STARAC I DIJETE

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostovalo u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijedile su dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata
AKTIVIRAJ SE I KRENI
Le Vieil Homme et l'Enfant, 1967. Claude Berri, 90 min. FR
Scenarij:
Claude Berri i Gérard Brach
Uloge: Michel Simon, Luce Fabiole, Alain Cohen, Charles Denner, Zorica Lozić, Jacqueline Rouillard, Denise Péron
   Priča o životu Claudea Langmanna u udomiteljskoj obitelji u koju su ga roditelji poslali kako bi izbjegao nacističke progonee. Obitelj domaćina su vremešni Pépé, veteran Prvog svjetskog rata, i Mémé. Ispostavlja se da je njegov udomitelj desničar, antiklerikalni i antisemitski Pépé koji ne prestaje optuživati Židove, komuniste i masone kao uzročnike svih nedaća Francuske. Pépé pokušava svoja antisemitska uvjerenja prenijeti na dječaka, no dječak se poigrava sa starcem, zadirkuje ga zbog njegovih predrasuda, ali nikada ne otkriva istinu o sebi. (Na Berlinskom filmskom festivalu Michele Simon je osvojio Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca)
   Film je uglavnom inspiriran životom redatelja i ko-scenariste Claude Berrija (rođen kao Claude Berel Langmann). Godine 1944. u okupiranom Parizu roditelji su ga poslali živjeti kod starijih udomitelja koji će ga smatrati svojim te ga zaštititi od deportacije i smrti.   
   On nije filmski redatelj, ne referira se na postojeće filmove nego na sam život. (François Truffaut o Claude Berriju)
   Film nije toliko argument protiv antisemitizma koliko demonstracija nečega što se hrani neznanjem. Starac nije mnogo razmišljao o svojim predrasudama, već ih je u djetinjstvu uhvatio kao virus i nekritički ih (pro)nosio do starosti. Nema pojma da je dijete koje je toliko zavolio Židov. Pretpostavljam da bi, da je znao, napravio iznimku za Claudea dok bi nastavio imati predrasude prema teoretskim Židovima o kojima ništa ne zna. Film se ne bavi onim što Pepe zna, već o tome tko je Pepe. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Zabavan i diskretan film, plus Simonova virtuozna izvedba, čine ga sjajnim. (Gilbert Adair / Time Out)
   Niste svjesni moći ovog filma sve dok vas kraj ne pogodi neočekivanim, bujnim emocijama. (Jeff Shannon / Seattle Times)
   Osvježavajuće, bez krvoprolića i bombardiranja, Berrijev film dokazuje da ne morate prikazivati užase Drugoga svjetskog rata kako biste doveli do trajnog utjecaja koji je imao na obične ljude. (Lee Jutton / Film Inquiry)

https://www.imdb.com/title/tt0063771/?ref_=nv_sr_srsg_6

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA