.com/title/tt0114369/?ref_=nv_sr_srsg_0

SRIJEDA / 09.09.

100 GODINA KARIJERE GRETE GARBO: KRALJICA KRISTINA

Queen Christina, 1933.
20:00 satiQueen Christina, 1933. Rouben Mamoulian, 109 min. US
Scenarij:
H.M. Harwood i Salka Viertel prema priči Margaret P. Levino i S. Viertel
Uloge: Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith
   Povijesna drama u režiji Roubena Mamouliana, u kojoj Greta Garbo glumi švedsku kraljicu Kristinu koja dvoji između ljubavi i dužnosti, te na kraju mora donijeti sudbonosnu odluku... (najgledaniji film te sezone u Americi)
   Rekonstrukcija švedskog dvora pružila je Greti Garbo savršeno sredstvo za dominiranje ekranom u zavodljivoj mješavini muških i ženskih osobina. Obrazovana i odlučna, ona je istodobno i seksualno iskusna, čak i agresivna, no predana svojoj neovisnosti. Izvedba Grete Garbo je nadahuta i potpomognuta glamuroznom fotografijom, a dobro zamišljena scenografija, montaža i glazba garantiraju užitak. (R. Barton Palmer)
https://www.imdb.com/title/tt0024481/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

PETAK / 11.09.

25 STFF - KRATKI PROGRAM 1

Kratki program 1
18:45 satiKRATKI PROGRAM 1
   GOLDEN MINUTES, 2019. Saulius Baradinskas, 10 min. Litva; JEALOUSY, 2020. Kimberly Burleigh,  7,20 min. US; FIKTOGRAFIJA / Phytography, 2020. Karel Doing, 8 min. UK: JUICY GIRL, 2020. MJ Kim, 15,30 min. KO; OVDJE SMO TEK PRIVREMENO DUHOVI / In this Land We’re Briefly Ghosts, 2019. Chen-Wen Lo, 16 min.  Mianmar / Tajvan; KIŠA / Rain, 2019. Piotr Milczarek, 5 min. PL; SONG OF CLOUDS, 2020. Ankit Poudel, 15 min. Nepal; UNTITLED#1, 2020. Rafael, 8 min. Kina / Hong Kong

 

SUBOTA / 12.09.

25 STFF - HRVATSKI KRATKI PROGRAM

Hrvatski kratki program
18:45 satiHRVATSKI KRATKI PROGRAM
ULOGA, 2020. Darko Bakliža, 11 min. HR; UŽARSKA RADIONICA IVANA DELIMARA, 2020. Vlasta Delimar, 20 min. HR; ADEPTUS, 2020. Klara Dujmović, 10 min. HR; COLONELLO FUTURISTA, 2019. Vladislav Knežević, 19 min. HR; JUŽNO VOĆE, 2019. Josip Lukić, 19 min. HR; SPLIT SCREENS, 2020. Bruno Pavić, 35 min. HR

 

NEDJELJA / 13.09.

25 STFF - KRATKI PROGRAM 2

Kratki program 2
18:45 satiKRATKI PROGRAM 2
023_GRETA_S, 2019.
Annika Birgel, 12 min. DE; EL SILENCIO DEL RIO, 2019. Francesca Canepa, 14 min. PERU;  PODIJELJENA ZEMLJA / Land der gegenden, 2019. Andreas Gruetzner, 4,36 min. DE; INVAZIJA / Tthe Invasion, 2020. Dante Rustav, 15 min. Uzbekistan; OČEKIVANJA / Erwartungen, 2020. Jan Soldat, 5,22 min. DE/A; ALINA U ZEMLJI ČUDESA / Alina in Wonderland, 2020. Arkadij Khaet,Mickey Paatzsch, 34,30 min. DE

 

PONEDJELJAK / 14.09.

25 STFF - KRATKI PROGRAM 3

Kratki program 3
18:45 sati25 STFF - KRATKI PROGRAM 3
ISLAND AND MAINLAND, 2019. Laurie Bost & Sébastien Savine, 12,27 min. FR; PER ASPERA AD ASTRA, 2019. Franck Dion, 11,08 min. FR; FREEZE FRAME, 2019. Soetkin Verstegen, 5 min. BE; RASELJENI / Displaced, 2019. Alex Mendez Giner, 13,40 min. US; OČI LJETA / Gimhanaye netra, 2020. Rajee Samarasinghe, 15 min.  Šri Lanka / US; IT WASN'T THE RIGHT MOUNTAIN, MOHAMMAD, 2019. Mili Pecherer, 28 min, FR

 

UTORAK / 15.09.

25 SFF - KRATKI PROGRAM 4

Kratki program 4
18:45 sati25 SFF - KRATKI PROGRAM 4
KOMETA / Comet, 2019. Adam Buka, 18 min. PL; MURMUR, 2019. Stijn Demeulenaere, Jan Loctus, 11 min, BE; NE MOGU / I Can't, 2019. Lori Felker, 5 min. US; PARIS DIARIES, 2019. Elina Oikari, 11,35 min. FI; SOBA, 2019. Hrvoje Wächter, 5 min. HR; ALETSCH NEGATIVA, 2019. Laurence Bonvin, 15 min. CH;  RIME BIJELE VRANE, 2019. Andrea Resner, 24 min. HR

 

SRIJEDA / 16.09.

25 STFF - IZGUBLJENA VAGINA PLEMENA INKA

La chucha perdida de los Incas / The Lost Pussy of the Incas, 2019.
18:45 satiLa chucha perdida de los Incas / The Lost Pussy of the Incas, 2019. Fernando Gutierrez, 83 min. PE
Scenarij:
Fernando Gutierrez
   Kontroverzni peruanski psiholog i umjetnik Mario Poggi redatelju je dao karte s lokacijom izgubljenog svetišta plodnosti drevnih Inka, i to je početak ovog putovanja i potrage za ostacima izgubljene civilizacije. Tijekom putovanja, postavljaju se pitanja o očinskoj figuri, a kroz odnose redatelja s raznim likovima propituje se odsutnost figure oca nacije i naše ljudsko podrijetlo.

 

ČETVRTAK / 17.09.

RENDEZ-VOUS AU CINÉMA: LJETNI SATI

L'heure d'été, 2007.
20:00 satiL'heure d'été, 2007. Olivier Assayas, 103 min. (FR)
Scenarij
: Olivier Assayas
Uloge: Juliette Binoche, Charles Berling, Jérémie Renier
   Uoči sedamdeset i petog rođendana Hélène u opuštenoj atmosferi obiteljskog imanja dočekuje djecu i unuke. Budući da joj zdravlje postaje sve lošije, želi riješiti pitanje budućnosti obiteljskog imanja i umjetničke baštine koju je naslijedila kao nećakinja poznatog slikara. Kuća je pravi mali muzej: slike Camille Corot, ploče Odilona Redona, namještaj Louis Majorelle i Josef Hoffmann, vaze Félixa Bracquemonda. Hélène je svoj život posvetila radu na potomstvu svog ujaka, slavnog slikara Paula Berthiera.
   Njezin sin Frédéric koji živi u blizini želi sve ostaviti kako jest ne razdvajajući predmete zbirke. Drugi brat Jérémie i sestra Adrienne imaju druge ideje, no oboje žive u inozemstvu i rijetko navraćaju u domovinu.
   New York Times 2017. objavio je popis od dvadeset i pet (najboljih)  filmova XXI. stoljeća, filmova koji bi – prema njima - trebali postati klasici. Ovaj film Oliviera Assayasa nalazi se na devetom mjestu.
https://www.imdb.com/title/tt0836700/?ref_=nm_flmg_wr_8

PETAK / 18.09.

RENDEZ-VOUS AU CINÉMA: PROROK

Un prophète, 2009.
20:00 satiUn prophète, 2009. Jacques Audiard, 155 min. (FR)
Scenarij:
Thomas Bidegain, Jacques Audiard, Abdel Raouf Dafri, Nicolas Peufaillit
Uloge: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif
   19-godišnji Malik El Djebena nakon dugogodišnjeg boravka po popravnim domovima i ostalim odgojnim ustanovama biva osuđen na 6-godišnju zatvorsku kaznu u Brécourtu zbog napada na policajce. Našavši se prvi put u zatvoru, bez prijatelja, Malik poželi svoju kaznu odležati mirno i pokorno, no njegova miješana nacionalnost privuče pozornost korzikanaca koji ga uskoro vrbuju...
   “Prorok” je novo “Lice s ožiljkom”. Vrh žanrovske piramide 21. stoljeća. (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
   „Un Prophète“ je slojevito ostvarenje, koje gledatelja duboko uvlači u brutalan svijet antijunaka, čemu prvenstveno možemo zahvaliti vrsnoj režiji kao i nadahnutoj glumi Tahara Rahima i veterana Nielsa Aerstrupa. (Ivica Perinović, e-zadar)
   Fantastičan zatvorski film. Jedan od najboljih zatvorskih dosad. Radi se o liku koji dolazi u zatvor bez ikakve reputacije da bi nakon nekog vremena počeo raditi za jednu mafiju i tako mu reputacija raste ne samo u zatvoru već i vani. Odlična transformacija glavnog lika, upečatljivi sporedni likovi. Kompletan, dosta realan film. Čista uživancija. (Michel / www.horrorhr.com)

https://www.imdb.com/title/tt1235166/?ref_=nv_sr_srsg_0

SUBOTA / 19.09.

DANI FRANKOFONIJE: KABULSKE LASTAVICE

Les hirondelles de Kaboul, 2019.
12:00 satiLes hirondelles de Kaboul, 2019. Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mévellec, 81 min. CH/FR/LUX (anim.)
Scenarij: Zabou Breitman,Yasmina Khadra, Patricia Mortagne, Sébastien Tavel
   Ljeto 1998., Kaboul je u ruševinama i pod okupacijom talibana. Mohsen i Zunaira mladi su i duboko se vole. Bez obzira na nasilje i svakodnevnu bijedu, žele vjerovati u budućnost. Jedna nepromišljena Mohsenova gesta preokrenut će njihov život naglavačke.
   Snimljeno prema romanu Yasmina Khadre o životu Mohsena i njegove prelijepe žene Zunaire nakon dolaska talibana na vlast. Smještajući radnju u apokaliptično okruženje Kabula, ovaj suvremeni alžirski pisac stvara elegičnu priču o ljudima koju pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini u kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh.
https://www.imdb.com/title/tt7534102/?ref_=fn_al_tt_1

RENDEZ-VOUS AU CINÉMA: SWAGGER

Swagger, 2016.
20:00 satiSwagger, 2016. Olivier Babinet, 84 min. (FR)
Scenarij:
Olivier Babinet
Uloge: Aïssatou Dia, Mariyama Diallo, Abou Fofana
   Vizualno upečatljiv, atipičan portret francuske mladeži, „Swagger“ je dokumentarni film o 11 tinejdžera koji odrastaju u jednom od najopasnijih kvartova u Parizu.
   Umjesto da se usredotoče na težak život svojih likova, redatelj Babinet i finski kinematograf Timo Salminen kreiraju živopisno istraživanje koje je dio urbane fantazije i dio etnografskog portreta grupe, omogućujući protagonistima da prikažu svoje snove i želje nad njihovim strahovima. (Hollywood Reporter)
https://www.imdb.com/title/tt5535406/?ref_=nv_sr_srsg_0

UTORAK / 22.09.

RENDEZ-VOUS AU CINÉMA: MILOU U SVIBNJU

Milou en mai, 1990.
20:00 satiMilou en mai, 1990. Louis Malle, 107 min. (FR)
Scenarij:
Jean-Claude Carrière, Louis Malle
Uloge: Miou-Miou, Michel Piccoli, Michel Duchaussoy, Bruno Carette, François Berléand, Dominique Blanc
   Zabavna priča stavljena u pozadinu studentskih nemira u francuskoj 1968.
   Inspiriran Čehovom i Jeanom Renoirom, Malleov i Carrièreov komični "divertimento" kupa se u idili ekscentrične buržoaske obitelji na njihovom imanju u Bordeauxu, ignorirajući pritom studentske nemire u (ne tako) dalekom Parizu
   Jeann-Claude Carrière i ja smo bili u Parizu u svibnju '68.", podsjeća Louis Malle. „Tamo je bio i Miloš Forman, i dolazeći iz Praga gdje je svima dosadio socijalizam, bio je užasnut što studenti žele podići crvenu zastavu. No, za Jean-Clauda i mene, činilo se da je to vrhunac nadrealizma. Bilo je nešto u vezi s tim što je bilo jako zabavno. "
   Malle nježno pokušava napraviti film o nesavršenim, ali zanimljivim ljudima, čija se dobrota istodobno ispituje podudarnošću javne i privatne krize. Ne učimo velike lekcije, ne dajemo velike izjave, ali do kraja filma proveli smo zanimljivo vrijeme s tim ljudima i bolje ih poznajemo. Što više možete tražiti od vikenda u zemlji ili bilo koje grupe ljudi? (Roger Ebert)

https://www.imdb.com/title/tt0097884/?ref_=nm_knf_t3

SRIJEDA / 23.09.

DANI FRANKOFONIJE: TAKO MI BOG POMOGAO

Ni juge ni soumise, 2017.
20:00 satiNi juge ni soumise, 2017. Yves Hinant, Jean Libon, 100 min. BE/FR (dokum.)
Scenarij: Yves Hinant, Jean Libon
   „Ni Juge ni soumise“ prvi je dugometražni film nastao na temelju StripTease, kultne emisije belgijske televizije. Tijekom 3 godine redatelji su u Bruxellesu pratili nevjerojatnu sutkinju Anne Gruwez tijekom kriminalnističkih istraga, saslušanja i posjeta mjestima zločina. Ovo nije film, još je gore!
    Film je osvojio nagradu César zanajboljidokumentarac 2019. godine.
   Zašto Gruwez? Otkrili smo da je Madam Justice istovremeno fascinantna i karizmatična, gruba i duhovita... Osoba snažnog karaktera. Odmah je pristala na ovu vrstu iskustva. Prilično je slobodoumna, gleda na život pozitivno i često s osmijehom na licu, što je tako rijetka pojava ovih dana. Željela je svoju profesiju učiniti vidljivom, te razbiti predrasude o krutom pravnom svijetu. Da bismo napravili film, trebala nam je i priča – a priču nam je sama ponudila svojom pojavom i postupcima. (redatelji i scenaristi Yves Hinant, Jean Libon tijekom predstavljanja filma na festivalu u San Sebastianu)
https://www.imdb.com/title/tt5501158/?ref_=fn_al_tt_1

ČETVRTAK / 24.09.

DANI FRANKOFONIJE: BÉCASSINE

Bécassine, 2018.
20:00 satiBécassine, 2018. Bruno Podalydès, 102 min. FR
Scenarij:
Bruno Podalydès, J.P. Pinchon i Caumery
Uloge: Emeline Bayart, Karin Viard, Denis Podalydès
   Bécassine je rođena na skromnoj bretonskoj farmi, jednog dana kad šumske šljuke lete nad selom. I kao odrasloj osobi njezina dječja naivnost ostaje netaknuta. Sanja o seljenju u Pariz, ali njezin susret s Loulotte, malom bebom koju je usvojila markiza de Grand-Air, promijenit će joj život. Postaje dadilja i između njih se uspostavlja duboka veza. U dvorcu vlada veselje. Ali koliko dugo? Dugovi se gomilaju, a dolazak nepouzdanog grčkog lutkara neće ništa pomoći ... ali sve to ne uzimajući u obzir Bécassine koja će još jednom dokazati da zna vladati situacijom!
   Bécassine je jedan od najdugovječnijih francuskih stripova svih vremena. Prvi put se pojavio u prvom broju La Semaine de Suzette 2. veljače 1905. Lik Bécassine smatra se jednom od prvih ženskih protagonista u povijesti francuskog stripa.
https://www.imdb.com/title/tt7217128/?ref_=nv_sr_srsg_0

PETAK / 25.09.

DANI FRANKOFONIJE: AIDA

Aida, 2015.
20:00 satiAida, 2015. Driss Mrini, 94 min. MA
Scenarij:
Abdelilah Hamdouchi
Uloge: Noufissa Benchehida, Amina Rachid, Abdellatif Chaouqi, Houda Rihani, Mohammed Choubi, Majida Benkirane, Latefa Ahrrare, Driss Roukhe, Aomar Azzouzi, Abdelhak Belmjahed, Mustapha Mounir, Boubker Harakat, Majdouline Idrissi
   Aïda Cohen, marokanska židovka i profesorica u Parizu, saznaje da ima zloćudni tumor, pa se vraća svojim korijenima (marokanski grad Essaouira) u potrazi za sjećanjima iz djetinjstva. Ponovno druženje s prijateljem iz djetinjstva, Youssefom, građevinskim poduzetnikom, koji je također pod stalnim stresom, vraća im radost življenja zahvaljujući obnavljanju starih glazbenih aktivnosti u orkestru andaluzijske glazbe. Ali sudbina je odlučila drukčije...
   Film "Aïda" redatelja Drissa Mrinija, djelo je koje kroz ekspresivan umjetnički stil odražava mirni suživot i dijalog civilizacija u Maroku. Ovaj igrani film ilustrira sliku pluralističnog i tolerantnog Maroka, kroz nizporuka o univerzalnim pitanjima o prijateljstvu, ljubavi i nadi.
https://www.imdb.com/title/tt5042240/?ref_=nm_flmg_act_1

SUBOTA / 26.09.

DISNEYEVI KLASICI: TRNORUŽICA

Sleeping Beauty, 1959.
12:00 satiSleeping Beauty, 1959. Clyde Geronimi, Les Clark, Hamilton Luske, Wolfgang Reitherman, 75 min. US
   U jednom kraljevstvu u 14. stoljeću priređeno je veliko slavlje: kralj i kraljica dobili su kćer, princezu Auroru, nazvanu po zori. Iako je još uvijek malena, već je predodređena da se uda za princa Filipa, sina kralja druge zemlje. Uz brojne čestitare, povorci se priključuju i tri dobre vile od kojih joj svaka udijeli lijepi dar. Slavlje prekida vještica Zlurada, razočarana što je nisu pozvali na slavlje i baca zlu čaroliju na princezu, proričući da će se u šesnaestoj godini ubosti na vreteno i umrijet
   "Trnoružica" je Disneyev crtić i prvi animirani film snimljen na spektakularnom 70-milimetarskom formatu, što je dalo poseban izgled filmske slike. Radi se o adaptaciji poznate bajke francuskoga pisca Charlesa Perraulta, sjajno prilogođene filmskom mediju i ukusu djece, s izvrsnom glazbenom pozadinom P. I. Čajkovskoga, vrlo dobro ocrtanih likova i dobro razvijene radnje.
 https://www.imdb.com/title/tt0053285/?ref_=nv_sr_srsg_3

DANI FRANKOFONIJE: SVE ŠTO MI JE OSTALO OD REVOLUCIJE

Tout ce qu'il me reste de la révolution, 2018.
20:00 satiTout ce qu'il me reste de la révolution, 2018. Judith Davis, 98 min. FR
Scenarij:
Judith Davis, Nadja Dumouchel, Cécile Vargaftig
Uloge: Judith Davis, Malik Zidi, Claire Dumas
   Angèle je imala 8 godina kad se otvorio prvi McDonald's u Istočnom Berlinu ... Od tada se bori protiv prokletstva svoje generacije: da se rodila "prekasno", u vrijeme globalne političke depresije. Potječe iz obitelji šezdesetosmaških aktivista, ali majka se preko noći odrekla političke borbe i sama se preselila na selo. Sestra je izabrala korporativni svijet. Samo je njezin otac, bivši maoist kod koga se vratila živjeti, ostao vjeran svojim idealima. Ljuta, odlučna, Angèle se istovremeno trudi pokušati promijeniti svijet, kao i izbjeći ljubavne susrete. Što joj ostaje od revolucije, od njezinih posljedica, neuspjelih sastanaka i nade zaizgradnju? Ponekad Don Quijote, ponekad Bridget Jones... Između svega Angèle pokušava pronaći ravnotežu ...
   Duhovit debi, s upečatljivim dijalozima. Nasljeđivanje sna o promjeni svijeta je prokletstvo, ali i neodoljivi poticaj za crtanje vlastitog puta, i društvenog i sentimentalnog, uvijek u kontaktu s drugima. Iz ovog osnažujućeg filma prvo ćemo se sjetiti riječi "kolektiv". (Guillemette Odicino, Telerama)
https://www.imdb.com/title/tt9066502/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 29.09.

IN MEMORIAM ALAN PARKER: BIRDY

Birdy, 1984.
20:00 satiBirdy, 1984. Alan Parker, 120 min. US
Scenarij:
  Sandy Kroopf i Jack Behr po priči Williama Whartona
Uloge: Matthew Modine, Nicolas Cage, John Harkins
   Kako bi pobjegao od apsurdnog svijeta, Birdy, bivši vijetnamski veteran, nalazi se u gotovo katatoničnom stanju u vojnoj bolnici, gdje je počeo vjerovati da je jedno od pernatih stvorenja iz njegovih dječačkih snova. U pokušaju da razbije Birdyjevu tišinu njegov psihijatar dovede Ala Columbata, Birdyjeva vjernog, najboljeg prijateija iz mladih dana. I sam veteran prekriven ožiljcima iz rata, Al očajnički pokušava doprijeti do emocionalno poremećenog Birdyja i vratiti ga u stvarnost. Odgovor možda leži u njihovoj mladosti kada je ekscentrični Birdy prvi put stavio na sebe krila, a lakomisleni Al pomogao mu je poletjeti. (nagrada žirija na festivalu u Cannesu)
   Priča tako malo vjerovatna ... a ipak toliko zanimljiva da je nemoguće ovaj film izbaciti iz glave.(Roger Ebert)
   Snažna, dramatična kronika poslijeratne traume. (Emanuel Levy)
   Nadam se da će se naš film odnositi na prijateljstvo, opsjednutost i ... rubovima ludila. Također i na način na koji se svi mi, zarobljeni unutar zidina i nevolja koji skrivaju naš život, nastoje uzdići iznad njih. .. William Wharton napisao je izvanrednu, originalnu knjigu i sada imamo, vjerujem, vrlo poseban scenarij. (Alan Parker)

   Sir Alan Parker (1944.-2020.), engleski redatelj i scenarist. S karijerom započinje još u tinejdžerskim godinama i to radeći na televizijskim reklama, a nakon 10 godina i brojnih nagrada za kreativnost počinje raditi na scenarijima i režiji filmova. Žanrovski nije bio predodređen nego je išao dosta u širinu. Radio je na mjuziklima (“Bugsy Malone”, “Fame”, “Pink Floyd – The Wall”, “The Commitments” i “Evita”), dramama (“Midnight Express”, “Mississippi Burning”, “Come See the Paradise” i “Angela’s Ashes”, obiteljskim dramama (“Shoot the Moon”), hororima i trilerima (“Angel Heart” i “The Life of David Gale”). Njegovi filmovi 19 puta su dobili nagradu BAFTA, 10 puta Zlatni globus i 6 puta Oscara. Sam je bio nominiran za Oscara za režiju dva puta. 2013. godine dobio je nagradu BAFTA Fellowship što je najveća nagrada koju redatelju može dodijeliti Britanska filmska akademija. Dvije godine kasnije cijelu osobnu arhivu poklonio je Britanskom filmskom institutu i njegovom Nacionalnom arhivu.
   Parker je bio redatelj koji nije imao prepoznatljiv stil nego stilove; skakao je iz žanra u žanr, a u većini onog u čemu se okušao stvorio je dojmljiva ostvarenja. Njegove filmove ponekad nije bilo lako gledati jer se bavio teškim temama, od boravka u turskom zatvoru preko raspada obitelji do trauma iz Vijetnama, ali je znao biti i lepršav, ali i užasavajuće mračan. Bio je mnogo toga, ali je prije svega bio sjajan redatelj. Zbogom i hvala mu za filmove koji se pamte. (Marko Fančović, www.zvono.eu)
   https://www.imdb.com/title/tt0086969/?ref_=nmawd_awd_20
   https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-televizija/zivot-i-opus-alana-parkera-hitmejker-kojeg-je-publika-voljela-vise-od-kritike-15011670
   https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/pokojni-alan-parker-bio-je-svestrani-reziser-koji-je-turski-zatvor-prikazao-kao-horor-pretvorio-de-nira-u-vraga-i-omogucio-madonni-ulogu-karijere-1035708

 

SRIJEDA / 30.09.

DANI FRANKOFONIJE: GRUBE RUKE

Les mains rudes, 2017.
20:00 satiLes mains rudes, 2017. Mohamed Asli, 87 min. MA
Scenarij: Mohamed Asli
Uloge: Mohamed Bastaoui, HoudaRihani, AbdessamadMiftahLkheir, Amina Rachid, Aicha Mahmah
   Mustapha, nepismeni frizer, živi sa slijepom majkom. Nabavlja ilegalne dokumente za svoje mušterije. Kad njegova susjeda Zakia traži od njega pomoć za dobivanje vize za Španjolsku, on se u nju ludo zaljubljuje. Mlada žena ima fiks ideju koju želi ostvariti pod svaku cijenu: zaposliti se kao radnica napoljima jagoda u Španjolskoj kako bi se pridružila zaručniku koji tamo živi bez papira.
   Dugometražnim filmom «Les mains rudes», koji spaja romansu, humor i realizam, redatelji scenarist Mohamed Asli, osim pitanja imigracije govori i o velikim razlikama koje mogu postojati unutar jednog društva.
https://www.imdb.com/title/tt2043781/?ref_=nm_knf_i2

ARHIVA programa Kinoteke

O kinoteci

PARALELE DANIELA RAFAELIĆA

Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi.

Članarina i ulaznice

Ulaznice možete kupiti na blagajni (1. kat) koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije.

Cijena ulaznica:

- 20,00 kn (za članove Kinoteke 50% popusta)
- za organizirane grupe od 10 i više osoba - 15 kn po osobi
- za organizirane grupe od 30 i više osoba - 10 kn po osobi

Godišnja iskaznica:

- zaposleni 200,00 kn
- umirovljenici, nezaposleni, studenti i đaci 150,00 kn

Za godišnju iskaznicu molimo pošaljite ime, prezime, mail i telefon/mobitel mailom (info@zlatnavrata.hr) ili dođite osobno u Dioklecijanovu 7, Split.

ŠKOLSKA KINOTEKA:
- 10 kn po učeniku za grupe veće od 30 učenika
- 300 kn po projekciji za grupe manje od 30 učenika

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA