GLORIA

Gloria, 1980.

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostuje u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijede i dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata
AKTIVIRAJ SE I KRENI
Gloria, 1980. John Cassavetes, 123 min. US
Scenarij:
John Cassavetes
Uloge: Gena Rowlands, Julie Carmen, Buck Henry, John Adames, Lupe Garnica, John Finnegan
   Kad knjigovođa Jack Dawn odluči predati policiji podatke o djelatnosti mafijaških šefova, njega i njegovu obitelj ubiju. Jedini preživjeli je šestogodišnji sin Phil, kojega spasi Gloria, susjeda Dawnovih i bivša djevojka jednog od gangstera. Kako dječak posjeduje očevu knjižicu s podacima, mafijaši krenu u potragu za njim i Glorijom, koja ga odluči zaštititi.
   Ulogu Glorije briljantno je odigrala Gena Rowlands - Gloria je jedan od onih snažnih ženskih likova koji se pamte. Postoji i (bespotrebni) remake filma u kojem Gloriju glumi Sharon Stone. Akira Kurosawa naveo je „Gloriju“ kao jedan od svojih omiljenih filmova. (Tijekom snimanja John Cassavetes je pozvao stvarne gangstere i tražio njihova mišljenja o realizmu scene. Kruži priča da se jedan profesionalni ubojica posvađao s Cassavetesom oko toga kako bi se scena doista odigrala da je on bio u toj situaciji.)
   Film je osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji (podijelio ga je s „Atlantic Cityjem“ Louisa Mallea), a Gena Rowlands je bila nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice.
   John Cassavetes je očito namjeravao snimiti komercijalni film, ali, kao nepopustljiva ličnost, pretvorio ga je u djelić čiste avangarde. (Dave Kehr / Chicago Reader)
   Iz uvodne montaže jasno je da smo u rukama majstora. (Geoff Andrew / Time Out)
   Ono što je važno je da imamo briljantno napisan, sjajno odglumljen lik Glorije. (Beth Horning / Sojourner)

https://www.imdb.com/title/tt0080798/?ref_=fn_tt_tt_6

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA