PREMIJERE 85

Metropolis
Monumentalno djelo Marije Bebić pod nazivom Metropolis obuhvaća tri asamblaž skulpture i zidnu instalaciju. Konstrukcija skulptura izrađena je od armaturne željezne mreže prekrivene botanom. Nadodanim, pričvršćenim fragmentima zagasito obojane posteljine postignut je efekt otrcanosti i odbojnosti krpetine, a zatim su na konstrukciju postavljeni intervencijski razderani komadi odjeće koji dodatno podupiru estetsku viziju istrošenosti.
Tematika Metropolisa, često viđena u striktno pozitivnom, impresivnom svjetlu, ovdje je smještena u rijetki kritički okvir koji upućuje na amoralnost kapitalističke paradigme. Po ponalasku inspiracije u estetici starih, nepoželjnih stvari odbačenih u kontejnerima, autorica izdignutim trijumviratom odjeće nakupljene na konstrukciji simulira sveprisutne visine akumulacijske filozofije konzumerizma. Usredotočenost na vizualni dojam odbojnog održana je i u velikoj krpi na zidu, ikoni i simbolu ključne suvremene društvene uloge - potrošača. Metropolis je spomenički kompleks svom apsurdu imperativa pohlepe i posjedovanja gotovo neograničenog broja novotarija, odraženom u gomili odbačenih, intencionalno izobličenih odjevnih predmeta.
Vizura sivila i neuglednih fragmenata tekstila uz doslovnost ostavlja prostor i za natruhe apstrakcije. Slijedom toga, izdignute mase oponašaju stare i nove arhitektonske cjeline bezličnog urbanog prostora, okružja koje nas ponekad zadivljuje, a ponekad guši svojom veličinom. Prolaskom i bivanjem u ambijentu među skulpturama početna se impresioniranost lako pretvara u nervozu, tjeskobu, otuđenost. Otvara se neugodno, anksiozno motrište, nametnuto usmjeravanje pogleda prema visinama tijesnih gradskih stambenih jedinica, visinama prostora konzumerizma.
Odvažan i iscrpan proces stvaranja ovog neizbježno višeznačnog aretfakta ono je što ga podiže i iznad vlastite monumentalnosti. Metropolis je opomena, kolaž rasipnosti i presjek društvene dijagnoze.
Mia Miošić
Životopisi:
Marija Bebić rođena je 2000. godine u Metkoviću. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2018. godine, smjer grafički dizajner. Studentica je prve godine diplomskog studija odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi docenta Vedrana Perkova. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi.
Mia Miošić rođena je 1994. god. u Makarskoj. Završila je opću gimnaziju u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama 2013. godine. Studentica je prve godine diplomskog studija povijesti umjetnosti i anglistike na Filozofskom fakultetu u Splitu. Surađivala je na više izložbenih suradnji Odsjeka za povijest umjetnosti FFST-a i Odsjeka za slikarstvo UMAS-a. Dobitnica je nagrade FFST-a za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima na preddiplomskom studiju engleskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti.
Organizacija projekta:
Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Split; Umjetnička akademija u Splitu / Slikarski odsjek; Filozofski fakultet u Splitu / Odsjek za povijest umjetnosti
Voditelji projekta:
Helena Petrinović, Tamara Visković, Viktor Popović, Vedran Perkov, Petar Katavić, dr.sc. Dalibor Prančević
Realizacija izložbe omogućena je sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA