PROGRAM KINOTEKE

UTORAK / 20.08.

KINOTEKA NA BAČVICAMA: ALIENS

Aliens / Osmi putnik 2, 1979.
21:00 satiAliens / Osmi putnik 2, 1979. James Cameron, 137 min.
Scenarij
:James Cameron
Uloge: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Carrie Henn, Bill Paxton
   Kapsula jedine preživjele članice posade teretne krstarice Nostromo, Ellen Ripley, nakon smrtonosnog susreta s alienom, plutala je svemirom dugih 57 godina. Kada konačno bude spašena, Ripley je šokirana činjenicom da nitko ne vjeruje njezinoj priči. U međuvremenu, planet na kojem su članovi broda Nostromo otkrili izvorno leglo aliena postao je nova zemaljska kolonija.
   U uvodnim scenama hladnoća čovječanstva naslućuje se u plavičastoj fotografiji, a nemogućnost Ripleyina smirenja u nepredvidivosti i uvjerljivosti noćne more. Junakinju je tehnologija kompanije ugrožavala još u „Alienu“, ali je pobjeda sada nemoguća bez vještine androida Bishopa i snage dizaličara. Jedan je od najuspjelijih filmova iz razdoblja obnove velikih produkcijskih tvrtki 1980-ih i oživljavanja klasičnog holivudskog pripovijedanja. Daljnji, slabije uspjeli nastavci „Alien 3“ (D. Fincher, 1992) i „Alien 4“ (J.-P. Jeunet, 1997) dodatno su pospješili raznovrsnu kritičku recepciju serije započetu već prvijencem. (Nikica Gilić, HFS)
   Usprkos tome, film drži pažnju od početka do kraja, zadržava originalnu atmosferu i okružje nepoznatog, nadograđuje ono što nikad nije spomenuto te proširuje svijet Aliena, a zahvaljujući preciznoj režiji i spretnom poigravanju s nekoliko dodatnih motiva (ratni film) Cameron je uspio napraviti zasebno djelo koje djeluje impresivno čak i nakon dvadeset pet godina od svojeg nastanka. (Danijel Špelić, www.fak.hr)
   Majka svih nastavaka... (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)

https://www.imdb.com/title/tt0090605/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

RIJEČ JE O RADNOM TERMINU / UVIJEK POSTOJI MOGUĆNOST KIŠE I ODGODE PROJEKCIJE.

https://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

UTORAK / 27.08.

KINOTEKA NA BAČVICAMA: A SAD NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE

Monty Python's And Now For Something Completely Different, 1971.
21:00 satiMonty Python's And Now For Something Completely Different, 1971. Terry Gilliam, Ian MacNaughton
Scenarij:
Monty Python
Uloge: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin
   Pod redateljskom palicom Iana MacNaughtona, u glavnim su ulogama John Cleese, Graham Chapman, Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones i Terry Gilliam koji nas vode kroz poznate i urnebesne pajtonovske skečeve. Tu su trgovine kućnim ljubimcima, uredi bračnih savjetnika, čudne ulice Londona, idioti iz viših slojeva, stare dame na motorima, borbe s mljekarima, pljačkaši banaka, ludi manijaci, prljave vilice i ubojite šale. Kao i u televizijskom serijalu, skečeve povezuje dovitljiva animacija ili likovi u uniformama (u ovom slučaju Graham Chapman) koji izjavljuju: "Ponovno upozoravam redatelja da se ne blesira." Neke od omiljenih meta šala Montyja Pythona su vojska, policija, britanska vlada, sudstvo, kineski režim, američka ideologija i televizijski izvjestitelji.
   Ljudi se obično dijele na dvije skupine: one koji obožavaju britku satiru legendarnih Pythona i one kojima je taj humor hrpa neshvatljivog i nadrealnog smeća. Sve je to, dakako, stvar ukusa, no čak niti najveći mrzitelji popularne britanske šestorke ne mogu poreći da se te davne 1969. godine dogodila vjerojatno jedna od najvećih revolucija u svijetu televizijske i filmske komedije, kakva se čekala još od prvih gegova smiješnog čovječuljka Charlieja Chaplina. 5. listopada 1969. na malim se ekranima BBC-ja pojavio »Leteći cirkus Montyja Pythona«. Nakon toga više ništa nije bilo isto.
   Monty Python skupina je britanskih komičara koju su činili Graham Chapman, John Cleese, Amerikanac T. Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Zajednički su počeli nastupati u kratkim skeč programima BBC-a „Leteći cirkus Montyja Pythona (Monty Python’s Flying Circus, 1969–76)). Popularnost serije, koja se zasnivala na principima luckaste komedije, komedije apsurda i na subverzivnom humoru, donijela im je golemu popularnost i dovela ih 1972. i na film, gdje su najveće uspjehe postigli djelima „Monty Python i Sv. Graal“i „Brianov život“te u Cannesu nagrađenim filmom „Smisao života Montyja Pythona“.
   Krajem šezdesetih – desetljeća rasnih nemira, studentskih protesta, neobjavljenih ratova, političkih ubojstava, Woodstocka, prvog slijetanja na Mjesec i proboja osjećajnih kantautora – vjerojatno ništa nije moglo biti potpuno novo i neočekivano. Ipak, Grahamu Chapmanu, Johnu Cleeseu, Terryju Gilliamu, Ericu Idleu, Terryju Jonesu i Michaelu Palinu – »Montyju Pythonu« – to je uspijevalo iz tjedna u tjedan. Kad bi John Cleese u smokingu izgovorio »A sada, nešto sasvim drugačije...« (ismijavajući, dakako, BBC), bio je posve u pravu. Likovi su iznenada izricali svoju želju ne samo da budu drvosječe, već da budu drvosječe koji se preodijevaju u žene. Skečeve su prekidali likovi iz drugih skečeva... Za mnoge od nas takva je vrsta humora bila upravo ono što nam je bilo potrebno da bismo preživjeli sedamdesete, da ne spominjemo osamdesete. Do tad je »Monty Python« pronašao svoju publiku, uvukao se u kolektivnu svijest i postao jedna od najuspješnijih i najutjecajnijih institucija komedije u dvadesetom stoljeću... (iz knjige »Monty Python i filozofija« Garyja L. Hardcastlea i Georgea A. Reischa)
https://www.imdb.com/title/tt0066765/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

RIJEČ JE O RADNOM TERMINU / UVIJEK POSTOJI MOGUĆNOST KIŠE I ODGODE PROJEKCIJE.

https://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

SRIJEDA / 04.09.

VUKOVAR SPLITU: POLICIJSKI, PRIDJEV

Poliţist, Adjectiv 2009.
20:00 satiPOBJEDNIK 3. VUKOVAR FILM FESTIVALA
Poliţist, Adjectiv 2009. Corneliu Porumboiu, 115 min. RO
Scenarij:
Corneliu Porumboiu
Uloge: Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica
   Policajac na tajnom zadatku je u velikoj moralnoj dvojbi - hoće li zbog malo hašiša strpati mladića u zatvor?
   Cristi je policajac na tajnom zadatku koji odbija uhititi mladića zbog nuđenja hašiša dvojici svojih školskih kolega. Nuđenje droge je kažnjivo zakonom, ali Cristi vjeruje da će se taj zakon promijeniti i ne želi da mu život mladića, kojeg smatra neodgovornim, bude na savjesti. No, za njegove nadređene riječ 'savjest' ima potpuno drugačije značenje...
   Film neobičnog naslova dobio je Posebno priznanje žirija i Nagradu kritike u Cannesu (program „Izvjestan pogled“), a dobio je i glavnu nagradu na 3. Vukovar film festivalu, i to zbog 'originalnog pristupa promišljanju žanra policijskog trilera'. Ugledni kritičar Roger Ebert ističe da je riječ o filmu koji raspravlja o 'prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Rumunjske', a i ostali kritičari hvale realističnost filma koji istražuje sive zone moralnosti.
   Sarkastični “Policijski, pridjev“ jedan je od boljih naslova novovalne rumunjske kinematografije čiju životno realističku poetiku ponosno nosi u svakom kadru. (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
   “Policijski, pridjev”doista je iznimno originalan rad. On u tako shvaćenom mainstremu s maestralnom svježinom koristi posve marginaliziranu ili čak zaboravljenu umjetničku praksu, baš kao svojedobno Tarantino u “Paklenom šundu”. S tom razlikom da je Tarantino polagao na jednu vrst igre, a Porumboiu na drugu (mada bi se neke paralele mogle povući), a i Porumboiuov film bolji je od (vrlo dobrog) Tarantinovog. (Damir Radić, Novosti)

   CANNES FILM FESTIVAL 2009. FIPRESCI Prize, Un Certain Regard Jury Prize
https://www.imdb.com/title/tt1337051/?ref_=fn_al_tt_1

ČETVRTAK / 05.09.

VUKOVAR SPLITU: POZA DJETETA

Pozitia copilului / Child's Pose, 2013.
20:00 satiPOBJEDNIK 7. VUKOVAR FILM FESTIVALA
Pozitia copilului / Child's Pose,  2013. Călin Peter Netzer, 112 m. RO
Scenarij:
Razvan Radulescu, Calin Peter Netzer
Uloge: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab
   Pobjednik Berlinskog festivala te pobjednik 7. Vukovar film festivala, izvrsna je (tranzicijska) rumunjska drama o ženi koja koristi svoje veze ne bi li spasila sina optuženog za ubojstvo...
   Jedne hladne ožujske noći, Barbu divljajući ulicama prekorači dopuštenu brzinu za 50 km, i udari dijete. Dječak uskoro umre od posljedica nesreće, a Barbua čeka zatvorska kazna između 3 i 15 godina.  Pravo je vrijeme za njegovu majku Corneliu da intervenira. Školovana arhitektica i pripadnica rumunjske elite, započinje kampanju tj. koristi društveni uglede i veze u svrhu ignoriranja pravde....
   „Pozitia copilului“ nam ipak donosi nešto kvalitativno novo kad je u pitanju rumunjski film... Već sam naslov višesmislen je i može se različito prevesti. U Hrvatskoj je igrao pod naslovom „Poza djeteta“, u Srbiji pod naslovom „Uloga deteta“, a može se još prevesti i kao „Stav djeteta“, i nijedan od tri prijevoda nisu netočni. U pitanju je kompleksan film koji objedinjava osobne stavove i traume svojih likova sa stavovima, traumama i praksama modernog rumunjskog društva, pritom nalazeći vrlo fini balans i izbjegavajući zamke generičnosti sa svih strana... Ono zbog čega je „Pozitia copilului“ vrlo poseban film jest prikaz kako klasna pripadnost utječe na samu ličnost, na rasuđivanje i prioritete. Atipično za rumunjsku kinematografiju, ovdje društvo promatramo s visoka, očima Cornelije, a ne očima nekog običnog čovjeka. Jasno nam je da njena perspektiva nije pouzdana i da svoje ambicije pokušava iživjeti kroz sina, koji je za nju prepametan i bezgrešan iako “ne voli svoju majku”, i što je to dijete imalo pretrčavati cestu usred noći. Ona je zaista uvjerena da njen život i naročito život njenog sina vrijedi više nego život nekog dečka iz prigradskog naselja. Njeno ludilo kulminira u posljednjoj sceni kada roditeljima pokojnog dečka govori o tome koliko je njen sin dobar i sjajan. Da nije tragično, bilo bi farsično (Marko Stojiljković, FAK)
https://www.imdb.com/title/tt2187115/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

 

PETAK / 06.09.

VUKOVAR SPLITU: BRAVO!

Aferim!, 2015.
20:00 satiPOBJEDNIK 9. VUKOVAR FILM FESTIVALA
Aferim!, 2015. Radu Jude, 108 min. RO / FR / CZ / BU
Scenarij:
Radu Jude, Florin Lazarescu
Uloge: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija
   Rumunjska, 1835. godine. Žandar Costandin i njegov sin u potrazi su za Romom, robom koji je pobjegao od svog uglednog gospodara te se sumnja da je imao aferu s njegovom suprugom. Na svom putu susreću ljude različitih nacija i vjere. Turke i Ruse, kršćane i Židove, Rumunje i Madžare. Svatko od njih gaji predrasude spram drugih koje se prenose s generacije na generaciju. A kada nađu roba po imenu Carfin, njihova avantura još nije završena...
   Film tematiku robovlasništva tretira na jedan prilično svjež, u evropskoj kinematografiji čak revolucionaran način, kroz žanrovsku odrednicu crnohumornog antivesterna, bez imalo patetike. Struktura je jednostavna: do pola filma imamo potragu, od pola povratak na imanje obavljena posla. Cijeli film može se podijeliti na kratke crnohumorne vinjetice u kojima se Costandin i Ionita susreću s raznim ljudima: svećenicima, seljacima, Turcima, trgovcima na pijaci i gostima u krčmi. Kroz razgovor s njima upoznajemo i našu dvojicu junaka, saznajemo da je Constandin tipičan primjer sitne duše, ali u svojoj iskrenosti čak i simpatičan, a Ionita premekan za karijeru koju mu je otac namijenio. Kroz njih dvojicu, Carfinovu pozadinsku priču koju će sam ispričati i slučajne prolaznike mi zapravo ulazimo u suštinu „balkanštine“ i poganog mentaliteta. Po tom mentalitetu normalno je i poželjno voljeti i cijeniti samo sebe, svoju naciju i svoju klasu, a sve druge mrziti, slabije gaziti, a jačima se ulizivati i naivnije i neupućenije od sebe varati na svakom koraku. „Aferim“! ne samo da je pratljiv i pamtljiv kroz te svoje vinjetice i ne samo da tjera na smijeh kroz suze, jer se smijemo samima sebi, nego je i tehnički i stilski savršeno upeglan film. Snimljen crno-bijelo i analogno na 35 mm, uz obilje statičnih i širokih kadrova koji se smjenjuju s krupnijim, „Aferim!“ još bolje ističe kontraste, podvlači razlike i slika ljudsku bijedu, često materijalnu, još češće duhovnu. Sve u filmu pod strogom je kontrolom, od strukture, scenarija, dijaloga do odlične glume, režije i tehničke realizacije. Ovaj komad inteligentne i poučne zabave možda je i ponajbolji od ovogodišnje festivalske „berbe“ i zaslužuje preporuku zbog svoje preciznosti, jednostavnosti i filmske inteligencije. Ovo nije rumunjski film kao i svaki drugi, ovo je film za više gledanja... (Marko Stojiljković, www.fak.hr)
   Fantastična kombinacija pustolovnog filma, crne komedije, westerna i filma kaldrme... (bjelovarac.hr)
   Budućnost nije ništa bolja. I dalje društvenu realnost kroje oni koji imaju novac i moć, a teškim životom omamljena masa je gurnuta na margine, obavijena Costandinovim riječima: O, podmukli svijete, prvo si sladak, onda si gorak. Jedino što se može reći, i to ne na ciničan ton prisutan u nazivu filma, jest – Aferim! (Stjepan Ćulap, ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt4374460/?ref_=fn_al_tt_1

SUBOTA / 07.09.

VUKOVAR SPLITU: IZ NIŠTAVILA

Aus dem nichts / In the Fade, 2017.
20:00 satiPOBJEDNIK 11. VUKOVAR FILM FESTIVALA
Aus dem nichts / In the Fade, 2017. Fatih Akin, 106 min. DE
Scenarij:
Fatih Akin, Hark Bohm
Uloge: Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch
   Katjin se život iznenada raspada kada njezin suprug Nuri i sin Rocco pogibaju u bombaškom  napadu. Njezini prijatelji i obitelj pokušavaju joj pomoći, a Katja uspjeva organizirati pogreb. Međutim, potraga za zločincima i razlozi koji stoje iza bezosjećajnog ubojstva kompliciraju Katjino bolno žalovanje, te otvaraju rane i dvojbe. Odvjetnik Danilo, Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju dvojici osumnjičenika, mladog para ujedno pripadnicima neonacističke scene. Sudski proces gurnuti će Katju do ruba, ali za nju nema alternative jer ona traži pravdu...
   Za svoju ulogu Diane Kruger proglašena je najboljom glumicom na posljednjem canneskom festivalu...
   „Iz ništavila“ je film koji uvjerljivom glumom, konciznim dijalozima te redateljskim prosedeom koji sjajno korespondira s dramaturškom strukturom filma prikazuje surovu današnjicu koja unatoč iluziji svoje smislenosti razara malog čovjeka, stoji u obrazloženju žirija 11. Vukovar film festivala.
   „Ovim filmom želio sam istražiti fenomen osvete. Postoji li uopće i bi li ja u toj situaciji postupio kao glavni lik? Katja ima svoj vlastiti sustav moralnih vrijednosti, svoju definiciju pravde. U tom smislu, Katja utjelovljuje nešto uspavano unutar nas samih što nikad ne bi trebalo ni buditi. Nije me zanimala perspektiva ubojica. Moja empatija i fokus su na njoj. Iz ništavila je na taj način postao vrlo osoban film za mene. Iako je Katja Nijemica s plavim očima, njen karakter je zapravo moj alter ego. Ovaj film govori o univerzalnom osjećaju žalovanja koji ima toliko mnogo rukavaca“ – kratko se osvrnuo redatelj Fatih Akin na prošlogodišnjem Canneskom festivalu gdje je film doživio svjetsku premijeru. Zbog obaveza u Vukovar nije mogao doći, ali je video porukom pozdravio nazočne i oduševljen zahvalio na nagradi.
   Uz pobjedu u Vukovaru i osvojenu nagradu u Cannesu, triler „Iz ništavila“ pobrao je i mnoga druga ugledna priznanja među kojima posebno valja istaknuti ono Udruženja online kritičara New Yorka koji su ga proglasili najboljim stranim filmom godine. Također, „Iz ništavila“ je nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma za nagrade Zlatni globus i Satellite, a radi se i o njemačkom kandidatu za prestižnu nagradu Oscar (već je ušao u najuži krug od devet kandidata od kojih će njih pet biti izabrano za nominaciju u utorak, 23. siječnja 2018. godine).
   U tom završnom činu “Iz ništavila“ se najdublje usijeca u srce gledatelja. Teško zaboravljivi kraj filma na zatamnjenu ekranu i duši ostavlja trajnu prazninu ništavnosti... (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
   „In the Fade“ je za svog relativno kratkog postojanja ostvario uspjeh koji ga je medijski istaknuo i koji mu je donio pozitivne kritike i reakcije publike. Njegova mu aktualna politička pozadina daje realističnu dimenziju, a tragična mu obiteljska priča daje onu emocionalnu i ljudsku. U svakom slučaju, ova  drama nije samo dirljiva, već i izuzetno snažna i prožeta hrabrošću i nadom koje proizlaze iz ranjivosti... (Dunja Ivezić, ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt5723272/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

 

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI


Program Ljetnog kina Bačvice pratite na web stranici LJETNO KINO BAČVICE,  FB ZLATNA VRATA i FB LJETNO KINO BAČVICE i instagramu ZLATNA.VRATA i KINOMEDITERAN.

Datum objave: 25.06.2019.

Upisi u programe obrazovanja odraslih i ostale obrazovne programe su u tijeku.
Prijave i informacije: 021 361 524, info@zlatnavrata.hr ili osobno na adresi Dioklecijanova 7.

Osnovna škola
Osposobljavanja
Srednje škole
Usavršavanja
Seminari
Škola stranih jezika
Radionice za djecu i odrasle

Datum objave: 01.08.2019.

Tečaj engleskog jezika za medicinsko osoblje započinje u četvrtak 10. listopada 2019. u 18.00 sati. Preporučuje se medicinskom osoblju i studentima koji se spremaju za rad ili studiranje u zemljama engleskog govornog područja.

Datum objave: 26.07.2019.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - USAVRŠAVANJE

Jednodnevni seminari programa usavršavanja javne nabave održat će se 9. rujna, 10. rujna i 20 rujna 2019.