100UA: U VRELINI NOĆI

In the Heat of the Night, 1967.

In the Heat of the Night, 1967. Norman Jewison, 110 min.
Oscar: najbolji film
Scenarij
: Stirling Siliphant, prema romanu Johna Balla
Uloge: Rod Steiger, Sidney Poitier, Warren Oates, Lee Grant, Larry Gates
   Rod Steiger i Sidney Poitier neobično su zanimljivi kao par u borbi protiv kriminala u ovome kriminalističkom filmu, dobitniku pet Oscara (uključujući i onaj za najbolji film), smještenom u sparnome južnjačkom gradu.
   Smješten je u mali grad u Mississippiju u kojem se dogodilo neobično umorstvo. Rod Steiger glumi šerifa Billa Gillespieja, dobrog policajca unatoč rasnim predrasudama. Kada Virgil Tibbs, dobro obučeni Afroamerikanac sa sjevera dođe u grad, Gillespie ga instinktivno uhiti kao osumnjičenog za umorstvo. Tibbs otkrije da je detektiv u Philadelphiji. Nakon što on i Gillespie nevoljko postignu sporazum, Tibbs mu ponudi pomoć u istrazi. Kako slučaj napreduje, obojica, i Gillespie i Tibbs zbog kulturne uvjetovanosti, imaju tendenciju zaključivati naprečac.
   Temeljen na romanu Johna Balla, film „U vrelini noći“ bio je inspiracija za dva nastavka u kojima je Poitier glumio Virgila Tibbsa. 1987. godine nastala je istoimena serija u kojoj je Caroll O’Conner glumio Gillespieja, a Howard Rollins Tibbsa.
   Sidney Poitier zaobiđen je u filmu "In the Heat of the Night (1967,) u kategoriji za najboljeg glumca. U vrijeme kada su tenzije oko građanskih prava ključale, Poitier je donio tračak afro-američkog iskustva u mainstream, ali nažalost nije bio nagrađen za svoj rad. Njegova izvedba detektiva koji istražuje ubojstvo posebno je duboka, tim više što na miran i suzdržan način dočarava osjećaj bijesa.
   Film je oslonjen ponajprije na glumačke interpretacije, među kojima se izdvaja Rod Steiger, nagrađen Oscarom za kreaciju lika agresivnog i predrasudama ograničenog šerifa, koji postupno spoznaje sposobnosti crnačkoga kolege. Iako je detektivska fabula tek temelj za prikaz razvoja odnosa dvojice protagonista koji se nauče poštovati usprkos kulturološkim razlikama, a zbog profesionalnih vrlina, film inovativno varira i karakteristični topos detektivskog žanra – superiornog urbanog detektiva u provinciji, pri čemu i njegove profesionalne sposobnosti (osim boje kože) djeluju kao prijetnja učmaloj sredini. (HFL)
   „Vrhunski glumljen i režiran film o predrasudama i moralu u malom gradu Mississippiju.“ (Steven H. Scheuer's Movies on TV)
   „Napeti i uzbudljiv triler koji istražuje rasizam kroz eksplozivni sukob dviju suprotstavljenih ličnosti." (Leslie Halliwell)

https://www.imdb.com/title/tt0061811/?ref_=ttawd_awd_tt

100 GODINA UNITED ARTISTA
   U želji da dobiju veću kontrolu nad svoji projektima, Charles Chaplin, D. W. Griffith, Mary Pickford i Douglas Fairbanks 1919. godine osnivaju United Artist, nezavisnu kompaniju za proizvodnju i distribuciju filmova.
   Vodeći filmaši tog vremena željeli su potpunu slobodu u proizvodnji i distribuciji svojih filmova. Tvrtka je također vodila distribuciju visokokvalitetnih filmova nezavisnih proizvođača. UA je bila prva velika produkcijska tvrtka koju kontroliraju njezini umjetnici, a ne poslovni ljudi. UA je također započeo trend među studijima da djeluju kao distributeri i onih filmova koje nisu proizveli.
   Tijekom povijesti njihovi filmovi (bilo u produkciji, bilo u distribuciji ) 39 puta su nominirani za Oscara u kategoriji najboljeg filma. 13 filmova potvrdilo je nominacije.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

GODIŠNJA ISKAZNICA KINOTEKE

Za učlanjenje u Kinoteku tijekom siječnja pripremili smo za vas prigodan poklon paket.