OBAVIJEST


Izrada virtualne šetnje Centra Zlatna vrata sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt Aktiviraj se i kreni! Razvoj programa za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području UAS-a UP.02.1.1.12.0012.


PROGRAM KINOTEKE

SUBOTA / 01.04.

DA LI STE VIDJELI OVU ŽENU?

Da li ste videli ovu ženu?, 2022.
17:30 satiDa li ste videli ovu ženu?, 2022. Dušan Zorić, Matija Gluščević, 79 min. RS/HR
Scenarij:
Dušan Zorić, Matija Gluščević
Uloge: Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Alex Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić
   U vrelini ljetnih dana, Draginja pronalazi tijelo mrtve žene koja podsjeća na nju. U vrelini ljetnih dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovječna žena pokušava iskoči iz svoje kože.
   Rezultat je nadrealistična psihodrama fokusirana na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Filmska forma je slijedi, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)
   Ksenija Marinković se već i ovako proslavila ulogama u tom tipu „obične” žene koji ona može okrenuti i na komični i na dramski registar. Ovdje, pak, njena vještina, emocionalne dubine u koje može zaći i sposobnost transformacije, potpuno dolaze do izražaja i nose ovaj film koji upravo poentira na glumičinoj auri „običnosti”. (Marko Stojiljković / lupiga.com)

https://www.imdb.com/title/tt14108038/?ref_=fn_al_tt_1

ČOVJEK ZVAN OTTO

A Man Called Otto, 2022.
19:30 satiA Man Called Otto, 2022. Marc Forster, 126 min. US
Scenarij:
David Magee prema romanu „En man som heter Ove“ Fredrika Backmana (prema istom romanu realiziran je 2015. film i u Švedskoj)
Uloge: Tom Hanks, Mariana Treviño, Rachel Keller, Manuel Garcia-Rulfo
   Prema humorističnom i dirljivom bestseleru New York Timesa, film prati priču o Ottu Andersonu, mrzovoljnom udovcu čija je jedina radost kritiziranje i osuđivanje njegovih ogorčenih susjeda. Kada se živahna mlada obitelj doseli u susjednu kuću, Otto upoznaje brzopletu trudnicu Marisol, što dovodi do neočekivanog prijateljstva koje će njegov svijet okrenuti naglavačke.
   Možda bi ga trebalo gledati u originalu, no i ovaj je Otto prihvatljiv najviše radi Toma Hanksa i likova njegovih susjeda. (Anastazija Vržina, www.perun.hr)
   „Čovjek zvan Otto“ nas unosi u maleno zatvoreno susjedstvo i usamljen svijet jednog od njegovih stanovnika. Riječ je o takozvanom character studyju, odnosno priči koja prvenstveno istražuje stavove, navike, razmišljanja i općenito unutrašnji život određenog lika... Sve u svemu, „Čovjek zvan Otto“ priča je o promjeni, dobroti, ljubaznosti, ljubavi, zajednici i prijateljstvu. (www. svijetfilma.eu)
   Sa savršenim Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, gotovo je zajamčeno da će vas „Čovjek zvan Otto“ nasmijati i rasplakati. (rotten tomatoes / audience reviews)

https://www.imdb.com/title/tt7405458/?ref_=fn_al_tt_1

UTORAK / 04.04.

LJEPOTA I KRVOPROLIĆE

All the Beauty and the Bloodshed, 2022.
17:30 satiAll the Beauty and the Bloodshed, 2022. Laura Poitras, 122 min. US
   Film je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. "Sva ljepota i krvoproliće" premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu prošle jeseni i odmah je dobio pohvale kritike, usput osvojivši Zlatnog Lava, glavnu nagradu festivala.
   Epska, emocionalna i slojevita priča o Nan Goldin, umjetnici i aktivistkinji međunarodnog ugleda, ispričana je kroz njezine projekcije, intimne intervjue, revolucionarne fotografije. Prikazuju se i rijetke snimke njezine osobne borbe protiv obitelji Sackler, koju drži odgovornom za opijatsku krizu. Goldin je osnovala aktivističku grupu P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) s ciljem prisiljavanja muzeja na odbijanje novca Sacklerovih kako bi sačuvali svoj ugled. Po uzoru na Act Up organizirali su prosvjede kako bi skrenuli pažnju na toksičnu filantropiju te obitelji čija je tvrtka Purdue Pharma svojim popularnim lijekom OxyContinom raspirila epidemiju uzimanja opijata. Osim toga, grupa se zalagala za destigmatizaciju ovisnosti i smanjenje štete.
   Izuzetan pogled na borbu fotografkinje protiv ovisnosti i institucije odgovorne za njezinu bol, prikazanu kroz njen oštri objektiv. (rotten tomatoes / konsenzus kritičara)
   Zapravo dva dokumentarca u jednom, iako su neraskidivo povezani ne samo zbog osobe u središtu, već i zbog života Nan Goldin, koliko se otvorila (kroz vizualne distorzije, ali ponekad samo zbog potpune, brutalne istine u fotografiji) i koliko je predana bila i jest, kao osoba koja će biti glavna pokretačka snaga u borbi protiv Sacklerovih. Ali prije svega, to je izvrstan film o zajednici – onoj u kojoj je Goldin bila mlada umjetnica, kao umjetnički organizator 1989. godine s izložbom AUDS, a potom u proteklih nekoliko godina protiv Sacklerovih. (Quinoa1984/www.imdb.com)

https://www.imdb.com/title/tt21374850/?ref_=fn_al_tt_1

SAV TAJ JAZZ

All That Jazz, 1979.
19:45 satiAll That Jazz, 1979. Bob Fosse, 123 min.
Scenarij:
Robert Alan Aurthur, Bob Fosse
Uloge: Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer, Ann Reinking, Cliff Gorman, Ben Vereen, Erzsébet Földi, David Margulies, Michael Tolan
   Nadareni ali i autodestruktivni koreograf Joe Gideon iscrpljuje sebe i svoje plesače pripremajući plesnu predstavu. Srčani bolesnik, a ne želi usporiti tempo rada pa bi predstava mogla postati njegov labuđi pjev, a priviđa mu se i anđeo smrti.
   Poluautobiografska priča temeljena na Fosseovom životu, te njegovoj karijeri plesača, koreografa i redatelja. Film je inspiriran Fosseovim maničnim naporom da montira film „Lenny“, dok je istovremeno postavljao brodvejski mjuzikl „Chicago“ 1975. Godine. Film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 1980. godine. Na 52. dodjeli Oscara bio je nominiran za devet Oscara, osvojivši četiri: najbolju originalnu glazbu, scenografiju, kostimografiju i montažu.
   Redatelj Bob Fosse i glavna zvijezda Roy Scheider su na kreativnom vrhuncu u ovoj blistavoj, samosvjesnoj drami o redatelju-koreografu opsjednutom smrću. (rotten tomatoes / konsenzus kritičara)
   Egomanijačan, prekrasno koreografiran, uvjerljiv film. (Variety)
   Najbolji film koji sam ikad vidio. (Stanley Kubrick)
   Uvjerljiva prekretnica u evoluciji hollywoodskog filma: drhtav, pulsirajući, dinamičan i ekscesivan film. (Bruce McCabe / Boston Globe)
   To je film u kojem se riskira, uzbudljiva vožnja toboganom koja zaslužuje posebno poglavlje u filmskoj umjetnosti. (Leonard Klady / Winnipeg Free Press)
  Jedan od najvećih američkih filmova ikada snimljenih. (Grant Watson / Fiction Machine)
  A Tour de force autoportret briljantnog pisca-redatelja-koreografa Boba Fossea, neprimjetno utjelovljen u ulozi karijere Roya Scheidera. (David Lamble / Bay Area Reporter)

https://www.imdb.com/title/tt0078754/?ref_=nv_sr_srsg_0

SRIJEDA / 05.04.

VERA

Vera, 2023.
17:00 satiVera, 2023. Nedeljko Kovačić, 130 min. RS
Scenarij:
Nedeljko Kovačić, Kristina Djuković
Uloge: Jovana Stoiljković, Petar Zekavica, Nikola Kojo, Bojan Žirović, Aleksandar Srećković – Kubura, Viktor Savić, Anita Mančić, Tihomir Stanić, Vuk Kostić, Nebojša Dugalić
   Film “Vera” je inspiriran istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svjetskog rata, koju su neki nazivali “srpska Mata Hari”.
    U labirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslavenskim, njemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.
   Čak i ako postoje istaknuti ženski likovi na filmskom platnu, obično smo navikli da su to žene u sferi umjetnosti ili, ako je ratni period, onda su one bolničarke ili su poznate po svom humanitarnom radu. Užasno su rijetke žene koje su na neki način i akcijske junakinje, a pritom su tako i živjele. “Vera” kao film naravno nije samo špijunski triler, već je to i melodrama, romansirana biografija, ali bez obzira na žanrovsko određenje, to je film koji u svakom pogledu prikazuje jednu rijetku i jedinstvenu ličnost. Mi smo se potrudili na neki način obraniti njen lik, jer nije da je Vera u potpunosti pozitivac na platnu.... Svakako, ona definitivno jeste slojevita ličnost. (scenaristica Kristina Đuković)
   Jovana Stojiljković je iskoristila rijetku priliku za glumicu u okvirima regionalne kinematografije da praktički sama "nosi" film i potvrdila se kao najveća mlada zvijezda srpske kinematografije. (Marko Njegić, SD)
   Glavna glumica Jovana Stojiljković je obavila posao kakav se i traži od ljudi koji prihvaćaju glumu kao ljubav, poziv, pa tek onda kao posao. Njena gluma objašnjava zašto se u Sloveniji glumica zove igralka, ona se igra, ali uvijek s empatijom i nikad osuđujuće. (Zoran Tučkar, www.ravnododna.com)
   Heroina ili antiheroina? Ovisi iz kog ugla se gleda. Nije sve u životu crno ili bijelo. Što se mene tiče, ona je heroina. Mislim da je važno što smo napravili film o jednoj takvoj ženi, koja je bila svakakva, ali prije svega jako hrabra. (glavna glumica Jovana Stojiljković)

https://www.imdb.com/title/tt12802546/?ref_=nm_flmg_t_3_act

L.A. POVJERLJIVO

L.A. Confidential, 1997.
19:30 satiLA Confidential, 1997. Curtis Hanson, 138 min. US
Scenarij
: Brian Helgeland & Curtis Hanson (po romanu Jamesa Ellroya iz 1990., trećoj knjizi iz njegove serije „L.A. Quartet“)
Uloge: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito, David Strathairn, Ron Rifkin, Paul Guilfoyle, Paolo Seganti, Brenda Bakke
   Radnja smještena u početak 50-tih godina u Los Angelesu. Grad andjela, poput ostatka zemlje, uživa blagodati naglog poratnog prosperiteta i probuđene svijesti o tome kako ostatku svijeta može prodati uljepšanu sliku samog sebe. Ali, ispod te blistave površine krije se mračno naličje seksualnih perverzija, droge, nemorala i uznemirujuće povezanosti holivudskih veličina sa organiziranim zločinom. Izmedju te dvije krajnosti - blistavog lica i mračnog naličja - nalazi se losandjeleska policija čija su tri pripadnika junaci filma. U početku se trojica policajaca ne poznaju, čak i ne podnose, ali će ih pokolj u jednoj losandjeleskoj zalogajnici natjerati na međusobnu suradnju u rasvjetljavanju mračnog misterija.
   Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 1997. Prema Hansonovom tumačenju, Warner nije želio da se prikaže u Cannesu jer su smatrali da tamo postoji "...anti-studijska pristranost... Zašto onda otići i vratiti se kući kao gubitnik?" Hanson je pak želio debitirati s filmom na međunarodnoj pozornici visokog profila. On i drugi producenti zaobišli su studio i poslali kopiju izravno izbornoj komisiji festivala, kojoj se svidio. Ostalo je povijest...
   Na specijaliziranoj filmsko-kritičarskoj web stranici Rotten Tomatoes, „LA Confidential“ ima od 99%  pozitivnih kritika i prosječnu ocjenu 9/10, pri čemu su 162 od 163 recenzije pozitivne. Konsenzus kritičara stranice glasi: "Napet tempo, briljantni scenarij i gluma vrijedna Oscara, dobitno se kombiniraju da bi proizveli pametnu, uzbudljivu vožnju.“ Ugledni časopis TIME rangirao je „LA Povjerljivo“ najboljim filmom 1997.
   Film noir, i tako i jest, ali je više od toga: neuobičajeno za kriminalistički film, bavi se psihologijom likova... Sadrži sve elemente policijske akcije, ali u oštro odrezanom, ekonomičnijem stilu; akcija ne postoji sama za sebe, već služi kao poornica vrhunskoj glumi. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   Odmah sam shvatio da je to umjetničko djelo na vlastitoj razini. Bilo je nevjerojatno vidjeti fizičku inkarnaciju likova. (pisac romana James Elroy, nakon premijere u Cannesu)   
   Pravi pravcati biser sedme umjetnosti. Rakošan, zanimljiv i intrigantan film noir u punom smislu te riječi. L.A. Povjerljivo je film koji naprosto ne smijete propustiti a autori mogu samo žaliti što su u trci za Oscarom imali suparnika u „Titanicu“. I zadovoljili se sa samo dva oscara: adaptirani scenarij (Brian Helgeland i Curtis Hanson) prema romanu Jamesa Elroya te sporedna ženska uloga (Kim Basinger). Evociranje atmosfere Hollywooda pedesetih u mreži policijske korupcije, lakih dama i žutog tiska te okruženog glamourom koji će godinama kasnije postati svrhom postojanja tvornice snova. Sve to sa lakoćom i pedantno predstavlja redatelj Curtis Hanson do kraja vas držeći prikovanim za stolicu. U glumačkoj podjeli naprosto ne znate koga biste izdvojili: markantnog Kevina Spaceya i Russella Crowea; pravo otkriće u liku Guya Pearcea; uvijek dobrog, pače ovdje izvrsnog Danny DeVita kao predstavnika onog što danas zovemo neukusnim (mala riječ) žutim tiskom; već spomenuta Kim Basinger te hladnokrvni David Strathairn. I naprosto je nevjerojatno da akademija nije to prepoznala i barem nekog nominirala u kategoriji muških uloga. Premalo nagrada za ovako veliki film, ali ako mu je to ikakva satisfakcija kritika diljem svijeta aklamacijom ga je podržala dajući mu bezbroj nagrada. Komplimente više nitko ni ne uspijeva nabrojiti. Jednostavno, „L.A. Povjerljivo“ je impresivan film! (Vladimir Županović)
   Kao rijetko koji holivudski film u posljednje vrijeme, L.A. povjerljivo zaslužuje epitet "povijesni" u najpozitivnijem smislu riječi... Također, kao rijetko koji holivudski A-film približio se savršenstvu i treba ga najtoplije preporučiti kako publici tako i kritici. (Dragan Antulov, purger.com)
   Glumačka podjela pravljena bez kompromisa pokazala je rezultate: rijetko je vidjeti krimić s tako mnogo slojevitih, dobro napisanih i zaživjelih karaktera, koji, da stvar bude složenija, kroz film doživljavaju transformacije, mijenjaju uzajamne odnose i skidaju krinke. Filigranski dramaturški, redateljski i glumački rad složen je do zadnje ciglice. Slično važi i za kriminalistički zaplet. Pametan, slojevit, pun iznenađenje i lišen većih logičkih gafova, „L.A. Confidential“ apsolutno žanrovski funkcionira. (Jurica Pavičić,  SD/1998.)

https://www.imdb.com/title/tt0119488/?ref_=fn_al_tt_1

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Edukativna predavanje na temu zdravlja kroz započetu suradnju s Akademijom medicinskih znanosti – podružnicom Split, udrugom za promicanje medicinskih znanosti u svrhu unaprjeđenja narodnog zdravlja održavat će se u Centru Zlatna vrata jednom mjesečno.
Prvo predavanje održat će prof. dr. Ivan Urlić na temu „Anksioznost i depresija u 21. st.“ 3. travnja 2023. godine u 18:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata.

Datum objave: 31.03.2023.

polaznicima početnog tečaja hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine održat će se u Centru Zlatna vrata u srijedu, 29. ožujka 2023. s početkom u 9.00 sati.
Događaju će pristustvovati i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.
Tečaj se uspješno organizira od ožujka 2022. do danas u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i od ove godine s Hrvatskim Crvenim križem (Gradsko društvo Split). Do sada je tečaj pohađalo više od 180 polaznika.

Datum objave: 28.03.2023.

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 17. do 21. travnja 2023. godine (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 14.4.2023.

Datum objave: 22.03.2023.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA