STABLO ZA KLOMPE

L'albero degli zoccoli, 1978.

L'albero degli zoccoli, 1978. Ermanno Olmi, 185 min. IT
Scenarij:
Ermanno Olmi
Uloge:  Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Antonio Ferrari, Teresa Brescianini
   Film priča o nevoljama siromašne farmerske obitelji u Italiji početkom dvadesetoga stoljeća, koja preživljava obraÄ‘ujući tuÄ‘u zemlju. Žive teškim životom, no odlučuju se dodatno žrtvovati da bi pametnome dječaku omogućili školovanje. On mora svakog jutra propješačiti dug put do škole, a kada mu se istroše cipele, obitelj nema novca za nove...
   Podrijetlom iz ruralne obitelji iz sjeverne Lombardije, Olmi je u „Stablu za klompe“ – kao scenarist, redatelj, direktor fotografije i montažer – učinio posvetu svojim precima i njihovu jednostavnu, ali tegobnu načinu života. Ova diiskretno pastoralna, ali i prigušeno dramatična kronika života lombardijskih seljaka nadničara potkraj XIX. st. osvajač je Grand Prix na festivalu u Cannesu.
   Mireći u filmu neorealističko dokumentarno (naturšÄici, dijalekt, naturalni objekti, fragmentarnost...) s igranim (raskadriranost, stanovita montažna kontinuitetnost scena), Olmi djelo duboko prožima neskrivenom nježnošÄ‡u i ljubavlju prema tom svijetu na rubu; no, da ne bi i sam ostao gluh na njihove gorljive svakodnevne molitve upućene bogu, autor će u moćnim neovozemaljskim skladbama Johanna Sebastiana Bacha naći dostojna posrednika izmeÄ‘u neba i zemlje; skladateljeve će božanske harmonije (što se u filmu javljaju po strogo odreÄ‘enu ključu i uvijek na onim mjestima gdje se, unatoč zanijekanoj ljudskosti, život nastavlja ili gdje se tiho slave male ritualnosti na kojima i počiva život) zapravo uspostaviti duboko prisan dosluh s nesretnim junacima Olmijeva djela uznoseći ih na pijedestal čuvara izvornih ljudskih vrijednosti, šapćući im da nisu sami...(Petar Krelja)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA