MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: ZAPOSLENA ŽENA

Isha Ovedet, 2018.

   Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Isha Ovedet, 2018. Michal Aviad, 93 min. IL
Scenarij
: Michal Aviad, Sharon Azulay Eyal, Michal Vinik
Uloge: Liron Ben-Shlush, Menashe Noy, Oshri Cohen
   U fokusu filma su mlada žena Orna, majka troje djece udata za muškarca koji pokušava uhodati novi restoran koji je netom pokrenuo i njezin poslodavac Benny, moćni građevinski poduzetnik srednjih godina, dovoljno srednjih da se u njima cakli dosada i požuda. Orna je fizički potpuno obuzeta poslom te joj vrlo gust raspored nameće silnu odgovornost i oduzima svaki slobodni trenutak koji bi provela s obitelji. Benny je također oženjen, i živi na vrlo visokoj nozi, ali njegov ego ima puno jače apetite od mirnog obiteljskog života.
   „Zaposlena žena“ ujedno je i esencijalni prikaz interesa kroz igru moći u kojoj kocka ima dvije strane: strah i hrabrost. Strah je sveprisutan kroz cijeli film, a hrabrost se pokazuje tek na kraju filma kao pokušaj raskrinkavanja straha iz razloga da bi mu se moglo suprotstaviti. (Mirjana Tepšić, www.ziher.hr)
    #MeToo pokret je uzeo maha i nagnao žene da hrabro istupe iz sjene i prokažu seksualne predatore. 'Zaposlena žena' nije utemeljena na nekoj istinitoj priči izrezanoj iz novina, ali kao da jest, tj. kao da gledamo isječak iz nečijeg života. (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)

https://www.imdb.com/title/tt8844204/?ref_=ttfc_fc_tt

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA