KALENDAR DOGAĐANJA 2015. godina

Ostalo - 30.01.

STRUČNO USAVRŠAVANJE UČITELJA MATEMATIKE

12:30 sati


Stručno usavršavanje učitelja matematike i praćenja online webinara održat će se u Kinoteci dana 30. siječnja 2015. od 11.30 do 16 sati u organizaciji Županijskog stručnog vijeća učitelja matematike Splitsko-dalmatinske županije.

PROGRAM
12:00 Antonela Czwyk Marić, viša savjetnica za matematiku (AZOO): Početak skupa, upute i informacije
12:30 Webinar: Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u
osnovnoškolskom obrazovanju (projekt ICT Curiccula - novi digitalni sadržaji matematike)
13:30 prof. dr. sc. Andrina Granić: Dan sigurnijeg interneta i projekt VALERT
14:00 Webinar: Od čega se sastoji svemir? (ISE projekt, Ivica Puljak)
15:00 O Festivalu znanosti 2015
15:30 Razno

Ostalo - 30.01.

NOĆ MUZEJA U ZLATNIM VRATIMA

17:00 sati


Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um

Ostalo - 05.03.

UTJECAJ GLAZBENIH FESTIVALA NA TURIZAM

12:00 sati


Diskusija okuplja stručnjake iz različitih branši, a događa se u sklopu Tjedna Porina u Kinoteci Zlatna vrata.

Sudjeluju: 
Branka Tropp - Špancirfest TZ Varaždin 
Boris Kovaček - producent (Terraneo, Garden, Dolce Vita, Weekend Media Festival) 
Josip Čulić - Hotel Luxe Split 
Joe Bašić - Festival Ultra Nenad Marčec - HDS ZAMP
Moderatorica: Danni Matijaca
Ostalo - 25.03.

PROMOCIJA KNJIGE SMIJEH SLOBODE

21:00 sati


Predstavljanje monografije Borisa Pavelića 'Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune', u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i izdavačke kuće Adamić. Na predstavljanju će sudjelovati osnivači Ferala; Boris Dežulović, Viktor Ivančić i Predrag Lucić, autor B.Pavelić i  izdavač Dragan Ogurlić. Moderator: povjesničar Dragan Markovina.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/374630/Planula-knjiga-o-Feral-Tribuneu.html

Ostalo - 27.03.

BESPLATNA SAVJETOVANJA

9:00 sati


Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata 27. i 28.ožujka te 10. i 11. travnja 2015.g. od 9 do 13 sati na svom štandu u Marmontovoj ulici (kraj Pirje) organizira besplatna savjetovanja o obrazovanju odraslih, te prezentira programe osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije.

Pozivaju se svi zainteresirani  (zaposleni i nezaposleni) da posjete info štand Centra Zlatna vrata i dobiju željene informacije.

Ostalo - 18.05.

MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP - ASMOSIA XI

12:00 sati


Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizatori su međunarodnog znanstvenog skupa ASMOSIA XI (Split,18. - 22. svibnja 2015.). ASMOSIA (Association for the Study of Marbles and Other Stones in Antiquity) međunarodna je neprofitna organizacija osnovana 1988. godine. Danas broji preko 250 članova različitih struka (arheolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti, geolozi, fizičari, kemičari, konzervatori i restauratori) iz 25 zemalja svijeta i slovi za najjači znanstveni autoritet koji njeguje interdisciplinarni pristup u proučavanju različitih vrsta kamena i mramora te njihove eksploatacije, transporta i uporabe u antici.

Od osnutka ASMOSIA trianalno organizira znanstvene skupove na kojima od početka sudjeluju i hrvatski znanstvenici: Il Ciocco, Italija 1988.; Leuven, Belgija 1990.; Atena, Grčka 1993.; Bordeaux, Francuska 1995.; Boston, SAD 1998.; Venecija, Italija 2000.; Limenas na Thasosu, Grčka 2003.; Aix-en-Provence, Francuska 2006.; Tarragona, Španjolska 2009. i Rim, Italija 2012.

Dodjeljivanje organizacije skupa ASMOSIA XI predstavlja izuzetnu čast i priznanje hrvatskim znanstvenicima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture i Sveučilište u Splitu pokrovitelji su skupa. Ovaj skup najveći je međunarodni znanstveni skup s arheološkom tematikom organiziran u Splitu u posljednjih 30 godina. Sudjelovanje su potvrdila 204 znanstvenika (od koji je 168 stranih). Sudionici dolaze iz 28 zemalja sa 5 kontinenata.

Na skupu će se u posebnoj tematskoj sesiji po prvi put sustavno prezentirati tradicija i tehnike vađenja kamena, kvaliteta i vrste vapnenaca u antičkoj Dalmaciji i Istri, izvoz kamenih proizvoda u Mediteranski bazen te saznanja o korištenju uvoznih vrsta mramora na istom prostoru u antici i njihova reutilizacija u kasnijim povijesnim razdobljima.

U sklopu skupa sudionici će razgledati arheološki lokalitet Salone i povijesnu jezgru Splita s Dioklecijanovom palačom. Da bi što bolje predstavili neprekinutu tradiciju vađenja i obrade kamena, organizira se posjet otoku Braču koji obuhvaća posjet antičkom kamenolomu Rasohe, muzeju u Škripu, Klesarskoj školi u Pučišćima i kamenolomu Jadrankamena u Pučišćima. U suradnji s Muzejom grada Splita, Umjetnička akademija je organizirana je izložba "Marmore laudata Brattia" autora prof. Ive Donellia na kojoj će biti predstavljeni svi vapnenci otoka Brača, kamenolomi, tradicionalni alati i tehnike vađenja kamena. Tiskan je i dvojezični katalog izložbe (hrvatski – engleski).

Po održavanju skupa, do održavanja slijedećeg skupa ASMOSIA-e 2018., objavit će se Zbornik radova ASMOSIA XI. S obzirom na to da je službeni jezik ASMOSIA-e engleski, i da je odjek njenih znanstveni publikacija velik, hrvatska će se baština time predstaviti čitavom svijetu i, nadamo se, potaknuti daljnja međunarodna istraživanja.

 

U organizacijskom odboru zansntvenog skupa okupljeni su slijedeći splitski stračnjaci:

Akademik Nenad Cambj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Prof. emeritus dr.sc. Tomislav Marasović, Sveučilište u Splitu

Prof.dr.sc. Branko Matulić, Prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, Sveučilište u Splitu

Izv.prof.dr.sc. Ivo Donelli, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Dr. Daniela Matetić Poljak, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Elvira Šarić Kostić, prof., ravnateljica Muzeja grada Splita

Damir Kliškić, prof., ravnatelj Areheološkog muzeja u Splitu

Mr.sc. Vedrana Delonga, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

 

Suorganizatori skupa su:

Muzej grada Splita

Arheološki muzej u Splitu

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata

 

Pokrovitelji skupa:

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

SVEUČILIŠTE U SPLITU

 

SPONZORI SKUPA:

Grad Split

Hrvatska gospodarska komora

European Coastal Airlines

Zračna luka Split

Turistička zajednica grada Splita

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Predsjednica organizacijskog

Izv.prof.dr.sc. Katja Marasović 

Ostalo - 01.06.

"HRVATSKA POMRČINA"

20:00 sati


PREDAVANJE DRAŽENA RADMANA, PASTORA BAPTISTIČKE CRKVE SPLIT 

Ostalo - 12.06.

PROMOCIJA KNJIGE "FILMOTEKA"

18:00 sati


U Kinoteci 12. lipnja 2015. u 18:00 sati održat će se promocija knjige "FILMoteka" filmskog kritičara Marka Njegića. O knjizi će govoriti Daniel Rafaelić i Jurica Pavičić.

Ostalo - 15.06.

YOGA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

19:00 sati


YOGA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Ostalo - 29.09.

DAN OTVORENIH ZLATNIH VRATA

8:00 sati


U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja danas, 29. rujna 2015., u našim prostorijama, organiziramo besplatna savjetovanja o obrazovanju odraslih, te prezentiramo programe osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije.
Pozivamo sve zainteresirani (zaposlene i nezaposlene) u Dioklecijanovu 7 da nas posjete i dobiju željene informacije.
 

Ostalo - 09.11.

90 GODINA S VAMA

18:30 sati


Otvorenje izložbe "Naši vršnjaci" uz domjenak i glazbenu pratnju Veljka Popovića i Alena Čelića, splitska premijera dokumentarnog filma "Martinac" povodom 90. rođendana Centra.

PROGRAM:

PONEDJELJAK, 9. 11. 2015.
16.00 Filmska projekcija: ekranizacija remek djela svjetske književnosti - „Mali princ/The Little Prince“ Marka Osbornea iz 2015. (Dvorana  Kinoteke/ulaz  slobodan, broj mjesta ograničen) FILM JE SINKRONIZIRAN NA HRVATSKI JEZIK!
18.30 Otvaranje izložbe „Naši vršnjaci“ (splitski filmski repertoar 1925./filmovi snimljeni 1925.) uz glazbenu pratnju Veljka Popovića & Alena Čelića/New Gondoliers (Loggia Zlatna vrata/ulaz slobodan)
20.00 Filmska projekcija: dokumentarni film  „Martinac“ Zdravka Mustaća iz 2015. (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen) ... Svestrani umjetnik i intelektualac s naslovom 'majstora eksperimentalnog filma', splitski filmaš i pjesnik Ivan Martinac, arhitekt zvanjem, nezaobilazno je ime (ne samo) splitske filmske prošlosti. Kinoteka je njegov veliki dužnik jer je upravo Ivan Martinac ključni kreator programske orijentacije Kinoteke u njenim zlatnim vremenima, sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
 
UTORAK 10. 11. 2015.
16.00 Filmska projekcija: remek djelo animacije - „Princeza Mononoke/Mononoke -hime“ Hayao Miyazakiya (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen) FILM JE SA HRVATSKIM PODNASLOVIMA!
19.00 Predavanje prof.dr.sc. Ivice Puljka (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen)
Nakon predavanja filmska projekcija futurističkog klasika „Metropolis“ Fritza Langa iz 1927./započeo se snimati 1925. (Dvorana  Kinoteke/ulaz slobodan, broj mjesta ograničen)

Loggia  Hrvatsko-njemačko društvo Split: Otvorenje izložbe radova storyboard radionice i izložbe fotografija "Nostalgična" 

OBLJETNICA PADA BERLINSKOG ZIDA I FESTIVAL STRIPA I FIZIČKOG TEATRA

 
20.11. 19:30h kino dvorana  Hrvatsko-njemačko društvo Split: "Od slike do igre - od stripa do izvedbe"
20.11.  20:00h kino dvorana  "Iz dubine" projekcija stop animacije splitske autorice Katrin Novaković
20.11 20:30h kino dvorana  Gostovanje berlinskog strip autora Mawila - projekcija i čitanje iz strip albuma "Kinderland" 

Razveselite vaše mališane za praznike i dovedite ih u Kinoteku Zlatna vrata na crtiće. Prije projekcija 28.prosinca 2015. u 10.15 sati te 7., 8. i 9. siječnja 2016. u 16.15 sati družit će se s Jakšom i zajedno stvarati atmosferu pročitane priče crtanjem, razgovorom, svojim malim glasićima i važnim komentarima, s lutkama i šuškalicama u veselo uređenom prostoru.

Cijena ulaznica za crtiće 15 kn, Male čitaonice besplatne.

RASPORED DOGAĐANJA:

PONEDJELJAK 28.12.

10.15. MALA ČITAONICA

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "DOBRI DINOSAUR"

UTORAK 29.12.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "UPS! NOA JE OTIŠAO"

SRIJEDA 30.12.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "MALI PRINC"

ČETVRTAK 7.1.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "MALI PRINC"

16.15. MALA ČITAONICA

17.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "DOBRI DINOSAUR"

PETAK 8.1.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "UPS! NOA JE OTIŠAO"

16.15. MALA ČITAONICA

17.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "MALI PRINC"

SUBOTA 9.1.

11.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "DOBRI DINOSAUR"

16.15. MALA ČITAONICA

17.00 PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA "UPS! NOA JE OTIŠAO"