ZABRISKIE POINT

UMJESTO NAJAVLJENIH “DEMONA” KENA RUSSELLA
(tehničke poteškoće sa slikom)

prikazujemo osporavani, kultni film Michelangela Antonionija

Zabriskie Point, 1970. Michelangelo Antonioni, 113 min. US
Scenarij:
Michelangelo Antonioni, Fred Gardner, Sam Shepard, Tonino Guerra, Clare Peploe
Uloge: Mark Frechette, Daria Halprin, Paul Fix, Rod Taylor, G.D. Spradlin, Bill Garaway, Kathleen Cleaver
  Na vrhuncu američke kontrakulturne scene, Michelangelo Antonioni, zbog ugovornih obveza s Carlom Pontijem i MGM-om, krenuo je u stvaranje "Zabriskie Pointa", antikonzumerističkog filma o Americi kasnih 60-ih. Film je, nakon prvih projekcija, označen kao promašaj, ali je istovremeno i stekao tihi, kultni status među sljedbenicima. Za film o kontrakulturi, takav zaokret od 360 stupnjeva u smislu gledateljske percepcije upravo je buntovnički savršen. Na neki način, kao da je film, nakon što je u početku bio pogrešno shvaćen, izašao kao pobjednik nad nevjerojatnim protivnikom. U burnom vremenu kada su demonstracije i povici prosvjeda bili česti i glasni, "Zabriskie Point" je upravo kakav mora biti - film tihog bijesa.
   Nakon studentske debate o načinu borbe protiv vlasti, Mark, nezadovoljan raspravom, napušta sastanak i odlučuje kupiti pištolj. Za to plaća preveliku cijenu jer je nakon ubojstva jednog policajca (prilikom nasilnog upada policije u studentski dom), Mark glavni osumnjičeni, te kreće u bijeg. Usput otima jedan laki avion sa kojim kruži predjelima pustinje Death Valley. Darija studira antropologiju i radi kao sekretarica za jednu veliku korporaciju. Kreće automobilom na put za Phoenix, i na tom putu sreću se dvoje glavnih likova, dvoje bliskih buntovničkih duša.
    Film je popraćen originalnom glazbom Pink Floyda i Jerryja Garcije iz The Grateful Deada, a glasovit je i podatak da su Doorsi snimili pjesmu „L'America“ za Antonionijev film, ali kada su mu je isporučili, on je nije upotrijebio.
   Plemeniti umjetnički impuls kratkog spoja u stranoj zemlji. (Vincent Canby / New York Times)
   „Zabriskie Point“ istovremeno je triler i (dopingirana) kapsula snova o kalifornijskom hippy pokretu. (Kate Muir / Times UK)
   „Zabriskie point““, iako po svojem izlasku kritiziran i odbacivan, tijekom godina je stekao kultni status. Zanimljiv je jer je sniman na vrhuncu hippie-kulture ali je izašao 1970., u godini kada se mjehurić koji je "generacija ljubavi i mira" stvorila već lagano počinje rasplinjavati. Ostaje nam kao dobar uvid u kraj šezdesetih, godina borbe američke pobunjene mladeži protiv konzumerizma i militarizma, godina još i danas idealiziranog i neprežaljenog vremena. (REX / www.regionalexpress.hr)
   Kontrakulturalni film Michelangela Antonionija uzrujao je mnoge zbog iskrenog dojma o američkom društvu. (Martina N. / www.advance.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0066601/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA