PROGRAM KINOTEKE

UTORAK / 19.11.

SUDBINO, LJUBAVI MOJA

Mektoub Is Mektoub, 2017.
17:00 satiMektoub Is Mektoub, 2017. Abdellatif Kechiche, 180 min.
Scenarij:
Abdellatif Kechiche i Ghalia Lacroix  po romanu Françoisa Bégaudeaua
Uloge: Shain Boumedine, Ophélie Bau, Salim Kechiouche
   Amin, scenarist i fotograf u usponu, vraća se u svoj rodni gradić na jugu Francuske nakon što je godinu dana živio u Parizu. Vrijeme provodi na plažama i u barovima, družeći se s prijateljima iz djetinjstva i upoznavajući nove ljude. Ljetna svjetla mediteranske obale vode njegovu potragu za ljubavlju za koju se nada da će ju doživjeti baš kao u filmovima. Inspiracija dolazi u obliku mnogih djevojaka koje ga očaravaju, ali kada je u pitanju ljubav – tu može odlučiti samo sudbina.
   Ova saga o odrastanju radnjom smještena u 1994. godinu nostalgičan je pogled na nevinost koju sadržava mladost.
    Kechiche se iznova dokazuje kao veliki redatelj mladih uzbibanih tijela i oslobođenog erosa. Jer, »Mektoub« postaje nešto poput hetero varijante autorova prethodnog komada “Adelin život”. U konačnici, ovo je film o ljepo-tama i nostalgijama mladosti, nešto poput ero-tiziranije verzije Rohmerove »Ljetne priče«, koje će prekinuti tek poneki emotivni incident, tako uobičajen za dob Kechicheovih prota-gonista. (Dragan Rubeša, Novi List)
https://www.imdb.com/title/tt6121444/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

Dnevnik Diane Budisavljević, 2019. Dana Budisavljević, 88 min. HR/SI/RS
Scenarij:
Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović, Krešimir Mikić, Ermin Bravo, Livio Badurina, Vilim Matula, Jerko Marčić
   Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin
život nije vredniji od života nedužno progonjenih.
   „Film koji će vam slomiti srce, ali vas i podsjetiti da uvijek treba stati na stranu ljudskosti...“ (Zrinka Pavlić, www.tportal.hr)
   „Ovaj film nije priča o “ustašama”, ni o nimalo i s pravom u ružnom svjetlu prikazanim “partizanima”, ovo je film o Dobroti. (Vedrana Rudan)
   „Nesumnjivo se radi o najvažnijem ostvarenju premijerno prikazanom na 66. pulskom filmskom festivalu“ (Jurica Pavičić, Jutarnji List)
   Jedan tračak nade da postoji drugačija, bolja, svjesnija, osjetljivija i odgovornija Hrvatska koja ne vjeruje u političku podobnost kao kriterij uspjeha - ili barem ne u umjetnosti. Jer nada je nešto što ovoj zemlji najviše nedostaje. (Slavenka Drakulić, Jutarnji List)
   Hrvatska je u „Dnevniku Diane Budisavljević“ napokon dobila bolan i iskren filmski prikaz vjerojatno najmračnije etape u povijesti Hrvata. (Ines Mihić, www.dnevnik.hr)
   „Ne sjećamo se kad je neki noviji hrvatski film uspio izazvati ovakav emotivni potres unutar duše.“ (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
   Od smijeha i pljeska na premijeri “Generala” bila je glasnija samo tišina koja je vladala tijekom premijerne projekcije “Dnevnika Diane Budisavljević”. Ona tronuta, svečana tišina u kojoj se gotovo nitko nije usudio uhvatiti mobitel ili kupiti kokice, u kojoj su tisuće gledatelja u Areni kao na misi gledale film o ratnom junaštvu običnih ljudi, onih koji nisu nosili puške i dobivali medalje, ali su i te kako zadužili čitave generacije. (Milena Zajović, www.vecernji.hr)

   PULA 2019. Velika Zlatna arena za najbolji film (obrazloženje žirija: Autori su na primjeren način pristupili važnoj povijesnoj temi i u njezinu relevantnost uvjerili gledatelja)
   PULA 2019. Zlatna arena za režiju Dana Budisavljević (obrazloženje žirija: Autorica je na uvjerljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko te retorički uvukla gledatelja u zbivanja). Dana je postala druga žena u povijesti Pulskog festivala koja je dobila Zlatnu arenu za režiju. Prvu je dobila Soja Jovanović 1959. godine.
   PULA 2019. Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film (obrazloženje žirija: Za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču sa velikom dozom dostojanstva i snage i uspješnom kombinacijom igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela.)
   PULA 2019. Nagrada publike Zlatna vrata Pule: Prosječna ocjena 4,90 (nakon projekcije više od četiri tisuće gledatelja pljeskalo je zapanjujućih osam minuta!)
   PULA 2019. Zlatna arena za glazbu Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz (obrazloženje žirija: Evokativna glazba je uspjela podcrtati emocije likova, dočarati tjeskobu rata i gledatelja uvući u više desetljeća udaljena zbivanja.)
   PULA 2019. Zlatna arena za montažu Marko Ferković (obrazloženje žirija: Precizna montaža usuglasila je sve segmente filmskog pripovijedanja i oblikovala ritmičnu strukturu čitave cjeline.)
https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/kako-sam-snimila-pricu-o-zeni-koja-je-spasila-vise-od-10000-srpske-djece/9128990/
https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/osvrt-jurice-pavicica-na-66-pulu-proglasenje-pobjednika-u-ozracju-navijackog-delirija-kao-da-domaci-u-zadnjoj-cetvrtini-trpaju-tricu-za-tricom/9149120/
https://www.imdb.com/title/tt8028150/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

SRIJEDA / 20.11.

BERLINALE SPECIAL: ORAY

Oray, 2019.
17:30 satiOray, 2019. Mehmet Akif Büyükatalay, 100 min.
BERLIN 2019. NAJBOLJI DEBITANT !
Scenarij:
Mehmet Akif Büyükatalay
Uloge: Zejhun Demirov, Deniz Orta , Cem Göktaş, Faris Yüzbaşioglu
   Film je na Berlinalu 2019. godine osvojio nagradu za najbolji filmski prvijenac koju dodjeljuje Društvo za upravljanje kinematografskim i televizijskim pravima (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten).
   Oray u svađi sa suprugom Burcu izgovori islamsku formulu „talak“ za rastavu braka. Imam mu pojašnjava posljedice: Oray se na tri mjeseca mora odvojiti od Burcu. Tu nenadanu pauzu u vezi Oray odluči iskoristiti za novi početak i seli se u Köln. Tamo pronalazi posao na buvljaku, ali i novu vjersku zajednicu koju vodi mladi imam Bilal. Oray uskoro i sam počne propovijedati te postane omiljen, naročito među mlađim članovima zajednice, što kod imama Bilala izazove zavist. Kada Burcu iznenada posjeti muža, oboje uvide da im je pauza godila. Još uvijek se vole. Stoga Oray moli Bilala za savjet, ali Bilal zastupa strože tumačenje islamskog prava od imama u njegovoj bivšoj zajednici: izgovaranje „talaka“ ne podrazumijeva pauzu, nego konačnu rastavu.
   Redatelj Mehmet Akif Büyükatalay u gotovo dokumentarističkom stilu prikazuje kako se pojedinac muči sa složenim sustavom religije i kako svoje ljudsko ispunjenje pokušava pronaći između vjere u ljubav i ljubavi prema vjeri.
   Ausgezeichnet mit dem Preis für den Besten Erstlingsfilm der Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten auf dem Berlinale 2019
   Bei einem Streit mit seiner Ehefrau Burcu spricht Oray die islamische Scheidungsformel „talaq“ aus. Der Imam klärt ihn über die Konsequenzen auf: Oray muss sich für drei Monate von Burcu trennen. Oray nutzt die ihnen auferlegte Beziehungspause für einen Neuanfang und zieht nach Köln. Hier findet er einen Job auf einem Trödelmarkt und sucht sich eine neue Gemeinde, die von dem jungen Imam Bilal geleitet wird. Bald fängt Oray selbst an zu predigen und ist vor allem bei jungen Gemeindemitgliedern beliebt, was bei Bilal Neid auslöst. Als Burcu ihrem Mann einen Überraschungsbesuch abstattet, merken sie, dass die Pause ihnen gut getan hat. Sie lieben sich nach wie vor. Deshalb bittet er Bilal um Rat. Doch der vertritt eine strengere Auslegung des islamischen Rechts als der Imam in seiner Heimatgemeinde: das Aussprechen von „talaq“ bedeute nicht Pause, sondern endgültige Scheidung.
   In nahezu dokumentarischem Duktus erzählt Regisseur Mehmet Akif Büyükatalay, wie sich ein Einzelner am komplexen System einer Religion abarbeitet und seine menschliche Erfüllung zwischen seinem Glauben an die Liebe und seiner Liebe zum Glauben sucht.

https://www.imdb.com/title/tt7807036/?ref_=fn_al_tt_1
PROGRAM BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA

BERLINALE SPECIAL: DJEČAKU TREBA SVJEŽI ZRAK

Der Junge muss mal an die frische Luft, 2018.
20:00 satiDer Junge muss mal an die frische Luft, 2018. Caroline Link, 100 min. DE
NAJGLEDANIJI FILM U NJEMAČKIM KINIMA 2018. !
Scenarij
: Ruth Toma prema knjizi Hapea Kerkelinga
Uloge: Julius Weckauf, Luise Heyer, Sönke Möhring, Joachim Król, Maren Kroymann
   Rurska oblast 1972. godine. Debeljuškasti devetogodišnjak Hans-Peter odrasta pod paskom svoje vesele rodbine, koja se često i rado zabavlja. Svoj izniman talent za nasmijavanje drugih Hans-Peter svakodnevno vježba u dućančiću svoje bake Änne. No, ipak nije sve ružičasto. Tamne sjene nadviju se nad dječakovom svakodnevicom nakon što mu majka završi na operaciji, poslije koje postaje sve potištenija. Za Hansa-Petera to je poticaj da još intenzivnije usavršava svoj komedijaški dar. )Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga.)
   Caroline Link, redateljica filma „Beyond Silence“ (Jenseits der Stille) i Oskarom nagrađenog filma „Nigdje u Africi“ (Nirgendwo in Afrika), nesumnjivo je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih filmskih autorica u Njemačkoj.
   Ruhrpott 1972. Der pummelige, 9-jährige Hans-Peter wächst auf in der Geborgenheit seiner fröhlichen und feierwütigen Verwandtschaft. Sein großes Talent, andere zum Lachen zu bringen, trainiert er täglich im Krämerladen seiner Oma Änne. Aber leider ist nicht alles rosig. Dunkle Schatten legen sich auf den Alltag des Jungen, als seine Mutter nach einer Operation immer bedrückter wird. Für Hans-Peter ein Ansporn, seine komödiantische Begabung immer weiter zu perfektionieren. Die berührende Kindheitsgeschichte eines der größten Entertainer Deutschlands, Hape Kerkeling.
   Caroline Link, Regisseurin von Jenseits der Stille sowie dem Oscar prämierten Nirgendwo in Afrika, gehört mit Sicherheit zu den bekanntesten und erfolgreichsten Filmfrauen in Deutschland.

https://www.imdb.com/title/tt5581284/?ref_=nm_flmg_dr_2
PROGRAM BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA

ČETVRTAK / 21.11.

VLAST

El Reino, 2019.
17:30 satiEl Reino, 2019. Rodrigo Srogoyen, 121 min ES/FR
POSEBNA PROJEKCIJA PRILAGOĐENIH TITLOVA ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA
Scenarij:
Isabel Pena, Rodrigo Sorogoyen
Uloge: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou
   Manuel Gómez Vidal karizmatični je i popularni političar u svojoj regiji: uživa visoki društveni položaj, ima sretnu obitelj i mnoštvo prijatelja. Istovremeno, on je korumpirani političar koji se godinama bogati koristeći javna sredstva. Nakon neuspjelog pokušaja prikrivanja afere bliskog suradnika, Manuel i sam biva izložen oku javnosti. U novonastaloj situaciji, članovi stranke pokušavaju krivnju za čitavu aferu prebaciti na njega, no Manuel se neće tako lako predati. Koliko je daleko osoba spremna ići kako bi zadržala moć?
Film je dobitnik 7 nagrada Goya, uključujući one za najbolju režiju, scenarij te glavnog i sporednog glumca.
https://www.imdb.com/title/tt7095482/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

PAVAROTTI

Pavarotti, 2019.
20:00 satiPavarotti, 2019. Ron Howard, 120 min. US
   Filmski tim koji nam se predstavio hvaljenim dokumentarcem „The Beatles: Eight Days a Week“ donosi nam svoj novi dragulj – „Pavarotti“, fantastičan film koji diže zastor i pokazuje nam ikonu koja je operu približila ljudima diljem svijeta. Dobitnik prestižne nagrade Oscar, redatelj Ron Howard publiku stavlja direktno u prve redove u ovom prikazu Glasa… Čovjeka… Legende. Luciano Pavarotti svoj je cijeli život dao glazbi, a svoj glas svijetu. Ovo pravo kinematografsko iskustvo prepuno je njegovih povijesnih izvedbi i intimnih intervjua uključujući nikad prije viđene snimke i najmoderniju Dolby Atmos tehnologiju.
https://www.imdb.com/title/tt6964076/?ref_=fn_al_tt_1

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

U srijedu 13. studenog 2019. godine u prostorijama Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, vršit će se upis u nove programe likovnih radionica.
Programe će predstaviti voditeljica radionica akademska slikarica Alma Božanić Čače. U program se mogu uključiti svi zainteresirani bez obzira na dob i prethodno znanje.
Informacije i upisi održat će se u srijedu prema sljedećem rasporedu: djeca u 17.00 h, a odrasli u 17.30.

Datum objave: 11.11.2019.

14. i 15. studenoga 2019. u Kinoteci Zlatna vrata prikazujemo  filmove Zagreb film festivala.

Datum objave: 12.11.2019.

Berlinale Special 2019. u Zlatnim vratima donosi atraktivne naslove s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala.
Program započinje 6.studenog 2019. u 20.00 sati, a otvara ga apsolutni pobjednik ovogodišnjih Njemačkih filmskih nagrada 'Gundermann'.

Datum objave: 05.11.2019.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA