KLASIK ZA KRAJ GODINE: BOB & CAROL & TED & ALICE

Bob & Carol & Ted & Alice, 1969.

Bob & Carol & Ted & Alice, 1969. Paul Mazursky, 95 min. US
Scenarij:
Paul Mazursky i Larry Tucker
Uloge: Natalie Wood, Robert Culp, Elliott Gould, Dyan Cannon, Horst Ebersberg, Lee Bergere
   Po povratku u Los Angeles s grupne terapije autor dokumentaraca Bob Sanders i njegova žena Carol postaju savjetnici nudeći nepoželjne mudrosti svojim najboljim prijateljima Tedu i Alice Henderson. Ne želeći ih uvrijediti Hendersoni prihvaćaju igru, ali neke latentne seksualne tenzije uskoro isplivaju na površinu, a skrivene želje ne ostaju skrivene dugo.
   Debitantski film Paula Mazurskog - zvali su ga američki Fellini - 1970 g. nominiran je za 4 Oscara.
   Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća na filmu je bilo poprilično neuobičajeno vidjet dva oženjena para kako spavaju u istom krevetu, a eventualne scene seksualnog istraživanja su bile potpuno nezamislive. No s dolaskom 60-ih i nove generacije koja je imala drukčiji sustav vrijednosti, stvari su se drastično promijenile. Taj period hippijevskog mira i ljubavi dubinski je utjecao i na filmsku umjetnosti, te je revolucionarizirao način na koji se seks prikazuje na velikom platnu. Jedan od filmova koji su prikazom seksualnih odnosa protresli industriju u 20. stoljeću, bio je „Bob & Carol & Ted & Alice“, za svoje vrijeme izvanredno svjež studij "new age" generacije, kojeg se ne bi postidio ni Woody Allen. Iako nije provokativan poput nekih erotskih filmova iz tog perioda, “Bob & Carol & Ted & Alice” odlična je kritika stavova nove i seksualno oslobođene generacije u Americi. U situacijama kroz koje prolaze protagonisti su se mnogi prepoznali, te je „Bob & Carol & Ted & Alice“ postigao izuzetan uspjeh kod publike, ali i kod kritike. I Dyan Cannon i Elliott Gould su zahvaljujući njemu postali velike zvijezde u sljedećoj deceniji, a Natalie Wood, koja je odbila fiksni honorar (750.000 US$) u zamjenu za udio profita, je stekla poprilično bogatstvo (5 milijuna US$ !!!). Uspjeh filma je 1973. godine potakao snimanje istoimenog televizijskog sitkoma koji je, lišen brojnih motiva i sadržaja koji, za razliku od filmskog predloška, nisu mogli proći tadašnju televizijsku cenzuru, propao kod publike i brzo skinut sa programa.
   Istina. Sloboda. Emocije. Seks. Posljedice. Mislim da se u ovih pet riječi mogu sumirati lajt-motivi koje ova romantična komedija prikazuje i istražuje. A sve ove riječi su svima nama poznate, svi ih znamo, svi se sa njima suočavamo, borimo i rješavamo ih. Ovaj film je izašao u vrijeme seksualne revolucije u Americi, i vjerujem da su dojmovi tada bili daleko snažniji nego sad. Mislim da je tajming za ovakvu priču bio sjajan. (mustafa / www.dsureviews.com)
    Genijalnost "Boba i Carol, Teda i Alice“ nastala je iz razumijevanja  osebujne prirode moralne krize za Amerikance ove dobne skupine... (Roger Ebert, Chicago Sun-Times)
   Komedije godine, sa glumom koja je izrazito nježna i vjerodostojna... (Gene Siskel, Chicago Tribune)
   Najoštrija američka komedija posljednjih godina ...Možda je to isti stari bračni rat, ali borbene linije i oružje su moderni i to čini razliku. (Gary Arnold, Washington Post)
   Glatki, bludni film... daleko najživlja američka komedije ove godine. (Pauline Kael)

https://www.imdb.com/title/tt0064100/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA