VISOKA DJEVOJKA

Dylda / Beanpole, 2019.

EVROPSKE FILMSKE NAGRADE 2019.: 1 nominacija (glavna glumica)
Dylda / Beanpole, 2019. Kantemir Balagov, 137 min. RU
CANNES FILM FESTIVAL 2019. (Un Certain Regard): Nagrada FIPRESCI, Najbolji redatelj
Scenarij:
Kantemir Balagov, Aleksandr Terekhov
Uloge: Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Andrey Bykov, Igor Shirokov
   Radnja prati dvije mlade žene u Lenjingradu nakon 2. svjetskog rata. Visoka i mršava Ija radi kao medicinska sestra u bolnici za ratne veterane pri čemu povremeno pada u trans. Sa sobom ponekad vodi i malenog Pašku, sina svoje nepredvidljive i ćudljive prijateljice Maše, koja je čista suprotnost naoko pasivnoj Iji. Film je inspiriran pričama ruskih žena iz 2. svjetskog rata, objavljenima u kontroverznoj knjizi „Rat nema žensko lice“ nobelovke Svetlane Aleksijevič.
   Nakon uspjeha prvog filma „Bliskost“, nagrađenog u Cannesu, mladi redatelj K. Balagov drugim je ostvarenjem dvostruko opravdao status miljenika kritike osvojivši nagradu za najbolju režiju i (novinarsku) nagradu FIPRESCI u programu Izvjestan pogled u Cannesu.
"Beanpole" je film s potpisom trenutačno najtraženijeg talenta na međunarodnoj festivalskoj sceni, mladog ruskog wunderkindaKantemira Balagova. Film se temelji na književnom predlošku "The Unwomanly Face of War", Nobelom ovjenčane bjeloruske novinarke i književnice Svetlane Aleksijevič, a pripovijeda o učincima rata - ludilu, boli i paralizi iz perspektive dviju žena koje nakon povratka s fronte u Lenjingrad 1945. pokušavaju ponovo izgraditi svoj život.Film je hvaljen i zbog vizualnog prosedea, koji priziva remek-djela evropskog slikarstva, a potpisuje ga jedna od najtalentiranijih ruskih direktorica fotografije, 25-godišnja Ksenia Sereda.
https://www.imdb.com/title/tt10199640/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA