TREMA

Stage Fright, 1950.

100 GODINA (GLUME) MARLENE DIETRICH:
Stage Fright, 1950. Alfred Hitchcock, 110 min. US
Scenarij:
Whitfield Cook, Alma Reville, James Bridie prema romanu „Čovjek koji trči“ Selwyna Jepsona iz 1947.
Uloge: Jane Wyman, Marlene Dietrich, Michael Wilding, Richard Todd, Alastair Sim, Sybil Thorndike
   Policija misli da je glumac Jonathan Cooper ubojica, i sada su mu na tragu. On pak tvrdi da je žrtvu ubila njegova ljubavnica, slavna glumica Charlotte Inwood. U međuvremenu traži utočište kod bivše djevojke Eve, glumice u usponu. Uvjerena da je Jonathan nevin, Eve istražuje cijeli slučaj, ali kad se jednom uplete u mrežu prijevare, boji se da svi zapravo nose masku.
   Hitchcock i njegovi pisci uspjeli se dati glumačkoj ekipi neke uglađene i zabavne stvari. Ali moram vas obavijestiti da te stvari, iako su zasebno zabavne, stvaraju malo uzbuđenja ili neizvjesnosti. (Bosley Crowther / The New York Times)
   Jane Wyman je divna glumica, ali izbor za ženskog lidera pripada Dietrich. (Variety)
   Problemi nisu riješeni na zadovoljavajući način, ali čini se da Hitchcock istražuje načine kako razne neistine mogu dovesti do istine. (Dave Kehr / Chicago Reader)
   Priča o glumicama u nadmetanjima omogućuje Hitchcocku da razigrano nanese prijevaru na prevaru, kulminirajući obratom koji je, iako u to vrijeme nije bio osobito dobro prihvaćen, jedan od najistaknutijih elemenata filma. (Mattie Lucas / From the Front Row)

https://www.imdb.com/title/tt0042994/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Stage%2520Fright

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA