PUTUJUĆI ZABAVLJAČI

The Picture Show Man, 1977

IN MEMORIAM ROD TAYLOR  
  Naočiti Australac Rod Taylor u Hollywood stigao je sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća i ostvario probojnu ulogu u adaptaciji glasovitog romana „Vremenski stroj“ H. G. Wellsa u režiji Georgea Pala 1960. godine. Iste godine će, kao tada najplaćeniji glumac u televizijskim serijama, zaigrati u popularnoj seriji „Hong Kong“, a tri godine kasnije uslijedit će angažman po kojem ga gledatelji najviše pamte, a riječ je o roli slabića Mitcha Brennera, sina posesivne majke (sjajna Jessica Tandy) koji spletom okolnosti postaje junak u Hitchcockovu klasiku „Ptice“.

The Picture Show Man, 1977. John Power, 109 min. AUS
Scenarij:
Joan Long (prema knjizi Lylea Penna)
Uloge: John Meillon, Rod Taylor, John Ewart, Harold Hopkins, Sally Conabere
   Ova biografska priča dogaÄ‘a se dvadesetih godina prošloga stoljeća i prati početke kinematografije u Australiji. Gospodin Pym živi od putujućeg kina, uz pomoć sina i pijanista prikazuje nijeme filmove. A ono što uistinu želi je skrasiti se u jednom mjestu i otvoriti pravi kinematograf. Njegova glavnog suparnika Palmera, pak, više zanima zarada nego filmska umjetnost. Ovo je prva uloga Roda Taylora koju je odglumio u australskom filmu nakon dvadesetak godina. Dobio je ulogu Amerikanca jer je producent sumnjao da još zna svoj rodni australski naglasak.
    Riječ je o feministički intoniranom djelu s vremenom radnje u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, koje obiluje likovima otmjenih, neovisnih, slobodoumnih dama, a upravo one nostalgičnoj i epizodno strukturiranoj cjelini daju aromu nepredvidljivosti i intrigantnosti... (Josip Grozdanić, filmski programi)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA