TVORNICE RADNICIMA

Tvornice radnicima, 2021.

Tvornice radnicima, 2021. Srđan Kovačević, 105 min. HR
   Tvornicu ITAS u Ivancu 2005. okupirali su radnici i preuzeli upravljanje. Postali su tako jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi. Deset godina kasnije, njezini se zaposlenici bore za opstanak u svijetu gdje snažne sile globalnog tržišta imaju sve razorniji utjecaj na poslovanje poduzeća – plaće se drastično smanjuju i radnici su sve nezadovoljniji organizacijom poslovanja. Redatelj Srđan Kovačević prati razvoj njihova pothvata tijekom pet godina. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema cilju. Ostaje pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san?
   Svi oblici radničkog organiziranja danas su jako bitni, a zapravo ih sve rjeđe nalazimo u društvima koja nas okružuju. Tako da je ITAS, barem po onome što se moglo saznati iz medija kada sam ja krenuo u ideju da radim film, bio jedini takav svijetao primjer radničke okupacije tvornice. Odlučio otići u tu fabriku i bilježiti njihovu svakodnevicu. (redatelj Srđan Kovačević)
   Želio sam prikazati kolektiv na filmu, želio sam dati glas svim razinama unutar tvornice, pa tako i radnicima. I rad s njima je s druge strane bio mnogo kompleksniji i zahtjevniji. (redatelj Srđan Kovačević)
   Liburnia Film Festival 2021. Najbolji film
   Motovun Film Festival 2021. Nagrada FIPRESCI
   Filmski festival u Trstu 2022. Najbolji dokumentarni film
   Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film 2022.

https://www.imdb.com/title/tt14870972/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA