UBOJICE

The Killers, 1946.

100 GODINA AVE GARDNER:
The Killers, 1946. Robert Siodmak, 103 min. US
Scenarij:
Anthony Veiller prema kratkoj priči Ernesta Hemingwaya
Uloge: Burt Lancaster, Ava Gardner, Edmond O'Brien
   Istražitelj osiguravajućeg zavoda Jim Reardon pokušava pronaći počinitelje ubojstva bivšeg boksača Ole "Swede" Andresona, zaintrigiran time što je Swede indifirentno dočekao smrt. Ulazeći u sve detalje života "Šveđanina", Reardon nailazi na zanimljive događaje povezane s kriminalom i nasiljem i u čijem središtu je misteriozna i zavodljiva Kitty Collins. U maniri tajnovita noir filma spajaju se dijelovi slagalice u kojima otkrivamo kako je Swede upao u loše društvo i zbog toga masno platio.
   Film je imao četiri nominacije za Oscara, bio veliki komercijalni uspjeh te imao niz kritičarskih pohvala (Građanin Kane noira), lansirajući u zvijezde debitanta Burta Lancastera i femme fatale, Avu Gardner.
https://www.imdb.com/title/tt0038669/?ref_=fn_al_tt_1

   Ava Gardner (1922-1991), zapamćena po svojoj ljepoti, zbog koje je i dospjela u filmski svijet, ali i svojim velikim ulogama. Prvi film koji ju je proslavio su “Ubojice”. Iako je prije njega nastupila u nemalom broju filmova, njezinom prvom pravom ulogom se smatra ona Kitty Collins, zanosna femme fatale koja privlači pažnju muškaraca i daje boju i blještavilo filmu. Zvijezda je rođena: svi, i publika i kritičari, oduševili su se njenom interpretacijom neodoljive i opasne žene, no Gardner nije htjela ostati samo femme fatale tijekom cijelog ostatka karijere. Uvijek je tražila – i dobivala – uloge odlučnih i samosvojnih žena. Bila je koktel prijeteće privlačnosti i seksualnosti koja oduzima dah. Ipak, unatoč iznimnoj ljepoti i talentu, lik s velikih ekrana nije bio nimalo anđeoski u pravom životu. Obožavala je piti, bančiti i izlaziti s muškarcima, a veze su joj bile burne i temperamentne baš poput njezina karaktera. Ipak, pamtimo je po ulogama, profesionalnom ponašanju na filmskim setovima i sposobnosti da se zauzme za sebe kada je to bilo potrebno. Jer, kako je i sama govorila, bolje biti sam nego u lošem braku.
   “Imam samo jedno pravilo u glumi – vjerujem redatelju i dajem mu srce i dušu.”
   “Nemojte ni na trenutak pomisliti da loš publicitet i loše kritike ne ostavljaju tragove. Prijatelji vas pokušavaju oraspoložiti, ali nikad se na to ne navikneš. Uvijek boli.”
   “Da mogu ponovno živjeti, živjela bih na isti način. Možda nekoliko promjena tu ili tamo, ali ništa posebno. Istina je, dušo, uživala sam u svom životu. Vraški sam se dobro provela.”
   “Želim doživjeti 150 godina, ali kad umrem, želim da to bude s cigaretom u jednoj ruci i čašom viskija u drugoj.”

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA