KALENDAR DOGAĐANJA Listopad 2018.

Ostalo - 01.10.

FESTIVAL TOLERANCIJE -JFF ZAGREB

12:00 sati


Film i diskusija

Ostalo - 09.10.

FESTIVAL TOLERANCIJE

12:00 sati


12.00-14.00

edran Romac je dipl. socijalni radnik i predani aktivist za prava životinja koji već godinama osvaja svojim snažnim i nadahnutim predavanjima koja ulaze u kategoriju onih koja se ne smiju propustiti i koja se s nestrpljenjem iščekuju. Vedran po prvi put gostuje u Splitu (Zlatna vrata, dvorana na 1. katu). Ulaz je besplatan. Pozovite svoje prijatelje!

Predavanje „NEVIDLJIVI LJUDI, NEVIDLJIVE ŽIVOTINJE“ govori o tome kako životinje žive u našoj ljudskoj kolektivnoj svijesti te kako su njihovi životi i njihove kolektivne sudbine određene njom, prezentirajući tri tragična modela odnosa prema životinjama u prehrambenoj industriji, vezana uz tri „strateške“ namirnice – meso, mlijeko i jaja.
No, predavanje ne govori samo o mijenjanju odnosa prema životinjama iz kuta moralnosti i etike, već i o tome kako je prva stepenica naše ljudske promjene prema svemu što nas okružuje, a osobito našeg međusobnog, ljudskog odnosa, upravo promjena odnosa prema njima, životinjama.
Predavanje je usmjereno na pojedinca na motivirajući način i prikazuje suosjećanje i empatiju kao put osobne promjene i osobnog rasta, u čemu osobna priča samog predavača također ima bitnu ulogu.

„S čežnjom promatramo Svemir u potrazi za drugim inteligentnim oblicima života dok smo u isto vrijeme okruženi tisućama životnih oblika čiju svjesnost, sposobnosti i subjektivna iskustva još nismo počeli shvaćati, niti cijeniti.“ Will Tuttle, Hrana za mir

Budimo promjena koju želimo vidjeti.

ŽIVOTOPIS
Vedran Romac, rođen 1972., dipl. socijalni radnik, s dvadesetogodišnjim iskustvom rada s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju, aktivan od 2009. kao predavač u raznim temama iz područja prava životinja, te drugim aktivnostima unutar tog područja.

Ostalo - 22.10.

PROMOCIJA KNJIGE DRAŽEN VEGA

17:30 sati


Dražen Vega

Filmski klub kinoteke Zlatna vrata
   Vrijeme održavanja: Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca...