STABLO DIVLJE KRUÅ KE

Ahlat Agaci, 2018.

TURSKI CIKLUS
U suradnji s Turskim kulturnim centrom u Zagrebu.
Ahlat Agaci, 2018. Nuri Bilge Ceylan, 188 min.
Scenarij:
Nuri Bilge Ceylan
Uloge: Aydin Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar
   Nekima je selo utočište gdje se sve nade s vremenom stope sa samoćom; mjesto bez granica na kojem se nade i snovi miješaju s očajem, poput paralelnih sudbina očeva i sinova. Sinan obožava književnost i oduvijek je želio biti pisac. Vrativši se u rodno selo, daje sve od sebe kako bi skupio novac za objavljivanje knjige. Njegov je otac, meÄ‘utim, zapao u dugove.
   Priča filma temeljena je na istinitim dogaÄ‘ajima iz obitelji Aksu, susjeda Ceylanove obitelji u gradu Çanakkaleu, o kompleksnom i turbulentnom odnosu oca i sina iz te obitelji, pri čemu je sin Akin Aksu pristao kao suscenarist sudjelovati u realizaciji filma.
   Turski filmaš je prije svega bio i ostao majstor poetične drame s osjećajem za analitično (likovi) i osobito mistično (vizual). (Marko Njegić, SD)
   Kroz Sinanov odnos s ocem, redatelj Nuri Bilge Ceylan maestralno secira turbulentne tenzije koje opterećuju moderno tursko društvo, one duhovne, kulturne, obiteljske i generacijske. (Mario Radišić / op.bhrt.ba)
   Ceylan zapravo kroz naizgled osobnu priču glavnog lika, mladića Sinana koji je upravo završio učiteljsku školu i napisao je knjigu, ali nema novca kako bi je objavio, provlači dubokoumnu, zahtjevnu priču ne samo o životu u modernoj Turskoj, već i u svijetu uopće. (gambee82.blogspot.com)
   Ceylan se vraća svom autorskom tematskom trojstvu, porodica – umjetnost – priroda, ali i dopunjuje bogatstvo vizualne ljepote, te ponovno stvara filmsko remek-djelo zapanjujuće životne gustoće i tematske širine. (Mirza Skenderagić  / stav.ba)

https://www.imdb.com/title/tt6628102/?ref_=nm_flmg_prd_2

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA