Španjolska noć u Kinoteci

LA NOCHE ESPAÑOLA

VEÄŒER ŠPANJOLSKE GLAZBE

"Udruga Academia Linguae osnovana je u travnju 2013. ÄŒlanovi Udruge su naše kolegice, profesorice stranih jezika i sudski tumači. Cilj nam je promicanje kulturnih i umjetničkih dostignuća zemalja Europske unije i šire. Nadamo se potaknuti kulturno-umjetničko stvaralaštvo i jezično izražavanje kod mladih. TakoÄ‘er želimo pokrenuti projekte s područja stranih jezika u suradnji s nadležnim institucijama te kulturnim organizacijama i drugim udrugama u cilju promicanja i unapreÄ‘enja kulture, umjetnosti i jezika zemalja Europske unije.

Također radimo na:

- promicanju i unapređenju prevoditeljske struke;

- poticanju studenata i mladih stručnjaka da se bave proučavanjem jezične problematike;

- pomoć pri prevođenju;

- promicanju prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota Hrvatske;

- širienju svijesti o potrebi čuvanja kulturne baštine i sudjelovanja u njezinoj zaštiti;

- razvijanju programa međunarodne suradnje

- organiziranju kulturnih i umjetničkih događaja (priredbi, scenskih nastupa, izložbi);

- promicanju kulturnih i umjetničkih dostignuća i trendova zemalja Europske unije u Republici Hrvatskoj;


Grad Split svake je godine bogatiji za još jedan u nizu koncerata u sklopu tjedna talijanske kulture ili dana frankofonije s već svima poznatim večerima francuske šansone i talijanske kancone. Dvije mediternaske kulture koje nude pregršt autora za izvedbu i neiscrpno su vrelo glazbeno-scenske i uopće umjetničke inspiracije. Takvi i slični dogaÄ‘aji toliko nadahnjuju i otvaraju vrata meÄ‘unarodnoj suradnji koja nadilazi i same granice kulturne razmjene, te premosćuje sve one fizičke i metafizičke granice koje razdvajaju „ujedinjenu“ nam Europu.

Nadahnuti tim projektima, sjetili smo se jedne bliske nam zemlje, srodne našoj po mentalitetu njenih žitelja, gastronomiji i zvukovima prožetim strašÄ‡u, zemlje poviješÄ‡u premorene baš kao i što je naša Dalmacija opjevana u vječnim stihovima Ljube Stipišića Delmate. Takva zemlja zaslužila je da joj se posveti više od jedne večeri godišnje, ali i taj mali početak bio bi dobrodošao u paleti kulturnih dogaÄ‘aja grada Splita.

Od maslinika Andaluzije plača, kako ju je slikovito opisao njezin najveći pjesnik Lorca, do zelenih brežuljaka kneževine Asturije na sjeveru i masivnih Pirineja na istoku, Španjolska je jednom riječju rudnik kulturnog bogatstva.

Novoosnovanoj udruzi Academia Linguae i našim članovima je golema čast i zadovoljstvo organizirati koncert španjolske glazbe u Splitu. Svjesni teške gospodarske i financijske situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska već i cijeli svijet, jedan dio koncerta je volonterskog karaktera.

Večer će biti obilježena tradicijonalnom španjolskom glazbom u suvremenom ruhu, od narodne pjesme El Vito u izvedbi sopranistice Alme Mimice, pjesme Jota de la Dolores, koja se može smatrati gotovo himnom Španjolske, u izvedbi Katice Marinović, dvije izuzetno zahtjevne flamenco pjesme u izvedbi Ane Juranović, pa sve do pjesama koje predstavljaju nerazdvojnu sponu koja povezuje Latinsku Ameriku sa Španjolskom u izvedbi Anete Matulić i Ane Rušinović. Sve te izvrsne mlade pjevačice bit će popračene glazbom klavira (Ivan Božičević), gitare (Miro Alduk) i gudača (Damira Bašić, Marica Vilibić, Svjetlana Mandić). Sve to ostvarit će se uz pomoć tehničke podrške Udruge Combo koja je ustupila svoj razglas.

Večer je organizirana pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u prostorijama Kinonteke Zlatna vrata u srijedu 19.11.2014. s početkom u 20:30h i ovom prilikom se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju, kako županiji tako i Zlatnim vratima, odnosno ravnateljici Snježani Lisičić koja je prepoznala naš entuzijazam i predanost u promicanju stranih jezika i kulture.

Ovo je prvi projekt udruge Academia Linguae, a u vidu imamo još mnogo jednako zanimljivih projekata. Do sada nismo primili nikakva novčana sredstva i prvi put smo tražili financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Svi članovi naše udruge su visokoobrazovane i stručne osobe. I na kraju važno je naglasiti da posjedujemo stručnost, predanost i snažnu volju da dodatno kulturno obogatimo i osnažimo grad Split.

IZVOĐAČI:

1. KOREPETITOR: IVAN BOŽIČEVIĆ
2. GITARIST: MIRO ALDUK
3. GUDAÄŒI (VIOLA I DVIJE VIOLINE): DAMIRA BAŠIĆ, MARICA VILIBIĆ, SVJETLANA MANDIĆ

PJEVAÄŒICE:

1. ALMA MIMICA
2. ANA JURANOVIĆ
3. KATICA MARINOVIĆ
4. ANA RUŠINOVIĆ
5. ANETA MATULIĆ"

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA