ŽDRALOVI LETE

Letyat zhuravli, 1957.

50 GODINA KINOTEKE
Letyat zhuravli, 1957. Mikhail Kalatozov, 95 min. SSSR/RU
Scenarij:
Viktor Rozov
Uloge: Tatana Samojlova, Aleksej Batalov, Vasilij Merkurev
   Radnja se događa za vrijeme Drugog svjetskog rata i prikazuje kako se taj sukob kroz ljudske gubitke i traume odražava na civilno stanovništvo u pozadini. Protagonistica je djevojka Veronika čiji se momak na samom početku rata kao dobrovoljac prijavio u Crvenu armiju i poginuo, a ona se, ne znajući da je poginuo, sticajem okolnosti udala za muzičara koji je mitom izbjegao regrutaciju...
   „Ždralovi lete“ su snimljeni u vrijeme tzv. Hruščovljevog odmrzavanja te su izazvali senzaciju otklonom od sirove patriotske propagande koja je bila karakteristična za prikaz Drugog svjetskog rata u Staljinovoj eri. Tako je u filmu prvi put u sovjetskom filmu prikazano naličje rata, i to kroz korupciju, crnu burzu i izbjegavanje regrutacije. Usprkos teške teme, publici se film izuzetno svidio, a Samojlova je postala velika zvijezda ne samo u SSSR-u, nego i u cijelom tadašnjem Istočnom bloku. Njegov najveći uspjeh se, pak, dogodio na Kanskom festivalu gdje je 1958. godine osvojio Zlatnu palmu.
   Film je genijalan, lijepo obrađuje depresivnu tematiku rata, a da o predivnim kadrovima i ne govorim. Također bi se trebao uzeti u obzir i bitan povijesni značaj koji su „Ždralovi“ imali na rusku kinematografiju. (DrugsBunny, www.forum.hr)
   „Ždralovi lete“ stoji na izdahu jedne tmurne epohe sovjetskog filma i na početku vremena u kojemu su istinski talenti sovjetske kinematografije počinju „slobodnije izražavati“... (Rudolf Sremec)
   Bio je to početak jedne svijetle epohe, preporoda sovjetskoga filma, ali koja epoha, na žalost, nije bila dugotrajna: trajala je svega desetak godina i dala desetak velikih filmskih ostvarenja. Potrebno se sjetiti se da je u početku, nakon Oktobarske revolucije, mladi sovjetski film odigrao svjetski značajnu ulogu. Djela Eisensteina, Pudovkina i ostalih režisera ušle su u sve kinoteke svijeta. Ali zatim, u eri Staljinove diktature postaje film obična propaganda, crno-bijela šablona, bez umjetničke i kritičke slobode. Novi duh osjetio se u sovjetskoj kinematografiji šezdesetih godina, naročito Hruščovljevim shvatanjima umjetnosti, pa i filma. Čitav niz talenata stupa odjednom na pozornicu, među kojima se ističu Čuhraj, Kalatozov, Rom i ostali. Film "Ždralovi lete" odraz je tog novog optimizma. Oko njega su se vodile žučljive polemike, ali je od mlađe generacije oduševljeno pozdravljen, iako Kalatozov pripada starijoj filmskoj generaciji. Već dugo u sovjetskoj kinematografiji nije moglo nešto tako iskreno i tako otvoreno. Humanizam ponovno postaje glavni činilac i glavna vrijednost djela. Scenarij koji je beznadno dugo ležao u ladicama bez odobrenja da se  snimi otkrio je malog svakodnevnog čovjeka koji je heroj baš svojim običnim i nespekulativnim junaštvima. On dokazuje da i u velikim danima domovinskog rata ima mjesta za intimne doživljaje i jubavi. Odlična gluma Tatjane Samojlove pomoglo je režiseru da ostvari ovaj nezaboravni film, a jednako i  snimatelj S. Urusevski. (Vedran Gligo)

https://www.imdb.com/title/tt0050634/?ref_=nm_knf_t1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA