PROGRAM KINOTEKE

ČETVRTAK / 24.10.

NE BRINI, NEĆE ON DALEKO STIĆI

Don't Worry He Won't Get Far On Foot, 2018.
20:00 satiDon't Worry He Won't Get Far On Foot, 2018. Gus Van Sant, 114 min. US/FR
Scenarij:
Gus Van Sant (uz pomoć John Callahana, Jack Gibsona i Williama Andrewa Eatmana) prema autobiografskom romanu Johna Callahana
Uloge: Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara
   Nakon što lijenčina iz Portlanda John Callahan skoro izgubi život u prometnoj nesreći, posljednja stvar koje se želi odreći jest alkohol. Ali nakon što nevoljko uđe u program odvikavanja uz ohrabrenje svoje djevojke i karizmatičnog sponzora, Callahan otkriva vlastiti talent u crtanju stripova za novine te uskoro ostvari nacionalni uspjeh koji mu omogućava potpuno drugačiji život.
   Temeljena na istinitoj priči, ova dirljiva ali i humoristična drama o spašavanju života putem umjetnosti, adaptacija je Callahanovog autobiografskog romana.
   „Joaquin Phoenix briljira kao Callahan u svim raspoloženjima i sa širokim spektrom emocija, od alkoholne magle hippiejevskih ranih 70-ih, preko bijesa od nemoći, neuklapanja u grupu za podršku, riješenosti da se sa ovisnošću izbori, pa do male ljudske pobjede.“ (Marko  Stojiljković, www.dopmagazin.com)
   „Duhovita, pronicljiva i izuzetno emotivna biografska drama o poznatom američkom autoru stripova Johnu Callahanu“ (www.rtl.hr)
   „Iako film možda nije na nivou Van Santovih ponajboljih radova, ima u njegovoj priči o životu kvadriplegičnog strip-crtača Johna Callahana nešto neodoljivo.“ (Dragan Rubeša Novi List)

https://www.imdb.com/title/tt6288124/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

PETAK / 25.10.

VLAK U SNIJEGU

Vlak u snijegu, 1976.
16:00 satiSVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE:
Vlak u snijegu, 1976. Mate Relja, 84 min. HR (YU)
Scenarij:
Mate Relja prema istoimenom romanu Mate Lovraka
Uloge: Slavko Štimac, Željko Malčić, Gordana Inkret, Edo Peročević, Ratko Buljan, Antun Nalis, Branko Matić, Vlado Bačić, Vojkan Pavlović
   Na Jabukovcu u Velikom Selu žive tri đaka četvrtog razreda. Zovu se Ljuban, Draga i Pero. Učenike te seoske škole učitelj povede vlakom na izlet u grad. Tamo su, u tiskari zahvalili na besplatnom putu u Zagreb pjesmom, a naposljetku su otišli u zoološki vrt. Međutim, učitelj se u gradu razboli i ostaje u bolnici, a djeca se moraju sama vratiti. Na povratku ih zatekne zimsko nevrijeme i vlak stane pred snježnim nanosom. Zahvaljujući pomoći djece, željezničari oslobađaju vlak.   
   Roman „Vlak u snijegu“ (prvotno naslovljen kao „Djeca velikog sela“), napisao je Mato Lovrak 1931. godine kao mladi učitelj. Nadahnut stvarnim događajima, roman je strukturiran u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom, a dinamičnom fabulom, oblikovanom u stilu pustolovnog zapleta...
   Film je sniman između 1973. i 1976. Premijerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike "Jelen" kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu.
http://www.imdb.com/title/tt0076893/?ref_=fn_al_tt_1

 

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: ANIMIRANI PROGRAM

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2019.
18:00 satiNOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: ANIMIRANI PROGRAM
   ALBATROS, 2019. Nenad Janković, 4,40 min.

Na starom parobrodu početkom 20. stoljeća mornari se zabavljaju izrugivanjem ulovljenog albatrosa koji nemoćno tetura na palubi. Njihove iscerene glave privlači i melje prijenosni zupčanik. Zupčanike guta lubanja okrunjena tvorničkim dimnjacima, iz koje izlijeću avioni i pucaju tenkovi. U jednom kafiću nasilnici se izruguju pjesniku i izbacuju ga na cestu. On s kovčegom odlazi prema raketi na horizontu. Prati ga albatros. Napuštaju planet.
   BIJELI OSVETNIK, 1962. Vladimir Jutriša, Aleksandar Marks, 10 min.
U Saloonu Divljeg Zapada Crni Revolveraš upravo je na kartama opljačkao dva bijednika. Barska pjevačica Kitty mu pomaže pri toj mračnoj raboti, ali se brzo s njim zavadi zbog podjele plijena. U svađi Kitty otme Crnom sav novac i loše bi se provela, da u pravi čas ne upada Bijeli Osvetnik, koji savlada Crnog zlikovca. Bijeli spasi Kitty, ali umjesto zahvalnosti primi od nje zvučnu pljusku. Kitty ipak više voli svog Crnog ortaka i s njim odlazi.
   BIJELA VRANA, 2018. Miran Miošić, 9 min.
Mala bijela vrana ne uklapa se u svoje jato crnih vrana. Zbog različitosti je često predmet čuđenja i ismijavanja. Međutim, kada se okoliš u kojem žive zbog zagađenosti promijeni, mala bijela vrana pomaže jatu pronaći bolje mjesto za život.

 

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: KRATKI PROGRAM

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2019.
18:30 satiNOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: KRATKI PROGRAM
   BILA SOBA, 2018. Mladen Stanić, 19 min.

Dva brata renoviraju zajednički stan u Splitu kako bi ga iznajmljivali za vrijeme turističke sezone. To im je ujedno i prvo zajedničko druženje od majčine smrti, tijekom kojeg će biti prisiljeni suočiti se s traumama iz obiteljske prošlosti i preispitati temelje vlastita odnosa.
   MOJ STAN, 1962. Zvonimir Berković, 13 min.
Početkom 1960-ih četveročlana obitelj živi u jednoj sobi kolektivnog stana u starinskoj zgradi. Nakon toga dobiju stan u novogradnji, no on nije ništa manje skučen. (Cannes 1963. godine: Nagrada za najbolji kratkometražni film)

 

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: DOKUMENTARNI PROGRAM

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2019.
19:00 satiNOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: DOKUMENTARNI PROGRAM
   ŠKVERSKI KIPAR, 2012. Branko Ištvančić, 30 min.

Inženjer strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislav Bavčević, ‘škverski kipar’, godinama je od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture. On je čovjek koji je u splitskom brodogradilištu našao ne samo egzistenciju već i neiscrpno vrelo inspiracije i materijala za svoju umjetnost. U onome što svima nama predstavlja gomilu otpada on je vidio beskraj figura, likova i oblika.
   DOPLOVIT ĆE REX, 2019. Josip Lukić, 35 min.
Zadnji mjesec Marinina odmora primiče se kraju, nakon čega ponovno odlazi na šestomjesečni rad na kruzeru gdje je zaposlena kao glavna domaćica. Što se rastanak od djece više bliži, Marina je sve uznemirenija

 

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: A ŽIVOT TEČE DALJE

A zivot jde dál, 1935.
20:30 satiA zivot jde dál, 1935. Carl Junghans, F.W. Kraemer, Václav Kubásek, 71 min. CZ/YU/DE
Scenarij
: Václav Dryák, Carl Junghans
Uloge: Ita Rina, Zvonimir Rogoz, Ladislav H. Struna, Vera Baranovska
   Izbija Prvi svjetski rat. Ribar Ivo odlazi na front, a ženu Mariju povjerava svome najboljem prijatelju Nikoli, koji zbog hromosti ne ide u vojsku. Stiže vijest da je Ivo poginuo pa se Nikola, koji je oduvijek bio zaljubljen u Mariju, njome i oženi. Međutim, Ivo je dugo bio u zarobljeništvu, bez mogućnosti da se javi, i vraća se u selo baš na dan kada se Marija porađa.
   Redatelj Carl Junghans radio je sporo i bez knjige snimanja, zbog čega ga je zamijenio američko-češki redatelj F. W. Kraemer. Film je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu, a najviše u Komiži, a prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.

https://www.imdb.com/title/tt0268112/?ref_=fn_al_nm_1a

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 21.10.2019. do 25.10.2019. (prijave do 17.10.2019.)

Datum objave: 15.07.2019.

Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja, nacionalne obrazovne kampanje, u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata možete ostvariti 50 % popusta na programe osposobljavanja:
Jednostavni poslovi u zanimanju kuhar/ica - početak 14.10.2019. u 12:00 sati
Njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba  - početak 14.10.2019. u 12:00 sati
Ponuda vrijedi za jednokratno plaćanje, do početka osposobljavanja.

Datum objave: 02.10.2019.

Dočekajte sezonu spremni i osposobite se za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica, prema publikaciji HZZ-a iz 2019.g., jedno od deficitarnih zanimanja na splitskm području.

Početak 14.listopada, 2019.

Datum objave: 24.09.2019.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA