KALENDAR DOGAĐANJA 2018. godina

4. lipnja u svijetu se obilježava Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Nasilje često zna biti i prikriveno i događa se ne samo u obitelji, već i u školama i na dječjim igralištima. Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima poput zanemarivanja djeteta,
fizičkog zlostavljanja, psihičkog nasilja, seksualnog iskorištavanja i nasilja putem interneta. Neosporno je da se nasilje nad djecom u većini slučajeva ne prepoznaje na vrijeme pa izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih tijela, kako u dijelu podrške i pomoći djetetu tako i u dijelu utvrđivanja odgovornosti počinitelja prekršajnih i kaznenih djela.U javnosti se pridaje velika pažnja zločinima počinjenim nad djecom, a istovremeno se javnost treba više senzibilizirati na ono svakodnevno, prikriveno nasilje koje se događa u obitelji, na školskom igralištu ili na internetu.
Ovom tribinom želimo istaknuti kako mnoga djeca, kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu, pate zbog različitih vidova zlostavljanja. Predavači će senzibilizirati širu javnost o nužnosti zaštite djece od nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Predavači:
Doc. dr. sc. Joško Markić
Sabina Glasovac, prof.
Pedja Grbin, dipl.iur.
Ranko Ostojić, dipl.iur.

Tribine - 15.06.

ŽIVOT NOVO STVARANJE

19:00 sati


Udruga za promicanje duhovnih vrijednosti i radosti življenja

Javno predavanje: "ODGOVORNOST"

Vesna Prljić Čalušić

Tribine - 01.10.

DAN PREVODITELJA

19:00 sati


tribina

Tribine - 05.10.

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT

9:30 sati


predavanje

Tribine - 06.10.

DRUŠTVO ARHITEKATA SPLIT

9:30 sati


predavanje

Tribine - 27.10.

ŽIVOT NOVO STVARANJE - 10

19:00 sati


predavanje

Tribine - 19.11.

UDRUGA KURS - DISKUSIJA

19:00 sati


"Disku(r)sija  ovog puta predstavlja dvoje umjetnika iz Slovenije i Hrvatske, Vinka Monderferd i Dan Okija.
Goste predstavlja, kao i obično, naš moderator Marijo Glavaš."

Tribine - 30.11.

UGRUGA ŽIVOT NOVO STVARANJE - VRIJEME DARIVANJA

19:00 sati


"Predavanje Vesne Prljić Ćalušić.

Tema: „Vrijeme darivanja“

Zašto darujemo druge?

Zašto to činimo, naročito, u vrijeme blagdana?

Što je dar?

Što vrijeme ima sa tim? Pitanja o svemu što činimo nužna su ako želimo promijeniti uzroke svega što smatramo smetnjom vlastitom kvalitetnom življenju."

Tribine - 30.12.

PUT PREMA RUBU SVEMIRA AMATERSKOM ASTROFOTOGRAFIJOM

18:00 sati


Predavanje Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom

Predavač: Saša Nuić, AD Beskraj Zagreb

Nevjerojatan je sklad zvjezdanog neba, boja maglica, galaksija. Svemirska estetika budi u nama ushit. Ali, amaterska astrofotografija nije samo estetika. Svaki prikupljeni foton daje informaciju o svemiru koji nas okružuje, a više njih, pretočenih u fotografiju, nosi vrijedne spoznaje koje će autor predavanja podijeliti s posjetiteljima. Pridružite mu se na putu slikom i riječima – od Sunčevog sustava, preko objekata iz naše galaktičke okoline, sve do vrlo udaljenih galaksija.

Rođen 1969. godine, Saša Nuić se amaterski bavi astronomijom od 2008. godine i aktivni je član Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Godine 2009. snima svoje prve astrofotografije, a njegove su fotografije izlagane na više izložbi u Hrvatskoj. Autor je i više članaka na astronomskom portalu www.zvjezdarnica.com. Velika većina odnosi se na popularno-znanstveno objašnjavanje amaterskih astrofotografija, što je i bila inspiracija za ovo predavanje. S njim je uspješno gostovao na dvadesetak znanstveno – popularnih i astronomskih događanja, a ovo je prvo predavanje u koje drži u rodnom Splitu.