STRAIGHTOVA PRIČA

Straight Story, 1999.

IN MEMORIAM HARRY DEAN STANTON
Straight Story, 1999. David Lynch, 112 min. FR/UK/US
Scenarij:
John E. Roach, Mary Sweeney
Uloge: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Harry Dean Stanton
   Alvin Straight: "Moj brat i ja rekli smo si neke neoprostive stvari zadnji put kada smo se vidjeli, ali ja to pokušavam ostaviti iza sebe. Ovaj put na koji sam krenuo poguban je za moj ponos. Nadam se da nije prekasno." Nikad nije prekasno, dokazuje "slučaj" Alvina Straighta, kojim se David Lynch koristi na orginalan, poseban i neponovljiv način u ovom on the road filmu, filmu u koji je mnogo toga ubacio; sentiment, ironiju, glupost, tvrdoglavost, toleranciju, oprost, avanturizam i ... mnogo, mnogo ljubavi. (Film je inspiriran istinitom pričom iz 1994. godine)
   Alvin Straight stari je veteran 2. svjetskog rata koji živi zajedno sa svojom mentalno bolesnom kćeri, Rose. Kada čuje da je njegov otuđeni brat, Lyle, doživio moždani udar, odluči ga posjetiti kako bi konačno prekinuli dugu svađu. No kako je i sam Alvin teško bolestan, ne može dobiti vozačku dozvolu, a ponos ga spriječava da se ukrca na autobus, stoga zakači prikolicu na svoj stari traktor i krene na putovanje života sa jednog na drugi kraj Amerike...
   Film je sniman na identičnoj ruti kojom se kretao Alvin Straight i sve su scene snimljene kronološkim redom. Glumac Richard Farnsworth za vrijeme snimanja filma bio je smrtno bolestan (rak kostiju) što je uzrokovalo paralizu nogu što se može vidjeti i u samom filmu. On je pristao glumiti Alvina Straighta iz čistog divljenja prema čovjeku, a sve kolege tijekom produkcije oduševio je svojom čvrstinom duha. Zbog goleme boli koju je prouzrokovala bolest, Farnsworth je sljedeće godine počinio samoubojstvo u dobi od 80 godina.
   Richard Farnsworth je za svoj portret Alvina Straighta bio nominiran za Oscara, čime je do danas najstarija osoba ikad nominirana u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

  Ovo nije klasični Lynch film. Nema nadrealnog, nerazumljivog, psihotičnog. Teško da bi i mogao od istinitog događaja napraviti “svoj” film. Postoje crte u fotografiji, u kadrovima, glumi, koje su iskusnom oku Lyncholjupca itekako očite. Ali sve u svemu, prilično mainstream film za jednog genijalca. Jako, jako dobro napravljen... (Damir/http://www.sedmaumjetnost.com)

   „PRAVA PRIČA predstavlja gotovo potpunu antitezu svemu što bi čovjek očekivao od Lynchovog filma, i nakon ovog iskustva će malo koji poznavatelj Davida Lyncha tog filmaša vidjeti u istom svjetlu. Stvoriti djelo koje će u potpunosti redefinirati njegov opus jest postignuće s kojim se malo koji umjetnik može pohvaliti...
   Onima koji toliko ne poznaju Lyncha neće u sjećanju ostati film kao takav koliko nevjerojatno dojmljiva pojava osobe koju je sve do PRAVE PRIČE malo tko ikada zamišljao kao pravu zvijezdu. Richard Farnsworth (1920-2000), kanadski kaskader kojemu su tek negdje u 50-tim godinama života počeli nuditi ozbiljnije filmske uloge odigrao je ulogu života, i zbilja je šteta što se ta časna starina morala zadovoljiti tek nominacijom za "Oscara". Njegov lik bolesnog, nemoćnog starca koji je svjestan neumitnosti svog propadanja ali koji svejedno nastoji sačuvati svoje dostojanstvo predstavlja jednu od najboljih izvedbi koje smo imali prilike vidjeti u suvremenom američkom filmu posljednjih godina. Bez obzira na to koliko nam Farnsworth izgledao kao osoba dostojna sažaljenja, on istovremeno uspijeva oko sebe zračiti karizmu čovjeka koji nije ni bolji ni lošiji od nas, ali kojeg je dugogodišnje iskustvo naučilo da na svijet gleda iz drukčije i obično pravilnije perspektive. Isticati starost kao vrlinu predstavlja nešto neobično, gotovo herezu u suvremenoj, mladošću opsjednutom Amerikom, i Farnsworth je bio idealna osoba da u sebi sažme te vrline. Kada mu ljudi koji su od njega mlađi, jači, bogatiji, a nekada i pametniji, prilaze sa strahopoštovanjem to izgleda sasvim prirodno... (Dragan Antulov / http://film.purger.com)

http://film.purger.com/recenzije/filmovi/01136.shtml
http://www.imdb.com/title/tt0166896/?ref_=fn_al_tt_2

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 6. do 10. studenoga (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 3.studenoga, 2023.