MAKIBEFO

Makibefo, 2001.

Makibefo, 2001. Alexander Abela, 73 min. UK/MG/FR
Scenarij:
Alexander Abela prema Shakespearovoj tragediji „Macbeth“
Uloge: Martin Zia, Neoliny Dety, Gilbert Laumord
  „Macbeth“ najkraća i najzbijenija Shakespearova tragedija, fokusirana na nekontroliranu ambiciju, doživjela je brojne adaptacije, a jedna od najoriginalnijih je verzija engleskog redatelja Alexander Abela...

   Alexander Abela (1965.) mladi je ali i kontroverzni redatelj koji je svoju publiku osvojio sa nekoliko svojih filmskih uradaka, a među njima je i njegov debitantski film koji će se večeras prikazati u kinoteci Zlatna vrata - „Makibefo“. Abela se, odbijajući savjete i pomoć stručnih suradnika, s dvojicom pomoćnika zaputio na Madagaskar gdje je u društvu lokalnog plemena te posebice žena tog područja snimio crno-bijelu adaptaciju Shakespeareovog „Macbetha“, dokazujući da su politička ambicija i posljedično nasilje univerzalni problemi.
   
   Naravno, i Abelin „Makibefo“ temeljen je na ideji čovjekove lude želje za moći do koje se stiže krvavim putem. Iako su Shakespeareova djela, pa među njima i „Macbeth“, doživjela brojne adaptacije, Makibefo je, prema mišljenju filmske kritike, jedan od zanimljivijih i neobičnijih filmskih pristupa prenošenja Shakespeareove drame na filmsko platno. (www.apoliticni.hr)

   U programu će sudjelovat i sam redatelj filma, Alexander Abela, kako bi sve prisutne ljubitelje filma dodatno približio iskustvu snimanja „Makibefa“, te uz ugodno druženje, odgovorio na sva pitanja zainteresiranoj publici.

http://www.imdb.com/title/tt0276313/?ref_=nm_flmg_dr_3

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

"AKTIVIRAJ SE I KRENI!"

Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i partneru Udruzi MI odobreno je financiranje projekta “Aktiviraj se i kreni! Razvoj programa za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području UAS-a” u iznosu prihvatljivih troškova 2.375.778,00 HRK...

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 22. do 26. ožujka 2021. godine (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 19. ožujka 2021.

JAVNA NABAVA - USAVRŠAVANJE

Jednodnevni seminari programa usavršavanja javne nabave održat će se 15. i 16. travnja 2021. u Centru Zlatna vrata.
15.04.2021. - Najčešće pogreške u provedbi postupaka javne nabave
16. 04.2021. - Dokumentacija o nabavi za naručitelje i ponuditelje