IVANOVA IGRA

Ivanova igra, 2019.

Ivanova igra, 2019. Tomislav Žaja, 52 min. HR
   “Ivanova igra” je dokumentarac koji prikazuje dramatični život jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena i najmlađeg kapetana reprezentacije Jugoslavije - Ivana Gudelja. Riječ je o biografskom portretu u kojemu pratimo uspon, pad i katarzu koja donosi promjenu i konačnu pobjedu. Film prati Ivanov meteorski uspon i tragični prekid karijere na vrhuncu slave, te priča priču o tome kako se Ivan uspio izdići iznad teške bolesti (Hepatitis B) i životnih nedaća koje su ga snašle. Film nameće slijedeća pitanja: kako nastaviti život kad vam se cijeli svijet sruši kao kula od karata?; Kako se u toj situaciji boriti sam sa sobom?; Kako preokrenuti rezultat u već izgubljenoj utakmici?; Ima li života poslije nogometa?
   Radi se o vrlo zahtjevnom filmskom projektu sa obiljem biografske građe, filmske dokumentacije, živih svjedoka i nadasve prebogatog osobnog iskustva glavnog aktera filma Ivana Gudelja. Osim praćenja Ivana Gudelja kao glavnog protagonista filma, snimili smo scene sa brojnim igračima s kojima je Ivan igrao, s onima koji su ga vodili kao treneri i onima koji su ga željeli dovesti u svoj klub, s onima kojima je bio uzor i idol u nogometnim počecima, s onima koje je kasnije vodio u mlađim uzrastima kao trener i za čiju je karijeru dobrim dijelom zaslužan, s Ivanovim prvim trenerom iz NK Mračaja iz Runovića, s novinarima i foto reporterima koji su ga pratili i obožavali, s onima s kojima se Ivan danas zajednički bori protiv hepatitisa u europskoj udruzi Hepatos i radi na prevenciji te opasne bolesti kod djece i mladih, sa dječacima i djevojčicama koje Ivan danas obilazi po malim dalmatinskim mjestima i otocima kao instruktor HNS-a i uči ih prve nogometne korake, s navijačima Hajduka s kojima je kasnije postao prijatelj i koji su mu ostali vjerni sve do danas, s Ivanovim kćerima Ivanom i Đanom, sa Ivanovim krugom bliskih prijatelja koji mu nisu okrenuli leđa kada se razbolio i "prestao biti slavan”, kada je svima konačno postalo jasno da neće biti ništa od očekivanog transfera u Real Madrid…
   Od Ivana sam naučio mnogo toga. Nagnao me da razmislim o vlastitom životu, ciljevima i pobjedama koje želim osvariti, te o tome postoje li bilo kakve granice, izuzev onih koje si postavljamo sami." (Tomislav Žaja, redatelj)
https://www.ivanovaigra.com/organizirajte-vlastitu-projekciju

ČETVRTAK / 12.12.
20:00 sati
PETAK / 13.12.
17:30 sati

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA