NEDJELJA U GRADU AVRAYU

Les dimanches de Ville d'Avray, 1962.

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostuje u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijede i dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata
AKTIVIRAJ SE I KRENI
Les dimanches de Ville d'Avray, 1962. Serge Bourguignon, 110 min. FR
Scenarij:
Serge Bourguignon i Antoine Tudal prema romanu Bernarda Eschassériauxa
Uloge: Hardy Krüger, Nicole Courcel, Patricia Gozzi
   Pierre je bivši vojni pilot koji je, zbog traumatičnog incidenta tokom rata u Indokini (uvjeren da je ubio djevojčicu), doživio potpuni slom. Pierre je žrtva onoga što se danas naziva posttraumatskim stresom i povukao se u svoju ljušturu. Nitko, čak ni njegova prijateljica Madeleine, neće uspjeti dati pravi smisao njegovom životu. Ipak, njegovo se stanje popravi kada se upozna i sprijatelji sa djevojčicom koja živi u sirotištu. Međutim, okolina ne razumije njihov odnos što će dovesti do tragičnog nesporazuma.
   „Les Dimanches de Ville-dAvray“ je osvojio niz prestižnih nagrada, a među kojima se ističe Oscar za najbolji strani film. I dok je u Americi (i Japanu) bio sjajno prihvaćen, na matičnom teritoriju baš i ne: „previše sentimentalan film za intelektualce i previše intelektualan za širu javnost”. Unatoč mišljenju kritičara u Francuskoj ga je vidjelo 1.800.000 gledatelja.
   Remek-djelo", negdje između Truffautovih „400 udaraca“ i filmova Renoira. (New York Times)
   Ovo je pravo remek-djelo. Čista ljubavna priča između četrdesetogodišnjeg muškarca, koji je i sam bio traumatiziran ratom, i desetogodišnje djevojčice. Ovakav film danas se ne bi mogao snimiti, ne trebam objašnjavati zašto. Ali ono što mi se najviše sviđa u ovom filmu je lik Nicole Courcel, prijateljice glavnog lika. Ona savršeno razumije njihov odnos i dat će sve od sebe da pomogne. Znam da je ovakvih tema već bilo, ali sam siguran da je ova među najboljima. Ako ne i NAJBOLJA. (searchanddestroy-1/imdb)
   Ove dvije usamljene duše tvore duhovnu vezu i njihov je odnos čaroban - odnos između čovjeka koji je poput djeteta, i djeteta koje je vrlo zrelo. (brogmiller/imdb)

https://www.imdb.com/title/tt0055910/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA