DISNEYEV KLASIK: BAMBI

Bambi, 1942.

Bambi, 1942. James Algar, Samuel Armstrong, David Hand, Graham Heid, Bill Roberts, Paul Satterfield, Norman Wright, Arthur Davis, Clyde Geronimi, 70 min. US SINKRONIZIRANO!
   Animirana priča o Bambiju, lanetu prozvanom šumskim princem prilikom dolaska na svijet. Kako raste, sprijateljuje se s drugim životinjama, uči vještine potrebne za preživljavanje i čak pronalazi ljubav. Ali jednog dana stižu lovci...
   »Bambi« je peti animirani film u Disneyevoj produkciji i postao je klasik animacije. U filmu je Bambi lane koje će jednog dana nositi titulu princa šume, koju danas ponosno nosi njegov otac, čuvar svih šumskih stvorenja. Kad nije uz majku, Bambi provodi vrijeme s prijateljima, zecom, srnom i tvorom. Radoznalo i veselo lane, Bambi stalno zapitkuje majku o svijetu koji ga okružuje te o opasnostima koje stanovnicama šume prijete svaki dan. Jednog dana tragedija pogodi šumu – lovci ubiju majku, a Bambi ostane sam...
   Uz tri nominacije za Oskara (najbolji zvuk, najbolja pjesma i originalna glazba) ovaj bezvremeni crtić o gubitku, odrastanju, ljubavi i hrabrosti je na listi Američkog filmskog instituta 10 najboljih animacija zauzeo treće mjesto, a na listi 100 heroja i negativaca istog filmskog instituta čovjek (lovac) zauzima 20. mjesto kao negativac.
   Film je nastao prema istoimenom romanu austrijskog pisca Felixa Saltena, a riječ je o svevremenskoj priči o lanetu i njegovim šumskim prijateljima, koja po nekima simbolizira i smrt nevinog djetinjstva. »Bambi« je predivna priča koja može zainteresirati kako djecu, tako i odrasle. Autor Felix Salten jako je volio prirodu i životinje i iz tog razloga napisao je ovo čarobno djelo. Priča je potekla iz mašte, iskustva i znanja autora o životinjama. Priča je to jednom lanetu, o cijelom njegovom životu – od njegova dolaska na svijet, od nespretnih prvih koraka i naivnog divljenja svemu kroz opasnosti, zanose, tjeskobu i promjene što ih donose godišnja doba, do ozbiljne zrele dobi kad više nema iznenađenja i život se prima kakav jest. Knjiga govori o životu koji je svakom od nas dan, govori nam o životu kao takvom. O životnim spoznajama, iskustvima, boli i patnji, ali i ljubavi i sreći. »Bambi« je poučna knjiga koja osim djeci, može poslužiti i odraslima da spoznaju sebe i svoj život. Čovjek se u ovoj priči pojavljuje kao strašni i nadmoćni On. To je biće koje životinjama donosi strah i patnju. Autorova pouka je da se prema životinjama trebamo odnositi s brigom, pažnjom i ljubavlju.
https://www.imdb.com/title/tt0034492/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA