NAGRADE

NAGRADE (1):

     Za kontinuirano djelovanje na filmskoj animaciji i edukaciji svojih članova, Filmski klub Centra za kulturu Radničkog sveučilišta „Đuro Salaj“ dobitnik je Nagrade grada Splita 1984. godine.
     OBRAZLOŽENJE: Filmski klub Centra za kulturu Radničkog sveučilišta „Đuro Salaj“ je u okviru svoje četrnaestogodišnje aktivnosti zabilježio značajne rezultate na planu filmske, pa time kulturne animacije i edukacije. Filmski klub, ili popularno Kinoteka, osnovana je sa svrhom da širi i produbljuje filmsku kulturu koja se, po Andréu Bazinu (ugledni francuski kritičar i teoretičar), sastoji „iz postizavanja potpune svijesti o značenju djela i o ulozi forme u kvaliteti sadržaja”.
     Želeći upoznati mlade s umjetnošću ekrana, u Klubu se prikazuje filmska klasika tj. filmovi koji po svojoj vrijednosti, posebno umjetničkoj, historijskoj, tehničkoj i humanoj, uzimaju svoje mjesto u povijesti i razvoju kinematografske umjetnosti. Utemeljen i održavan radom domaćih filmskih entuzijasta te potpomognut razumijevanjem njihovih filmskih kolega iz Beograda i Zagreba, Filmski klub je odgojio i filmski obrazovao brojno članstvo (prosječno oko 2.000 članova godišnje) i postao jedan od nezaobilaznih elemenata kulturnog standarda ovog grada i regije.
     Osim što ublažuje kronični nedostatak kino-prostora, Filmski klub je jedina organizacija u gradu koja sustavno njeguje ozbiljniji pristup kinematografskim ostvarenjima. Moderni medij filma - eminentne umjetnosti 20. stoljeća što oslobađa i razvija novi senzibilitet - našao je pIodno tlo u našoj sredini što je vidljivo iz načina na koji su generacije i generacije, a posebno mladi prihvatili Kinoteku kao svoju instituciju.
     Kroz svoju četrnaestogodišnju prezentaciju filmske klasike, Klub je širio filmsku kulturu, bezbroj puta obradovao filmofile, služio kao model kulturne animacije u drugim sredinama, pa tim povodom primao i priznanja.

 NAGRADE (2):

     Za cjelokupni doprinos i zasluge u oblasti kulture, a osobito u afirmiranju mladih umjetnika, 9. kolovoza 2005. Medalja grada Splita uručena je Milki Barač, umirovljenoj voditeljici Tribine mladih Narodnog sveučilišta u Splitu.
     Teta Milka, kako je od milja zovu cijeli naraštaji, provela je čitav svoj radni vijek u prepoznavanju i animaciji mladih umjetnika u okviru djelatnosti Tribine mladih, koju je programirala i realizirala. Tu se brojna mladež okupljala, bilo da se radilo o talentiranim mladim autorima ili o ljubiteljima kulture u najširem smislu. Organizirala je niz raznovrsnih kulturnih događaja, pokrenula biblioteku Kairos, Kinoteku, organizirala susrete s afirmiranim umjetnicima. Tako je, potičući osebujan kulturni život, mnogima pružila mogućnost otkrivanja osobnog kreativnog izraza i stoga je posredno zaslužna za uspone svih onih koje je svojim radom okupljala. Odgojila je tako nekoliko generacija danas istaknutih književnika, slikara, sineasta, glazbenika, dizajnera, te na taj način posredno utjecala na umjetničko oblikovanje budućih umjetnika u najosjetljivijem razdoblju njihova sazrijevanja, u samim počecima njihova umjetničkog puta.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

KULTURA #OSTANIDOMA

Poštovane posjetiteljice, poštovani posjetitelji,
s obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije. Ipak, u dogovoru s partnerima, pokušat ćemo se snalaziti i u ovim kriznim vremenima s nadom da ćemo se uskoro ponovo družiti.

OBRAZOVANJE ODRASLIH

Nastava u Centru Zlatna vrata, u obrazovnim programima koji to dozvoljavaju, nastava se izvodi na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Molimo polaznike da prate upute predavača kako bi bili u tijeku s gradivom i na vrijeme izvršavali zadatke.

RASPORED ODRŽAVANJA NASTAVE I KONZULTACIJA NA DALJINU 
(od ponedjeljka 23.03. do četvrtka 9.04.2020.)

Za sva pitanja molimo da nas kontaktirate na telefon 021 361 524 ili putem maila info@zlatnavrata.hr.