SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI

All The President’s Men, 1976.

100 GODINA WARNERA
All The President’s Men, 1976. Alan J. Pakula, 138 min.
Scenarij:
William Goldman prema knjizi iz 1974. „Svi predsjednikovi ljudi“ Carla Bernsteina i Boba Woodwarda
Uloge: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden, Martin Balsam, Hal Holbrook, Jason Robards, Jane Alexander, Stephen Collins, Ned Beatty, Meredith Baxter, Penny Fuller, Penny Peyser, Lindsay Crouse, F. Murray Abraham
   U središtu priče o glasovitoj aferi Watergate, koja je sedamdesetih godina uzdrmala Ameriku, jesu dvojica novinara Washington Posta, Woodward i Bernstein, koji su slučajno otkrili i raskrinkali jednu od najčuvanijih tajni Vlade i Bijele kuće zbog koje je pao tadašnji američki predsjednik Richard Nixon.
   Godine 2015. The Hollywood Reporter anketirao je stotine članova Akademije, tražeći od njih da ponovno glasaju o prošlim kontroverznim odlukama. Članovi Akademije naznačili su da bi, ako im se pruži druga prilika, dodijelili Oscara 1977. za najbolji film „Svim predsjednikovim ljudima“ umjesto „Rockyju“. O njegovoj snazi govori činjenica da u desetljećima koja su iza nas nije bilo filmova tog žanra koji bi mu mogao parirati. Spori, detaljni proceduralni triler koji je pokazao ogroman trud uložen u vođenje istrage koja je svrgnula Nixona s trona, je film u kojem se svi elementi uklapaju, kolektivni napor koji je, protivno izgledima i očekivanjima producenata, pronašao svoj put u filmskoj povijesti.
   Napeto, solidno odglumljeno djelo o snazi slobodnog tiska i opasnostima nekontrolirane moći, koje je još učinkovitije znamo li da je zasnovano na stvarnim događajima. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Najpažljivija studija o novinarima koju ćemo ikada vidjeti u igranom filmu. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Genijalna režija i scenarij koji su prevladali nedostatak drame koji bi inače mogla imati priča o novinarima. (Variety)

   Kad je Robert Redford došao na ideju snimiti film o novinarima Washington Posta koji rade na skandalu Watergate, zamislio je mali, niskobudžetni film s dva anonimna glumca. Nakon što je stupio u kontakt s Bobom Woodwardom i Carlom Bernsteinom, prvo su ga ignorirali, zatim odbili, da bi na kraju pristali, što je na kraju dovelo do zelenog svjetla mada su u početku bili skeptični oko "odlaska u Hollywood". Kada je njihova knjiga 'Svi predsjednikovi ljudi' postala bestseler 1974., Redfordova vizija morala se promijeniti. Mali film više nije dolazio u obzir, a Redford je otkupio prava na materijal za gotovo pola milijuna dolara. Ali nije bilo lako napraviti ovaj film. Ožiljci od Watergatea bili su još svježi, Prošla je tek godina dana od Nixonove ostavke, a publika je bila zasićena ovom pričom. Redfordu je bilo teško uvjeriti studije da je njegov projekt vrijedan ulaganja, a tek nakon dugog razmišljanja Warner Bros (nisu vjerovali u film bez negativaca, bez žena i bez oružja) pristaje, tek kad je Redford u projekt ubacio uglednog scenaristu (Williama Goldmana), redatelja (Alana J. Pakulu) i glumačku zvijezdu  Dustina Hoffmana.
https://www.imdb.com/title/tt0074119/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA