TRIBINA I FILM VENECIJANSKI SINDROM

The Venice Syndrome / Das Venedig Prinzip, 2012. Andreas Pichler, 82 min. 

   Dokumentarni film "Venecijanski sindrom" govori o utjecaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetitelja/ki sa kruzera, na svakodnevni život preostalih Venecijanaca/ki.

   Film iznimno dojmljivo govori o utjecaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetitelja s kruzera na svakodnevni život preostalih Venecijanaca kojih se broj od nekadašnjih 200 tisuća u proteklim desetljećima smanjio na svega 58000.

   Nestajemo. Unatrag trideset/četrdeset godina bilo nas je 200 tisuća, sada nas je ostalo samo 58000. Procjene kažu da do 2030. godine nas, Venecijanaca, ovdje neće biti. Pomalo odlazimo na kopno jer gotovo nitko od nas ovdje ne može platiti kvadrat stana od 10 do 12 tisuća eura. Oni koji tu sada imaju stanove i kuće otvaraju prozore za Božić i uoči Biennalea početkom ljeta. Ako ne radite u industriji turističkih usluga ovdje drugog posla gotovo i nema. Godišnje nas „preplavi“ više od 21,5 milijuna posjetitelja s kruzera, grad to više ne može podnijeti, gužve su neizdržive, ali će nam ti brodovi, koji će u budućnosti biti još veći, i dalje dolaziti…

   Film prikazujemo zahvaljujući dubrovačkim kolegama i udruzi „Kinookus“ koji su prikazali film u Dubrovniku u veljači 2014. u okviru projekta "Krajolik kao baština". Nakon projekcije, voditelj projekta Ivan Viđen, popričao je s građankama i građanima Dubrovnika o tome kako je na njihov svakodnevni život utjecao dolazak kruzera i posjetitelja s kruzerskih putovanja.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA