IN MEMORIAM DAVID BOWIE: ČOVJEK KOJI JE PAO NA ZEMLJU

Man Who Fell to Earth, 1976.

Man Who Fell to Earth, 1976. Nicolas Roeg, 140 min. UK
Scenarij:
Paul Mayersberg, prema istoimenom romanu Waltera Travisa
Uloge: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, Buck Henry
   U svojoj prebogatoj karijeri Bowie je ostvario 38 uloga u filmovima. Prvi put na filmu se pojavio 1967. godine u kratkom hororu "The Image" u kojem, kao mali dječak progoni slikara koji ga je nacrtao. Prvi veliki film koji je nosio bio je "Čovjek koji je pao na zemlju" tumačeći vanzemaljca koji na Zemlju dolazi sakupiti vodu koja je potrebna njegovoj umirućoj planeti. Vizuelno veoma uzbudljiv, ovaj film je i danas aktualan i vrijedan gledanja.
   Izvanzemaljac, koji je stigao na Zemlju u potrazi za vodom za svoj rodni planet, razvija pod imenom Thomas Jerome Newton uspješnu poslovnu karijeru temeljenu na patentima, poput samorazvijajućeg filma. No, njegove mu superiorne intelektualne i emocionalne osobine ni na poslovnom, ni na privatnom planu, usprkos prividnim uspjesima, ne donose željene rezultate, te on tone u rezignaciju i alkoholizam...
   Prikaz civilizacije iz vizure tuđinca, čija dobronamjernost na kraju biva pobijeđena ispraznošću suvremenog života, korporacijskim makinacijama te strahom i nepovjerenjem prema drugome, Roeg je vizualizirao oslanjajući se ponajprije na nelinearnu montažu brižljivo koncipiranih prizora te razigranu izvedbu Davida Bowieja u ulozi krhka otuđena stranca... (T.Brlek / Hrvatski filmski leksikon)
http://www.imdb.com/title/tt0074851/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

KULTURA #OSTANIDOMA

Poštovane posjetiteljice, poštovani posjetitelji,
s obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije. Ipak, u dogovoru s partnerima, pokušat ćemo se snalaziti i u ovim kriznim vremenima s nadom da ćemo se uskoro ponovo družiti.

OBRAZOVANJE ODRASLIH

Nastava u Centru Zlatna vrata, u obrazovnim programima koji to dozvoljavaju, nastava se izvodi na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Molimo polaznike da prate upute predavača kako bi bili u tijeku s gradivom i na vrijeme izvršavali zadatke.

RASPORED ODRŽAVANJA NASTAVE I KONZULTACIJA NA DALJINU 
(od ponedjeljka 23.03. do četvrtka 9.04.2020.)

Za sva pitanja molimo da nas kontaktirate na telefon 021 361 524 ili putem maila info@zlatnavrata.hr.