KALENDAR DOGAĐANJA 2018. godina

Ostalo - 29.01.

ODOKA:NENAD POLIMAC PREDSTAVLJA DOKUMENTARNI FILM

20:00 sati


Ingrid Bergman - Njenim riječima
(Jag är Ingrid, 2015.Stig Björkman, 114 min. S)

Filmski klub kinoteke Zlatna vrata
Ostalo - 01.02.

SECRET ARTS CINEMA 4

20:00 sati


U RALJAMA MODNE KONFEKCIJE
   Tematski filmski program Secret Arts Cinema u prethodnim je izdanjima predstavio slavnu dansku zgradu Osmicu i njene stanare, potom fotografski svijet Petera Lindbergha, a onda i neumornu balerinu Maiko i njeno balansiranje između majčinstva i karijere. Ovaj put nas je nadahnula modna dizajnerica čije kreacije malo tko poznaje, a još manje njih uistinu i odijeva. Svejedno, svojim je nepokolebljivim inzistiranjem na shvaćanju što uistinu znači svijet mode i tekstilne industrije zagrebla dublje i šire u pore suvremenog društva no velika većina njenih kolegica i kolega.
   Na splitskoj projekciji upoznat ćemo rad modnog dvojca Arileo te onaj Katarine Popović Cvitković (Karin Design), a pridružit će im se i Ana Kujundžić koja je dobar dio karijere posvetila eksperimentalnim pristupima pri izradi tkanina.
   Program Secret Arts Cinema u organizaciji udruge Pari Pikule posvećen je filmovima i popratnim događanjima koji slave kreativnost, odnosno tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija. Riječ je o filmsko-umjetničkoj avanturi koja podrazumijeva da gledatelji ne znaju naslov filma sve do početka projekcije. Cilj programa je otkrivanje magičnog svijeta kreativnosti uz filmove i popratna događanja, a osim u kinima održava se i kao pop-up event na nizu alternativnih lokacija.
   Secret Arts Cinema realiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Kune Zlatice i Kolorklinike te u suradnji s Art-kinom Croatia, Kinom Gaj, Kinom Tuškanac, Kinom Urania, Kinom Valli i Kinotekom Zlatna vrata.
   VOLIM KREATIVNO! program@secretartscinema.com

MARINA ABRAMOVIĆ: THE ARTIST IS PRESENT

Marina Abramovic: The Artist is Present, 2012. Matthew Akers, Jeff Dupre, 106 min. US
   Marinu Abramović zovu "bakom performansa", iako je ona vrlo mladolika u ovom fascinantnom, vizualno svježem dokumentarnom portretu koji je snimio Matthew Akers. Film prati glasovitu retrospektivu Abramovićkinih radova u MOMA-i, održanu 2010. godine. Ta umjetnica rođena u Srbiji, još je 1970-ih godina stvarala djela koja se bave ograničenjima i predodžbama tijela, a koja su već odavno postala dio modernog umjetničkog kanona. Ipak, ona i dalje, s energijom sportaša, proširuje granice performansa. Dobivši jednogodišnji pristup svemu što ona radi, Akers prikazuje mnoge strane Marine Abramović dok postavlja svoja djela u MOMA-i. Predstava u muzeju, pod naslovom „Umjetnica je prisutna“ bila je maratonski spektakl u kojem se Abramovićeva suočavala sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja. Akersova kamera snima je i dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok kuha tjesteninu u kuhinji, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.
http://www.imdb.com/title/tt2073029/?ref_=fn_al_tt_1

Ostalo - 27.02.

ODABRALA UMJESTO ĐELE HADŽISELIMOVIĆA

20:00 sati


OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

Ostalo - 02.03.

JAVNO PREDAVANJE: "OSJEĆAJI"

19:00 sati


UDRUGA žIVOT - NOVO STVARANJE

Ostalo - 05.03.

KVALITETAN SUŽIVOT SA PSOM

19:00 sati


Predavanje "Kako postići kvalitetan suživot sa psom: što moram znati i gdje najčešće griješim?" (5.3. u 19.00) namjenjeno je svim vlasnicima pasa i onima koji bi to željeli biti. Predavačica Ana Bakašun, profesorica i kinologinja iz Kluba sportskih pasa Split, dotaknut će se mnogih zanimljivih tema vezanih uz način komunikacije pasa, modele i procese njihovog učenja, te doživljavanja svijeta oko sebe. Stvari su to razumijevanje kojih je preduvjet za zadovoljstvo u ljudsko-psećem odnosu.
Predavanje je besplatno u smislu da vam za njega nećemo tražiti da platite išta u novcu, ali ćemo vas zamoliti da sa sobom donesete donaciju u psećoj hrani ili bilo kakvoj drugoj potrepštini koja može razveseliti pse za koje brinu volonteri udruge Sehaliah. U ova hladna vremena, dobro dođu i deke, a nećemo odbiti ni zdjelicu, transporter, ležaj ili nešto slično što vam je doma možda višak. Ako pak nemate ni psa ni ambiciju da ga uskoro udomite, ali ipak želite pomoći, svaka i najmanja donacija puno znači. Volonteri brinu o psima bez vlasnika, pružaju im privremeni dom, pružaju im svu skrb koja im je potrebna, i najvažnije... ljubav i vrijeme. Pomozimo im da to nastave raditi. 
https://www.facebook.com/UdrugaSehaliah/
#love#true bond#help#zlatnavrata#split

Ostalo - 05.03.

PROMOCIJA KNJIGE USAMLJENA DJECA JUGA

20:15 sati


DRAGAN MARKOVINA

Ostalo - 15.03.

TECHED SAVJETODAVNE USLUGE

8:30 sati


trening

Ostalo - 16.03.

TECHED SAVJETODAVNE USLUGE

8:30 sati


trening

Ostalo - 20.03.

DANI FRANKOFONIJE 2018.

20:15 sati


U okviru Mjeseca Frankofonije u utorak 20.03.2018., zapocinje tjedan frankofonih filmova u Kinoteci Zlatna vrata.
Prvi film na programu je marokanski: "Rock the Casbah", 2013. (Laila Marrakchi) - utorak 20.03.2018. u 20.15 sati. Pola sata prije projekcije na cocktail s cajem od mente i tradicionalnim kolacima.
Raspored projekcija:
UTO 20.3. 20.15 2018. ROCK THE CASBAH, 2013.
SRI 21.3. 20.15 CRVENI KRUG / Le cercle rouge, 1970.
ČET 22.3. 20.15 CORPORATE, 2017.
PET 23.3. 20.15 TAMARA, 2016.
SUB 24.3. 20.15 TAŠTINA / La Vanité, 2015.

Filmski klub kinoteke Zlatna vrata
   Vrijeme održavanja:
Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca.

Ostalo - 09.04.

ODOKA: BRACO DIMITRIJEVIĆ

20:15 sati


ODOKA: BRACO DIMITRIJEVIĆ
Braco Dimitrijevic: Louvre is my studio, street is my museum, 2008. Gordana Brzović, 93 min.

   Kao jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu Braco Dimitrijević je krajem šezdesetih godina prvi počeo prakticirati korištenje širokog spektra umjetničkih medija od tradicionalnih materijala poput mramora i bronce do onih tada novih kao što su fotografija, video i tekst...
   Svojim stvaralaštvom Dimitrijevic je doprinio radikalnoj promjeni umjetničkog stvaralaštva i muzeološke prakse u paradigmu kakvu danas poznajemo i živimo.
   Braco Dimitrijević (Sarajevo, 1948.) održao je 1958. godine prvu samostalnu izložbu u dobi od 10 godina. Od 1968. do 1971. studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1971. - 1973. postdiplomske studije na St Martin's School of Art u Londonu. Njegovi su radovi u zbirkama najprestižnijih muzeja i privatnih zbirki na svijetu. Dimitrijević izlaže globalno, a živi u Parizu.

Posljednji broj glasila hrvatskih anarhista, protestanata i heretika objavljen je 20. lipnja 2008. Na naslovnici zaključnog broja našla se fotografija Charlieja Chaplina u ulozi „Skitnice“ popraćena proročanskim riječima „Put pod noge“. U međuvremenu su tisuće hrvatskih građana preuzele Chaplinovu ulogu te s motom „put pod noge“ napustile Hrvatsku u potrazi za boljim životom. O Feralu se pak otkako ga nema i dalje govori, i dalje se piše, i dalje je relevantan, te na koncu, umjesto da nestane, on stoji kao dokument jednoga vremena koje nikako ne prestaje. Film "Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" donosi ono što mu naslov otkriva: razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, pokretačima i zaštitnim licima političko-satiričkog lista koji je obilježio medijsku scenu izvan okvira nacionalnih granica. Feral Tribune je tijekom svojeg trajanja bio kontinuirani komentator političkih, društvenih, gospodarskih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj. Istovremeno je bio bespoštedni demistifikator državotvornih ideologema, savjesni izvjestitelj ratnih zbivanja, denuncijator kriminogenih radnji u procesima privatizacije i uopće tranzicije te neprikosnoveni satiričar malformacija našeg društva. O svemu su tome, i koječemu drugom, autori filma razgovarali s trojicom od Ferala, koji su i pred kamerama pokazali ono što su odavno dokazali u svojim tekstovima – da su neprikosnoveni predstavljači rableovštine te potvrdili riječi Waltera Benjamina, prema kojemu „Nema boljeg ishodišta mišljenju od smijeha“. Uvod u film dat će Marina Baničević i Saša Stanić.
Prije filma bit će predstavljeno četvrto izdanje knjige "Smijeh slobode", posvećeno nedavno preminulom Predragu Luciću. Knjiga će ovaj put izaći na čak 720 stranica, a osim kazala u kojem se nalazi više od 500 imena, tu će se naći i ponešto novog materijala. Na promociji će biti prisutan i njezin autor Boris Pavelić.

Ostalo - 16.04.

KAKO UČI MOJ PAS?

19:00 sati


Na drugom predavanju (u sklopu ciklusa predavanja o raznoraznim nedoumicama i pitanjima koje muče vlasnike pasa a i one koje to namjeravaju postati) "Kako uči moj pas?" Ana Bakašun, prof. govorit će o metodama i procesima učenja kod pasa, o preduvjetima za uspješnu obuku i o metodama i tehnici podučavanja.

Možda smatrate da je vaš pas neposlušan ili da ne zna sve ono što bi mu omogućilo kvalitetan suživot sa ljudima, možda se pitate trebate li s njim u školu ili ga možete podučavati sami. No, da bismo psu nešto objasnili i nešto ga poučili, moramo razumjeti način na koji psi uče svijet oko sebe te znati ponešto i o procesima učenja i podučavanja, o metodama i tehnikama koje možemo primijeniti. Na predavanju ćemo, kroz primjere iz prakse, razgovarati o različitim načinima savladavanja 'gradiva' koje zadajemo našim psima i o problemima na koje neminovno
nailazimo tijekom poduke.

Ostalo - 23.04.

SRP

18:00 sati


događaj

Ostalo - 24.04.

UDRUGA SUNCE

12:00 sati


događaj

Odabrao/la umjesto Đele Hadžiselimovića
   Vrijeme održavanja: Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca...

Ostalo - 18.05.

UDRUGA ŽIVOT - NOVO STVARANJE

19:00 sati


predavanje

Pozivamo vas na SEMINAR MEDIJSKE KOMPETENCIJE - ELEKTRONIČKI I TISKANI MEDIJI
koji će se održati 19. svibnja 2018. (od 9.30 do 13.30 sati)
u Kinoteci Zlatna vrata (Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata), Dioklecijanova 7, Split
 
Cilj ovog seminara je dodatna medijska edukacija kadra koji radi direktno s djecom, kako bismo kroz praktične primjere i konkretne podatke motivirali profesore da propituju informacije i slike kojma su izloženi, i da to propitivanje uključe u nastavu kad god se medijski sadržaj koristi kao poveznica između onoga u udžbeniku i onoga u životu. Živimo i radimo u svijetu koji je medijski posredovan, i sve je važnije da djeca i mladi što ranije osvijeste činjenicu da oni nisu pasivni konzumenti medijskih sadržaja, već sudjeluju u stvaranju njegova značenja. U tom procesu je ključno razumijeti da je sadržaj tvorevina, a ne realnost i da se prema njemu tako trebamo i odnositi.

RASPORED
9.30 –10.30 RAZVIJANJE OKA PROMATRAČA: PREMA VIZUALNOJ MEDIJSKOJ PISMENOSTI mr. Sc. Mirko Petrić
10.40 –12.00 POZICIJE MOĆI GLOBALNIH INTERNETSKIH KOMPANIJA dr.sc. Pasko Bilić i doc.dr.sc. Krešimir Krolo
12.00 – 12.30 pauza za kavu
12.30 – 13.30 VIJEST KAO PROIZVOD Damir Pilić
(nakon odslušanog seminara izdaje se potvrda o sudjelovanju na istom)

TRI SU OSNOVNA SADRŽAJNA SEGMENTA
Vizualna komunikacija u medijima -  mr. Sc. Mirko Petrić govorit će o ambivalentnosti fotografije kao nositeljice medijske poruke.
Internetska informacija, o kojoj će nam govoriti dr. sc. Paško Bilić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i doc. dr. sc. Krešimir Krolo sa zadarskog Odjela za sociologiju s temom o pozicijama moći globalnih internetskih kompanija koja se, dakako, odražava i na informacije koje nam donose.
Vijest kao bazična narativna forma – Damir Pilić, novinar i urednik objasnit će kako čak ni vijest, kao najšturija  novinarska forma, nije savršeno objektivna kategorija.
Izlaganja se temelje na primjerima iz prakse i egzaktnim istraživanjima i utoliko predstavljaju zanimljiv sadržaj za širu publiku, no iznimno su važna upravo za one koji na dnevnoj bazi rade s djecom i mladima.

SAŽECI
mr. sc. Mirko Petrić Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru
RAZVIJANJE OKA PROMATRAČA: PREMA VIZUALNOJ MEDIJSKOJ PISMENOSTI Izreka prema kojoj je "ljepota u oku promatrača" pojavila se u antičkoj Grčkoj u 3. stoljeću prije naše ere, a u povijesnim razdobljima koja su slijedila prilagođavala je nijanse svog značenja dominantnim intelektualnim i medijskim temama. Izlaganje se bavi načelima koja bi danas trebalo primijeniti u nastavnom procesu da bi se razvilo "oko promatrača" sposobno nositi se s medijskim sadržajima koji se vizualno izručuju. Vizualne poruke često se ne prepoznaju kao zasebne i važne a presudno utječu na oblikovanje pojedinčeva pristupa svijetu. Cilj nastavnog procesa, u različitim predmetima, trebao bi biti razvijanje sposobnosti samostalnog interpretiranja vizualnih poruka te kompetentne procjene i izbora medijskih kanala kojima nam pristižu.
dr.sc. Pasko Bilić znanstveni suradnik, Institut za razvoj i međunarodne odnose doc.dr.sc. Krešimir Krolo Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru
POZICIJE MOĆI GLOBALNIH INTERNETSKIH KOMPANIJA Globalnim širenjem mrežne infrastrukture raste ekonomska i politička vrijednost podataka koji cirkuliraju internetom. Tvrtke koje se bave proizvodnjom i distribucijom informacija i znanja postaju najprofitabilnije tvrtke u smislu vrijednosti njihovih burzovnih dionica. Apple, Alphabet (Google), Amazon, Microsoft i Facebook postaju oligopol koji kontrolira brojne aktivnosti internetskih korisnika: mrežno pretraživanje, društveno umrežavanje, e-trgovinu, mobilnu telefoniju i računalne operativne sustave. Podatci (eng. data) postaju glavni resurs novog tipa
kapitalizma), a računalni algoritamski sustavi osnovni alati valorizacije podataka, stvaranja viška vrijednosti i ostvarivanja profita. U ovom će se predavanju istražiti pozicija moći globalnih internetskih tvrtki. Prvo, prikazat će se načini stvaranja prihoda od digitalnih podataka internetskih korisnika. Drugo, analizirat će se digitalna tržišta u Europskoj uniji i Hrvatskoj. Treće, analizirat će se navike internetskih korisnika u Hrvatskoj. Pritom ćemo se posebice osvrnuti na održivost lokalne digitalne industrije, kvalitetu i vjerodostojnost informacija koje se mogu pronaći na hrvatskim internetskim portalima te informiranost građana o ključnim društvenim temama.
Damir Pilić novinar i urednik
VIJEST KAO PROIZVOD Informacija koju novina nudi nije lista činjenica i događaja, već mozaik riječi i fotografija. Čak i puka vijest, kao bazična novinska forma, nije sasvim objektivna kategorija, već  proizvod oblikovan kroz komercijalne i  ideološke strukture, informacija koja, između ostalog, odgovara narativnom diskursu novinskog medija. Postoji li, uopće, nepristrana vijest, odnosno tzv. objektivna istina, složenica koja ima svoju ulogu u novinarskoj praksi, ali u širem kontekstu predstavlja tek dio pozitivističkog mita o postojanju jednog, jedinog “stvarnog svijeta” koji je izvor neupitnih činjenica. Sam izbor nekog fakta među neizmjernom količinom mogućih fakata za posredovanje slike stvarnosti, istog čini vrijednosno opterećenim. Svaka selekcija automatski je pripisivanje vrijednosti. A novina nema izbora. Ona mora biti selektivna, i to mora biti selektivna prema prevladavajućim mjerilima društva u kojem nastaje,  prema mjerilima vlasnika novine, odnosno urednika i novinara, otvarajući uvijek samo jedan od niza mogućih prozora u svijet.  To nije nešto što se da izbjeći, ali je nešto što se mora razumjeti.
Ostalo - 21.05.

KAKO RIJEŠITI NEPOŽELJNA PONAŠANJA KOD PSA?

19:00 sati


Predavač, Ana Bakašun, prof.

Moj pas laje, raskopava vrt, reži na goste, ganja mačke, maltretira druge pse, krade hranu sa stola, uništava namještaj... Mogli bismo nabrojiti još mnogo nepoželjnih ponašanja koja naši psi svakodnevno upražnjavaju i kidaju nam živce. Možemo li ih preodgojiti? Koje su nam metode i tehnike na raspolaganju i možemo li se nadati uspjehu? Kroz primjere iz prakse ćemo prikazati različite načine preoblikovanja ponašanja, a bit će i vremena za vaša pitanja.
 

Ostalo - 21.05.

ODOKA: RIZIK, L.POITRAS

20:15 sati


Ostalo - 28.05.

GENERACIJA '68 H.K.

20:15 sati


Vrijeme održavanja: Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca.

Ostalo - 07.06.

KOMUNIKACIJSKI LABARATORIJ

10:00 sati


KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ

Ostalo - 07.06.

USEFALL

10:00 sati


O pristupačnosti UNESCO-ovih lokaliteta za svakoga.

Grad Split

Vrijeme održavanja: Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca.

Ostalo - 01.10.

FESTIVAL TOLERANCIJE -JFF ZAGREB

12:00 sati


Film i diskusija

Ostalo - 09.10.

FESTIVAL TOLERANCIJE

12:00 sati


12.00-14.00

edran Romac je dipl. socijalni radnik i predani aktivist za prava životinja koji već godinama osvaja svojim snažnim i nadahnutim predavanjima koja ulaze u kategoriju onih koja se ne smiju propustiti i koja se s nestrpljenjem iščekuju. Vedran po prvi put gostuje u Splitu (Zlatna vrata, dvorana na 1. katu). Ulaz je besplatan. Pozovite svoje prijatelje!

Predavanje „NEVIDLJIVI LJUDI, NEVIDLJIVE ŽIVOTINJE“ govori o tome kako životinje žive u našoj ljudskoj kolektivnoj svijesti te kako su njihovi životi i njihove kolektivne sudbine određene njom, prezentirajući tri tragična modela odnosa prema životinjama u prehrambenoj industriji, vezana uz tri „strateške“ namirnice – meso, mlijeko i jaja.
No, predavanje ne govori samo o mijenjanju odnosa prema životinjama iz kuta moralnosti i etike, već i o tome kako je prva stepenica naše ljudske promjene prema svemu što nas okružuje, a osobito našeg međusobnog, ljudskog odnosa, upravo promjena odnosa prema njima, životinjama.
Predavanje je usmjereno na pojedinca na motivirajući način i prikazuje suosjećanje i empatiju kao put osobne promjene i osobnog rasta, u čemu osobna priča samog predavača također ima bitnu ulogu.

„S čežnjom promatramo Svemir u potrazi za drugim inteligentnim oblicima života dok smo u isto vrijeme okruženi tisućama životnih oblika čiju svjesnost, sposobnosti i subjektivna iskustva još nismo počeli shvaćati, niti cijeniti.“ Will Tuttle, Hrana za mir

Budimo promjena koju želimo vidjeti.

ŽIVOTOPIS
Vedran Romac, rođen 1972., dipl. socijalni radnik, s dvadesetogodišnjim iskustvom rada s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju, aktivan od 2009. kao predavač u raznim temama iz područja prava životinja, te drugim aktivnostima unutar tog područja.

Ostalo - 22.10.

PROMOCIJA KNJIGE DRAŽEN VEGA

17:30 sati


Dražen Vega

Filmski klub kinoteke Zlatna vrata
   Vrijeme održavanja: Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca...

Ostalo - 08.11.

UDRUGA DALMATINSKI POTROŠAČ

10:30 sati


Udruga Dalmatinski potrošač Split, Centar za mirenje medijaciju i razvoj komunikacija Split, i Ekonomsko birotehnička škola Split, pozivaju na konferenciju o savjetovanju potrošača i mirenju u potrošačkim sporovima. Cilj je konferencije približiti građanima postupke mirenja, i omogućiti njihovu praktičnu primjenu, prvenstveno u potrošačkim, ali i ostalim sporovima. Svoja iskustva u savjetovanju potrošača i postupcima mirenja predstaviti će predavači: dr. sc. Vanja Bilić (Ministarstvo pravosuđa, član Hrvatske udruge miritelja), Martina Meglić (Europski potrošački centar Hrvatska) i Ines Budrović (Hrvatska gospodarska komora).

Zlatna vrata i Festival mediteranskog filma Split organiziraju projekciju filma "Priče s asfalta" prihod od koje će biti proslijeđen udruzi "Deseti život". Riječ je o volonterima koji brinu o uličnim životinjama, priskaču im u pomoć kada su ozlijeđene, gladne ili bolesne, steriliziraju ih, udomljavaju, ukratko, poklanjaju im svoje vrijeme, svoj prostor, a počesto i svoj novac. Ovo je sjajna prilika da se podružimo, pogledamo dobar, duhovit film, i usput pomognemo pokriti bar dio stalno rastućih veterinarskih troškova.
Što se filma tiče, nismo ga odabrali slučajno. Priče s asfalta priče su o isprepletenim sudbinama i onome što nas čini ljudskim bićima: manama, vrlinama, snovima i nadama. Zgrada u planskom naselju. Jedan pokvaren lift. Tri susreta. Šest lica. Hoće li Sternkowitz ustati iz invalidskih kolica kako bi se udvarao medicinskoj sestri iz noćne smjene? Hoće li usamljeni tinejdžer pronaći ulogu za pomalo zaboravljanu glumicu iz 80-ih? Što će biti s astronautom kojeg je nakon povratka na Zemlju udomila gospođa Hamida? U glavnim su ulogama Isabelle Huppert, Gustave Kervern i Valeria Bruni Tedeschi.

Ostalo - 18.11.

BRODOSPLIT

19:00 sati


Proslava 30 godina od osnivanja u Zlatnim vratima.

Ostalo - 19.11.

'68. - JURICA PAVIČIĆ

20:15 sati


Seriju predavanja o mitskoj 1968. (Inoslav Bešker, Zlatko Gall, Hrvoje Klasić, Aleksandar Glavaš) privodimo kraju gostovanjem Jurice Pavičića koji će nas vratiti u filmsku '68.

Ostalo - 22.11.

SECRET ARTS CINEMA - TARANTULA NA PUTU // SPLIT

20:15 sati


Splitska ekskluzivna premijera talijanskog filma Taranta on the Road/ Tarantula na putu održat će se 22. studenog 2018. u 20.15 sati u Kinoteci Zlatna vrata!

Film Taranta on the road, u prijevodu Tarantula na putu, donosi priču o Amiri i Tareku, tuniškim migrantima koji su se našli na talijanskoj obali netom nakon Arapskog proljeća. U potrazi za prijevozom do Francuske susreću lokalni bend koji svoju sreću traži na festivalima i vjenčanjima. Članovi benda ih dožive kao bračni par koji očekuje bebu i odluče im pomoći.

Putovanje, strah, ljubav prema glazbi, neizvjesna budućnost i želja za uspjehom je ono što ih povezuje u iskustvu koje će ih zauvijek promijeniti. Smijeh i suze zagarantirani!

TARANTA ON THE ROAD / TARANTULA NA PUTU
Salvatore Allocca I 2017 I Italija I Marvin Film Partners, Emma Film, Vega’s Project I Igrani I 80 min

Projekcija je u sklopu tematskog programa Secret Arts Cinema koji prikazuje filmove o umjetnosti, dizajnu, arhitekturi i zanatima. Više informacija o ostatku programa saznajte na Secret Arts Cinema - Jesen 2018!

Ostalo - 27.11.

ODABRAO UMJESTO ĐELE HADŽISELIMOVIĆA

20:15 sati


Filmski kritičar Slobodne Dalmacije, autor "Filmoteke" Marko Njegić odabrao je film kojeg ćete gledati u Zlatnim vratima u utorak, 27. studenog 2018.

Filmski klub kinoteke Zlatna vrata
   Vrijeme održavanja: Svaki posljednji utorak u mjesecu u 20.00, svaki mjesec osim srpnja i kolovoza.
   Opis programa: Program se bazira na ideji da jedna javnosti znana osoba, ne nužno vezana za filmsku djelatnost, publici predstavlja film po svom izboru. Izbor naslova, kao i izlaganje koje mu prethodi, temelji se na osobnoj priči vezanoj uz njega, i publici prezentira neku vrstu intimne filmske povijesti.
   Niz je načina na koji je medij filma uklopljen u nečiju privatnu biografiju, bilo kroz povezanost uz neki životni period, uspomenu na prve filmske fascinacije, izlaske i konverzacije s ljudima koji su mu/joj mnogo značili, kao nadahnuće za neki potez ili razmišljanje koji su se kasnije u životu pokazali značajnima. Takva se priča razvija kroz uvodno izlaganje, u kojem izbornik „otkriva“ film, izdvaja elemente koji su ga naveli da baš njega odabere, i povezuje te elemente sa vlastitim iskustvom i razmišljanjima. Publika je slobodna postavljati pitanja i nakon izlaganja i nakon pogledanog filma. Dijaloška forma se ohrabruje od strane organizatora i izbornika.
   Izbornik može biti bilo koja javnosti znana osoba, kako iz područja kulturnih djelatnosti, tako i politike, znanosti, sporta, gospodarstva... pod uvjetom da je filmofil i ima volje i sposobnosti da publici u formi slobodne (ne čitane) priče prenese svoja iskustva, ljubavi i znanja vezana uz temu večeri.
   Program je započeo u listopadu 2016., gostovanjem novinara i književnika Predraga Lucića, svima znanog kao jednog  od urednika Feral Tribunea, a manje poznatog kao filmofila i filmskog znalca...

Ostalo - 03.12.

150 GODINA OSNOVNA ŠKOLE JESENICE

17:30 sati


2018. Stipe Ercegović, 48 min. HR

Ostalo - 03.12.

20 GODINA UDRUGE LEUKEMIJE I LIMFOMI

19:30 sati


predavanje

Ostalo - 05.12.

SECRET ARTS CINEMA - TKO JE SMJESTIO KAKTUSIĆU?

20:15 sati


  Tajanstveni život strip crtača koji je 30-ih iz Osijeka došao u Beograd, gdje je 1944. strijeljan bez suđenja.
   Drugo izdanje Secret Arts Cinema približava se kraju. Najbolje stvari uvijek dolaze na kraju, pa je tako vrijeme i za jednu međunarodnu premijeru. Radi se o filmu u kojem su autorski sudjelovali i hrvatski filmaši.  Glavni je protagonist filma svjetski prepoznat, kultni srpski strip crtač Aleksandar Zograf koji otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata. Njegov je junak Kaktusić – mali kaktus zarobljen u tegli. Zaintrigiran tim pronalaskom, Zograf istražuje tajanstveni život autora Kaktusića – nedovoljno poznatog umjetnika Veljka Kockara. Riječ je o pothvatu kojim je Zograf saznao da crtež doslovce može biti važniji od života.
   Veljko Kockar je bio mladi umjetnik koji se služio svojim crtačkim talentom i stripovskim umijećem u pogrešno vrijeme i sasvim sigurno na pogrešnom mjestu. Pogrešnom jer karikatura i slobodna misao rijetko kada postoje u ispravnom vremenu i prostoru. To nam je nedavno iznova potvrdila tragedija u Charlie Hebdou, baš kao i redovne vijesti o otkazima karikaturistima po cijelome svijetu...

 

Ostalo - 10.12.

DAMIR PILIĆ „MARX NIJE MRTAV“ (ARKZIN)

20:00 sati


promocija knjige

U ponedjeljak (17. prosinca) u dvorani Kinoteke Zlatna vrata (Dioklecijanova 7, Split), s početkom u 20 sati, bit će predstavljen komplet knjiga Robija K. Viktora Ivančića. Uz autora, o Robiju K. će govoriti Boris Dežulović, Emir Imamović Pirke i Zoran Grozdanov, a razgovor će moderirati Vladimir Matijanić.

Mnogo je Božidar Maljković postigao u životu, trenirao je najveće evropske klubove, osvajao medalje, naslove, prvenstva i kupove, ali za Splićane on će uvijek ostati - trener Jugoplastike. Onaj s kojim je klub osvojio tri uzastopna naslova košarkaškog prvaka Europe.
O Maljkoviću i Splitu najbolje govore njegove vlastite riječi: "Bio je rat, a krvi je bilo do koljena. S Panathinaikosom gostujem tamo negdje 1995. godine u Splitu i ne znam što će biti. Kažem tada mojim igračima, Split je moj klub, ali hoću pobjedu. Utakmica završi, moji Grci pobjede s 12 razlike i krenem prema izlazu. No, vidim nitko od gledatelja se ne miče, nitko ne ide. Počinje pljesak. Buran pljesak. Mislio sam da je došao u dvoranu Goran Ivanišević ili možda netko od nogometaša Hajduka, ali ne. Netko mi je rekao, Božidare tebi plješću! Cijela dvorana. Ostao sam zapanjen. To je tada bilo više od sporta, to je bilo ljudski. To je taj Split, to vam je takav grad".