USAMLJENOST TRKAÄŒA NA DUGE STAZE

The Loneliness of the Long Distance Runner, 1962.

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostovalo u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijedile isu dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada 2021., zadnje dvije srijede u mjesecu rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata.
   AKTIVIRAJ SE I KRENI

The Loneliness of the Long Distance Runner, 1962. Tony Richardson, 104 min. UK
Scenarij:
Alan Sillitoe (prema vlastitoj priči)
Uloge: Michael Redgrave, Tom Courtenay, Avis Bunnage, Alec McCowen, James Bolam, Joe Robinson
   Maloljetni prijestupnik biva smješten u ustanovu za preodgoj zbog pljačke pekare. Tijekom boravka zadivi upravitelja svojom trkačkom sposobnošÄ‡u te biva potaknut natjecati se na skorašnjoj utrci. Suočavajući se s ismijavanjem vršnjaka, tijekom trčanja promišlja o vlastitom životu i vremenu prije služenja kazne te preispituje svoj status upraviteljeve trkačke uzdanice.
   Radnja kroz flashbackove pokazuje kako se glavni protagonist odao kriminalu, ali i kako u domu počinje stjecati povlašteni položaj kada se otkrije kako posjeduje talent za trčanje na duge staze. Film se isticao nastojanjem da se na što realističniji način prikaže sumorni život radničke klase u tadašnjoj Engleskoj, a na publiku je, meÄ‘utim, najveći efekt imalo finale filma u kome mladi protagonist prkosi predstavnicima autoriteta.
Jedan od definitivnih filmova britanskog Novog vala. (Alec B / rotten tomatoes)
   Film odlikuje socijalno-psihološka tematika te utjecaj tradicije britanskog dokumentarizma i francuskog novog vala. (HFS)
   Pun tjeskobe, ovaj klasik britanskog novog vala sadrži moćne društvene komentare i sjajnu izvedbu Toma Courtenaya u ulozi neprilagoÄ‘enog mladića. (rotten tomatoes)
   Ima realizma, patetike, zanimljivu izvedbu novog glumca i filmsku živost rijetku u britanskim filmovima o životu radničke klase. (Dwight MacDonald / Esquire Magazin)

https://www.imdb.com/title/tt0056194/?ref_=fn_al_tt_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA