PROGRAM KINOTEKE

SUBOTA / 03.12.

NESTAJANJE

Vanishing, 2021.
17:30 satiNESTAJANJE
Vanishing, 2021. Denis Dercourt, 88 min. FR/KR
Scenarij: Denis Dercourt i Marion Doussot prema romanu Petera Maya
Uloge: Yoo Yeon-seok, Olga Kurylenko, Choi Moo-sung, Ye Ji-won, Lee Seung-joon
   Evropski triler snimljen s elementima korejske detektivske priče, točnije, francuski redatelj Denis Dercourt po prvi puta u karijeri odlučio je snimiti triler, te radnju smjestio u Južnu Koreju. Tako se u ovom trileru konverzacije odvijaju na tri različita jezika: engleskom, francuskom i korejskom. To je svakako nesvakidašnji i vrlo ambiciozan potez za redatelja koji je do sada bio najpoznatiji po radu na dramama i komedijama.
   Kada policajci otkriju neidentificirano tijelo pronađeno pod sumnjivim okolnostima, detektiv Jin-ho Park zadužen za vođenje slučaja poziva Alice, međunarodnu stručnjakinju za forenzičku analizu kako bi mu pomogla. Koristeći najmoderniju tehnologiju, njih dvoje ubrzo saznaju identitet mrtve djevojke te otkrivaju mračnu urotu koja će ih uvući u podzemni svijet trgovine ljudskim organima. Oboje će se uskoro suočiti s vlastitim strahovima kao i s međunarodnom kriminalnom organizacijom istovremeno pokušavajući preživjeti i otkriti istinu prije nego i njih dvoje zauvijek nestanu.
   Film je snimljen prema romanu "The Killing Room" autora Petera Maya čija se radnja, zapravo, odvija u Kini, ali je Dercourt odlučio cijeli događaj premjestiti u Južnu Koreju.
   Nije bilo lako spojiti kulture obiju zemalja, ne samo zbog jezičnih razlika, već i zbog sitnih nijansi koje bi naškodile filmu. Na primjer, Francuzi imaju sasvim drugačiji pogled na romantiku u usporedbi s Korejcima, pa smo morali modificirati dio scenarija i priču kako bi bili realistični i privukli publiku iz obje kulture. (redatelj Denis Dercourt)
   Ono što je najljepše u ovom filmu je to što postiže vrlo dobru napetost bez ikakvog pretjerivanja u scenama ili likovima. (letterboxd.com)
   Dercourt je nešto bolji kao redatelj nego kao pisac, barem u smislu komponiranja atmosfere s daškom noira u uglavnom proceduralnom zapletu, što rezultira modernim, izrazito evropskim trilerom s korejskim prizvukom. U njegovu obranu, radnja originalnog romana odvija se u Šangaju, u sasvim drugačijem pravnom i političkom sustavu, pa su se neke stvari možda izgubile u prijevodu. (Marko Stojiljković / asianmoviepulse.com)

https://www.imdb.com/title/tt15488838/?ref_=fn_al_tt_2

SIGURNO MJESTO

Sigurno mjesto, 2022.
20:00 satiSigurno mjesto, 2022. Juraj Lerotić, 102 min.
Scenarij:
Juraj Lerotić
Uloge: Juraj Lerotić, Snježana Sinovčić, Goran Marković
   Traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega.
   Ova potresna intimna drama, temeljena na osobnom iskustvu redatelja, hrvatski je kandidat za Oscara.
   Juraj Lerotić u “Sigurnom mjestu” razornu priču o samoubojstvu pripovijeda dostojanstveno i točno, opisujući zločinački nemar javnozdravstvene birokracije i traumu koju ona uzrokuje bližnjima, a uz to, možda i važnije, destigmatizirajući žrtve suicida na način koji ranije nismo vidjeli u hrvatskom filmu. (Alexandra Bogos / lupiga.com)
   U toj niski - kvalitetnih dugometražnih debija unutar hrvatske kinematografije - “Sigurno mjesto” je jedan od najboljih filmova, a svakako najhrabriji i najosobniji, bez presedana unutar hrvatske kinematografije. Splitski redatelj pretočio je bolnu tragediju vlastite obitelji u scenarij filma (samoubojstvo brata), a zakoračio je i ispred kamere svoga prvijenca i okušao se prvi put kao glumac, maksimalno otežavši sebi posao... Film zaslužuje sve nagrade i kandidaturu za Oscara. (Marko Njegić, SD)
   Scenarist, redatelj i glavni glumac Juraj Lerotić oslanja se na mučno osobno iskustvo u ovom izuzetno staloženom i dirljivom dugometražnom debiju. (Guy Lodge / Variety)

   Filmski festival u Locarnu 2022.  Najbolja režija, najbolji glumac (Goran Marković), najbolji debitantski dugometražni film
   Sarajevo Film Festival 2022. Srce Sarajeva za najbolji film; Srce Sarajeva za najboljeg glumca (Juraj Lerotić); nagrada CICAE, nagrada Cineuropa
https://www.imdb.com/title/tt21230074/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

UTORAK / 06.12.

SITNE RIBE

Piranhas / La paranza dei bambini, 2019.
17:30 satiPiranhas / La paranza dei bambini, 2019. Claudio Giovannesi, 110 min. IT
POSEBNA PROJEKCIJA PRILAGOĐENIH TITLOVA ZA OSOBE OŠTEĆENA SLUHA
Scenarij:
Claudio Giovannesi, Maurizio Braucci i Roberto Saviano prema romanu Roberta Savianija
Uloge: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo
   Kao portret jedne generacije u stanju stalnog sukoba, film prati bandu napuljskih dječaka uključenih u ulični rat od strane Camorre. Skupina 15-godišnjaka bez nade u sutra ne boji se zatvora ni smrti. U svijetu bez budućnosti, važni su im jedino opstanak, novac i moć: žele puno zaraditi, nositi dizajnersku odjeću, imati nove skutere. Vođa skupine, Nicola, dobro zna pravila posla: da bi zaista upao u igru i svoju bandu doveo do vrha, mora izazvati jednog od starih mafijaških šefova…
   Film je adaptacija romana „Paranza dei bambini“ kontroverznog napolitanskog autora Roberta Saviana, koji zbog svojih knjiga o Camorri živi pod policijskom zaštitom, a glumačku skupinu čine amateri, stanovnici Napulja. Film je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na Berlin Film Festivalu.
   Premda Giovannesijev uradak nema snagu i dramski naboj 'Gomorre', posrijedi je film gotovo dokumentarističke autentičnosti koji propituje južnotalijanski maskulinitet u kontekstu odrastanja i koji se, osim u žanrovskom, svakako može čitati i u socio-političkom ključu. Također, žanrovska potka u 'Sitnim ribama' nipošto nije od sporednog značaja zbog čega 'La paranza dei bambini' ulazi u red najupečatljivijih novomilenijskih filmova koji se bave temom organiziranog kriminala. (Miro Nikolić, Dalmatinski portal)
   Berlin 2019. Najbolji scenarij
   Bari Film Festival 2019. Najbolji scenarij
   Bukurešt Film Festival 2019. Najbolji redatelj, najbolji scenarij
https://www.imdb.com/title/tt8740778/?ref_=nv_sr_srsg_0

ZEMLJA JE PLAVA KAO NARANČA

Земля блакитна, ніби апельсин / The Earth Is Blue as an Orange, 2020.
20:00 satiUKRAJINSKI CIKLUS 2
Земля блакитна, ніби апельсин / The Earth Is Blue as an Orange, 2020. Irina Tsilik, 74 min. UA

   Kad je redateljica i pjesnikinja Irina Tsilik prvi put posjetila dom obitelji Trofimčuk-Gladki u ukrajinskom gradu Krasnohorivka, koji se nalazi u ratnoj zoni, iznenadilo ju je stanje koje je tamo zatekla. Okruženi vanjskim svijetom koji se sastoji od bombardiranja i kaosa, samohrana majka i njezino četvero djece uspijevaju u svom domu izgraditi sigurnu luku, punu života i svjetlosti. Svi članovi obitelji dijele strast prema filmu, stoga se čini logičnim snimiti film inspiriran njihovim životom u doba rata. Kreativni proces filma istražuje kakvu bi ulogu magični svijet filma mogao imati u doba katastrofe te kako rat prikazati na filmu. Ani i njezinoj djeci pretvaranje traume u umjetničko djelo najbolji je način da zadrže svoju humanost.
https://www.imdb.com/title/tt11394290/?ref_=nv_sr_srsg_0

SRIJEDA / 07.12.

KRIVNJA

Den Skyldige, 2018.
17:30 satiDen Skyldige, 2018. Gustav Mölle, 85 min. DK
POSEBNA PROJEKCIJA S TITLOVIMA PRILAGOĐENIM OSOBAMA OŠTEĆENA SLUHA
Scenarij:Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller
Uloge: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi
   Policajac Asger Holm tijekom dežurstva kao dispečer u odjelu hitne službe zaprima poziv otete žene. Nakon što se poziv iznenada prekine, njegova potraga za misterioznom ženom i njezinim otmičarem započinje. S telefonom kao jedinom alatom, Asger vodi utrku s vremenom i čini sve kako bi uspio spasiti ugroženu ženu. Međutim, kako vrijeme prolazi, Asger shvaća da se bavi zločinom mnogo većim nego što je mislio.
   Ovaj napeti triler je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu gdje je osvojio nagradu publike za najbolji film, a istu nagradu dobio je i na Rotterdam Film Festivalu...
    Triler koji se gleda i ušima... Kamera ne otkriva što se odvija s druge strane telefona, već ostaje čitavo vrijeme u klaustrofobičnu uredu s dispečerom Asgerom dok pokušava riješiti otmicu jedne žene. Gledatelj čuje sve što on čuje i ne vidi nikog drugog. Nitko nema lice s druge strane žice osim Asgera, samo glas. Redatelj nas prisiljava da vizualiziramo likove, riječi i zvukove kako bi smo dobili potpunu sliku... (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
https://www.imdb.com/title/tt6742252/?ref_=fn_al_tt_1

STOP ZEMLJA

Стоп-Земля / Stop-Zemlia, 2021.
20:00 satiUKRAJINSKI CIKLUS 2
Стоп-Земля / Stop-Zemlia, 2021. Katerina Gornostai, 122 min. UA
Scenarij:
Katerina Gornostai
Uloge: Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko, Oleksandr Ivanov, Andrii Abalmazov
   Šesnaestogodišnja Maša pohađa srednju školu u Kijevu. Njezine bliske prijateljice Jana i Senija pomažu joj da se ne osjeća čudno i odvojeno. Osim testova, Maša se zaljubljuje u Sašu iz razreda, što je istjera iz zone udobnosti.
   Film uvjerljivo pokriva niz važnih tema koje privlače nas kao mlade ljude. Platonska ljubav, solidarnost i psihološki stres pojačavaju učinak filma kao autentične priče o odrastanju. Zahvaljujući kreativnim tehnikama vizualizacije, na umjetnički način postaje jasno kako naša generacija sanja, osjeća i doživljava život. Poručuje se da je dio života suočiti se s određenim strahovima kako bismo mogli uživati u najuzbudljivijim godinama mladosti" (Žiri mladih, Berlinale / Generation 14plus – najbolji film)
https://www.imdb.com/title/tt14028890/?ref_=fn_al_tt_1

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Obaviještavamo vas da ponovno pokrećemo BESPLATAN POČETNI TEČAJ HRVATSKOG JEZIKA ZA RASELJENE OSOBE IZ UKRAJINE u trajanju od 70 nastavnih sati u suradnji s Županijom Splitsko-dalmatinskom i Crvenim križem Grada Splita.

Datum objave: 21.11.2022.

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 12. do 16. prosinca 2022. godine svaki dan u periodu od 9.00 do 17.00 sati. Prijave do 9.12.2022.

Datum objave: 11.11.2022.

Centar Zlatna vrata nudi mogućnost BESPLATNOG OBRAZOVANJA nezaposlenih i zaposlenih osoba uz vaučere.
Podnesite zahtjev za obrazovanje u Centru Zlatna vrata putem aplikacije "Moj vaučer": https://vauceri.hzz.hr/, odaberi svoj vaučer i besplatno usavrši svoje vještine.

U Centru Zlatna vrata, u sklopu obrazovanja putem modela vaučera nude se sljedeći programi:
INTERNETSKI MARKETING I BRENDIRANJE
DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE
KNJIGOVOĐA/TKINJA
ASISTENT ZA UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

GOSPODARENJE OTPADOM
WEB PROGRAMIRANJE

Datum objave: 07.10.2022.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA