ZVIZDAN

Zvizdan, 2015.

15 GODINA HAVC-a
Zvizdan, 2015. Dalibor Matanić, 123 min.
Scenarij:
Dalibor Matanić
Uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Trpimir Jukić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Ksenija Marinković
   Film govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti, ali i snazi. Radnja obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela opterećena etničkim netrpeljivostima i povijesnim naslijeÄ‘em.
   Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu – predratna previranja, prve barikade i napetost koja meÄ‘u selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen – ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu – ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.
   Dugo sam vremena mislio da su se „Fine mrtve djevojke“ Mataniću „dogodile“, pitajući se gdje je nestao autor koji se odvažio ekranizirati Matu Matišića. Svega je u meÄ‘uvremenu beznačajnog snimio, a onda, iz vedrog neba, „Zvizdan“. Tri priče o (zabranjenoj!?) ljubavi, istih protagonista (hvala mu na Tihani Lazović i Goranu Markoviću) u tri vremenski različite, ali slične situacije naše novije povijesti s razlogom su nagraÄ‘ene u Cannesu i dočekane aklamacijom na domaćem terenu. Pohvalio bih i minijaturu Nives Ivanković, ali i žalio što ovaj neophodan film nije snimljen ranije. Uz jednu jezičnu nepažnju, nakon Smoje se, što mi je posebno drago, dalmatinski jezik ponovno probio na ekran. (V.E.)
https://www.imdb.com/title/tt4593108/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_6_nm_2_q_zvizdan

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA