GRETA

I Am Greta, 2020.

I Am Greta, 2020. Nathan Grossman, 97 min. SW/US/UK/DE
Scenarij:
Hanna Lejonqvist, Per K. Kirkegaard, Olof Berglind
   Zašto bih trebala obrazovanje, ako nema budućnosti [zbog klimatskih promjena]. (Greta Thunberg)
   Da bismo izašli iz klimatske krize, potrebno nam je drugačije razmišljanje od onog koje nas je dovelo do krize. Ljudi poput mene, koji imaju Aspergerov sindrom i autizam, oni koji ne slijede uspostavljene socijalne obrasce, nisu prihvatili izbjegavanje važnih problema. Mi se usuđujemo postavljati teška pitanja. (Greta Thunberg)

   Mlada švedska aktivistica Greta Thunberg počela je svoju borbu za klimu prvim štrajkom u ljeto 2018., točnije, školski protest za klimu ispred zgrade švedskog parlamenta. U samo nekoliko mjeseci njezina “mala protestna akcija“ prerasta u globalni pokret kroz koji se susrela s nizom moćnih političara i drugih javnih osoba. Svojim aktivnostima pokušava ukazati na to koliko su klimatske promjene opasne, a drastične promjene na razini pojedinih država za sada još nisu donesene. Dokumentarac „Ja sam Greta“ prati život ove mlade aktivistice od prvog štrajka za klimu, preko putovanja održivom jedrilicom do SAD-a, do niza govora u utjecajnim institucijama koje je održala diljem svijeta. Pokazuje i njen odnos s obitelji te borbu s Aspergerovim sindromom.
   U ožujku 2019. godine, Norvežani su je nominirali za Nobelovu nagradu za mir. Iste godine proglašena je za osobu godine časopisa Time.
   Film „Ja sam Greta“ je imao premijeru na filmskom festivalu u Veneciji.
   Na početku snimanja nisam mogao ni pretpostaviti kakvu će popularnost Greta uživati samo nekoliko meseci kasnije, ali mi je drago što sada cijeli svijet ima priliku vidjeti i njen život iza kamera i van kongresnih sala. (redatelj Nathan Grossman)
https://www.imdb.com/title/tt10394738/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA