ZLATNI MOMCI

Wonder Boys, 2000. 108 min. US
Scenarij:
Steve Kloves (po romanu Michael Chabona)
Uloge: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Katia Holmes, Robert Downey Jr.
Na dan kada ga napušta i treća supruga i dok ga agent u izdavačkoj kući pritišće da nakon sedam godina završi roman, sveučilišni književi profesor Grady Tripp saznaje da je njegova ljubavnica ostala u drugom stanju.
   „Wonder Boys“ je film nastao po istoimenom romanu Michaela Chabona, inspiriranom autorovim studentskim danima na pittsburghskom sveučilištu... Hansonov „Wonder Boys“ doista je katalog onih motiva o kojima se u Hollywoodu ne snima, jer ih se drži dosadnima publici.
 Film je pun intelektualaca koji debatiraju o književnosti, studentskih seminara, ljudi u krizi srednje dobi i nerealiziranih erotskih varnica. „Wonder Boys“ sasvim antiholivudski - ima posve neaktivnog glavnog junaka, a mnogo poduzetniji nisu ni epizodni. Sve ga to čini neobično evropskim filmom kojeg kao da je smislio neko od srednje generacije francuskih redatelja, a ne autor preciznih i pametnih trilera poput Hansona... (J.Pavičić, Slobodna Dalmacija)

http://www.imdb.com/title/tt0185014/?ref_=nv_sr_1
http://kinotuskanac.hr/article/indiskretni-sarm-literature

SJEĆANJE NA CURTISA HANSONA
   Curtis Hanson jedan je od najboljih američkih redatelja danas, ali i redatelj koji nije puno istraživao. To ne treba shvatiti kao packu: Hansonovi filmovi („Ruka koja njiše kolijevku“, „L.A. Confidential“, „Loš utjecaj“…) nisu nikad nosili inovativni rizik, ali su uvijek bili inteligenti, precizni i moćni. Hanson je redatelj koji je naučio školu trilera od Hitchcocka i nadogradio je nečim svojim: uznemirujućim moralizmom i
sumornim pogledom na svijet američke više srednje klase... (J. Pavičić nakon premijere „Wonder Boysa“)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA