ZEMLJA

Zemlya, 1930.

UKRAJINSKI CIKLUS
U suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu
Zemlya, 1930. Aleksandr Dovženko, 75 min.
Scenarij:
Aleksandr Dovženko
Uloge: Stepan Škurat, Semjon Svašenko, Julija Solnceva, Jelena Maksimova, Nikolaj Nademskij
   Radnja se događa na ukrajinskom selu za vrijeme procesa kolektivizacije te prikazuje kako njegovi žitelji, na poticaj lokalnih komsomolaca, odlučuju osnovati kolhoz, a što izaziva otpor bogatih kulaka koji ne prezaju ni od ubojstva.
   Zadnji Dovženkov nijemi film bavi se problemom agrarne reforme i kolektivizacije, kroz priču o vođi pobunjenih seljaka kojega je ubio okrutni zemljoposjednik. Najpoznatiji je film Dovženkove ukrajinske trilogije koji sjajnom fotografijom odaje počast ukrajinskoj prirodi i životu seljaka. Na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. izabrana je na 10. mjesto liste najboljih filmova svih vremena
   Vrhunac Dovženkova stvaralaštva, “Zemlja” u potpunosti otkriva onu temeljnu dijalektičku potku njegove poetike - trajnu strukturnu napetost, odnosno uvijek otvoren spoj epičnosti cjeline i lirizma pojedinih kadrova, pažljivo komponiranih statičnih i razrađeno koreografiranih dinamičnih kadrova, sadržaja i motiva temeljenih na osjećaju ukrajinskoga nacionalnog identiteta i prikaza dinamičnih društvenih preobrazbi transnacionalne ideološke provenijencije. (Bruno Kragić)
   Film slavi suživot i isprepletanje čovjeka i prirode, ističući njihovu povezanost ne samo kroz njezinu nužnost za čovjeka (prirodna dobra kao izvor opstanka), nego i kroz ciklus rađanja i smrti istovjetan kod čovjeka i prirode. Kritika je primijetila kako se, za razliku od Ejzenštejna u “Starom i novom” (1929), gdje čovjek sebi podvrgava prirodu, kod Dovženka čovjek s prirodom stapa. (D. Radić, HFL)
   Remek-djelo svjetske kinematografije. (Dovženkov biograf Marco Carynnyk)
   Zapanjujuće lijepa, “Zemlja” nije nalik ničemu drugom što se može vidjeti u filmovima. (J. Hoberman / Village Voice)
   Nepogrešiv, neizbježan, gotovo katarzičan osjećaj filmaša koji se potpuno i bezrezervno predaje svom djelu. (Adam Bingham / www.sensesofcinema.com)

https://www.imdb.com/title/tt0021571/?ref_=nv_sr_srsg_3

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA