PROGRAM KINOTEKE

UTORAK / 16.08.

KINOTEKA NA BAČVICAMA: OPASNO MORE

Dead Calm, 1989.
21:00 satiDead Calm, 1989. Phillip Noyce, 95 min. AUS
Scenarij:
Terry Hayes po romanu "Dead Calm" Charlesa Williamsa
Uloge: Nicole Kidman, Sam Neill, Billy Zane
   Pomažući brodolomcu na morskoj pučini bračni par učini kobnu pogrešku...
   John Ingram i njegova supruga Rae uživaju ploveći po Tihom oceanu. Njihovu plovidbu iznenada prekida Hughie, jedini preživjeli na oštećenom brodu. Skeptičan, John ne vjeruje sasvim u njegovu priču. Odlazi istražiti brod, i otkriva pravu istinu. Nakon što Hughie saznaje gdje je John, preuzima kontrolu nad njihovom jedrilicom ali i nad njegovom suprugom Rae.
   Izvanredan proboj za Nicole Kidman, koja daje ovom feminističkom trileru sve što zaslužuje, i više od toga. (Josh Larsen / LarsenOnFilm)
   Iako nije uvijek posve vjerodostojan (u odnosu na roman), „Dead Calm“ je izvrsno produciran i inventivno režiran. (Variety)
   Znači, Australija, more, tri lika, dosta dobre stare napetosti – znaju ti australci kako se neke stvare rade. Nije ni čudo što ih svako malo Hollywood lovi i mami da pređu kod njih. Još da im ostavi kreativnost. (deckardovkutak.wordpress.com)
   U cijelom filmu Nicole Kidman je izvrsna i liku Rae daje pravu upornost i energiju. (David Stratton /  Variety)
   Noyceova režija impresivno se kreće od senzualne nježnosti (između muža i žene) do horora koji vas drži na rubu sjedala. (Desson Howe / The Washington Post)

   Film se temelji na romanu Charlesa Williamsa iz 1963. godine, koji je prvi za ekranizacijupripremao  Orson Welles. Ali, snimanje je prekinuto 1970. godine, a definitivno je projekt „The Deep“ napušten 1973. smrću glavnog protagonista Laurencea Harveyja.
https://www.imdb.com/title/tt0097162/?ref_=nv_sr_srsg_0

UTORAK / 23.08.

KINOTEKA NA BAČVICAMA: DODIR ZLA

Touch of Evil, 1958.
21:00 satiTouch of Evil, 1958. Orson Welles, 111 min. US
Scenarij:
Orson Welles prema romanu "Badge of Evil" Whita Mastersona
Uloge: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Marlene Dietrich, Zsa Zsa Gabor
   U kompleksnom istraživanju lika i moralnosti, Orson Welles glumi rasističkog kapetana Hanka Quinlana, grotesknu, problematičnu i moćnu figuru koja vodi svoj mali grad na američkoj granici prema svojoj verziji zakona. Quinlanova brutalnost i vulgarnost sušta su suprotnost idealizmu i plejboj izgledu Charltona Hestona kao Mikea Vargasa, meksičkog detektiva koji pokušava ukloniti Grandija, opasnog narko bossa.
   U početku „dočekan na nož“ od starne filmskih kritičara, „Dodir zla“ stekao je popularnost među europskom publikom i osvojio glavne nagrade na Svjetskom filmskom festivalu u Bruxellesu 1958. godine. Tijekom 1970-ih njegova je reputacija obnovljena i sada se naširoko smatra jednim od najboljih Wellesovih filmova i jednim od najboljih noir filmova klasične ere.
   Umjetnički inovativan i emocionalno privlačan, klasični noir Orsona Wellesa vizualna je poslastica, ali i mračni, zlokobni triler. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Wellesov redateljski povratak u Hollywood - nakon 10 godina - jedan je od posljednjih dragulja klasičnog noir razdoblja od 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. (V.Ž.)
   Gospodin Welles je briljantna vreća trikova. (Howard Thompson / The New York Times)
   Jedan od najboljih film noira uopće u kojem posebice fascinira uvodna sekvenca, ali i lik šerifa kojeg sam Welles tumači dojmljivo kao čovjeka većeg od života. (Tomislav Kurelec)
   Ugledni kritičar Roger Ebert 1998. je dodao „Dodir zla“ na svoj popis omiljenih filmova. Pohvalio je glavne i sporedne glumce te ustvrdio da fototografija "nije samo razmetanje", već je korištena za dodavanje dubine složenoj radnji prikazivanjem međuljudskih veza i "zarobljavanjem [likova] u istim kadrovima". Ebert je također nagađao da je Wellesova uloga polu-autobiografska, demonstrirajući opsesivnu želju za kontrolom koja je vjerojatno paralelna s Wellesovim životom i karijerom.
   Počelo je s probama. Probali smo dva tjedna prije snimanja, što je bilo neobično. Prepisali smo većinu dijaloga, svi mi, što je također bilo neobično, a g. Welles je želio čuti naše sugestije. U konačnici, sve je prštalo od kreativnosti i energije, a gospodin Welles želio je iskoristiti svaki trenutak. Učinio je da osjećate aktivno uključeni u prekrasan događaj koji se događao pred vašim očima. (Janet Leigh)

https://www.imdb.com/title/tt0052311/?ref_=fn_al_tt_1


Trenutno nema programa, provjerite ponovno uskoro!

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Centar Zlatna vrata nudi mogućnost BESPLATNOG OBRAZOVANJA nezaposlenih i zaposlenih osoba uz vaučere.
Podnesite zahtjev za obrazovanje u Centru Zlatna vrata putem aplikacije "Moj vaučer": https://vauceri.hzz.hr/, odaberi svoj vaučer i besplatno usavrši svoje vještine.

Datum objave: 13.07.2022.

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 26. do 30. rujna 2022. godine  (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 23.9.2022.

Datum objave: 21.07.2022.

Program osposobljavanja za zanimanje CVJEĆAR/ICA - ARANŽER/KA započinje u rujnu. Upisi su u tijeku.
Više o programu pročitajte OVDJE.

Datum objave: 06.07.2022.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA