OBAVIJEST


ČLANSKE ISKAZNICE
Učlanjenjem u Kinoteku ostvarujete 8 besplatnih projekcija, te popust od 50% na ulaznice. Slavimo 50 godina Kinoteke, stoga donesite člansku iskaznicu iz 1971. ili 1972. i za poklon ćete dobiti besplatnu člansku iskaznicu.


PROGRAM KINOTEKE

SRIJEDA / 08.12.

6. DALMATIA FILM FESTIVAL-1C:

DUGOMETRAŽNI PROGRAM
19:30 sati6. DALMATIA FILM FESTIVAL-1C: DUGOMETRAŽNI PROGRAM

ČETVRTAK / 09.12.

6. DALMATIA FILM FESTIVAL-2A:

KRATKI PROGRAM
17:30 sati6. DALMATIA FILM FESTIVAL-2A: KRATKI PROGRAM

6. DALMATIA FILM FESTIVAL-2B:

DOKUMENTARNI PROGRAM
18:30 sati6. DALMATIA FILM FESTIVAL-2B: DOKUMENTARNI PROGRAM

6. DALMATIA FILM FESTIVAL-2C:

DUGOMETRAŽNI PROGRAM
19:30 sati6. DALMATIA FILM FESTIVAL-2C: DUGOMETRAŽNI PROGRAM

PETAK / 10.12.

TRIJUMF

Un Triomphe, 2021.
17:30 satiUn Triomphe, 2021. Emmanuel Courcol, 105 min. FR
Scenarij:
Khaled Amara, Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières
Uloge: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes
   Etienne je ne baš uspješan glumac koji održava glumačku radionicu u zatvoru, gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu „Čekajući Godota“. Kad mu se pruži prilika ovu živopisnu grupicu povesti na turneju po Francuskoj, neminovno iskrsne pitanje hoće li uspjeti ustrajati u dramskim očekivanjima, te kakav će odjek njihov nastup polučiti u glavnom gradu – Parizu.
   Prije nekoliko godina, Marc Bordure, moj producent, upoznao me s dokumentarnim filmom o redatelju Janu Jönsonu, koji je postavljao „Čekajući Godota“ sa zatvorenicima u zatvoru u Švedskoj. Predstava je je bila tako uspješna da su išli na turneju, sve do finala u Kraljevskom kazalištu u Göteborgu. Rekao mi je: "ova je priča za tebe"... Počeo sam razmišljati o Francuskoj i suvremenoj transpoziciji priče. Beckettova drama se činila malo suhoparna, pa zar se radnja ne bi mogla premjestiti na neko drugo polje? U svakom slučaju bilo je potrebno sve iznova izmisliti jer švedsko zatvorsko okruženje 80-tih bilo je drugačije od današnjih francuskih zatvora. (redatelj Emmanuel Courcol)
   Nisam želio da se moja želja za autentičnim filmom o zatvoru povinuje estetici pseudodokumentarca s ručnom kamerom ili neurednim okruženjem i prigušenim svjetlom. Želio sam stvoriti dinamičnu kameru, koja ostaje lagana i fluidna, koja se može fokusirati na lica zatvorenika i samog Etienna. (redatelj Emmanuel Courcol)
   Pomislio sam – beznačajna, možda inspirativna priča prošarana humorom - i pogriješio. „Trijumf“ je previše sofisticiran film da bi postao zarobljenikom mojih (unaprijed donesenih) predrasuda. Uz fino napisan scenarij i izvrsne glumačke izvedbe, „Trijumf“  je mnogo više nego što se na prvi pogled čini – iako potvrđuje moć umjetnosti da oslobađa i osnažuje, daje svrhu i ispunjenje na načine koji će iz vas izmamiti osmijeh. (www.sparklyprettybriiiight.com)
   „Trijumf“ istražuje neobična i neočekivana mjesta na kojima se talent može iskazati. I u tome uspijeva jer uravnotežuje emocije slobode i zatvorenosti. (Janet Walker / www.haute-lifestyle.com)
   Stavljajući kazalište u središte filma i pokazujući kako zatvorenici bez iskustva na pozornici malo-pomalo postaju veliki glumci, ovaj se film pokazuje kao izvrstan film za dobro raspoloženje zbog kojeg želimo toliko pljeskati ovom filmu ispunjen istinskom ljubavlju prema kazalištu i prije svega pokazuje da svi imamo pravo na drugu šansu i da nikada ne smijemo odustati. Uvijek moramo dati najbolje od sebe, a posebno svoje kvalitete dijeliti s drugima. (mulderville.net)

https://www.imdb.com/title/tt12444440/?ref_=nv_sr_srsg_0

JANJE

Dýrið, 2021.
20:00 satiEUROPA CINEMAS DAY
Dýrið, 2021. Valdimar Jóhannsson, 106 min. IL/S/PL
Scenarij:
Sjón, Valdimar Jóhannsson
Uloge: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson, Ingvar Sigurðsson
   Bračni par María i Ingvar žive na izoliranoj islandskoj farmi sa stadom ovaca. Jednoga dana u staji nailaze na uznemirujuće otkriće – neobično misteriozno novorođenče. Njihova odluka da ga zadrže i odgoje kao vlastito dijete za sobom će povući teške posljedice.
   Ova jezovita folklorna bajka premijerno je prikazana u programu Izvjestan pogled u Cannesu, gdje je osvojila Nagradu za originalnost. „Janje“ je najgledaniji film u povijesti islandske kinematografije i njihov kandidat za Oscara.
   Noomi Rapace (originalna Lisbeth Salander iz „Millenium“ trilogije Stiega Larssona) spektakularna je u ulozi Marije. A „Janje“ je vrhunska drama za koju mislim da je jedan od najboljih filmova koje sam gledao u 2021. (paul-allaer / imdb)
https://www.imdb.com/title/tt9812474/?ref_=fn_al_nm_1a

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

U tijeku su upisi za seminar "Pripreme za studij arhitekture". Početak 20.11.2021. u 9.00 sati.

Datum objave: 16.11.2021.

Posljednja u nizu eko radionica "Evergreen" održat će se 27.11.2021. u 12:00 sati u Centru Zlatna vrata.

Datum objave: 12.11.2021.

Od utorka, 9. studenoga 2021. u 19:00 sati u izložbenom prostoru Zlatnih vrata (1. kat) možete posjetiti izložbu PREMIJERE 82 / Ana Heski.

Datum objave: 08.11.2021.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA