SVJETLA U SUMRAKU

Laitakaupungin valot, 2008.

Laitakaupungin valot, 2008. Aki Kaurismäki, 78 min. FIN/DE/FR
Scenarij
: Aki Kaurismäki
Uloge: Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhelmi, Maria Heiskanen, Ilkka Koivula
   Koistenin je tužan čovjek, bez osjećaja i prijatelja. On je noćni čuvar u Helsinkiju s idejom započinjanja vlastitog biznisa, no ne trudi se previše. Ponekad popriča sa ženom koja radi u kamp kućici u blizini njegova posla. Iz vedra neba privlačna plavuša baci oko na Koistenina. On je počne smatrati svojom djevojkom. No, ona je zapravo u dogovoru s pljačkašem draguljarnice, s kojim planira iskoristiti Koistenina.
   „Svjetla u sumraku“ predstavljaju završnicu trilogije koja je započela filmom „Kauas pilvet karkaavat  Drifting Clouds“ iz 1996. godine, a bila nastavljena „Čovjekom bez prošlosti“ (Mies vailla menneisyytta  The Man Without a Past, 2002.) Prvi film je govorio o nezaposlenosti, drugi o beskućništvu, a tema ovog filma je usamljenost... Poput Chaplinovog lutalice, Koistinen istražuje tegoban svijet da bi našao malu „pukotinu“ kroz koju bi se mogao provući. Međutim, njemu bliske osobe i bezlični društveni aparat smatraju da bi trebalo „ubiti“ njegove i najskromnije nade, jednu po jednu.
   U znak protivljenja američkoj vanjskoj politici Kaurismaki je odbio da ovaj njegov film bude finski kandidat za Oscara. Finski filmski institut odabrao je Kaurismakijev film, međutim, Kaurismaki je kontaktirao direktora instituta i zabranio kandidaturu svog filma, istovremeno lišavajući Finsku (potencijalnim) učešćem u oscarovskoj ceremoniji...
   JUSSI AWARDS (Finski Oscar) 2008. Najbolji film, fotografija, scenografija
   http://www.imdb.com/title/tt0458242/?ref_=fn_al_tt_1
 
   AKI KAURISMAKI
   MINI CIKLUS AUTORSKI PREPOZNATLJIVOG I UNIVERZALNO RAZUMLJIVOG AUTORA

   Finska kinematografija doista je bila bizarnost, eksces na mapi svjetskoga filma... sve dok se nije pojavio filmofil koji će na tu kartu bespogovorno upisati sebe, a zatim i finski film. Aki Kaurismäki, mlađi od dvojice braće filmofila (Mika je također filmski redatelj, scenarist i producent), pojavio se poput meteora u zviježđu svjetskog art-filma, da bi postojano na njemu sjajio već tri desetljeća.
   Aki Kaurismaki je, uz Wima Wendersa i Jima Jarmuscha, zasigurno prvo ime koje vam pada na pamet kad se spomene suživot autorskog filma i suvremene glazbe. Također, velika će većina automatski određene njegove filmove povezati sa helsinškim sastavom Leningrad Cowboys koji je, istini na volju i formiran upravo za potrebe filmskog uradka „Leningrad Cowboys go America“ i njegova, uvjetno kazano nastavka „Leningrad Cowboys Meet Moses“.
   No, to je tek onaj vrh ledene sante koji strši iznad morske površine. Njegova ostvarenja, naime, odišu jednom specifičnom atmosferom u kojoj se dodiruju, preklapaju, pa i stapaju elementi naturalistički obojene socijalne drame, film noira i crnog humora te ih tako učinili univerzalno razumljivima i rado gledanima u art-kinima diljem svijeta. Baš kao i Godard, i Kaurismäki je kultni autor i favorit mlađih filmofila, sklonih književnosti, ali i modelima pop-kulture, američkoga B-filma i rock-glazbe.

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA