STRAŠILO

Scarecrow, 1973.

50-GODIŠNJACI: Scarecrow, 1973. Jerry Schatzberg, 112 min. US
Scenarij:
Garry Michael White
Uloge: Gene Hackman, Al Pacino, Eileen Brennan, Richard Lynch
   Tijekom putovanja po istočnoj obali, bivši osuđenik Max, sklon ispadima, koji štedi novac ne bi li možda u Pittsburghu uspio otvoriti praonicu auta, susreće mornara Lionela koji sanja o tome da se vrati u grad na Srednjem zapadu svojoj ženi i vidi sina koji se rodio dok je on bio na moru. Kako će obojica ubrzo ustanoviti da nikad neće ostvariti svoje ciljeve, učvrstit će prijateljstvo koje će ispasti važnije od njihovih snova...
   Film ceste, zanimljiva priča o neobičnom prijateljstvu dvojice outsidera koje zajednička samoća i besciljno lutanje ujedini i između njih razvije čvrstu, povjerljivu vezu. Kroz opisanu priču film dočarava izgubljenost tadašnjih američkih ljudi, utjelovljenih u likovima dvojice gubitnika.
   Na filmskom festivalu u Cannesu 1973., film je osvojio Zlatnu palmu (podijelio s „The Hireling“, redatelja Alana Bridgesa), najveću nagradu. Iako se ne može pohvaliti komercijalnim uspjehom, „Scarecrow“ je s vremenom stekao kultni status.
   „Strašilo“ preživljava zahvaljujući snazi glumačkih izvedbi i kinematografiji Vilmosa Zsigmonda. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Iz zapanjujuće uvodne scene... nastaje "Strašilo" kao film koji nastavlja tamo gdje su "Ponoćni kauboj" i "Easy Rider" stali. (John Huddy / Miami Herald)
   Najbolji film u malom, ali zanimljivom Schatzbergovom opusu. (Philip French / Observer)
   Potresna priča o izgubljenim dušama iz zlatnog doba američke kinematografije. (Allan Hunter / Daily Express)

https://www.imdb.com/title/tt0070643/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Scarecrow

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA