OBAVIJEST


VIRTUALNA ŠETNJA ZLATNIM VRATIMA

Izrada virtualne šetnje Centra Zlatna vrata sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt Aktiviraj se i kreni! Razvoj programa za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području UAS-a UP.02.1.1.12.0012.


PROGRAM KINOTEKE

UTORAK / 09.07.

KINOTEKA NA BAČVICAMA: SUMRAK BOGOVA

The Damned / La caduta degli dei / Götterdämmerung, 1969.
21:30 satiThe Damned / La caduta degli dei / Götterdämmerung, 1969. Luchino Visconti, 157 min. IT/DE
Scenarij:
Luchino Visconti, Nicola Badalucco, Enrico Medioli (temelji se na njemačkoj obitelji Krupp, industrijalaca čelika iz Essena)
Uloge: Dirk Bogarde, Ingrid Thulin, Helmut Griem, Helmut Berger, Renaud Verley
   Njemačka po dolasku nacista na vlast. Obitelj Essenebeck, moćni industrijalci koji se bave proizvodnjom čelika i streljiva, okuplja se da bi proslavila rođendan glave familije, baruna Joachima. Iste noći dogodi se paljenje Reichstaga, a stari barun Joachim, pripadnik tradicionalnog plemstva koje prezire Hitlera i naciste, biva ubijen. Za zločin je lažno okrivljen Herbert (suprug barunove nećakinje), otvoreni protivnik nacista, ali on uspije pobjeći, no njegova supruga i kćeri padnu u ruke Gestapa. Kontrolu nad tvrtkom preuzima Konstantin, barunov sin. U obiteljskoj dinamici koja se zasniva na odnosima moći bitna figura je moralno i seksualno devijantni Martin (barunov unuk), koji potajno seksualno zlostavlja svoju sestričnu te siromašnu židovsku djevojku, a njegova majka Sofia jako je posesivna prema njemu...
   Kontroverzni prvi dio Viscontijeve njemačke trilogije ističe opscene strane fašizma. Kao moderna Macbethova varijacija i studija dekadencije, ne otkriva samo utjecaj Wagnera i Thomasa Manna, već i psihologiju Dostojevskog. Nijedan drugi Viscontijev film nije izazvao toliko kontroverzi - optuživali su ga da je postavio nacionalsocijalizam na melodramatičan i estetski nedoličan način i da mu je dao “romantični, iako demonski oreol”.
   Film nemilosrdno baca svjetla reflektora na psihu i duh nacionalsocijalista i industrijske dinastije koja im je, svojom voljom ili ne, utrla put. (amazon.de)
   Jedan od najpoznatijih filmova Luchina Viscontija, također je jedan od vrhunskih primjera redateljeve zaokupljenosti njemačkom kulturom, kao prvi u svojevrsnoj njemačkoj trilogiji, nastavljenoj djelima „Smrt u Veneciji „(1971) i „Ludwig“ (1972), pri čemu je, za razliku od druga dva, u „Sumraku bogova“  riječ o redateljevoj slici zlouporabe i negacije te velike kulture čiji je bio trajni privrženik. (Bruno Kragić / matica.hr)
   Fascinantan film. (Manny Farber / Artforum)
   Možda najveći film ikada, film za koji mislim da znači isto toliko za povijest filma koliko Shakespeare za povijest kazališta. (Rainer Werner Fassbinder)
   Prateći pad von Essenbecksa, obitelji čeličnih magnata koji sada proizvode i prodaju oružje nacistima, redatelj Luchino Visconti koristi „Sumrak bogova“ da dokumentira raskalašenost i razvrat koji su postavili pozornicu za Hitlerov uspon. (David Harris / Spectrum Culture)

https://www.imdb.com/title/tt0064118/?ref_=fn_al_tt_1

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Predavanje „Alergijski rinitis - bitka koja traje“ održat će se dana 10. lipnja (ponedjeljak) 2024. godine u 19 h u Kinoteci Zlatna vrata. 
Predavač: Prof.prim.dr.sc. Željka Roje, dr.med.spec. otorinolaringologijje i kirurgije glave i vrata

Datum objave: 04.06.2024.

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 24. do 28. lipnja 2024.  (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 21.6.2024.

Datum objave: 21.05.2024.

Vaučeri vrijede za zaposlene i nezaposlene osobe. U Zlatnim vratima nude se sljedeći programi:
✔️KLASIÄŒNE RUÄŒNE MASAŽNE TEHIKE - početak 1.10.2024.
✔️WEB PROGRAMIRANJE - početak 1.10.2024.
✔️PRIPREMA I POSLUŽIVANJE BARSKIH MJEŠAVINA - početak 1.10.2024.
✔️INTERNETSKI MARKETING I BRENDIRANJE  - početak 1.10.2024.
✔️PRIPREMA JEDNOSTAVNIH SLATKIH JELA - početak 1.10.2024.

Postupak dobivanja vaučera za besplatno obrazovanje:

1.  poslati upit za ponudu na info@zlatnavrata.hr (navesti naziv programa za koji se prijavljuje, ime, prezime, adresu, mjesto, OIB, kontakt teleon)
2.  putem aplikacije e-graÄ‘ani pristupiti aplikaciji "Moj vaučer" na https://vauceri.hzz.hr/
3.  podnijeti zahtjev za vaučer, s našom ponudom

Datum objave: 25.03.2024.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA